Proč jsme opět na trhu s volnými hráči pasivní?

06.07.2006, 12:00 | Aktuální téma |  redakce
 

Chtěl bych touto polemikou vyvolat diskusi právě k tématu obměňování a posilování kádru. Připadá mi, že stejně jako před rokem jsme i letos na trhu s volnými hráči velice pasivní a tak si pořád kladu otázku, proč tomu tak je? Je to chyba managementu týmu nebo v tom je neochota hráčů z různých důvodů v Montrealu hrát? Dříve bych okamžitě odpověděl, že ta první možnost. Ale nyní jsem si přečetl zajímavý názor jednoho z kanadských novinářů a musím říct, že na tom asi něco bude. Stručně řečeno se snažil okomentovat možná pro a proti při rozhodování volného hráče, zda do Montrealu jít. Tak na straně pro byla samozřejmě čest a pocta si zahrát za nejslavnější hokejový klub na světě. To ale bylo pohříchu jediné pozitivum, které uvedl. Zato na straně druhé bylo těch negativ daleko více a prim tam hrála vysoce pragmatická věc - vysoké daně v Quebecu (až 51%). Dalšími aspekty, které údajně snižují šance na získání kvalitních hráčů, jsou jazyková bariéra (frankofónní oblast, tudíž se velice vítá francouzština) a obrovský tlak médií a fanoušků na hráče v Montrealu, jakožto "Mecce hokeje".

Po shrnutí těchto domněnek tak nakonec dospěl k názoru, že Canadiens mají asi největší šanci získat hráče, který buď z Quebecu pochází (např. Gagne, Bergeron) nebo už tu někdy působil (např. Ručinský, Recchi, Desjardins).

Můj názor je takový, že výše uvedené skutečnosti určitě dost výraznou měrou snižují naše šance získat nějakou "megastar", ale na druhé straně je to podle mě i neochota managementu klubu podepisovat dlouhodobější kontrakty. Výjimkou byl loni snad jen Kovaljov. Trochu by tomu nasvědčoval i fakt, že ze zveřejněných 6 hráčů na oficiálním webu Canadiens už jich pět má nového zaměstnavatele (Chára, Jovanovski, Eliáš, Savard a Arnott) a myslím, že ve všech případech na dobu delší než 1 rok. Tím šestým, který tam zbývá, je Shanahan, ale tam je pravděpodobnost příchodu také malá vzhledem k zájmu Bostonu a jeho vazbě na toto město.

Určitě se tu najde nejeden názor, že máme dost svých mladých nadějných hráčů a nepotřebujeme za každou cenu kupovat drahé a většinou už starší hráče. To je sice pravda, protože třeba Plekanec, Higgins nebo Perežogin patří určitě k tomu lepšímu mládí, co se prohání po kanadsko-amerických kluzištích. Ovšem bez doplnění o dva až tři zkušené a kvalitní borce budeme pořád jen týmem, který sice v posledních letech pravidelně navštíví play off, ale nikdy se nedostane dál, než do druhého kola. A to, myslím, není asi tou metou, na kterou by chtěli v Montrealu dosáhnout... Proto doufám, že se ještě letos aspoň nějakého oživení kádru dočkáme, dobrých hráčů je k mání stále poměrně dost.

Jsem moc zvědavý na Vaše názory, i když vím, že v těchto letních dnech tady moc čtenářů nebývá.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
01.12.2007 12:00 | reagovat
asczwtruhx | dibvb@ghgfako.com
Hello! Good Site! Thanks you! xpmjlbubzptko
 
Avatarnewt: To všechno je sice moc hezké a dobře se to čte, ale je to pořád jen povídání dokola o spoustě talentu a třeba zmínka o produktivitě našich obránců v minulé sezóně, kdy pět z nich dosáhlo 20 a více bodů, je sice hezká, ale chybí tam ten "top-obránce", který bude rozhodovat zápasy v přesilovkách nebo bude vynikající ve statistice +/- bodů. A stále taky budu tvrdit to, co už tu bylo psáno - že nutně potřebujeme kvalitního útočníka, buď silově založeného centra nebo elitního střelce. Tím měl asi být Shanahan, i když osobně si to nemyslím a jsem rád, že v Montrealu není. Spíš mě docela překvapilo, že od Habs dostal údajně vyšší nabídku než od Rangers, a přesto si vybral je. Buď je to opravdu dáno těmi překážkami, které jsem popsal v článku (daně...) nebo prostě cítí, že v Rangers má větší šanci bojovat o Stanley Cup. A to je právě to, co mě mrzí - nikdy takhle nebudeme patřit mezi top týmy, ale jen k tomu lepšímu průměru.
 
AvatarMusím jen reagovat na Mírovu větu že "takhle nikdy nebudeme patřit mezi top týmy"... Nezdá se mi že by Carolina a Tampa, kteří vyhráli poslední Stanley Cupy patřili dlouhodobě mezi top týmy... Kdy naposledy získal Stanley Cup top tým Toronto nebo Philadelphia ? V tom to nebude...
 
AvatarFormes: Ale já taky neříkám dlouhodobě, my tam od posledního zisku Stanley Cupu prostě nikdy nepatřili a za tu dobu jsem si nikdy nevšiml, že bychom figurovali třeba jen v předsezónních prognózách jako potencionální favorit na vítězství v SC. To u Tampy i Caroliny je jinak, třeba Carolina byla podle mě úspěšná proto, že měla daný dohromady perfektní mix zkušených a mladých hráčů. A to je to, co my nemáme a zatím to ani nevypadá, že mít budeme. Máme prozatím jen spoustu talentu, což je sice povzbudivé, ale na úspěchy je to málo.
 
12.07.2006 12:00 | reagovat
PALO
Hosi, ja som vyhral s Montrealom uz 3x NHL online ligu .) skoda ze ot tak nieje aj v realy a hraci nehraju tak perfektne ako pd mojim vedenim. Myslim si ze team je OK, su tak rychli, silni, skuseni, aj mladi talentovani hraci, takze v tom by som nevidel problem. Asi treba viac statsia a viac zabojovat. Do kelu ved sme skoro vyradili Carolinu:)
 
12.07.2006 12:00 | reagovat
Behemont
Montreal potřebuje a už to tady zaznělo silového útočníka a dobrého obránce s kvalitní rozehrávkou. Proto jsem zklamán, že jsme nepodepsali Shanahana. Sice je starší, ale vyhrál všechno co jde a našim mladym hráčům by jedině prospěl. Taky nastřílel 40 golů což taky hovoří za vše. Ale hlavní jeho přednosti jsou ve zkušenostech je to vítězný typ jak řekl Crosby. Velká škoda pánové velká
 
11.07.2006 12:00 | reagovat
Hajdus
Myslím si, že Montrealu chybí především důraz před brankou. Rozhodně chybí teamu jeden powerforvard použitely na přesilové hry. Takovým měl být Bertuzzi nebo Arnott, ale zatím bohužel nic nevyšlo. Také bych v mančaftu přivítal kvalitního střelce. Co vy na to?
 
11.07.2006 12:00 | reagovat
newt
Velkych utocniku, kteri si dokazou udelat prostor pred brankou, neni nikdy dost.. mame rychly, tvorivy tym, takze by se urcite alespon jeden takovy hrac hodil, treba do stredu s Kovaljovem na kridle a Koivu by mohl centrovat druhou lajnu. Ribeiro ma tunu talentu, ale nehraje do tela a brusli jako matoha. Jsem hodne zvedavy, jakou bude mit nadchazejici sezonu Pleky, dovedu si klidne predstavit v te prvni lajne jeste s Perezhoginem - spolu hrali skvele a Perezhogin s Kovaljovem, to byla taky jasna ruska chemie :) Alex by dodal potrebne zkusenosti a kluci by meli urcite hlad po golech.
 
11.07.2006 12:00 | reagovat
newt
A vida, tenhle clanek bych vicemene podepsal: http://www.hockeytraderumors.com/article6959.html
 
AvatarJá osobně jsem rád že jsme Shanahana nepodepsali- byl by drahý a jeho výkonost už asi půjde jen dolů - je to sice osobnost a PAN hráč ale radši bych někoho perspektivního. Škoda že jsme se nějak nepokusili získat Havláta. Myslím že tento typ hráče by se hodil. A kdyby přišel Poti určitě by se zlepšily naše obrané řady ale to je kdyby kdyby kdyby... Gainey asi sází na mladé hráče a talenty kterých máme v záloze spoustu. Kdyby se jeden-dva uchytili jako např. Ryder bylo by to super. Uvidíme jak dopadne letošní přípravný kemp mladíků a jestli se nějaký hráč dostane do základní sestavy.
 
AvatarTak Potiho ani Shanahana v Canadiens neuvidíme, oba zůstali v New Yorku. Víc mě to mrzí u Potiho. Ale na druhou stranu tím, že Rangers podepsali Shanahana za 4 mil. na rok, mohli by být pro nás dostupnější třeba Ručinský nebo Sýkora...
 
07.07.2006 12:00 | reagovat
newt
Ulovit Bergerona nebo treba Briera s Dumontem by urcite byla bomba, ale jinak se hracum jako Gagne nebo treba Recchi spis branim. Bud jsou stari nebo neni zadna jistota, ze by se z nich u nas nestaly jen preplaceni, neproduktivni hraci. Hodne se mluvilo o Arnottovi, ale jeho vykony dost kolisaji. Je pravda, ze do soucasneho kadru by se typove hodil asi nejvic. Co jsem zaslechl, tak Gainey licil na Eliase, ale ten na posledni chvili ze skoro dojednaneho podpisu vycouval. Takze je mozne, ze na dalsi hvezdy uz se montrealsky management proste nesoustredil. Je pravda, ze bez skutecne superstar (Kovaljov zatim hraje pod svoje moznosti) jsme se sice nedostali v playoff daleko, ale dvakrat jsem vypadli s budoucim vitezem Stanley Cupu a nebyt zraneni Koiva, kdovi, jestli bysme tu Carolinu neudolali! Viz Edmonton, ktery to z osme pricky dotahl az do finale.. Nevidim tedy "necinnost" na trhu volnych hracu vylozene negativne, ale nepopiram, ze by mi angazovani prave treba Briera udelalo obrovskou radost. Ale toho si nejspis vzkvetajici Buffalo pohlida, uvidime. Jeste porad tu zustava otevrena moznost Shanahan, coz sice neni zrovna mladik, ale u nej verim, ze by si produktivitu zachoval i v dresu Habs.
 
AvatarJá bych třeba naopak hráče jako Recchi nebo Ručinský v mužstvu přivítal, jsou to typy hráčů, které potřebujeme jako sůl. Shanahan mi přijde už dost starý a už to dávno není ten střelec, co býval. Jeho kvalit, myslím, bez problémů dosahuje Ryder nebo Kovaljov a za menší peníze. Ale je pravdou, že ještě jeden, ale opravdu elitní střelec, by se hodil. Také jsem četl o údajném zájmu o Sýkoru a Potiho z Rangers. Mě by se u nás také hodně líbil Radek Dvořák, typově je to podobný hráč jako Honza Bulis, který je na odchodu.
 
06.07.2006 12:00 | reagovat
G4GN3R | Joachym.Gagne@seznam.cz
Myslím, že je to tou pasivitou a nebo se sází na sehranost .... vždyt tým nezaznamenal téměř žádnou změnu
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 18.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Savard je rozporuplna osobnost, veteran, oblíbený v kabine, ale ... | více
  • Jinak k tomu přirovnání Hutsona - ano, malinko připomíná ... | více
  • Hutson - minule první zápas a první bod, dnes ... | více
  • Výborně napsané Pardo, kloubouk dolů. Souhlasím se vším. Myslím, ... | více
  • Neřekl bych, že to byla nevydařená sezóna, spíš tato ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík