Poslední ohlédnutí za úterní uzávěrkou přestupů.

28.02.2008, 12:00 | Aktuální téma |  redakce
 

O úterní "Trade Deadline" jsme si tu názorů vyměnili dost a dost. Takže už opravdu jen na závěr jsem vybral jeden článek, který je uveřejněný na webu nhl.cz. Myslím, že většina zámořských odborníků má podobný názor jako taktéž většina zde na úterním fóru. Posuďte sami:

Pokud není Price nový Roy, čekají Montreal problémy
27.02.08, 15:30

Bylo to zklamání, když po třetí hodině odpolední, ve chvíli uzávěrky přestupů, visela na nástěnce vzkazů montrealským fanouškům jediná informace. Enormní snaha získat atlantského Mariána Hossu přišla vniveč, kolonka posil zeje prázdnotou. Opačnou stranu výkazu zisku a ztrát však zdobí transakce, která řadě odborníků narušila klidné spaní. Cristobal Huet byl za druhou volbu v draftu vyměněn do Washingtonu.

Zrekapitulujme si to. Montreal hraje po letech hokej důstojný dlouholeté tradici a největšího historického sběratele Stanley Cupů. V podstatě od počátku sezóny předvádí až na drobná zaváhání výborné výkony, díky nimž si průběžně stojí pouhý bod za divizním lídrem Ottawou Senators. Na nejlepší tým celé konference New Jersey ztrácí aktuálně jen tři body.

Ano, fanoušci Habs to říkají raději opatrně, přesto nejde o žádnou fantasmagorii: kanadský celek patří po letech k oprávněných kandidátům na Stanley Cup. V NHL je momentálně jen pět lepších týmů, z toho pouze Detroit a Dallas z protější poloviny ligy mají bodově výrazněji navrch. A s kým že se to Montreal vydá dobývat mety nejvyšší? S brankářskou dvojicí Price – Halák!

„Očekával jsem neočekávatelné, ale z tohohle jsem byl v šoku,“ přiznal v první chvíli po výměně Cristobal Huet. „Rád bych tam dokončil práci, ale bylo to obtížné. Poslední tři týdny jsem nechytal moc dobře. Nyní mám šanci připojit se k novému týmu a pomoci mu do play off,“ chlácholil se odvrhnutý gólman.

Na nové adrese samozřejmě vládla spokojenost. „Bylo to překvapení,“ neskrýval trenér Capitals Bruce Boudreau. „Když jsme hráli s Montrealem, říkali jsme si, že je to jeden z deseti nejlepších gólmanů v lize. Pokud tedy můžete někoho podobného získat, prostě ho vezmete.“

Hořká pilulka v podobě odchodu z hokejové Mekky je jedna věc, druhou je přes předstíranou spokojenost nově určená štace. V zámoří panují rozpaky nad tím, jak málo bývalý klub pro Hueta udělal. To byl okruh zájemců vážně tak malý, že musel skončit zrovna ve Washingtonu? Navíc za ubohou volbu ve druhém kole draftu?

Samozřejmě, Huetovi by po sezóně končila smlouva, ale takových hráčů je v šatně Canadiens asi deset. Hned několik z nich se stane nechráněnými agenty. Možná Bob Gainey zamýšlel něco, co mu nakonec nevyšlo, možná opravdu vsadil všechno na jednu kartu. Pokud mu ale sázka na Price nevyjde, nepomůže mu ani jeho hvězdný status. Montrealští novináři ho rozsápou.

Jaroslavu Halákovi je dvaadvacet. V loňské sezóně svému celku výrazně pomohl, letošní ročník ale odchytal až na dva zápasy na farmě. O dva roky mladší Carey Price je nesporně mimořádně perspektivní, ve slavné lize se ale etabloval teprve letos a zatím v ní stihl jen 27 utkání. Huet nepůsobil v první polovině února zrovna přesvědčivě, prohrál pár zápasů, načež dostal šanci jeho mladší náhradník.

Prozatím ji drží pevně, kdo si ale vsadí, že ustojí tlak play off? Že zvládne atmosféru bojů, kterou zatím neokusil, v největší hale NHL, pod drobnohledem možná nejnáročnějších hokejových novinářů na světě? Zopakujme si to: Priceovi není 25, 24 ani 23, loni v srpnu mu bylo 20!

Chápavá či dokonce souhlasná stanoviska se v zámořských komentářích objevují poměrně zřídka. „Jestli půjdou do play off s dvojicí Price – Halák, jsem v šoku,“ říká analytik společnosti TSN Steve Simmons. „Na Price toho naložili příliš.“

V podobném duchu se vyjádřil Barry Melrose z ESPN, který doslova prohlásil, že celý trejd postrádá smysl. Najdou se však i opačné názory. „Nejsem překvapen,“ říká Paul McGuire. „Je to tým Careyho Price. Montreal věděl, že s Huetem by nikam nedošel.“

S trouchou nadsázky se dá říct, že pokud není Price nový Patrik Roy, čekají Montreal problémy. Legendární St. Patrick dovedl v roce 1986 Habs jako dvacetiletý k zatím předposlednímu Stanley Cupu. Tradice skvělých mladých brankářů je v kanadské metropoli silná, ovšem při vší úctě, gólmani jako Roy nerostou na stromech. Takoví se rodí jednou za pár desítek let.

Pokud není Price jedním z nich, bůh žehnej Bobu Gaineymu.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarPalo: Já to jen zkopíroval z nhl.cz...
 
29.02.2008 12:00 | reagovat
Behemont
Já bych se v tom už nějak moc neštoural. Huet je pryč s tím se už nic neudělá. Price je dozajista kvalitní brankář do budoucna a Bob chce, aby se co nejdříve otrkal. A ještě bych poukázal třeba na Ward z Caroliny jak s náma zatočil a nakonec došli až pro SC. Já za Bobem stojím on nás vytáhl tam, kde se Montreal v součastnosti nachází a i když se mi některý trejdy nezamlouvali, tak si myslím, že ví co dělá
 
Avatarpod to by se asi kazdy fans mohl rovnou podepsat :-)
 
28.02.2008 12:00 | reagovat
Petr
Doufám, že to Carey zvládne, a že bude v případě Gaineyho platit "štěstí přeje odvážným". Je zo velice riskantní krok a signál, že hlavní cíl je opravdu až příští sezóna. Dobrou zprávou je, že dostane příležitost Halák. A byl to právě Halák, který nás loni dlouho držel v boji o play off.
 
AvatarNechce se mi věřit, že by Gainey jen tak hodil za hlavu letošní prozatím hodně povedenou sezónu a soustředil se na příští... Kde by měl jistotu, že třeba Kovaljov se tak dobře "vyspí" a bude tak v laufu jako letos? Nebo že bude takhle šlapat celý Plekancův útok. Atd., atd.. To už by byl fakt sebevrah! Jinak dneska jsem četl, že se Havlát nejspíš opět zranil, tak to možná přivolal Bob, aby to vypadalo, že udělal správný tah, když ho nevzal...:-).
 
28.02.2008 12:00 | reagovat
Margaretka
amen
 
28.02.2008 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Nebuďte smutní,třeba Price s Halákem překvapí a bude to klapat ke vší spokojenosti.Rozhodně perspektivu oba golmani mají velikou,jen příležitost vzít pořádně do ruky.Teď k tomu mají reálnou možnost a když to nepůjde,v létě mohou HABS angažovat jiného brankáře. Pokud jde o výměnu Hueta za draft ve druhém kole od Washingtonu,domnívám se že Bob chtěl obratem ten draft použít při výměně za Hossu.Proto nepožadoval hráčskou protihodnotu a celé to vyznívá jako špatný obchod na kterém s Washingtonem prodělal.Smysl to mělo,ale krachlo to ma neuskutečněném trade Hossy.V Atlantě byli po té první volbě draftu od Pens lační a skočili na to,jako na špek.To jim Bob nemohl nabídnout a nebudu daleko od pravdy,že by Atlantu spíš zajímali naši mladí Pacioretty a McDonagh z posledního draftu o kterých se říká,že mají potenciál se v NHL hodně vysoko prosadit.To jim Bob správně nenabídl,přestože se těžko dopředu dá odhadnout jak na tom v budoucnu skutečně budou.Možná to budou opravdu hvězdy a toho by jsme později těžce litovali.A nebo taky Ne.Když pak zaslechli v Thrashers slavné jméno,opěvovaného Angela Esposita sedli si v Atlantě na zadek a podepsali to.Přitom ten je na tom zrovna tak,jako naši mladí.Je to pouze příslib,vše musí teprve dokázat v NHL.To je můj názor.Hráčskou náhradu v podobě Grabovski a Chipchuru jim Bob nabízel srovnatelnou s Pens v jednu chvíli byl ve hře i Higgins.Nic jim nevonělo a Bob,kerý se na tento konkrétní trade upíchl, nakonec ho na celé čáře prohrál.Omluvou mu může být,že nepřistoupil na nějaké nesmyslný výprodej našeho mužstva,jako byl třeba na začátku ten šílený nápad Higgins,Streit,Huet - draft a podobné vyděračské varianty od Atlanty.Dělá to na mě dojem,že se Atlanta s HABS dohodnout vůbec nechtěla od samého začátku,jen natahovala čas.Jiná věc je že na ten draft použil Bob golmana Hueta,což nebylo nutné.To byla blbost.V Montrealu si usmysleli,že Price bude za každou cenu Patrick Roy a nechali si zbytečně utéct kvalitního golmana,který by nám určitě v základní části pomohl!!Vsadili ná risk mládí!!!Snad to vyjde!Nemá cenu víc se v tom pitvat.Huet je zkrátka pryč a naše mužstvo před PO není vůbec posílené,což je chyba,ale celé pospolu a to je dobře!!Alespoň 1-2 hráči klidně mohli přijít.Když Ne Hossa či jiný střelec, uvítal bych také nějakého solidního obránce.Nestalo se,ale svět se nezboří.Mužstvo máme dobré,šlape a mladí hráči se jistě postupně ještě zlepší.Teď jen splnit první hlavní cíl a postoupit do PO.Určitě se to podaří!!!!Musí!!!!,,Držim palce!!!!"
 
Avatarvelu: Ale i tys byl jedním z těch, co hned v úterý tady psali, že Price na to nemá... A podle mě opravdu zatím nemá na to dělat jedničku v takovém ostře sledovaném mužstvu, jakým Habs bezesporu jsou. Dále si nemyslím, že se Atlanta nechtěla hned od počátku s námi domluvit, sám Hossa potvrdil, že Montreal už byl skoro jistý. A určitě by v tom případě nečekali až téměř do poslední minuty "deadline". Higgins, Streit a Huet + draft bylo skutečně mimo mísu, ale Hueta stejně Bob obětoval, takže se jednalo jen o první dvě jména a ta v té konečné fázi v trejdu nefigurovala. Spíš tam byl opravdu zájem o ty mladíky, které bych já osobně (tedy alespoň jednoho) určitě obětoval. Vždyť jak dlouho čekáme na Stanley Cup nebo aspoň nějaký výraznější úspěch? A teď jsme případným získáním takového hráče mohli být hodně blízko. Škoda...
 
28.02.2008 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Pořád si myslim,že Price zatim na to nemá být dlouhodobě jedničkou.Je to tak brankář na úrovni dvojky.Nejde přece o jeden vyhraný zápas,ale o celý zbytek sezony a rozhodně nechci jít na prázdniny jako loni.Zatim mu úplně nevěřim,ale musim doufat,že to se ctí spolu s Halákem zvládnou.Kdybych měl porovnávat z dosavadních zápasů Hueta a Price,tak jednoznačně říkám,, Huet je lepší"Nechápu co to pro media tlachal,že neměl poslední tři neděle formu.Chytal dobře a vesměs za góly nemohl.Nezbývá mi doufat,že i s Pricem a Halákem se probojujeme do PO a stane se zázrak a oni nás podrží a budou chytat jak PánaBozi.Rád svá slova,,že na to Price nemá "odvolám,když bude chytat fantasticky a mužstvo bude s ním vyhrávat.Ale zatim tomu sám moc nevěřim.Jinak Míro pokud se týká dát či nedat Paciorettyho a McDonagha je rébus.Ty říkáš jednoho ANO,já se přiklánim spíš na jejich stranu vzhledem k tomu,že jejich vývoj denodenně pozorují a zřejmě se jedná o velké talenty.Kde je psáno,že i letos se něco podobného v draftu podaří ulovit.Pokud jde o zabalenou sezonu,tak tomu nevěřim.HABS se už letos pokusí uspět v PO s tím co mají.S myšlenkou SC bych byl opatrný s Hossou i bez Hossy.S Hossou v mužstvu by to bylo samozřejmě lepší,i když tě musim upozornit,že dosud v PO nikdy vyjímečně nezářil.Jen vzpomeň jak na začátku hrál v Atlantě a ani dnes už nehraje to,co kdysi v Ottawě.Není vůbec jisté,že bychom s ním uspěli.Nám by ale pomohl,to je pravdaa šance by byla vyšší.Bohužel nebude,nemá smysl na něj vzpomínat!!!I tak je neposílené mužstvo silné a já věřim letos v celkově povedenou sezonu!!To jest postup do PO a minimálně druhé kolo.To ostatní by byl bonus navíc a SC vytoužené terno!!!!!Držim palce,snad se to podaří!!!!!
 
28.02.2008 12:00 | reagovat
PALO
Pekny clanok Mira... Bude to v pohodke, myslim ze sa budu striedat a jeden alebo druhy chyti formu, drzim palce Halakovi kedze ho poznam este z domaceho ladu tu u nas v Ruzinove (mestska cast Bratislavy). Tak ci onak, musime hrat dobre ci uz s Pricom, Halakom, alebo Huetom. Budeme msuiet davat goly a to nielen v PO (ak sa tam dostaneme, vsetko sa moze stat), ale uz aj teraz v zapasoch s Devils a ostatnymi...
 
28.02.2008 12:00 | reagovat
newt
Jen si vzdycky vzpomenu, jak vsichni Gaineymu vycitali, ze vubec neriskuje ;)
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 25.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík