Jak to bylo a ... jak to třeba bude?

29.05.2010, 16:04 | Zajímavosti |  Michal Možný, Monika Gordíková
 

Skončila nám úspěšná sezóna, a tak nám začíná období spekulací, výměn, podpisů smluv, atd. Před rokem jsme se dočkali doslova zemětřesení v kabině Habs, když v kádru nezůstal kámen na kameni. Jako hlavní akvizice přišli Gomez, Gionta, Cammalleri, Gill, Mara, Špaček. První tři měli táhnout útočná komanda, zbylá trojice se měla zase starat o co nejmenší počet obdržených gólů. Pojďme si shrnout jak se to jednotlivým jménům a největším posilám dařilo, ať už v základní části, či v pro nás tak úspěšném PO. První a asi nejdiskutovanější jméno byl hned po příchodu Gomez. Kvůli jeho platu jsme si říkali, že pokud neudělá 80 bodů, je v týmu nadbytečný. Všichni se shodovali, že budeme rádi, pokud se dostane někam k hranici 60-65, v základní části se zastavilo bodové konto na 59 bodech (12+47). Pro všechny určitě mírné zklamání, zvlášť když si každý vzpomene na jeho vlažný přístup k některým zápasům. Do PO ovšem nastoupil úplně jiný Gomez a s přibývajícími zápasy šel stále nahoru. V 19. zápasech nasbíral pěkných 14 bodů a jeho hra byla opravdu vynikající. V každém zápase bych na ledě „cítil“, zavážel puky, bojoval a nejvíc se mi vrylo do paměti posledních 5 minut posledního zápasu s Philadelphií, kdy skoro ani neslezl z ledu a byl pořád nebezpečný. Suma sumárum Gomez nebyl špatná posila, a pokud se opět dostaneme v dalším roce do PO, tak se jeho důležitost bude jen a jen zvyšovat. Gionta a Cammalleri… Přišli, aby zasypávali brankáře tucty střel a připisovali si góly jako na běžícím páse. Obou se to vcelku dařilo, když Gionta zaznamenal 28 gólů a Cammalleri 26. Úplná spokojenost by asi byla, kdyby se oba dostali přes 30 gólů. V PO oba pokračovali v kvalitních výkonech, Cammalleri dokonce v brilantních, když v 19 zápasech nasázel soupeřům 13 gólů a přidal 6 asistencí. S angažováním těchto hráčů musí u náročných fanoušků panovat spokojenost…

Dostáváme se k posilám v obranných řadách. Podle jmen měla přijít do Montrealu velká kvalita, ale ne vždy tomu v průběhu sezóny tak bylo. Asi každý si vzpomene, že během sezóny nesčetněkrát posílal Gill do těch nejtmavších míst, kde slunce jen tak nezasvítí. Jeho ohromné hrubky často nastartovaly soupeře a nás poslaly do kolen. Přišla jiná soutěž – PO, Gill byl jako znovuzrozený. Stal se základním pilířem zadních řad, chyby se u něj vyskytovaly výjimečně, blokoval jednu střelu za druhou a hlavně jemu vděčíme za postup přes první kolo. Druhá posila byl Mara… No posila, odehrál pouze 42 utkání, po té se zranil a do další části sezóny už nezasáhl. Navíc -16 opravdu není dobrá vizitka. I když byl povětšinou v základní části hodnocen lépe než Gill, ale v celkovém měřítku i díky zranění zůstal strašně moc za očekáváním. Poslední výraznou posilou podle jména měl být Špaček. Přišel do Montrealu s vizitkou velmi ofenzivně laděného beka, který zvlášť v přesilovce umí soupeře nemile potrápit. Podle jeho velkého platu jsme určitě očekávali i velký přísun bodů. V tomto bohužel Jarda zklamal, za 74 utkání pouhé 3 góly je na takto laděného beka velmi málo (aspoň podle mého). V PO ho bohužel sužovala nemoc středního ucha, takže ve velké části chyběl, v sérii proti Pens konečně naskočil a musel zastoupit zraněného Gilla. Povedlo se mu to na jedničku a v PO si odehrál své.

Tohle je asi vše k největším příchodům v našem týmu. Do nové sezóny máme pod smlouvou hráče - Cammalleri, Gionta, Gomez, Kosticyn, Maxwell, Moen, Gill, Gorges, Hamrlík, Markov, O'Byrne, Špaček a P.K. Subban. Z těchto hráčů určitě nejvíce za očekáváním zůstal Maxwell, do kterého se vkládali určitě větší naděje, než které tento hráč naplnil.

Neomezený volný agent - UFA
UFA jsou Bergeron, Mara, Metropolit,Moore, Darche a Plekanec.

Marc-André Brgeron
Hned první jméno a jeden velký oříšek, spíše ořech. Námi většinou neoblíbený hráč, Martinem hráč velmi preferovaný, asi tím pádem i oblíbený – M. A. Bergeron. Hráč, který má neskutečný one-timer a neskutečnou střelu příklepem. Využívaný v přesilových hrách, kde posbíral většinu svých bodů, celkem nasbíral 34 bodů v 60 utkáních. Bohužel nesmíme zapomínat, že Bergeron je obránce (i přes časté nasazování Martina do 4. útoku) a že hlavní úlohou obránců je brankám zabraňovat, ne je chystat soupeřům. Asi každý fanoušek měl díky tomuto hráči několik zástav, zvýšený tlak a další podobné obtíže. Jeho rozehrávka patří podle mého k jedné z nejhorších, co jsem kdy viděl, podobně je na tom i při zpracování puku. V PO se navíc zasekl i jeho bodový přísun v přesilových hrách, až na malé výjimky. Za mě pro tohoto hráče jednoznačné NE do další sezóny.

Paul Mara
O Marovi jsme se už bavili, takže taky další NE.

Glen Metropolit
Glen Metropolit, bojovník k pohledání. V základní části nasbíral v 69 utkáních slušných 29 bodů. Část z nich získal v přesilových hrách, do kterých byl díky svým výkonům oprávněně nasazován. Ve svých letech podle mého velmi dobře vedl 4. lajnu, dokázal dát do ní potřebnou zkušenost a řád. Trošku mě u Glena zklamal výkon v PO, kde si připsal pouhé 2 body. Počítal jsem, že svojí zkušeností se může stát překvapením kádru Habs. Každopádně i přes menší výpadek bych ho rád v našem týmu, ve čtvrté řadě viděl (samozřejmě záleží na penězích).

Dominic Moore
Další hráč přišel z Floridy a já díky tomu, že kamarád sleduje zápasy Panterů stejně tak bedlivě jako já Habs, měl na tohoto hráče velmi dobré reference – D. Moore. Tyto reference Moore do puntíku naplnil a jako třešničku na dortu přidal i výkony v PO, kde skončil s +1 bodem a zaznamenal slušné 4 góly. Hlavní zbraní toho borce byla příkladná bojovnost a touha jít do každého souboje na 110%. Jeho lajna s Lapierrem a Moenem byla jedním z velkých překvapení v PO. Takže pokud si hráč neřekne o velké peníze, rozhodně podepsat, do třetí lajny ideální centr, navíc hráč hodící se do oslabení, kde svým skvělým bruslení soupeři velmi znepříjemňuje situaci.

Matiheu Darche
Přišel z farmy, věk už není jeho předností, a tak si asi každý ťukal na čelo, co zase zkoušíme. Nakonec z něj vyrostl další velký dříč, který se svou pílí dostal v několika zápasech i do první lajny. Rozhodně nezklamal, ale kvůli jeho věku bych se s klidným srdcem smířil s tím, že odejde. Pokud za nějaké drobné zůstane, tak proč ne…

Tomáš Plekanec
No a poslední není nikdo jiný než velký tahoun celé sezóny Tomáš Plekanec. V podstatě můžeme říct, že to je taky posila z „jiného týmu“. Minulý rok byl za očekáváním, nedařilo se mu, jak by si určitě i on sám představoval… Tento rok to byla ale jiná písnička. Neměl moc slabých míst v základní části, nejlépe se mu vedlo asi v období kolem Vánoc a do olympijské přestávky, ale i po ní si udržel velmi slušnou formu. V sezóně nasbíral úctyhodných 70 bodů. V PO odehrál velmi dobře sérii proti Caps, kde ke kvalitním výkonům přidal i bodové bonbónky. V dalších sériích jeho výkony měly bohužel trošku klesající tendenci, a i když výkonnostně nepropadl, bodově se doslova trápil. V sérii s Philadelphií krize vrcholila, když nebyl schopen proměnit i ty největší šance… Přesto nemůžeme nechat takového tahouna odejít a doufám, že i přes očekávaný napnutý strop Tomáš jednoznačně podepíše a v další sezóně se minimálně k sedmdesátibodové hranici přiblíží, nejlépe ji ještě o něco překoná. Podle mého by to měl být základní bod pro Gauthiera, který by ho měl podepsat za skoro každou cenu – tipuji kolem 4,5 milionu. Takže jednoznačné ANO.


Omezený volný agent - RFA
RFA jsou Price, Halák, Lapierre, S. Kostitsyn, Pouliot, Pyatt.

Tom Pyatt
Začnu od konce a tedy od Pyatta. Nemá se cenu moc rozepisovat, protože tento hráč mě jednoznačně přesvědčil. Do 4. lajny ideální bojovník pro Metropolita, dokáže vybojovat puk, posléze připravit šanci. Je mladý, dravý, podle mého by měl určitě zůstat, pokud nebude chtít nějakou horentní sumu.

Benoit Pouliot
Pouliot, přišel z Wild výměnou za Latendresseho. Oběma tato výměna prospěla, více tedy Latendessovi, který opravdu v Minnesotě zářil a předváděl neskutečné výkony. Ale ani Pouliot se v základní části nenechal zahanbit a sbíral v první lajně body jako na běžícím pásu, v 39 utkáních stihl velmi solidních 24 bodů. Pak bohužel přišlo PO, které mu ale vůbec nevyšlo. Putoval z útoku do útoku, do jednoho utkání vůbec nenastoupil a jeho bodové konto se zastavilo na pouhých dvou nahrávkách. Bylo na něm vidět, jak je nervózní, skákal mu puk a po Pouliotovi ze základní části nebylo vidu ani slechu. V celkovém hodnocení u mě dostává ANO, měl by zůstat. Je to mladý hráč se solidním potenciálem, který ukázal v první lajně v základní části, kdy skvěle zapadl k duu Gomez – Gionta. Navíc si myslím, že po zpackaném PO si nebude moc vyskakovat s platem.

Sergej Kostitsyn
Pro mě osobně jedno z největších zklamání. Nechytl se ani v základní části, ani v PO. K tomu se přibalily i problémy mimo hokej a vychází mi z toho jasný odchod z mužstva. Otazníkem zůstává, jak se s jeho odchodem srovná jeho bratr.

Max Lapierre
Lapierre, tak tohoto bojovníka za žádnou cenu nepouštět, ideální hráč do třetí v případě většího posílení i do čtvrté lajny. Podle mého mu sluší ta pozice, kde teď je a myslím, že žádného z nás nezklamal, jednoznačně podepsat.

Jaro Halák
A nyní asi nejvíce skloňovaná otázka v Montrealu, pozice brankářů. Vlastně nejvíce skloňovaná asi pro kanadský tisk a fanoušky, u mě je to jasné. Pozici jedničky si zaslouží jednoznačně Halák. Dostal nás do PO, dostal nás v PO do finále konference, v každém zápase, kde nastoupil podal zodpovědný výkon a v období po Vánocích jasně začal ukazovat, na koho by měl Montreal sázet. U mě vyhrál nejen svými výkony, ale také svým chováním a přístupem. Takže Haláka za asi větší peníz podepsat a, pro některé s vlhkým okem, se rozloučit s Pricem.

Carey Price
Carey, očekávaná jednička a nový Roy… Pro mě nenaplněný potenciál, bohužel někdy i neprofesionální přístup k hokeji, dokázal předvést třeba pět fantastických zákroků, při kterých se mi tajil dech, pak bohužel předvedl i minely, při kterých se mi dech opravdu zastavil. Myslím, že jasně doplatil na to, že je v Montrealu. Očekávám, že při jeho mládí a potenciálu bude po odchodu zářit a bude platit za jednoho z nejlepších gólmanů v NHL. Každopádně oba si podle mého nemá cenu nechávat, i když se říká, že vyrovnaní brankáři jsou potřeba, tady si myslím, že je to moc. Jsou mladí, perspektivní a žádný nebude chtít chytat jen 40 zápasů. Navíc je tu otázka platu, oba nebudou zrovna nejlevnější, teď bude dražší Halák, ale já bych do něj rozhodně ty peníze investoval… Takže Halák zůstat, Price bohužel nepodepisovat.

Jak již bylo avizováno, tým se moc měnit nebude. Já bych se přikláněl k 3-4 posílením. Dva robustnější hráče, jednoho do první, maximálně do druhé lajny. A druhý jako nějaký bijec do čtvrté. No a pak bych posílil možná jedním obráncem, protože víme, jak na tom bývají se zraněním Markov a Špaček. V obraně bych počítal se sestavou Markov, Gorges, Špaček, Hamrlík, Gorges, Subban, O´Byrne, Gill. 8 kvalitních obránců, kde kdyby byla možnost, zbavil bych se Špačka, bohužel s jeho platem to opravdu nepředpokládám. Bojím se, jak vydrží celou sezónu, a jestli ji vůbec stihne, Markov. No a útoky:

Gionta – GomezPouliot (aspoň ze začátku, ale raděj bych zde viděl posilu – FrolovJ)
Cammalleri – Plekanec – A. Kostitsyn
Lapierre – Moore – Moen
Posila – Metropolit – Pyatt

Frolova bych zde velmi rád uvítal, akorát nevím, jestli bychom na něj měli peněžní prostředky. Každopádně někdo, kdo bude jako náhrada za Pouliota, pokud se mu nebude dařit. Po té by se posunul do třetí a Moen do čtvrté.  Existují určitě i další možnosti posílení a stabilizování kádru, ale to už nechám na vás a na vašich postřezích…

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
31.05.2010 15:09 | reagovat
jarosenko | jarosenko@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:No tak abych se taky vyjádřil já smajlik smajlik smajlik Určitě bych poslal pryč oba Kostěje.Mě vůbec nepřesvědčili tuto sezónu.Prostě nebyli v takovém laufu jakém by měli být.To by bylo jedno uvolnění platového stropu.Určitě pryč s MArou a taky Bergeronem.Problém bude že Bergeron je miláček kouče Martina.Šikovně bych vytrejdoval Price.Podle mého názoru je potřeba dát Halákovi odpovídající smlouvu.A dvojku můžou dělat talenti s farmy.Určitě by bylo zbytečný někde honit jiné golmany.A tím bych to co se týká odchodů uzavřel.Co se týče příchodů určitě robusní útočník a nějaký defens obránce.Určitě bych dal šanci i Metropolitovi,protože abych se dostal k jádru věci.Podle mého jsou dva druhy hráčů.Jedni jsou specialisti na play off a jedni na základní část.Když budete mít jen na play off tak se tam nemusíte ani dostat a naopak můžete být první po základu a vyhučíte už v prvním kole.A metropolit v základní části bojoval.Oni vůbec jsou potřeba bojovníci a proto i takovej Lapierre je potřeba.Moen se mě třeba nelíbil v základu ale v play off jezdil po zadku a bojoval srdíčkem.O tom že je potřeba podepsat Pleky to ani nemluvim to je jasnésmajlik smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak Moen určitě, nějak jsem pozapomněl, že sem došel. Hrál určitě skvěle a rozhodně ho tu nechat. Jinak souhlas, pokud odejdou oba Kosticyni nebudu se vůbec zlobit, navíc se zvětší prostor pro nákupy, protože než tu mít jednoho nasranýho, tak je lepší tu nemít žádnýho. U Darcheho vidím stejné problém jako u Metropolita, navíc je křídlo, kteréch máme podle mě hodně, klidně bych ho taky pustil. Posili určitě jeden robustní, ale i bodově úspěšné útočník a i ten obránce by se hodil. Už se těším, až se zase rozjedou spekulace ohledně odchodů a příchodů:)
 
AvatarPředně pochvala za pěkný sumář, jsem rád, že Michal byl rychlejší než já, protože mně by to zase nějakou dobu trvalo...smajlik.
Z posil jste moc nemluvili o Moenovi, takže já říkám super nákup - bojovník, dříč, sice ne nijak produktivní, ale bez takových hráčů se nedá play-off hrát.
Dál to vezmu hodně krátce - z volných hráčů bych rozhodně chtěl v týmu mít Plekyho, Moorea a Darcheho, Metropolit je sice bojovník, ale určitě máme na farmě mladší hráče, kteří ho dokáží nahradit. Z RFA hráčů samozřejmě Halák, potom Lapierre, Pouliot a Pyatt. Mladší Kosticyn měl v základní části pěkné momenty, ale celkově mně scházet rozhodně nebude. A pokud by starší Kosticyn tohle nějak nezvládal, oželím klidně i jeho.
Co se posil týče, určitě bych přivítal minimálně jednoho robustnějšího útočníka a jednoho obránce do prvních dvou obranných dvojic. A můžeme na to jít znovu!!!
 
30.05.2010 20:40 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:A navyše načo by nám bol. Má veľký plat a podľa mňa Montreal by na pozíciu dvojky mohol dosadiť Cedricka Desjardinsa alebo Curtisa Sanforda (u tohto je to ešte otázne lebo tuším, že sa mu tiež končí zmluva). smajlik
 
30.05.2010 18:58 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarReakce na příspěvek:Áha.. Moje nepozornost smajlik
 
30.05.2010 18:56 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Nic, Toskala v Leafs není už několik měsíců..
 
30.05.2010 18:54 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarNěco se mi doneslo (z neověřeného zdroje) že by měl být jeden z golmanů vyměněn za Vesu Toskalu z LEAFS, neví někdo co je na tom pravdy?
 
AvatarDíky za pochvalu a doufám, že rozproudíme pořádnou diskuzi na téma přestupů, uzavírání smluv, atd. Už aby začla další sezonasmajlik
 
30.05.2010 15:49 | reagovat
Gordice | gordik@centrum.cz
AvatarReakce na příspěvek:Kdepak Monča. Michal skvělesmajlik
 
Avatarmonča..skvele skvelo.. smajlik
 
29.05.2010 23:47 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarSkvělý článek..snad nebude GM na hlavu padlý a podepíše Jara a Plekyho..zbytek bude záležet na jeho schopnostech...musím se přiznat, že jsem po letošní sezoně hodně namlsaný a už se nemůžu dočkat další...zkrátka GO HABS GO!!!
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 25.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík