Habs zkrotili šelmy z Floridy

26.03.2010, 09:55 | Reportáž ze zápasu |  Milan Jaroš, Míra Vyskočil
 

Jednalo se o velmi důležité utkání a Canadiens ho zvládli výsledkově skvěle. Po nevydařených posledních zápasech bylo potřeba naplno bodovat a spravit si tak chuť. Touto výhrou jsme poskočili na šesté místo Východní konference a devátá Atlanta na nás ztrácí šest bodů. Do zápasu nastoupil po jednozápasové pauze opět Jaroslav Halák a také Travis Moen, ozdobený obrovským šrámem přes levé oko, který si odnesl ze zápasu s Ottawou. Na marodce byl pouze do konce sezóny vyřazený Paul Mara.

Hned od prvních minut utkání se hrálo ve velkém tempu, ale nutno dodat, že hlavně zásluhou hostů z Floridy. První šance přišla až ve čtvrté minutě poté, co si Horton nabruslil do našeho pásma, udělal z Markova školáka po krásném obhození a snažil se Haláka překonat z bezprostřední blízkosti kličkou do pravé strany. Halák mu však jeho pokus „přečetl". V sedmé minutě jsme šli po vyloučení Pouliota do oslabení. Přečkali jsme ho však bez nějakého většího problému, soupeř si nevytvořil prakticky tlak ani střelu. Pak se dlouhé minuty vůbec nic nedělo, až do minuty třinácté. Gomez zatáhl kotouč do útočného pásma a napříč kluzištěm nahrával na Pouliota. Kotouč zachytil Dvořák, ale Pouliot ho okamžitě šikovně obral a střelou backhandem z mezikruží otevřel skóre. V čase 12:40 jsme šli do vedení 1:0. Zajímavé je to, že to byla naše druhá střela na Vokouna. Potom opět přišlo, až na pár propagačních střel, hluché místo. Až přišla minuta sedmnáctá, kdy dostal kotouč do útočné třetiny k pravému hrazení Gionta a zkusil z velké dálky vystřelit. K překvapení všech v Bell Centre kotouč skončil mezi betony Vokouna a znamenal naše dvoubrankové vedení. V čase 16:38 se Habs dostali do vedení 2:0. V poslední minutě se ještě před Vokounem ocitl A.Kostitsyn, ale z velké blízkosti nevyzrál na brankáře Panthers. V první třetině jsme vytěžili z minima maximum. Měli jsme jen pár šancí a ty jsme dokázali využít. Díky posledním minutám třetiny byl stav střel 10:6 pro Habs. Jinak by tato statistika bylo z naší strany podstatně chudší.

Druhá třetina začala ve znamení nešťastného hitu Špačka na Bootha, který jel přikrčený a o protihráči moc nevěděl. Zákrok to byl sice tvrdý, ale čistý, oproti třeba sprostému faulu Cookea na Savarda. Booth má v této sezóně obrovskou smůlu, dlouhou dobu nehrál kvůli otřesu mozku právě po zákroku na hlavu od Richardse z Flyers... Trvalo hodně dlouho, než byl floridský hráč schopen vůbec vstát. Šancí bylo v dosavadním průběhu opravdu jako šafránu a ve stejném stylu se i pokračovalo. Ve čtvrté minutě jsme šli do oslabení po vyloučení Plekance. Početní výhodu soupeř sehrál o něco lépe než tu první, ale největší šanci měli paradoxně Canadiens. Gionta pádil společně s Gomezem na osamoceného obránce soupeře. Gionta udělal stahovačku a předložil kotouč samotnému Gomezovi před branku, ten však střelou z první trefil jen Vokounův beton. V šesté minutě se naskytla přesilová hra pro změnu zase nám. Ale jak už je zvykem zahráli jsme jí tragicky. Ve dvanácté minutě si Habs vytvořili menší tlak, z kterého vyplynula šance Pouliota, který oblíbeným backhandem střílel z mezikruží. Voukoun mu však střelu kryl pravým betonem. V šestnácté minutě vlétl podél levého hrazení do našeho pásma Olesz. Sjel si napříč brankovištěm a nechal vyniknout Haláka, který mu přízemní střelu kryl pravým betonem. V sedmnácté minutě šel za přísně posouzené držení na trestnou lavici Gill. Bohužel, když zbývalo 44 vteřin do konce oslabení, putoval na trestnou naprosto nesmyslně i O´Byrne. Oslabení 5 na 3 jsme ale bránili skvěle a i díky jistému Halákovi jsme ho přežili. Druhá třetina byla herně o dost lepší než ta první, avšak stále měla hodně hluchých míst.

V první minutě závěrečné části se zleva na naší branku řítil Reinprecht, ale Markov skvělým obranným zákrokem šanci zneškodnil. V šesté minutě si vytvořil tlak soupeř, kde byl nejvíc vidět Stillman, který dvakrát nebezpečně vystřelil na Haláka. Okamžitě z protiútoku pálil slibně Moen z levého kruhu, ale jen do Vokouna, který zkrotil kotouč mezi betony. V sedmé minutě jsme šli opět do oslabení a soupeř přesilovku tentokrát zahrál mnohem lépe, alespoň co se týká první části. Jenže v bráně byl skvělý Halák. V osmé minutě si do útočné třetiny sjel Markov, nahrál na levý kruh Plekancovi, ten objel bránu, ale nedokázal zakončit. O minutu později pálil od modré McCabe, avšak gólman domácích vytasil perfektní zákrok lapačkou. Tlak Panthers se začínal stupňovat, ale Habs se mohli opřít o spolehlivého Haláka. Ve třinácté minutě jsme měli možnost druhé přesilové hry v zápase. Bohužel jsme z ní vytěžili jen střelu Bergerona od modré a následnou dorážku Poulita, která však neznamenala zvýšení vedení. V sedmnácté minutě si vzal kotouč ve svém obranám pásmu Ballard a dovezl ho až na pravý kruh našeho obraného pásma, odkud křížnou přihrávkou našel před bránou nehlídaného Dvořáka a ten povedenou tečí k levé tyči Halákovi svatyně snížil.V čase 16:24 bylo tedy skóre 2:1. Dvě minuty před koncem soupeř odvolal gólmana a nutno říct, že jsme se řádně strachovali o výsledek... Už jsme se dostávali pod tlak, když Plekanec vybojoval u mantinelu na obranné modré puk a do prázdné branky soupeře vsítil svůj 100. gól v NHL! Mimochodem, z Plekance se začíná stávat specialista na góly do prázdné kasy - byl to již třetí zásah od olympijské pauzy... V čase 18:36 byl stav 3:1 pro Habs. Třešničku na dort přidal ještě v čase 19:52 Gionta opět do prázdné brány, když perfektně zabojoval za bránou Panthers a upravil tak stav na 4:1 pro Canadiens.

Zápas, v kterém jsme si vytvořili minimum stoprocentních šancí, jsme nakonec zvládli dobře. Urvali jsme důležité dva body podpořené skvělým Halákem v bráně. Soupeře jsme přestříleli 31:24 a předvedli dobrý taktický výkon. I když ke konci se Canadiens museli strachovat, aby vše nedopadlo jako v Buffalu... Další „mač" je na programu dvacátého osmého, ze soboty na neděli, proti New Jersey Devils.

První hvězda zápasu: Jaroslav Halák 24 zásahů
Druhá hvězda zápasu: Brian Gionta 2+0
Třetí hvězda zápasu: Dominic Moore 0+0

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
26.03.2010 17:13 | reagovat
jarosenko | jarosenko@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:To si nemyslim,protože na Buffalo letos vůbec neumíme.Pens ty jo ty jsou vždycky v play of silný a co se týká Caps tak ty to musej vše přestřílet.Mají děravou obranu a golmany na baterky.Už loni byli považováni za favorita ale v play off jim došel dech.Sice jsou zase zkušenější ale i tak.A většinou platí že klub kterej dominuje základní části dost často v pla off vyhoří.Ale to je všechno jen kdyby a možná...V Play off si stejně moc nevyberete.Tam se může stát cokoliv
 
26.03.2010 16:19 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Hlavně ne Caps nebo Pens...proti nim našim moc nevěřím...Sabres a Devils jsou dle mého schůdnější..
 
AvatarReakce na příspěvek:Já si myslím, že když získáme ze zbylých 7 zápasů 7 bodů, tak jsme v play-off.
 
AvatarVýkon horší než v Buffalu, ale body jsou doma, takže spokojenost je větší než po Buffalusmajlik Navíc ostatní ztratili, obrovská škoda ztráty s Ottawou, pak by to byla bomba... NJ jsou teď docela bídní, tak uvidíme, jak se proti neoblíbenému soupeři bude dařit. Aspoň bodík by to chtělo, ale já myslím, že když dojede silnější soupeř, tak...
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Florida Panthers
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 24.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík