Price de Nice!

10.12.2011, 22:01 | Reportáž ze zápasu |  Michal Házi
 

Azda všetci fanúšikovia Montrealu Canadiens sa museli v posledných rokoch obrniť veľkou dávkou trpezlivosti. V ich obľúbenom klube sa totiž neraz diali a aj stále dejú veci, ktoré boli respektíve sú proti zdravému rozumu. To, čo sa ale stalo v poslednom zápase proti Vancouveru Canucks muselo otriasť aj tým najzanietenejším priaznivcom Montrealu. Habs v priebehu druhej tretiny viedli nad „kosatkami" už 3:0. Avšak hráči Canadiens svojím laxným prístupom k hre dovolili hosťom obrat a Canucks nakoniec zvíťazili 3:4 po samostatných nájazdoch. Hanba a hnus, to si po tomto zápase povedal zaiste nejeden fanúšik Habs. Hlavnému trénerovi Jacquesovi Martinovi aj generálnemu manažérovi Pierrovi Gauthierovi sa po každom nevydarenom zápase pomaly, ale isto „uťahuje slučka okolo krku". Na internete v týchto dňoch koluje množstvo špekulácií o ich možnom odchode z Montrealu. Ako sa zvykne hovoriť že „topiaci sa aj slamky chytá", generálny manažér Habs sa v piatok odhodlal k diskutabilnej výmene. Montreal získal z Caroliny českého obrancu Tomáša Kaberleho, ktorý však neprežíva práve najvydarenejšie obdobie svojej hráčskej kariéry. Opačným smerom putoval jeho krajan Jaroslav Špaček. Tomáš si do Montrealu „priviezol" so sebou aj trojročnú zmluvu s ročnou gážou v hodnote 4.25 milióna dolárov, ktorá môže predstavovať problém pri budúcoročnom podpisovaní nových zmlúv s kľúčovými hráčmi Habs. Hráči Montrealu v piatok odcestovali do New Jersey, kde ich v Prudential Center čakal sobotný zápas s tamojšími Devils. Zápas s New Jersey pre zranenie vynechá okrem dlhodobo zranených hráčov aj kapitán Habs Brian Gionta. Premiéru v drese Montrealu s číslom 22 absolvuje Tomáš Kaberle. Zostava Canadiens pre dnešný duel vyzerala nasledovne:

Cammalleri - Plekanec - Kostitsyn
Pacioretty - Desharnais - Cole
Leblanc - Eller - Moen
Darche - Nokelainen - Weber

Gorges - Subban
Emelin - Kaberle
Gill - Diaz

V úvodných minútach zápasu boli aktívnejší hráči New Jersey, keď niekoľkokrát dokázali ohroziť Priceovu bránku. V dobrej príležitosti sa v šiestej minúte prvej tretiny ocitol útočník Devils David Clarkson, ale našťastie pre Montreal nedokázal trafiť puk. Na opačnej strane zase montrealský útočník Max Pacioretty tvrdo vystrelil od modrej avšak jeho strelu zneškodnil domáci gólman Martin Brodeur. Hráči Devils si dokázali vytvárať množstvo príležitostí, no našťastie Carey Price všetky úspešne zneškodniť. Prvú presilovú hru v stretnutí mali k dispozícii hráči Canadiens, keď v čase 13:37 putoval za hákovanie na trestnú lavicu domáci útočník Mattias Tedenby. Početná výhoda Montrealu netrvala dlho, pretože sily na ľade sa vyrovnali po tom čo obranca Habs P.K. Subban podrazil fowarda Devils Patrika Eliáša. Ďalším hráčom domáceho celku, ktorý sa ocitol na trestnej lavici bol útočník Dainius Zubrus za podrazenie montrealského obrancu Josha Georgesa. Canadiens počas tejto presilovky obstreľovali bránku Devils, ale Brodeur všetky strelecké pokusy Habs zneškodnil. V prvej dvadsaťminútovke gól nepadol a tak hráči do šatní odchádzali za bezgólového stavu 0:0.

Len niekoľko sekúnd po začiatku druhej tretiny nechcene poslal puk medzi divákov domáci útočník Adam Henrique a za to ho čakal dvojminútový pobyt na trestnej lavici. Túto presilovku už Habs konečne aj zužitkovali. Po nádhernej akcii trojice Tomáš Kaberle, Erik Cole a Max Pacioretty, posledný menovaný nechytateľnou strelou prekonal brankára New Jersey Martina Brodeura. Domáci útočník Ilya Kovalchuk v čase 02:13 tvrdo hitoval pri mantinely montrealského fowarda Louisa Leblanca a Habs si opäť zahrali presilovku. Po nedovolenom zákroku obrancu Montrealu Raphaela Diaza v čase 07:15 si hru v početnej výhode naopak vyskúšali hráči New Jersey. Devils si počas tejto presilovej hry dokázali vytvoriť obrovský tlak na bránku Habs. Carey Price však svojimi výbornými zákrokmi podržal svojich spoluhráčov. Po štyridsiatich minútach bol stav 1:0 pre Montreal.

V tretej minúte záverečnej dvadsaťminútovky z dobrej pozície strieľal útočník Montrealu Erik Cole, ale nastrelil iba žŕdku Brodeurovej bránky. V čase 03:06 putoval za sekanie druhý krát v zápase na trestnú lavicu domáci foward Mattias Tedenby. Habs zásluhou presného zásahu útočníka Erika Colea, ktorý ešte tesne pred bránkou dorážal strelu od svojho spoluhráča Mathieua Darcha, navýšili svoje vedenie už na rozdiel dvoch gólov. V čase 13:34 znížil na rozdiel jedného gólu útočník New Jersey Nick Palmieri. Necelé dve minúty pred koncom tretej tretiny sa nedovoleného zákroku dopustil obranca Montrealu Raphael Diaz a Habs sa museli brániť. A aby to nebolo málo napínavé, päťdesiat sekúnd pred koncom stretnutia nariadil rozhodca trestné strieľanie proti Montrealu. Našťastie Carey Price vychytal pokus domáceho kapitána Zacha Pariseho. Canadiens sa napokon úspešne ubránili a získali veľmi dôležité dva body.

Habs vo veľmi dôležitom stretnutí dokázali konečne udržať vedenie a čo je ešte dôležitejšie dokázali zvíťaziť a získať obidva body. Teraz budú mať hráči Montrealu dva dni voľno a v utorok ich čaká súboj s New Yorkom Islanders.

Hviezdy zápasu:
1. Erik Cole 1 + 1
2. Tomáš Kaberle 0 + 2
3. Carey Price 28/29

foto: Andy Marlin/NHLI via Getty Images

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
13.12.2011 13:12 | reagovat
zajímavé zápasy | a@centrum.cz
velmi zajímavé zápasy

http://gase.iprostor.cz/
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Ano, to taky nechápu, proč je neustále řazený mezi top gólmany NHL, když ničeho podstatného s Rangers nedosáhl! Price je podle mě pro tým jednoznačně platnějším hráčem, o tom asi není pochyb.
 
AvatarReakce na příspěvek:Jo o tom jsme se bavili s kámošem, že mu chybí týmový úspěch, ale když na to přijde, tak Henke taky se Suckers neudělal nic v PO, co by stálo za řeč.
 
11.12.2011 08:24 | reagovat
Mirek | lang@mestolysa.cz
Reakce na příspěvek:...a bohové uměj nájezdy :))
 
10.12.2011 23:53 | reagovat
newt | lukas.grygar@gmail.com
AvatarReakce na příspěvek:Protože ho výsledky týmu táhnou dolů a zároveň ještě nic důležitýho v NHL nevyhrál. Každopádně do pětky nejlepších gólmanů ligy by ho myslím většina expertů zařadila.
 
AvatarReakce na příspěvek:Přesně tak. A přesto mi přijde, že je dost odborníky opomíjen, když se probírají nejlepší golmani v lize.
 
10.12.2011 23:23 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:By zasloužil pomník za to co pro nás dělá. Tlak médií, fans a klubu a přesto chytá zápas co zápas jako z jiného světa. Nebýt jeho, tak se přetahujeme s Columbusem o poslední místo v lize.
 
AvatarCarey je bůh :-)
 
10.12.2011 22:31 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarLen taká zaujímavosť. Montreal má po dnešnom víťazstve na konce konečne viac bodov ako počet odohraných zápasov. 30 zápasov a z toho 31 bodov. smajlik
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. New Jersey Devils
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 24.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík