Michal Možný: Odvolání trenéra? Všechno zlé se tím nevyřeší

25.10.2011, 15:41 | Aktuální téma |  Monika Gordíková
 

Současná situace hokejového Montrealu není nijak růžová. Tým prohrává jeden zápas za druhým a už se dokonce mluví o možnosti odvolání hlavního kouče Jacquese Martina, což dusné atmosféře jistě nepřidá. Web habsczech.com na aktuální záležitosti kolem slavného klubu reaguje rozhovorem s redaktorem a hokejovým nadšencem Michalem Možným. Přečtěte si jeho odpovědi a podělte se o názor v diskusi pod článkem.

Co stojí za současnými problémy Habs?
Rozhodně velkou zásluhu mají špatné kroky managementu. Podepsání zraněného Markova na tak dlouho dobu, přeplacení Colea, který se zatím vůbec nechytá (doufám, že se to změní). U Colea mi spíš vadí délka kontraktu, měl dostat maximálně 3 roky, spíše 2. Poté, když to chtělo vedení napravit a angažovalo Campoliho, tak se hned zranil. Obecně zranění nás táhnou k zemi, teď se k tomu zatím přidal asi nejlepší hráč Pacioretty. Druhou částí bych řekl, že je špatná příprava. Nic se i opět vinnou zranění neodzkoušelo, sestava se nesehrála a nyní se to ukazuje v plné kráse. Přesilovky jsou strašlivé, nejenže v nich nedáváme branky, ale ještě umíme i inkasovat. Přesilovky často bývají to, co vyhrává zápas, nám to ty zápasy zatím jen prohrává. Navíc tým nemá jak si tvář, ale to už souvisí s tím sehráváním během přípravy.

Které z hráčů bys vyloženě zdrtil kritikou? A je některý, jehož lze vyzdvihnout?
Začnu od toho, čeho je vyloženě jako šafránu a tedy pochvalou. Patří Pricemu, kterého je mi vyloženě líto, v žádném zápase nepropadl, spíš ještě tým držel v některých zápasech na dostřel, ale spoluhráči mu nepomohli. Dále pak již zmínění Pacioretty, hraje důrazně, dává branky, takových bychom potřebovali víc. Dejme tomu, své si odehrál Plekanec, hlavně v prvních 4 zápasech byl jedním z nejlepších hráčů, pak měl nějaké výkyvy, ale patří k tomu lepšímu. Sem by se dal ještě zahrnout Desharnais a tím by výčet končil. Kdo mě trochu zklamal je Gionta, nepředváděl skoro nic u Gomeze a bohužel ani teď u Plekance. Podobně Cammalleri, dokáže odehrát dobrý zápas a pak úplně propadnout, jako proti Floridě. Zklamáním byly výkony Subbana, který se postupem času pomalu lepší, ovšem do formy z minulého roku má zatím daleko. Kdo je zatím propadák, bohužel opět Gomez. To, že se snaží, je u sedmimilionového hráče opravdu málo. Pak Cole, naprosto neviditelný, mít za 8 zápasů 1+1 je málo, opravdu malinké světélko můžeme vidět v tom, že v přesilovce teď předvedl to, co já jsem od něj čekal na začátku, důraz před brankou a góly z toho. Zkritizovat lze ovšem skoro všechny hráče za triviální chyby, kterých se dopouštíme v obranném pásmu a za špatné bránění celé formace.

Jak hodnotíš výkony hráčů, kteří přišli v létě?
Nejhorší výkony předvádí největší posila Cole, zatím se mu nedaří, pokračuje ve výkonech z přípravy. Jemelin odvádí asi to, co jsme očekávali. Tedy nic moc. V osobních soubojích spíše prohrává, nedokáže zatím využít své větší postavy. Musím ale říct, že mě docela překvapil ve hře dopředu. Budaj zatím dostal šanci v jednom zápase, kde nezklamal. Nejlepší nakonec, Diaz přišel spíše jako sedmý nebo osmý obránce, ovšem vypracoval se ve velmi kvalitní článek obrany, výborná střela, dokáže i velmi dobře bránit, nebojí se v soubojích u mantinelů. Rozhodně příjemné překvapení.

Jsi pro odvolání trenéra Jacquese Martina?
Těžko říct jednoznačné ano nebo ne, myslím si, že k tomu nejspíš dojde, čekají nás tři těžké zápasy, v nichž bude úspěch každý bod. Nemá cenu hledat všechny chyby u Martina a myslet si, že když odejde, vše se jako mávnutím kouzelného proutku otočí, ovšem některé jeho přehmaty jsou patrné. Já mezi přehmaty řadím hlavně časté rotování se sestavou, někdy nesmyslné, nejvíce je to vidět právě v přesilových hrách.

Koho bys rád viděl na jeho místě?
Jednou z variant by byl Müller, tým zná, minulý rok to šlapalo, tak proč ho nezkusit na hlavního kouče.

Udělal bys nějaký trejd? Pokud ano, jaký?
Nemyslím si, že by se nám podařilo nějakého hráče vyměnit, myslím samozřejmě hráče, který by za něco stál. Počítám, že do ledna, února se nic dít nebude. Nám by pro začátek stačilo, kdyby se vrátili skoro všichni zranění hráči.

Jak se ti v prvním utkání jevil Petteri Nokelainen?
Skoro jsem ho nezaznamenal. Takové trejdy nám zápasy nevyhrají ani neprohrají, hrát musí začít jiní hráči.

Představ si, že jsi GM. Co by udělal v nejbližších dnech?
Za prvé jsem rád, že jím nejsem, protože tato situace nemá jednoduché řešení a za druhé, když už bych jím byl, tak bych si dal dvě tři facky, abych prozřel a přestal podepisovat a navrhovat nesmyslné smlouvy. Po té bych doporučil Martinovi, aby s hráči vyjel na krátký teambuilding, protože si myslím, že teď je to spíš v hlavách hráčů a nějaký velký dril tuto situaci nezlepší, hráči už tak jsou pod velkým stresem, zlomí to jen dvě a více povedených utkání.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:smajlik smajlik smajlik ležím pod stolem
 
26.10.2011 12:20 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:No neviem ale za Gomeza by sme dve nové siete do bránky asi nedostali. Maximálne tak jednu smajlik smajlik smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak jako Gomeze by bylo dobrý vyměnit i za dvě nový sítě do branky a vak s pukama, ale opravdu nevím, kde mají tak bláznivýho GM, aby k výměně došlo, snad jen Rangers, ale odtud jsme ho s grácií koupili mysmajlik
 
26.10.2011 10:59 | reagovat
Mirek | lang@mestolysa.cz
Reakce na příspěvek:hlavní výhoda toho trejdu by nebylo to, že zraněnej za zraněnýho, ale rozdíl by byl v tom, že hemskýmu po sezoně končí smlouva(takže by moh po sezoně taky jít a "našemu nejvyššímu" PG by zůstalo místo pod platovým stropem pro podpisy Careyho a PK...)
 
AvatarReakce na příspěvek:Gomeze můžeme leda tak poslat na farmu, nic víc s ním neuděláme. Ten trejd co říkáš, tak by udělal leda náš GM, navíc dalšího obsazený sedadlo v hledišti zraněným hráčem opravdu nepotřebujemesmajlik Kdyby se GM zbavil Gomeze, tak mu snad skoro všechno odpustímsmajlik smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Jednak by v Edmontonu museli být padlí na hlavu, jednak pro nás další "porcelánový" hráč? Určitě ne!
 
26.10.2011 08:27 | reagovat
Mirek | lang@mestolysa.cz
co třeba gomez 1-2 výběry v draftu za hemskýho... :)
 
26.10.2011 03:18 | reagovat
newt | lukas.grygar@gmail.com
AvatarTo je věc, která ve mně udržuje ještě nějakou víru v současnej kádr: zápas proti Buffalu. Stavět se na tom moc nedá, ale tihle kluci hokej umí, KDYŽ.. a teď nevím, co přesně se musí dít (trenér, novej impuls do sestavy, nějaký delší období bez tolika zranění), aby ho opravdu tak hráli.
 
AvatarReakce na příspěvek:Uvidíme, co přinesou další dny, každopádně se máme asi na co "těšit"...
 
AvatarReakce na příspěvek:Proto jsem psal Kosticyna nebo Špačka a vždy k nim někoho z farmy - to by podle mě průchodné bylo. Sám píšeš v článku, že jenom samotná výměna trenéra nic nevyřeší a já si myslím, že toho jsou si vědomi i v Montrealu. Nejdřív podle mého půjde trenér a potom nastanou další změny, alespoň nějaké, jinak nemá výměna trenéra smysl!
 
AvatarReakce na příspěvek:Kostitsyn a Špaček neodejdou dřív než v únoru (nebo kdy se to začně zase rojit ty přestupy), Špaček až na konci roku, nikdo ho nebude chtít. Trenér se podle mýho vymění, protože ted bude hodně těžký bodovat. Takže vyměnit nemáme v podstatě koho, leda někoho z mladých nadějných (Eller, Desharnais, apod.) a Kostitsyn, když budeš chtít taky nějakou kvalitu a ne nějakýho hráče do čtvrté lajny... Stejně si myslím, že žádné trejd nebude, max výměna trenéra, která může dodat nový vítr do naší zatuchlé šatny.
 
AvatarReakce na příspěvek:Jo a Nokelainen by nemusel být jako člen checking line vůbec špatný...
 
AvatarReakce na příspěvek:Já si taky myslím, že teď žádný teambuilding nebude nic platný, je třeba rázné kroky a tím prvním je jednoznačně změna trenéra, možná celého trenérského týmu! Dalším krokem by měly být trejdy, možná zásadnějšího charakteru, i když ty třeba taky všechno nevyřeší, nicméně jakákoliv změna je v současné době lepší než žádná změna. Klidně bych obětoval Kosticyna se Špačkem, možná ještě někoho z farmy za jedno kvalitní křídlo, i když to bude asi hodně nedostatkové zboží.
Jinak si myslím, že jsi ve výčtu těch mála hráčů, kteří nezklamali, zapomněl určitě na Ellera, který hraje hodně solidně a čím dál víc si věří. Na druhé straně se zklamáním souhlasím, přímo katastrofou je pro mě Cole, no a když k tomu připočteme katastrofy Gomeze a Markova, je jasné, že z téhle situace bude hodně těžká cesta.
Sice mě tenhle stav jako fanouška dost trápí, na druhé straně to managementu Habs za ty hovadiny přeju a doufám, že jim to dají fanoušci a novináři v Montrealu pořádně sežrat!
Jinak Plekymu jsem dneska posílal sms, ještě mi neodpověděl...
 
AvatarReakce na příspěvek:Rexi a jaký kroky bys chtěl dělat, jediný je odvolání trenéra, tým neobměníš... Jinak s Desharnaisem souhlas, buly má tragický, ale i Pleky už nevyhrává buly jako dřív nebo mi to aspoň tak připadne. Ted je to v hlavách, nikde jinde. Když vidím, jak můžou hrát proti Buffalu, tak proč tak nehrají většinu zápasů, proč se vždy po prvním golu, které dáme my zatáhneme a pak se s prominutím posereme z prvního golu, který dá soupeř. Pochybuju, že jim Martin řekne, kluci, ted jste dali fíka, tak zalezte a hlavně nehrajte ten hokej, které doteď fungoval... No, ale neříkám, že Martin nedělá chyby, dělá, popsal jsem je v jedné odpovědi, ty rošády to je prostě děs a týmu to hrozně ublížilo. Že to šlape v Pens, to je hlavně zásluha trenéra...
 
AvatarReakce na příspěvek:Přesně o takových rázných krocích bych i věděl. Když už se bylo Michala dotázáno, co by dělal jako GM, tak já bych už před sezónou dal Markova na listinu dlouhodobě zraněných, neb bych jako manažer, aby můj de facto zaměstnanec, pobíral takové prachy jen za rehabky bez povinností. A nebo bych před sezónou Markova vůbec nepodepisoval, prodloužil Hammera a koupil Lilese, ale to už moc fantazíruji smajlik
Co je ale ten hlavní rázný krok? Gomez na farmu!!!
 
AvatarV podstatě souhlasím se vším, jen bych víc zdrtil kritikou Colea, Giontu a Gomeze. Ti tři pobírají většinu našich peněz a hrají naprosté nic, Gomez je pro jistotu ještě zraněný...
Dál i Martina bych tolik nešetřil. Jeho rošády v sestavě mi lezly krkem. A hlavně proč tvrdohlavě pořád nechával Gomeze a Giontu spolu? Navíc se tam Pacci zakopal v prvních zápasech.
Ale abych jen nehanil, ta marodka je věc, která nám moc ubližuje, někdo může říct, že se vymlouváme, ale když začátek sezóny odehráli jako hlavní beci Jemelin a Diaz místo Campoliho, Špágra nebo Markova, tak to logicky musí být vidět. Na druhou stranu Pens mají taky hodně zraněných a kde jsou oni a kde my?
 
25.10.2011 16:30 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarMichale, veskrze s tebou souhlasím. Jen takový Desharnais zas taková sláva není. Fyzicky nehraje kvůli své postavě, někdy předvede fajn akci ale to je vše. Mě u něho nejvíc irituje jeho hra na buly. Úspěšnost nějakých 39% na centra je bída. Hádej kdo stál na buly když Vanek dělovkou propálil Price 2 vteřiny před koncem třetiny?
Jinak Martin už nemá co týmu dát. Jasně pořád tady budou létat argumenty zranění zranění a pořád dokola. Nicméně příprava je od slova připravitt ne dosrat. Hráči absolutně nemají páru co kde a jak hrát. Loni jsme měli jedno z nejlepších oslabení, teď je to přesný opak. Přesilovka, o tom jsem napsal už dost, je to prostě ostuda. Fráze o semknutí mě nebaví, tady pomůžou rázné kroky, ať to může být sebevíc bolestné. Nebo chcete dopadnout jako Toronto, které je 6 let bez play-off?
 
25.10.2011 15:47 | reagovat
newt | lukas.grygar@gmail.com
AvatarCole mi zatím starosti nedělá, podle mě se u něj spojil jednak pomalý rozjezd a potom situace v klubu, včetně faktu, že ho Martin stavěl absurdně málo.

Souhlasím, že Diaz příjemně překvapil.

Price bez komentáře, aspoň tam se vedení rozhodlo zcela správně.

Jo a jenom technická, Muller se píše bez přehlásky.
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 19.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
  • Rika, neříká, to je jedno, ale Savard mel i ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík