Důležité vítězství zařídil Eller a jeho křídla

05.01.2012, 09:14 | Reportáž ze zápasu |  Michal Možný
 

Od posledního fiaska s Floridou utekl nějaký čas a hokejisty Montrealu čekal v domácí aréně další zápas o holé bytí. Soupeřem byl v této sezoně nově vzniklý tým Winnipeg Jets. Na poslední měření neměli Habs zrovna nejlepší vzpomínky, prohráli zcela zaslouženě a jednoznačně 0:4. Doma by to ale mělo být jiné. Co se však nezměnilo, byla pozice Price v brance, útočné formace po tradičních zápasových rošádách se tentokrát poskládaly takto (nastoupilo 11 útočníků):

Cammalleri - Plekanec - Cole
Pacioretty - Desharnais -
Moen - Eller - Kostitsyn
Darche - Nokelainen - Blunden

Na první šanci nečekali diváci dlouho, Moen vtrhl do pásma, ale ani na 2x Pavelce nepřekonal. Hosté svoji první příležitost hned využili, jednoduchý lob do obranného pásma, přibruslení obránce a na 2x překonání Price. Jets pořadně zavařili hráčům Habs, po necelých čtyřech minutách se měnilo skóre, hosté vedli 1:0. Montreal se snažil s nepříznivým skóre hned něco udělat, Ellerova formace na Pavelce nevyzrála. Optický tlak domácích pokračoval, že by ovšem musel Pavelec tahat těžké zákroky jako kouzelník králíky z klobouku, to ne. Price se s pukem po většinu času nepotkával, z první akce dostal branku, po té si ho pouze osahal po slabé střele od modré. Druhá polovina první třetiny se podobala první, Habs se ženou za vyrovnáním, bohužel velké šance ne a ne přijít. V posledním náznaku byl Desharnais, střelu bekhendem si Pavelec pohlídal. Price si mohl odskočit na párek v rohlíku a stejně by byl stav stále 0:1. Zasloužené vyrovnání přinesl sváteční střelec od modré čáry Gorges, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě, 1:1. Konečně se po vyrovnání probudili i hosté a Price přidal pár kapek potu na svoji výstroj. Netrvalo totiž dlouho a Habs šli do vedení, Jets ztratili puk ve vlastním pásmu, k puku se dostal Eller a pěknou střelou překonal Pavelce podruhé, otočení skóre během minuty na 2:1. Hosté zatlačili domácí tři minuty před koncem, Price se rozvalil na brankové čáře a hubené vedení pro Habs uhájil, když už byl o chvíli na to skoro překonán, skvěle se vrátil Jemelin a hokejkou zabránil ve srovnání, navíc vybojoval přesilovou hru. Ta nebyla zahrána vůbec špatně, obrovskou šanci měl Plekanec, přišly i další kombinace, Pavelec tentokrát svůj tým výborně podržel. První třetina skončila těsným vítězstvím domácích, kteří otočili stav z 0:1 na 2:1 během minuty. Po inkasované brance se Habs překvapivě nepoložili, zatlačili Jets a po zásluze šli do kabin spokojenější.

Druhá třetina a poklidný začátek, poklidnou hladinu rozvířil Subban prudkým nahozením na vlastní střídačku. Jako první z brankářů si zákrok připsal Price, nebyl nejjistější, puk vypadl z lapačky, při druhé střele pracovní nástroj zafungoval spolehlivě. Habs zatím stříleli pouze vedle a zdálo se, že aktivitu z první třetiny nechali v šatně. Ale proč být aktivní, když stačí jednou vjet do útočného pásma a skórovat? Přesně to totiž Habs předvedli, opět dobrá práce Ellerova útoku, Moen výborně udržel puk proti dvěma soupeřům, dostal se do útočného pásma, zde nabil Kaberlemu a ten krásně křižnou střelou dával na 3:1. Hosté se mohli dostat na dostřel, přečíslení 2 na 1 zakončili velmi dobrou střelou, domácí strážce svatyně udržel i s přispěním všech svatých a Plekance puk před brankovou čárou. Činil se i Pavelec, na přelomu utkání do druhé poloviny skvěle povyjel proti střele Cola a udržel stav 3:1 pro Habs. Ve druhé části byl rozhodně více zaměstnaným brankářem domácí Price, změnit se to mohlo v druhé přesilové hře domácích. Pár příležitostí se naskytlo, ale žádná extra koukatelná přesilová hra se neodehrála. Jak se hraje v počtu o jednom vyšším, mohli Jets ukázat domácím v zápětí, první přesilovka pro hosty. Do brejku se ovšem dostal Plekanec a bekhendem málem vyzrál na Pavelce. I přes bídně hranou početní výhodu se povedlo hostům střelou od modré v čase 37:52 snížit na 3:2. V poslední minutě další vyloučení pro domácí, Diaz za nedovolené bránění. Mohlo být po náskoku, další ránu od modré vytáhl Price lapačkou na tyčku. Velká škoda pro domácí, opět branka těsně před koncem třetiny, do poslední části si nést jednobrankové vedení nebývá pro Habs žádná výhoda, a proto se měli diváci na co těšit.

Dohrávaná přesilovka Jets neznamenala pro domácí žádné nebezpečí. Hned po jejím skončení se do útoku vrhli hráči Habs, Desharnaisova formace puk za Pavelce nedostrkala. To se povedlo opět až Ellerově partě, když hosté špatně rozehráli a po krásném vykombinování dával Eller do prázdné, 4:2. A nebylo to rozhodně vše, o 22 sekund později dával na 5:2 šťastným odrazem Cammalleri. A to si myslíte, že už končíme? No ani náhodou, o další sekundy později Kostitsyn krásně naservíroval Ellerovi hattrick, 6:2 a něco neskutečného pro fanoušky Habs, ti si tuto třetinu vyloženě vychutnávali. Utkání se už pouze dohrávalo, necelých deset minut před koncem se hra uklidnila, Pavelce nahradil Mason a Price si připsal pár dalších zákroků. Přesně 9 minut před koncem byl Eller po pasu Kostitsyna faulován a zkusil si i nájezd, ten neskutečně proměnil a dal svůj čtvrtý gól v zápase, 7:2. Hosté se také zapsali do střelecké listiny třetí třetiny, Subban nepohlídal Ladda, který snížil na 7:3. Více se už do nabité třetí třetiny nevešlo, a tak zápas skončil výhrou domácích 7:3.

Neskutečný uragán ve třetí třetině přinesl Montrealu důležitou výhru. One man show předvedl Eller, který v podstatě sám rozhodl celé utkání, notně mu k tomu ale pomáhala celé jeho formace, jen tak dále. Jinak byla naše sestava tvořena hodně zajímavě, hráči se většinou nějak točili, naštěstí dneska to bylo jedno, Eller si prostě řekl, že dneska vyhraje zápas sám. Doufám, že v některém z dalších domácích zápasů dostane šanci Budaj, Carey by si potřeboval odpočinout a načerpat síly, budou potřeba, dneska to nebyl úplně jeho zápas. O to víc potěší, že tým mu pomohl. Hra nebyla rozhodně tak dominující, hlavně druhá třetina nebyla ze strany Habs dobrá, za to třetí byla přímo vynikající. Uvidíme, co předvedeme proti dalšímu soupeři z našeho okolí, Tampě.

foto: Dave Sidaway / THE GAZETTE

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
07.01.2012 01:48 | reagovat
a | vopaa@centrum.cz
velmi zajímavé zápasy

http://gase.iprostor.cz/
 
AvatarJa som neskutocne rad ze som po konci druhej tretiny nesiel spat...Jets znicili na 3:2, cakala nas oslabovka na zaciatku tretej tretiny a vsetci dobre vieme ako sme hrali poslednych par zapasov tretie tretiny... Ale vydrzal som a to co nasledovalo v tretej tretine tak na to sa oplatilo cakat :P...bodaj by ta Ellerova formacia fungovala aj dalej takto, Kostitsyn a Moen hrali perfektne, Eller dufam zdvihol naladu v time...mozno do konca sezony este aspon zdvojnasobi svoj golovy prinos - keby sa este rozbehne Cammy s Plekym sa k nim vrati captain Gionta, opat by sa dala dokopy lajna Cole-Desharnais-Pacioretty a mohlo by sa to konecne nejak ustalit aby to aj fungovalo ;) ...ja budem stale dufat v play off ;)...Budaj by teraz mohol dostat sancu aspon v 2-3 zapasoch, Carey si oddychne a bude zase neprestrielny :P
 
Reakce na příspěvek:Tak k tomu není co dodat.
 
AvatarTak já zápas dodíval až před chvílí a místy jsem čuměl s čelistí na klávesnicí. Eller životní zápas a to co si dovolil v trestném střílení... Top ten gól sezóny minimálně. Dál se mi líbil Cole. Ten tam lítal, střílel, hrál zkušeně, navíc první gól přiznaný Gorgesovi byl jeho, ale to je fuk. Eric Cole určitě nejlepší hráč Habs posledního měsíce. A Moen? Ten mu včera zdatně sekundoval.
Zapěli jsme si ole ole, dali sedmičku, co dodat? Víc takových zápasů, uklidnit se v obraně, dát relax Carymu a vzhůru za bodama!
 
AvatarReakce na příspěvek:Jo takhle. Doufám, že Gionta brzo začne hrát, přijde mi, že tam Plekymu celkem dost chybí, od tý doby, co Gio nehraje, Pleky nehraje na 100%, i když celkově špatně nehraje, ale nemá štěstí v koncovce. Každopádně bych vrátila do hry Leblanca.
A ještě víc doufám, že podobnej výkon zopakujou ještě několikrát smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:To by ale byl moc "soft" útok, nikdo před branku. Tam s nimi musí být aspoň Kosticyn nebo Cole nebo Moen nebo Gionta (i když malý, do těchto prostorů chodí).
 
Avatarurčitě bych teď několik zápasů zachovala formaci Kostitcyn-Eller-Moen. Cole by se mohl vrátit k Paccimu a Desharneisovi, to taky fungovalo dobře. Ráda bych viděla zase Leblanca, třeba by mohl zkusit hrát s Plekym a Cammym.
 
AvatarReakce na příspěvek:Taky doufám, že se vrátíme k normální sestavě, protože tohle se mi moc nelíbilo a nemůžeme doufat, že dokážeme pokaždé nasázet tolik branek, navíc tak rychle po sobě... Každopádně včera krom druhé třetiny to byl náš zápas, snad jich bude víc takových
 
AvatarPředně musím souhlasit, že Eller a jeho křídla hráli výborný zápas. Ovšem systém, který jsme praktikovali, moc nechápu - 11 útočníků a 7 obránců??? Co to jako má znamenat? To má být nějaký "průlom" v hokejové taktice? Nechápu...
Ale jinak samozřejmě spokojenost.
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Winnipeg Jets
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 24.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík