Habs útoky Blesků ustáli a vybojovali dva body

19.04.2013, 08:10 | Reportáž ze zápasu |  Vít Klimeš
 

V noci na pátek k nám do Bell Center zavítali plážoví hoši z Tampy v čele s ostrostřelcem Stamkosem a nestárnoucím St. Louisem. Montrealští hráči šli do zápasu s odhodláním ukončit černou sérii tří porážek v řadě, ve kterých se nám dařilo pramálo. Celý tým si od zajištění postupu do play-off vzal dovolenou a podle toho ty zápasy dopadly. Do utkání jsme naskočili v této sestavě:

Rene Bourque - Tomas Plekanec - Brian Gionta
Max Pacioretty - David Desharnais - Brendan Gallagher
Alex Galchenyuk - Lars Eller - Michael Ryder
Travis Moen - Jeff Halpern - Garbriel Dumon
Josh Gorges - P.K. Subban
Andrei Markov - Francis Bouillon
Davis Drewiske - Yannick Weber
Carey Price

Začalo se ve vlažnějším tempu, první šanci si připsal Markov, když si nebezpečně sjel s pukem před Bishopa, ale skulinu nenašel. Na druhé straně kontroval střelou backhandem Lecavalier. Nastala nevýrazná pasáž, když z letargie nás probudila tutovka Purcella, který měl dost času zakončit do odkryté brány, naštěstí pro nás minul. Minuty plynuly a převažovala opatrnost na obou stranách. Po jednom závaru v našem pásmu zazvonila za Pricem tyčka (i když většina z nás puk spíš viděla otřít se o tyčku než že by ho slyšela). O pár okamžiků později dostal Lecavalier nahrávku mezi kruhy a z otočky backhandem mířil do břevna! Horké chvíle pro Habs. Tedy nic nového. Tampa byla hokejovější, v další tutovce útočník Blesků, tentokrát si Carey připsal skvělý zákrok vyrážečkou. První třetina nakonec gól nenabídla, blíže mu byla určitě Tampa, ale zásluhou tyček a Careyho jsme mohli bouchat šampáňo, udrželi jsme čistý štít po celých dvacet minut!! Pravdou však zůstávalo, že směrem dopředu jsme byli impotentní až běda.

Druhé dějství začalo naší zvýšenou aktivitou, opět ale Tampa zahrozila v tutovce, avšak Carey senzačním zákrokem betonem zachránil situaci. Hned poté přišla na řadu naše první přesilovka. Ta zůstala nevyužita, nicméně usadili jsme se v pásmu Tampy a po nepřehledné situaci, kde puk se ztratil v chumlu hráčů, se nejrychleji zorientoval největší náš bodový tahoun poslední doby Galchenyuk, 1:0 pro Habs! Poté se tempo hry zvyšovalo, bránili jsme však pozorně. V další tutovce Bourque selhal, Bishop byl pozorný. Zanedlouho jsme se dostali k zajímavé situaci, kdy po menším tlaku měl gól na hokejce Markov, ovšem také bez výsledku. Při této akci neudržel nervy na uzdě Bishop a dostal dvě minuty za sekání Gionty. Druhá přesilovka pro nás. Tu jsme trestuhodně promrhali, ke všemu ještě mohl vyrovnat z nebezpečné šance Stamkos. Hra se přelévala ze strany na stranu, skóre se ale měnilo až po nedůrazu Tampy při vyhazování, kdy u našich střídaček zachytil kotouč Pacci poslal ho Plekancovi, ten střílí, Gionta tečuje za záda bezmocného Bishopa, 2:0!! Přišlo však zbytečné Subbanovo vyloučení a přesilovka pro Bolts. Zpočátku jsme se úspěšně bránili, ale ke konci oslabení obránci zazmatkovali a nechali opět Careyho samotného napospas útočníkům hostí. 2:1 pro Habs. Druhá třetina byla pro oko diváka mnohem atraktivnější a pro fanouška Habs i veselejší díky zaslouženému jednogolovému vedení. Nebýt zbytečného oslabení, tak by někteří optimisti mohli doufat již tuto chvíli ve dva body. Zbývalo však ještě moře času a nic nebylo rozhodnuto.

Od začátku třetí třetiny se do sebe zakousli čtvrté lajny obou mužstev, což skončilo menším pošťuchováním před Bishopem. Následující střídání si Paccs vymodlil faul a byla tu další přesilovka. Snaha se nám při ní upřít nedala, bohužel opět bez golového efektu. Naopak v oslabení opět znovu ujížděl Stamkos a jen duchaplnou spoluprácí Subban-Price bylo zabráněno gólu. Tampa se čím dál víc tlačila do brány, obránci ale vše řešili s přehledem. Bohužel jen do chvíle, kdy Bolts rychlým protiútokem a několika podivnými odrazy dostala puk do brány, 2:2! Nutno dodat, že hlavní režisér byl v tomto případě Markov. Inkasovaný gol byl pro nás studenou sprchou, přesto jsme mohli jít znovu do vedení. Postupně tři nebo čtyři hráči měli na hokejce puk před Bishopem, který však ožehavou situaci ustál. A zase ten Stamkos! Vypadalo, že objede celou naši svatyni, ale nakonec vracel puk před bránu, kde střílel Purcell a Price zázračně chytá! Čtvrtá lajna o několik málo minut později dolovala puk v útočném pásmu, tam to však přehnal s důrazem Hedman a šel za katr. Čtvrtá přesilovka večera pro nás, že bysme konečně byli schopni ji využít? A hádejte, co stalo? Vůbec nic, přesilovka nevyužitá, za zmínku stojí jen střela Markova, kterou Bishop chytil, aniž tušil jak nebo čím. Rozhodčí poté Tampě darovali přesilovku, když Malone padl k ledu až příliš ochotně po kontaktu s Gorgesem. Oslabení jsme se štěstím přežili do té chvíle, kdy Malone fauloval Price a síly se na krátko vyrovnali. V tuto chvíli gól visel ve vzduchu. Následná naše přesilovka opět bez využití. Následně zbytečně faulovat Pouliot a byla tu další přesilovka. Naši trenéři si teď dokonce vzali oddechový čas, aby probrali naše šípkové Růženky čekající na prince na bílém koni (tedy konečně využití přesilovky). Napětí vrcholilo. Pořádně se nám nedařilo udržet v útočném pásmu. Když tu najednou po jedné ze střel se odrazil puk od mantinelu k tyči, kde číhal Gionta, který uklidil puk do odkryté brány. 3:2!! Využitá přesilovka! Tampa reagovala oddechovým časem. Bishop byl odvolán ve snaze znásobit snažení Blesků. Přesto se dostala trojice Paccs-Plekanec-Gionta do šance, kdy puk zvonil o tyč. Naštěstí jsme si dva body už nenechali vzít.

Co říct závěrem? Utkání to bylo upracované, ubojované, ale hlavně zaslouženě vyhrané. Price konečně vypadal jako naše jednička, hráči v poli konečně si našli ve slovníku co je to zodpovědná týmová hra a hlavně jsme získali trochu sebevědomí do dalších zápasů. Jen ty nešťastné přesilovky. Současně ztratilo Toronto s Isles, takže je nanejvýš pravděpodobné, že začneme play-off doma. GO HABS GO!!!

Foto: Francois Lacasse/NHLI via Getty Images

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
20.04.2013 19:09 | reagovat
marianacervinkova | mariana.cervinkova@gmail.com
Reakce na příspěvek:díky smajlik
 
20.04.2013 18:43 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:http://www.habsczech.com/article.php?id=1080933621
tu nájdeš zmysel tej vety. Dokonca na tomto webe. smajlik
 
20.04.2013 18:27 | reagovat
marianacervinkova | mariana.cervinkova@gmail.com
za co se uděluje ta Jacques Beauchamp-Molson Trophy?
"The trophy is awarded annually to the member of the Canadiens who played a dominant role during the regular season, without earning any particular honor"
umím si přeložit k čárce. Dál ta slova jednotlivě znám, ale dohromady mi to nedává smysl. díky
 
AvatarReakce na příspěvek:To jsem nečekal, jen mě překvapily hned ty hrozně pozitivní ohlasy tady na to vítězství - chtěl jsem tím jen říct, že není tak moc nad čím jásat. Snad jen ten výsledek...
 
AvatarReakce na příspěvek:V pohodě, pro mě to je první krok. Snad jsi nečekal, že po těch hrůzných startech hned budem soupeře válcovat? Uvidíme, i Carey v rozhovoru říkal, že tým není připraven na play off ještě, že další zápasy ukáží. S tím já souhlasím.
 
AvatarReakce na příspěvek:No vidíš a pro mě to důležité je... Neboť podobné řeči jste tu měli, když jsem předminulý týden psal, že naše hra není to, co letos bývala - a po pár zápasech se to ukázalo v plné nahotě. Proto se mi nechce věřit, že včerejší upachtěné vítězství by přineslo kýžený zvrat do pohody a výkonů mužstva.
Prostě komentuju to, co vidím...
 
AvatarReakce na příspěvek:Míro, teď to nebere vůbec ve zlém, ale to co jsi napsal, je absolutně nedůležité podle mě. Ti chlapi potřebovali zvýšit sebevědomí, potřebovali konečně vyhrát a to se podařilo. Jak se to podařilo je celkem v tuto chvíli jedno, samozřejmě máš pravdu, ty tyče zvonily hodně a my na gólové šance prohráli, ale jak už jsem řekl, tak hlavní je fakt výhry. S Caps se uvidí, jestli to byla náhoda a jsme zpět.
Zápas jsem viděl a líbil se mi Bourky. Mohlo mu to tam spadnout. Pobavil Pleky tyčkou do EN
smajlik Kladem je vedle skvělého Price i konečně jistý Gorges s 2 a samozřejmě Chucky. Weber se mi taky líbí, ale pokud jsem dobře rozuměl, tak by měl být Rapha v sobotu ready.
 
19.04.2013 20:22 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Ano už včera před polednem smajlik
 
AvatarBeaulieu byl odeslan spat do AHl..
 
AvatarReakce na příspěvek:No, když tak čtu tvůj příspěvek, zak vlastně všichni hráli dobře a bylo to v pohodě...smajlik. Ovšem pravda je úplně jiná - minimálně půlku zápasu jsme nic nevytvořili, Tampa byla pohyblivější a hlavně se dalleko lehčeji dostávala do pásma. Všechny naše góly byly celkem šťastné a naopak za Pricem zvonily tyče jak zvony v kostele... Vítězství těší, to je ale asi tak všechno.
 
19.04.2013 18:03 | reagovat
marianacervinkova | mariana.cervinkova@gmail.com
Reakce na příspěvek:zápas jsem viděla, neříkám, že to z naší strany bylo něco extra, každopádně zlepšení tam bylo. hráči hráli dozadu zodpovědnějc, je pravda, že nás zachraňovaly tyče.
jinak přeházení útoků se mi líbilo, Max vedle Gionty s Plekym hrál bezvadně (vypovídá o tom i ice-time), Desharnais s Bourquem a Ryderem taky hráli celkem pěkně, tvořili si šance. Bourque zahodil minimálně dvě gólovky, ale to se stane...Eller, Chuckie a Gally taky pěkný výkon, Halpern jakbysmet.
pokud je potřeba na něčem zapracovat, jsou to přesilovky a oslabení.
Carey si snad zvedl sebevědomí...
Washington nebude lehkej soupeř, ale věřím, že to vyjde smajlik

jinak pěkný report, pěkně se to četlo smajlik
 
19.04.2013 14:29 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Díky, kdyby mě tak chválili u obhajoby smajlik

Reporty jsou beztak pro ostřílenou redakci, ne pro amatérské pisálky jako já
smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:A jinak samozřejmě pochvala za pěknou reportáž smajlik.
 
AvatarNo, nevím, kolik lidí, mimo Rexe, ten zápas sledovalo, ale rozhodně to nebylo na nějaké rozplývání se nad výkonem - ten byl totiž jen o málo lepší než v předchozích zápasech! Dokonce v první třetině byl doslova prachbídný a jen tyčkám a Priceovi můžeme děkovat, že nebylo rozhodnuto už po téhle části... Pak se to trochu vylepšilo, ale o nějaké pohodě nemůže být řeč ani náhodou! Pozitivem je naopak fakt, že Price zachytal a ten zápas jsme dokázali ubojovat.
Ten návrat, pokud se vůbec podaří, do letošních zajetých kolejí bude trvat trochu déle...
 
AvatarReakce na příspěvek:No, dál na výběr je Ottawa a Isles. Opravdu není moc z čeho vybírat a myslím si, že Tor je nejslabší z této trojice. Samozřejmě rivalita jeho výkon ještě víc pozvedne, ale je to PO, takže tam každý musí být připravený odehrát 120%. Ottawa se po návratu zraněných zvedla a byla by podle mého nejhorší soupeř... A u Isles pořád nevím, co si myslet, ale já po nich rozhodně neprahnu...
 
19.04.2013 08:44 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarNo konečne výhra, len Bruins majú dva zápasy k dobru. Dúfam, že nakoniec nechytíme hneď v prvom kole Toronto. smajlik
P.S. Dobrý report! smajlik
 
AvatarVýborně, Carey podržel, tým konečně dostal rozumnou porci branek a bojoval až dokonce. Pokud by se podařilo zdolat i Caps, tak věřím, že by se pohoda mohla vracet, Ottawa dnes ukázala, jak na to... Jinak díky moc za report.
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Tampa Bay Lightning
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 20.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík