Dilema: Halák nebo Price

26.02.2010, 12:33 | Aktuální téma |  Monika Gordíková
 

Krátce po skončení olympiády otevře NHL třídenní přestupové „okno“, v němž budou kluby moci měnit hráče. Tradiční kolotoč výměn obvykle vrcholí až těsně před uzávěrkou přestupů, tentokrát ani nemůže jinak, neboť během hokejového svátku pod pěti kruhy se v NHL přestupovat nesmí. Během těch tří dnů, které letos manažeři dostanou, spatříme určitě znovu spoustu zajímavých výměn.

Vedle jiných se v této souvislosti mluví také o brankářích v Montrealu. Ten, s nímž se počítalo jako s jedničkou, neodvádí, co by měl; ten, který mu měl krýt záda, mu najednou podezřele šlape na paty. V Montrealu se tak schyluje se k velkému třesku, neboť podobná situace není dlouhodobě udržitelná.

Přičtěte fakt nedávného odstoupení generálního manažera Boba Gaineyho, jehož náhradník Pierre Gauthier by se rád uvedl fanouškům nějakou zásadnější personální změnou. Nejen proto, aby ukázal, že tu prostě je, jako hlavně proto, že Montreal nemá nic jistého a o postup do play off bude zřejmě až do samého závěru základní části urputně bojovat.

O dohled nad brankovištěm Canadiens se letos střídají Carey Price a Jaroslav Halák. Bráno z čistě výkonnostního hlediska, měl by odejít Price, který letos vykazuje výrazně horší statistiky. Vyhrál jen 12 zápasů, 18 prohrál. Halák zvítězil 17krát, kapituloval 10krát. Procento úspěšnosti zákroků má Kanaďan 91,09, Slovák 92,34, s ním koreluje i průměr obdržených branek, který je 2,56 k 2,81 pro rodáka z Bratislavy. Pokud jde o vychytané shutouty, vede Halák přesvědčivě 3:0.

Cena za případný trejd Price musí být pečlivě zvážena. Výměna představuje obrovský risk, velikánský hazard, píše montrealský tisk. Je to typ obchodu, který může významně ovlivnit směrování celé organizace. Problém je, že nikdo neví, jakým směrem se kariéra dvaadvacetiletého Kanaďana vydá. Někdo v něm vidí příštího Marca Andre Fleuryho či Roberta Luonga, jiný upozorňuje hlavně na laciné góly, jichž poslední dobou pustil víc, než by se slušelo.

Nevrátí se jednoho dne odchod Price Montrealu jako bumerang? Nevmetou ji novináři Gauthierovi do tváře? Roberto Luongovi (čtyřka draftu 1997) bylo 23 let, když ho Islanders v roce 2000 vyměnili na Floridu. Přednost dali tehdy Ricku DiPietrovi (jednička draftu 2000). Kde je dneska DiPietro a kde je Luongo? První tráví víc času po špitálech než na ledě, druhý je oporou Vancouveru a patří do kanadské reprezentace. Trpělivost někdy přináší růže.

Podobně na tom byli v Pittsburghu, kde se načekali, než naplno rozkvetl talent Marca Andre Fleuryho (jednička draftu 2003). V podstatě hlavně fakt, že neměli odpovídající náhradu, udržel nejistého gólmana v klubu. Kdo přitom sledoval loňské finále Stanley Cupu, nemohl popřít, že Fleury postupem času vyzrál v kvalitního brankáře, jehož podíl na poháru byl neoddiskutovatelný.

Rozdíl mezi Montrealem a Pittsburghem je ten, že Tučňáci mají v sestavě několik dalších vysokých drantových voleb, z nichž vyrostli vynikající hráči. Canadiens nikoho takového nemají. Zoufale by potřebovali hráče typu Guye Lafleura, který si podmanil město v letech 1971-85. Nejvyšší volbu od roku 1984, kdy sáhli z pátého místa pro obránce Petra Svobodu, měli Habs díky loterii v roce 2005. Obětovali ji právě na Price.

Necelé dvě sezóny jej nechali mezi juniory ve WHL. V roce 2007 vyhrál juniorský světový šampionát, jen o pár měsíců později dotáhl Hamilton Buldogs v AHL ke Calder Cupu, k němuž obdržel návdavkem cenu pro nejlepšího hráče play off. Fascinoval vyrovnaností výkonů a schopností koncentrace. Byl jistý jako dospělý chlap. Všichni věřili, že stojí na prahu úchvatnou kariéry.

Gaineymu učaroval mladík natolik, že z něj chtěl udělat nového Patricka Roy. Krátce před uzávěrkou přestupů 2008 vyměnil solidně chytajícího Cristobal Hueta a vsadil všechno na jednu kartu. Na dvacetiletého Price. Ten ale neúměrný tlak neustál a Montreal, jakožto úřadujícího vítěze Východní konference, dovedl jen do druhého kola play off. Hvězda velebeného zelenáče začala zapadat.

Rozhodování, na koho z nynější dvojky vsadit, je ovlivněno také tím, že se oba gólmani stanou v létě chráněnými volnými hráči. V tuto chvíli mají takřka totožnou smlouvu: Price dojíždí nováčkovský kontrakt za 850 tisíc dolarů ročně, o dva roky starší Halák totéž za 800 tisíc ročně. V létě bude potřeba vyjednat s některým z nich dlouhodobější spolupráci, která jistě nebude odměněna částkou pod milión dolarů jako dosud. Prostor je přitom omezen. Jen do osmimiliónového platu Scotta Gomeze by se pohodlně schovali dva výborně zaplacení brankáři.

Pro Price hovoří fakt, že je Kanaďan. Někteří lidé volají po trpělivosti. Chce to prý další šanci, aby odkryl svůj skutečný potenciál. Na druhé straně po léta loajální Halák dal jasně najevo, že je připraven převzít odpovědnost, že chce svůj prostor. Post, který si za letošní výkony zaslouží. Fanoušci Montrealu by se jistě neradi dívali, jak opora slovenské reprezentace podepisuje v létě smlouvu někomu jinému jen proto, že mu garantovali, co mu v kanadské metropoli upřeli - tedy místo jedničky.

Pakliže už k nějakému trejdu dojde, lhostejno zda před uzávěrkou přestupů nebo v létě na draftu, slibuje Price větší protihodnotu než jeho kolega. Někteří lidé v NHL jistě rádi uvěří, že právě u nich by mohl stagnující mladík naplno rozvinout svůj talent. Halák byl na draftu 2003 tažen až jako 271., Price šel o dva roky později na řadu jako pátý. Pierrea Gauthiera nečeká snadné rozhodování.

zdroj: nhl.cz (Jiří Lacina)

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Je to pravda, už se o tom psalo před olympiádou. Já bych spíš přivítal nějakého robustnějšího hráče...
 
01.03.2010 08:29 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarPočujte čo je pravdy na tom, že Montreal sa zaujíma o útočníka St. Louis Blues PAULA KARIYU?
No dúfam, že tento hráč do Montrealu nepôjde lebo je to už veterán, býva často zranený a navyše má aj veľký plat. smajlik
 
AvatarNo, to ano, ale myslis si, ze by mel dostal prilezitost hrac, ktery pristuuje k treninkum laxne a dokonce mimo led strav vic casu v barech nez doma?
 
28.02.2010 13:32 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarReakce na příspěvek:Mluvíš mi z duše. Price bych nepouštěl, on se vypracuje, viz Fluery (ano, už se opakuju, navíc je to psáno i v článku ale je to tak). Já osobně bych mu dal šanci protože on nechytá špatně, nehledal bych chybu jen v golmanovi ale v celým týmu. Proč to proti Washingtonu šlo a proti Flyers to byl propadák? HABS by měly zvolit agresivní taktiku, ne jen se snažit "bránit síť", ikdyž jim to moc nejde, vic poslední dvojzápas. Já bych kluky střídal v tý brance (jeden zápas Halák, jeden zápas Price), zahrály by si oba a všichni by byly spokojení. Navíc se stačí podívat na Halákovi statistiky z minulých sezon. To podle mě mluví za vše. Necháme si Haláka a příští sezona bude propadák. Necháme si Price a ten se příští sezonu začne zvedat. Necháme si oba a je vše vyřešeno. Být na místě Pierrea Gauthiera opravdu bych nechal oba, koneckonců golmanská jednička může být kdykoliv jeden z nich a myslím že letošní sezonu nejsou "zastrčení" ani jeden.
P.S - Slováky moc nemusím ale přiznávám, Halák chytá dobře.
 
27.02.2010 22:08 | reagovat
newt | lukas.grygar@gmail.com
Reakce na příspěvek:Cim dal horsi? Nesmysl. Letosni sezonu chyta celkem v pohode, hlavne na podzim se mohl stavet na hlavu a tym pred nim nebyl schopnej dat goly.

Pustit golmana s potencialem hrace, kolem kteryho se stavi tym, ve DVAADVACETI, je podle me pravej opak trpelivosti. Chapu, ze Jaro ma sympatie, protoze je to skoro krajan a "uzil" si svoje v Priceove stinu, ale sympatie nam ten SC taky nevyhrajou.
 
27.02.2010 12:19 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:Súhlasím s tebou! smajlik
 
AvatarNemuzu si pomoct, ale yslim si, ze Price by mel byt vymenen! myslim si, ze dostal od nas sanci a trpelivost, ale jeho vykony jsou cim dal horsi, a to nemluvim o tom jak se chova mimo led!!! Halak cekal na svoji sanci, a dokazal toho v letosni sezone na plno vyuzit, tak proc dvat sanci nekomu jako je price??
 
26.02.2010 21:16 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Třeba to nakonec i udělá smajlik smajlik
 
26.02.2010 18:06 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:No podľa mňa sa Price v Montreale na kvalitného brankára nevyvinie ale v inom tíme áno! Máme v organizácii aj iných mladých brankárov, ktorí čakajú na svoju príležitosť a podľa mňa Price v Montreale už toho moc nepredvedie. Ja som jednoznačne za jeho výmenu! smajlik

A istý člen na jednom slovenskom hokejovom fóre má v podpise dosť výstižnú poznámku:
Jacques Martin: "The only way for Jaroslav to be number one of Canadiens is to rename him to Halaque."
smajlik
 
Avatarjeste jedna otazka zda se price dokaze v klalitniho golmana rozvinout u nas nebo nekde jinde
 
Avatarrikaj trpelivost s Pricem ale jsme ji ochotni obetovat za SC??
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 16.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Čekal bych, že si tady někdo rýpne do Hutsonovy ... | více
  • Hutson první zápas a první bod v NHL...smajlik. Ten ... | více
  • Ano, typove každý trochu jiny ale MM letos opravdu ... | více
  • No tak Souray byl bombarďák, co těžil z tvrdé ... | více
  • Dnes Matheson 60. bod, docela pro nekoho potichu ma ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík