Michal Možný o Habs: gólmani

01.09.2011, 14:43 | Aktuální téma |  Monika Gordíková
 

Členem redakce webu habsczech.com se stal na počátku roku 2010. Nezařadil se do kategorie „slibotechen" a o Canadiens na stránkách referuje dodnes. Reportáže ze zápasů a různé analýzy dokazují, že Michal Možný hokeji rozumí. Ještě před začátkem série přípravných utkání se spolu s ním podíváme blíže do všech řad týmu Habs.

Gólmani, obrana, útok. K tomu se redaktor Michal Možný (na snímku vlevo!!!) vyjádří postupně ve třech rozhovorech, které mapují současnou situaci v organizaci Montreal Canadiens a zároveň odhalují jeho vlastní názory. Každé ze tří interview obsahuje deset otázek k dané tématice. Svůj názor můžete samozřejmě zveřejnit v diskusi. Dnes jsou na řadě gólmani.

Do organizace přichází Peter Budaj. Přivítal jsi to?
Beru, že hlavní star v brance bude opět Price, takže na pozici dvojky je mi skoro jedno, kdo tu je. A jelikož se o Budajovi psalo jako o skvělém parťákovi, může být výborným doplněním Price. Přišel za podobné peníze jako Auld, který zde odvedl solidní práci. Doufám, že Budaj na ni naváže a protože je mladší a měl by být i ambicióznější, tak odchytá i víc zápasů a dopřeje Pricemu větší odpočinek.

Odešli naopak Sanford a MacIntyre. Jejich výkony v minulé sezoně byli úžasné. Překvapilo tě to?
Překvapilo. Odchytali parádní sezonu i play-off. Mrzí mě, že Sanford nedostal šanci v roli dvojky v prvním týmu. Za to, co předváděl, by si to zasloužil. MacIntyre nápodobně. Skvělými výkony dotáhli Hamilton opravdu velmi daleko, pochybuju, že následují rok se povede něco podobného.

Vyřešil bys brankářskou otázku v organizaci stejně, jako to udělalo vedení?
Já bych si dokázal klidně představit i ponechání Aulda na pozici dvojky, pokud by byl z jeho strany zájem. Když už Auld odešel, zaměřil bych se na jednoho z dvojice brankářů z farmy. Angažování brankáře "z vnějšku" by pro mě byla až poslední možnost při řešení pozice dvojky.

Neobáváš se toho, že Price po minulé sezoně plné chvály usne na vavřínech a začne to trochu „flákat"?
Neobávám, pevně věřím, že pubertální výkyvy si už prožil. Navíc ho čeká sezona, po které může dostat dlouholetý a velmi lukrativní kontrakt, který by z něj udělal jednoho z nejlépe placených brankářů v NHL. Myslím, že je to dost motivující, a že na nějaké dýchánky mu to nedá příležitost. Pokud by tuto sezonu pokazil a z Budaje by se stal nový Halák, tak se Price dostane o dva roky zpět a to, co si teď vybudoval, by se rozpadlo jako domeček z karet.

Kolik by měl Price v základní části odchytat zápasů?
Ideální číslo je podle mého kolem šedesáti zápasů. Jedenasedmdesát utkání je podle mého moc, a pokud by se šlo v play-off dál, mohla by se dostavit velká únava, která možná trošku byla vidět i proti Bostonu.

Očekáváš, že od výkonů Priceho se bude opět odvíjet úspěch celého mužstva?
Určitě, ale pokud bude celý tým hrát špatně, ani skvělý Price by to dlouhodobě neudržel. Ale pokud bude tým hrát dobře, pak ho na vyšší úroveň může pozvednout právě brankář. I proto třeba Washington angažoval Tomáše Vokouna.

Priceovi příští rok končí smlouva. Kdybys byl Gauthierem, jaký kontrakt bys mu nabídl?
V tuto dobu je na to těžká odpověď, bude se to odvíjet od úspěchu, či neúspěchu v této sezoně. Pokud se mu povede stejně dobře jako v minulé plus mu pomůže tým a dojde k tažení v play-off minimálně do finále konference, tak není na co čekat, bude se mu muset nabídnout dlouholetý kontrakt, čímž samozřejmě nemyslím desetiletý nesmyslný, jako dostal DiPietro, ale dejme tomu pětiletý s roční mzdou kolem 4,5-5,0 milionu.

Jaro Halák ve své první sezoně v St. Louis nijak nevynikal. Očekával jsi to? Čím to podle tebe je?
Nástup a první čtvrtinu sezony měl více než dobrou, patřil mezi top brankáře. Poté bohužel střídal vynikající momenty s těmi méně povedenými, takže zapadl do průměru NHL, což já jsem neočekával, věřil jsem a přál mu, že dovede Blues do play-off. Možná to bylo změnou prostředí, trošku odlišným stylem hokeje. Nebyl v takové pemanenci střel a my víme, že Jaro uměl hlavně vyhrát zápasy, kde tým byl pod drtivým tlakem soupeře. Často se také říká, že slovenští brankáři nedokážou zopakovat úspěšné sezony. Uvidíme, jak to bude u Jara v této, St. Louis dobře posílilo a já si myslím, že Jaro bude jejich vůdce do play-off.

Dalšími gólmany v organizaci jsou Delmas, Mayer a Lawson. První dva jsou neustále nazýváni talenty s velkým potenciálem. Vidíš to taky tak? Třeba Mayer spíše ukazuje, že z něj žádná hvězda nebude.
Delmas a Mayer mají před sebou ještě hodně dlouho cestu, než něco dokážou. Rozhodne to, jak s talentem naloží, musí hlavně na sobě makat. Možná v tom bude hrát roli i motivace, protože každý z nich ví, že místo jedničky je pro ně na deset let skoro zapovězené, pokud se nestane nic nepředvídaného, takže to budou mít velmi těžké se prosadit.

Které týmy NHL budou našim brankářům pravděpodobně způsobovat problémy?
Očekávám, že se dočkáme velkých problémů v zápasech s Buffalem, které výborně doplnilo kádr a bude útočit minimálně na divizní titul. Uvidíme, co Philadelphie, která hodně obměnila mužstvo. A v neposlední řadě Rangers, kteří se zbavili Druryho a získali Richardse. Jeho spolupráce s Gáboríkem může být pro brankáře smrtící. Pak to budou asi všechny týmy ze Západu, zvlášť pak ty, které potkáme na jejich ledě a je jedno jestli to bude Calgary, Edmonton nebo někdo další.

foto: Monča Gordíková :-)

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
02.09.2011 11:55 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
Avatarjj Michale, názory podpořené racionálními argumenty, tady se není o čem hádat. Bůh nám pomáhej kdyby se Carey ale zranil. Pokud si pamatujete 2 zpátky půlka jedníček v NHL byla různou dobu zraněná (všem asi utkvěl Brodeur, Luongo, či Miller), tak snad kluci v poli budou Careyho brankoviště čistit se vší vervousmajlik
 
AvatarVzhledem k našim dlouhodobě známým společným názorům na dění u Canadiens asi nepřekvapí ani tentokrát, že s většinou vyřčených odpovědí jen souhlasím...smajlik .
 
AvatarSuper článek, mám dost podobné názory.
K Halákovi- já nikdy nebyl jeho velkým zastáncem, ano, u nás měl skvělé play off, dobrou základní část, ale jeden rok dobrého golmana nedělá. Ani na letošním MS zrovna nezářil a pouštěl hodně laciné góly. Je to dobrý brankář a slovenská jednička, ale mezi nadprůměrné dobré gólmany bych hjo v NHL neřadil. Ale třeba se mýlím a letos se předvede.
 
01.09.2011 15:19 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarNo tu sú nejaké informácie o Robinovi Gusseovi:
http://www.hockeydb.com/ihdb/stats/pdisplay.php?pid=122619
a foto:
http://farm3.static.flickr.com/2740/4259014113_57f92280d6.jpg
 
01.09.2011 15:11 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarHm no ako gólmani v prvom tíme to je jasné! Pokiaľ sa nikto z nich vážnejšie nezraní tak to budú Price a Budaj prípadne za Petra Budaja Nathan Lawson. Ale na farme to bude zaujímavé. Jednotkou pravdepodobne bude Lawson a Meyer a Delmas budú súperiť o post dvojky v Hamiltone. Osobne viac verím Delmasovi. Ale nechajme sa prekvapiť. Ako všeobecne na brankárskom poste sú Habs celkom dobre zabezpečení ale v najbližšom drafte by to chcelo nejakého brankára draftovať! A tuším teraz Habs pozvali do prípravného kempu mladíkov brankára Robina Gusseho. Ako neviem o ňom veľa informácii ale podľa mňa to bude niečo podobné ako Delmas. Aj on začal pôsobenie v Habs podobne. No nechajme sa prekvapiť! smajlik
P.S. Parádny článok!!! smajlik
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 19.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík