První zápas rozhodovaly přesilovky

01.05.2010, 10:36 | Reportáž ze zápasu |  Michal Možný
 

Po krásném a pro nás šťastném sedmém zápase jsme si ani moc neoddechli a už nás čekala, po favoritovi číslo jedna, další z výzev v podobě Tučňáků z Pittsburghu. K prvnímu z dvou úvodních zápasů na ledě soupeře nastoupila stejná sestava jako v posledním zápase proti Caps. V brance byl všemi opěvovaný Halák a sestavy vypadaly následovně:
Cammalleri - Plekanec - A.Kostitsyn
Moen - Gomez - Gionta
Pouliot - Lapierre - Moore
Pyatt - Metropolit - Bergeron

Utkání začalo ve svižném tempu a oba týmy si vyměnily několik navštívenek, ale oba brankáři prošli zahřívacím kolem bez ztráty kytičky. Habs i proti Pens dokazovali, že první třetina je jejich silnou zbraní, když Subban napřáhl na modré a puk skončil až za nic nevidícím Fleurym, Habs se tak dostalo v 5. minutě hry do vedení 1:0... O chvíli později si hosté zahráli první přesilovku této série, když prvním potrestaným byl Malkin. Bohužel jediný klad této přesilovky byl ten, že jsme v ní neinkasovali. Hned po přesilovce se k dorážce dostal Gomez, ale Fleury si připsal první kvalitní zákrok. Přesilovku si o chvíli později zahráli i domácí, když za podtržení šel na nucený odpočinek Gionta. Domácí hostům jasně ukázali, že přes fauly cesta k vítězství nepovede a využili hned první přesilovku, když od modré prostřelil vše Gončar a v desáté minutě vyrovnal na 1:1. V čase 11:46 Cook tvrdě dohrál Markova, který naradil do mantinelu a z ledu se zvedal velmi ztěžka. Z následné bitky vzešla druhá přesilovka domácích. Pens opět dokázali uzamčít Montreal v jejich obranném pásmu a Jordal Staal v čase 13:30 dostal domácí do vedení 2:1... Hosté se snažili zareagovat, ale Gomez po krásném sólu přes celé hřiště na Fleuryho střelou těsně nad ledem nevyzrál. Po minutách klidné hry se Pens dostali do pásma, od modré tvrdě vystřelil domácí obránce a Halák měl velké problémy, aby „horký brambor" uklidnil před brankovou čárou. Na druhé straně těsně před sirénou tvrdou střelou prověřil Fleuryho Gionta. První třetina se po svižném nástupu snesla do poklidného hokeje, kde domácím k prozatímnímu vedení stačily dvě přesilovky, které byly sehrány kvalitně, na rozdíl od naší jediné. Hra byla vyrovnaná a v počtu 5 na 5 si ani jeden tým nevytvořil nějaké velké šance. Vypadalo to, že rozhodujícím faktorem by mohly být přesilové hry, které zatím Pens dostaly do vedení. Hráli v nich trochu odlišný systém, na který bude muset Martin najít lepší způsob bránění. K nejdůležitějším okamžikům první třetiny určitě patřil i tvrdý hit na Markova, který od tohoto momentu nevstoupil na led (nespecifikované zranění v dolní polovině těla).

Druhá třetina už bez Markova začala menším tlakem Pens, který byl ale o chvíli později umocněn další přesilovkou, tentokrát za špatné střídání. Domácí opět uzamkli hosty v jejich pásmu a po Crosbyho nahrávce Letang vymetl pravou šibenici Halákovy branky a dostal domácí už do poklidného dvougólového vedení, 3:1... Domácí zatím velmi dobře bránili, nepouštěli hosty do žádné vážnější šance. Fleury byl zatím ohrožován spíše z větší vzdálenosti a s těmito střelami si zatím bez problémů poradil. O chvíli později pěknou šanci vytvořil pro Pouliota Moore, ale střela se zastavila o Fleuryho beton, v pokračujícím útoku aktivní Moore vyjel zpoza branky, ale domácí strážce svatyně odolal. I na druhé straně přibylo pár střel, se kterými si Halák poradil, ovšem jeho klid jakoby zůstal ve Washingtonu. V polovině utkání drželi domácí bez sebemenších problémů stav 3:1, hosté nepřesnou rozehrávkou nedokázali dostat domácí pod souvislejší tlak, ani si vypracovat stoprocentní šanci, pomoci jim v tom měla jejich druhá přesilová hra v utkání, když byl vyloučen domácí Talbot. Hosté si ovšem až na dorážku Gomeze, kterou zpacifikoval Fleury, nic nevytvořili a tak stále platil stav 3:1 pro domácí. Domácí po ubráněné přesilovce vrhli síly do útočení, ale manýry v útočném pásmu nenabraly stupeň nejvyššího nebezpečí. Hosté se pak konečně dostali k nadějnější akci, která hned skončila gólem, když Gomez našel Cammalleriho a ten neomylně zavěsil, 3:2 pro Pens. O chvíli později se do další šance Habs dral Pyatt, bohužel srovnat stav se mu nepovedlo... Pens po té zvýšili obrátky a hned to neslo ovoce, když do rozhození obrany hostí si sjel Adams a dostal domácí opět do dvougólového vedení, tentokrát 4:2, bohužel i u tohoto gólu byl Halák bezmocný... Druhá třetina se nesla v podobném duchu jako první, domácí pečlivě bránili, když bylo potřeba přitlačit, přitlačili a s vynikajícími přesilovkami jim to prostě stačilo. Habs bohužel nebyli zatím tak agresivní, v obraně zodpovědní a celkově nepředváděli takový výkon, který je zdobil v sérii s Washingtonem. Pens rozhodně nespustili takovou kanonádu a ani nebyli nějak výrazně lepší, jenže třemi přesilovkovými góly bez problémů kontrolovali tento zápas.

Do poslední části vstoupil Montreal aktivněji a hned v první minutě zaměstnal Cammalleri Fleuryho. Hosty ovšem přibrzdilo další naprosto zbytečné vyloučení, tentokrát za zdržování hry, když Gionta vyhodil puk za plexisklo v momentě, když měl čas na poklidnou rozehrávku. Domácí jak už bylo jejich zvykem využili i tuto přesilovku a zvýšili náskok už na hrozivých 5:2... Bohužel hosté se nijak nepoučili v bránění přesilovek a stále drží stejný čtverec, který bohužel nebyl tak účinný na tento druh přesilovky, který produkoval domácí Pittsburg. Na posledních 15 minut nastoupil Carey Price, když vystřídal Haláka, který si v prvním zápase vypil kalich hořkosti až do dna. Upravit stav se pokusil Plekanec, jeho střelu ale Fleury pokryl. Po chybě O´Byrna, který nezpracoval nahrávku ujížděl na Price Malkin, ale minul branku. Třetí šanci v přesilovce dostali i hosté, ale jejich procento využití je bohužel úplně opačné než u domácích. Poslední přesilovka byla aspoň sehrána relativně slušně, když se povedlo převážnou část přesilové hry odehrát v útočném pásmu, ovšem bez gólového vyjádření. Čtvrtá přesilovka přišla v zápětí, hned v jejích začátku Subban vyslal tvrdou střelu, kterou Fleury velmi dobře pokryl. Nestačil už na střelu o chvíli později, kdy one-timerem snížil Gionta na 5:3 v čase 53:40... Byla to první využitá přesilovka hostí v utkání... Pens po snížení zvýšili obrátky a Price si připisoval první úspěšné zákroky. Hosté se i nadále snažili utkání zdramatizovat, ale se střelou Hamrlíka i Gionty si v klidu poradil Fleury. Minutu a půl před koncem si hosté vzali oddechový čas, odvolali Price a zkusili hru bez brankáře. Vytvořili si tlak, který k požadovanému gólu nevedl, naopak Guerin skóroval do prázdné branky a rozhodl utkání, 6:3 pro Pens.

Celé utkání se neslo v takovém neslaném, nemastném duchu v prudkém kontrastu se sérií s Caps. Domácí nehráli nějak dobře, ale hráli špičkově přesilové hry, které jim výrazně pomohly k vítězství. Utkání bylo od začátku do konce vyrovnané, dokonce na střely jsme byli aktivnější, bohužel to jak moc dobře víme, nic neznamená. Halák dneska nebyl nejjistější, ale i tak za žádný gól nemohl, tak snad i do dalšího utkání je jednička jasná. Price nic nepokazil, ale v podstatě za tu dobu, co byl v bráně na něj šla jedna, dvě střely. Pro druhé utkání musí Habs zvýšit rozhodně zdravou agresivitu, vyvarovat hloupých vyloučení a začít opět pořádně bránit. Pokud tohle všechno naplní, pak určitě není tato série ztracená... Největší mínus utkání bylo zranění Markova a nejistota jeho další účasti v sérii, pozitivem byl určitě vynikající výkon Subbana, který si počínal jako zkušený mazák a ke kvalitní hře přidal i svůj první gól v play-off...

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
02.05.2010 13:22 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarMarkov byl v první třetině čistě sražen Mattem Cookem a zřejmě si při tom poranil pravé koleno. Po utkání se vracel do Montrealu na vyšetření. Jeho závěry nebyly odtajněny, ale také kouč Habs Jacques Martin je skeptický: „Nedokážu vám říci, kdy se vrátí,“ říká a přidává ke svému vyjádření slovíčko „neurčitý“.
 
Avatarako je na tom sergei? kedy sa vrati?
 
01.05.2010 17:29 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarJordan Staal is out for the playoffs after tendon surgery. Andrei Markov is back in Montreal and his case will be evaluated Sunday.

Aktuální informace přímo z Montrealu
(Jordan Staal je mimo play-off do konce sezony, musel podstoupit operaci šlachy. Andrej markov se vrátil do Montrealu a jeho případ bude řešen ve středu)
 
01.05.2010 16:51 | reagovat
Gordice | gordik@centrum.cz
AvatarMarkov se okamžitě po zápasu vrátil zpátky do Montrealu a s jeho pokračováním v sérii to vypadá bledě. Teď se na něj chystá tým doktorů.
 
01.05.2010 13:55 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarMarkov je na listině zranění s "dolní částí těla"
 
01.05.2010 11:13 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarJá se teď modlím, aby se vrátil Markov
 
AvatarReakce na příspěvek:Tam to nějak nebylo vidět, ale jel rovnou pryč, tak možná jeho rozhodnutí, těžko říct... Nevím ten páté fakt možná, ale bylo to skvěle sehrané... Doufám, že je Martin tak dobré trenér, že pozná, že musíme začít hrát oslabení jinak... Jak nastoupil Price, tak se hned řešilo, kdo bude chytat dál, takže doufám, že to řeší jen komentátoři a v kabině je jasno, i když Jarovi by možná jedno utkání pauza prospělo, stejně jako proti WSH, aby vstřebal únavu... Bohužel si myslím, že to co hrajeme teď, tedy vyrovnanou partii, kdy máme dost času na rozehrávku, Pens jsou dost zalezlí, tak nám moc nevyhovuje, ale uvidíme... Věřím, že můžeme uspět, v 5 na 5 to bylo 2:1 pro nás, když nepočítám střelu do prázdné... Navíc domácí nás ani nepřehrávali, horší bude, jak budeme zvládat bez Markova...
 
AvatarZápas jsem shlédnul až dnes ze záznamu a musím jen potvrdit, že konečný výsledek je hlavně zásluhou výborných přesilovek Pens a našeho horšího bránění oproti zápasům s Wsh. Jaro Halák neměl to potřebné štěstí, které se ho drželo v předchozích zápasech, ale dávat mu vinu za ty góly, až snad na ten pátý, nemůžeme. Co jsem ale nepochopil, bylo jeho střídání - proč nešel hned po pátém gólu, ale ještě asi dvě minuty chytal...? Co to jako mělo znamenat? To si Martin rozmýšlel, co dál nebo co...? Nebo na to rezignoval Halák sám? Fakt nerozumím...
 
AvatarŠkoda... nic se ale neděje jedeme dále... GO HABS GO
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Pittsburgh Penguins
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 23.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík