Jaké jsou aktuální zprávy z tábora Habs? Sobotní prohra ve velmi důležitém zápase s Islanders a nedělní výměna Riveta do San Jose.

26.02.2007, 12:00 | Reportáž ze zápasu |  redakce
 

Víkendové novinky od Canadiens lze shrnout do dvou zásadních zpráv. Ta první není určitě potěšující a opět nám dost zkomplikovala boje o účast v play off - na ledě Islanders jsme nedokázali uhrát ani bod a znovu jsme vypadli z postupové osmičky. Domácí se na nás bodově dotáhli a navíc mají k dobru dva zápasy. Totéž lze říci i o Torontu, které má nyní o bod méně a v pondělí přijíždí do Bell Centre k dalšímu, pro nás velice důležitému zápasu. Pokud bychom ani v tomto utkání neuhráli žádný bodík, naše situace už bude na pováženou...

Sobotní zápas na Long Islandu byl vlastně bojem o čtyři body, v případě naší výhry jsme se právě o ty čtyři body mohli před Islanders dostat a celkem v klidu okupovat sedmou příčku v konferenci. Toho si ovšem byli domácí dost dobře vědomi a k zápasu přistoupili velice zodpovědně. Canadiens bohužel, stejně jako v Nashvillu, nezvládli začátek utkání a už ve třetí minutě trochu nešťastně inkasovali. Nešťastně proto, že herně jsme rozhodně nebyli horší a ten gól nevyplynul z žádného drtivého tlaku. I nadále se akce střídaly na obou stranách a hra měla solidní spád. Canadiens se podařilo vyrovnat v dvojnásobné početní převaze a kdo jiný může v našem dresu dávat od modré v této herní situaci góly, než Sheldon Souray. Pokračující klasickou přesilovku jsme už však v další branku přetavit nedokázali a zákonitě přišel trest. Byl to trochu blesk z čistého nebe, protože po nenápadné akci Blake bekhendem dokonale zaskočil Haláka a domácí byli znovu na koni. Druhá třetina byla z naší strany nejméně povedená, domácí měli spoustu šancí a náš mladý gólman několikrát dokázal napravit svoji chybičku při druhém gólu. Zvláště při Ashamově šanci se vyznamenal. Na střelu Nielsena z jedenácté minuty této části už byl ale krátký a akcie Habs v tu chvíli pořádně klesly. Do třetí třetiny vstoupili Canadiens velice sympaticky a řekl bych, že předváděli nejlepší hokej v tomto zápase. Celkem brzy dokázali vstřelit kontaktní gól, o který se zasloužil rodák z Long Islandu Chris Higgins, který se tak úspěšně vrátil po krátké odmlce do sestavy. Měli jsme tedy poměrně dost času na to, abychom skóre alespoň srovnali. Příležitosti k tomu rozhodně byly, ale zůstalo jen u nich. Smolařem číslo jedna v tomto směru byl Pěrežogin, který nejprve v druhé třetině zahodil vyloženou šanci a poté v poslední části odmítl vyrovnání, když jeho slabě vystřelený puk na brankové čáře zachytil za překonaným Dipietrem domácí obránce Bergeron... Domácí už pak dokázali jednobrankové vítězství uhájit a jak jsem již řekl, vystřídali nás v postupové osmičce. Protože vyhrála i Carolina a Toronto, po nadějných třech vítězných zápasech jsme se opět dostali do menších (možná i větších...) problémů. V pondělí prostě nesmíme s Torontem doma prohrát! Dobrou zprávou snad je, že Kovaljov i Begin by měli být v tomto týdnu již k dispozici, není ovšem zatím jasné, jestli nastoupí už proti Maple Leafs.

Druhá víkendová novinka se týká našeho kádru a blížícího se konce přestupového období. V diskusích už jsme několikrát probírali různé možnosti a varianty trejdů, ale Bob Gainey byl stále v klidu. Až v neděli se odhodlal k výměně, která asi až tolik nepřekvapila, protože se tato možnost ve spekulacích fanoušků Habs objevovala. Craig Rivet, hráč, který strávil v dresu Canadiens neuvěřitelných 12 sezón (!), byl vyměněn do San Jose spolu s pátou volbou v draftu 2008 za jiného obránce, dvaadvacetiletého Joshe Gorgese a první volbu v draftu 2007. Tento hráč nastupuje v NHL druhým rokem a v průměru stráví na ledě kolem 17 minut za zápas, což je určitě slušné číslo na to, že San Jose patří k těm nejlepším mužstvům v letošní sezóně. Mezi fanoušky Canadiens panuje všeobecně názor, že to byla z naší strany rozhodně povedená výměna a spekuluje se o tom, že je to příprava na nějaký větší trejd. Přece jenom první volba v draftu je vysoká karta do hry. Uvidíme, Gainey je samozřejmě tajuplný, jak je jeho zvykem. Co se týče Riveta, nostalgie tady určitě je, dvanáct sezón je dlouhá doba a hlavně nám odešel veliký srdcař. Když ale vezmu v potaz, že bylo na výběr mezi ním, Markovem a Sourayem, pak je to asi ta nejlepší varianta. Nezbývá tedy, než mu popřát brzké uzdravení a pak hodně štěstí v play off, kam se on stoprocentně podívá. Na rozdíl od hráčů Habs, kteří tam mají ještě hodně a hodně daleko.

 

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarHodně štěstí Craigu a doufám že se potkáme ve finále !!! 12 let je dlouhá doba. O moc déle Montrealu nefandím... Gainey udělal dobrý tah. Nevím sice kolik Rivet bral penez, ale určitě to bude více než mladý Gorgese Nehledě na to že jeho 18minut na ledě v 1.!!! sezóne v NHL a v kvalitním týmu jako jsou Sharks, svědčí o dobré kvalitě. River měl cca 21 min za zápas. Jako defenzivní obránce, kterého už delší dobu potřebujeme by mohl být Gorges dobrý. A k tomu první volba v draftu... hmmm Gainey boduje :-) Uvidíme zda nebude něco více... Toronto dneska musíme porazit... i když tuto sezónu se nám s ním vůbec nedaří...
 
AvatarGorges by měl pobírat něco kolem 400 tis. dolarů ročně, takže se uvolnil dostatečný prostor pro případnou posilu. Pokud se nepletu, Rivet bral kolem 1,2 mil. dolarů. Je to tak?
 
26.02.2007 12:00 | reagovat
newt
Rivet bral pres 2 miliony, takze tahle vymena je krome jineho i dobry tah, jak uvolnit misto v rozpoctu. Ted si muzeme dovolit nabrat nejakeho kvalitniho utocnika, i kdyz je samozrejme otazka, jestli se Gainey k necemu odhodla. Kazdopadne Rivetovi urcite diky za ta leta tvrde driny u nas a snad se mu se Sharks bude darit. Jsem docela prekvapeny, ze jsme za nej ziskali tolik.. a Gorges je pry taky velky srdcar a navic hraje velmi ciste. Paradni trejd.
 
AvatarTak dokonce 2 mil., to je super. Myslím si, že 1.pozice v draftu je spolu s nějakým průměrným hráčem velice dobrou protihodnotou k nějakému velkému esu (nebo aspoň nadprůměrnému hráči).
 
26.02.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Vidim,že z posili jásáte,to je dobře.Doufám jen že nedopadne jako Biron a nepošlou ho tryskem na farmu a nebo Niinimaa,který mu to u nás nesedí a měl by jít to zkusit jinam,Což myslim v dobrém.V Edmontonu hrál kdysi dobře. 1.kolo draftu je dobré,tam se šutér dá vybrat,a i další volba se hodí.Vedení se udájně nevyjádřilo jestli koupit,prodat.No uvidíme ,co Bob přes noc vymyslí. Kanonýr zatim v nedohlednu,peníze pod stropem ale uvolnil.Jestli že včera jsem nevěřil,tak teď doufám.Kanonýra bych si přál.Rivetovi děkuju.Odvedl tu poctivý hokej,nenápadná ikona mužstva.Dík.Musíme porazit Toronto a sympatickou Jágrovu partu.To nebude vůbec snadný. Jezdcům se nedařilo a budou se chtít chytit.Radši na někom jiným ,hoši.Jsem opravdu zvědav jak,to vše dopadne.Uvidíme.
 
AvatarJak tak pročítám oficiální fórum habs tak většina lidí trejd chválí a diví se jak to Bob ukecal :-) Nicméně další častá reakce je očekávání příchodu nějakého "velkého jména". I já si myslím že Gainey si tímto tahem hlavně uvolnil místo pod platovým stropem... ale KDO přijde ? To ví asi jen Bob...
 
26.02.2007 12:00 | reagovat
Ondra | ond.nov@centrum.cz
Když jsem se podíval na trade Graig Rivet za Gorgese, zděsil jsem se co to zas udělal Gainey za hovadinu, ale pak jsem si všiml co přišlo s ním a to první volba v draftu. Samotný Gorges za Riveta to by Montreal prodělal, ne moc ale určitě jo. Takhle Habs slíznou typuju tak 20-25. volbu, protože San Jose si vede poměrně dobře. Z toho vyplívá že kvůli té volbě v draftu to byl od Bobyho dobrej tah.
 
26.02.2007 12:00 | reagovat
newt
No ja spis cekam, ze tu 1. volbu draftu jeste Gainey zuzitkuje pri dalsim trejdu. Uvidime. Prochazel jsem si fora Sharks a tam Gorgese dost kritizuji, tak snad u nas zapadne lip.
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. New York Islanders
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 25.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík