Životopis Plekyho: část první

01.06.2009, 06:09 | Aktuální téma |  Monika Gordíková
 

Na samém začátku - Moje maminka byla první, kdo mě přivedl na zimní stadion. Byla dobrou kamarádkou mé učitelky z mateřské školy, která měla přítele, jenž byl trenérem mládeže na Kladně. Díky tomu jsem se mohl zapojit do výukového programu. Mým prvním trenérem byl pan Karel Beran, kouč, který v juniorech vedl Jaromíra Jágra. Na prvním tréninku jsem se pouze díval, pak už jsem začal navštěvovat přípravu.

S hokejem jsem začal ve třetí třídě. Od třetí do osmé jsem byl veden panem Miroslavem Machem, otcem bývalého extraligového hráče. Často se stávalo, že jsem odehrál až padesát minut za zápas. Hrál jsem v každé situaci – v útoku, v obraně, při přesilovkách, chodil jsem na nájezdy. Pokud to bylo jen trochu možné, šel jsem na led. Každý tým má dva až tři nejlepší hráče ve všech těchto kategoriích. Když se pak těmto hráčům nejvíce daří, vyhrají zápas. Tyto zápasy nás většinou měly naučit základy – střelba, přihrávky, ovládání hokejky a tak dále. Nehrálo se vůbec takticky, ani na tréninku jsme to nezkoušeli.

V mládežnických výběrech jsou vždy typy hráčů – ti, kteří hokej milují a je to pro ně něco neuvěřitelného, nejdůležitější v životě a ti, kteří hokejem jen zabíjejí čas. Tohoto rozdílu jsem si všiml někdy na přelomu 8. a 9. třídy. Krátce nato jsem vstřelil za sezonu sedmdesát gólů a nasbíral sto padesát bodů. Nicméně od osmé třídy jsem byl více vylučovaný. Začal jsem také lépe bruslit. Když jsem byl v sedmé třídě, hrál jsem s o rok staršími kluky. Také v osmé jsem hrál ještě s o rok staršími. V deváté třídě jsme pak začali hrát taktičtěji, abychom byli připraveni pro juniorské kategorie. Trénoval mě Milan Skrbek, jenž se později dostal i k seniorům. Naučil mě obrannou taktiku, jak hrát ve středním pásmu a tak dále. V mladších letech juniorky bych řekl, že jsme hráli mnohem vážnější a s větší intenzitou. Každý chtěl jen jedno – vyhrát!

Škola – základ života – Hokej, trénink, spánek, a tak to šlo pořád do kola. V životě jsem neměl více starostí. Nejvíc jsem se vlastně bál školy. Dokud jsem byl ve třetí třídě, neměl jsem horší známku než trojku. Nikdy jsem se do té doby moc neučil, jedině když byla naplánována velká písemka, ale to byla výjimka. Moji rodiče chtěli, abych se naučil studijním návykům. Většinou jsem předstíral, že se učím. Byly dny, kdy jsem měl pořád otevřený sešit či učebnici, ale někdy třeba jen jednou za měsíc.

Po škole jsem hned utíkal na zimní stadion a byl jsem tam celý den. Třeba jsem přišel čtyři hodiny před tréninkem a po tréninku jsem tam ještě čtyři hodiny zůstal. Také jsem se chodil dívat na ostatní zápasy. Když jich tam bylo třeba pět za den, byl jsem schopen se na všechny dívat. Všímal jsem si hlavně starších lidí, protože jsem se od nich více dozvěděl než od mých vrstevníků, nebo o pár let starších. Velmi bedlivě jsem hlavně sledoval juniorské kategorie.

Nejlepší rok na škole pro mne byla devátá třída. Už jsme dopředu věděli, co učitel řekne, jakou úlohu zadá. Když nás bylo dvacet ve třídě, bylo pro učitele těžké se věnovat každému jednotlivě. Chtěli jsme hrát hokej a škola pro nás byla těžkým břemenem. V té době jsem školu viděl jako velkou, nepříjemnou povinnost, jež se mi nelíbila. Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, co mi škola do života přinesla pozitivního. To se změnilo na střední škole.

Hokej vyhrál nad vším – Také jsem hrával fotbal, ale v Kladně byla špatná kvalita vedoucích. Fotbal byl pro mě spíše zábavou. Měl jsem z hokeje vypracované nohy a tak jsem dával hodně gólů z větších vzdáleností, brankáři byli totiž malí. Hrál jsem středního záložníka a byl jsem jediným hokejistou v mém věku, který ještě hrál fotbal. Jinak jsem všechen čas strávil na zimním stadionu a nabíral jsem tam hráče. Jak letěl čas, měl jsem na ostatní aktivity stále méně času. Hrál jsem jen hokej a fotbal, na nic jiného nebyl čas. Bylo těžké pokračovat v obojím, nakonec jsem dal přednost hokeji. Vynechával jsem čím dál více fotbalových tréninků. Zpočátku jsem chodil jen na tréninky, které byly den před zápasem. Později jsem fotbalu musel nechat.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Možná Jacques Martin je trochu překvapivou volbou na pozici hlavního trenéra, zvláště, když si uvědomíme, že si vlastně v hierarchii vedení klubu pohoršil... Ale zřejmě dělat hlavního trenéra v Montrealu je větší výzvou než dělat generálního manažera na Floridě smajlik . Teď jsem moc zvědavý na doplňování týmu a vůbec bych se nedivil, kdyby se začalo jednáním s Bouwmeesterem...
 
02.06.2009 11:39 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarNo tak tady máme překvápko:

http://www.cbc.ca/sports/hockey/story/2009/06/01/sp-canadiens-coach.html
 
01.06.2009 21:14 | reagovat
Frankie33 | patrick33@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:No já to taky nehraju rekreačně...ale vysoko taky ne...to nic nemění na tom že to je borec!
 
AvatarReakce na příspěvek:No to já taky, ale já mluvím o závodním sportu, ne rekreačním...smajlik
 
01.06.2009 11:37 | reagovat
Frankie33 | patrick33@seznam.cz
AvatarNormálka ne:-) Já když byl malej tak jsem dělal všechno možné.....teď už zůstalo jen u hokejbalu a fotbalu.
 
AvatarTak Pleky byl takovýhle "obojživelník"? To teda smekám klobouk, já byl rád, že stíhám fotbal a to jsem ho nehrál na nějaké extra vysoké úrovni...
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 24.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík