Neskutočný obrat v podaní Habs! Dnes s Buffalem doufejme bez dramat

16.03.2014, 10:40 | Reportáž ze zápasu |  Michal Házi
 

Canadiens neprežívali práve najlepšie obdobie, pretože ťahali trojzápasovú šnúru porážok. Habs trápila slabá ofenzíva a predovšetkým absencia brankárskej jednotky Careyho Pricea. Nepriaznivú sériu sa zverenci trénera Michela Therriena pokúsili ukončiť v sobotu večer, keď na domácom ľade privítali podobne trápiacu sa Ottawu Senators. Nesmierne potešujúcou správou pred týmto duelom bol ohlásený návrat Careyho do bránky. Ďalšími pozitívom bolo znovuspojenie „EGG" line, prípadne útočník Dale Weise späť v zostave na úkor mizerne hrajúceho Reneho Bourqua. Bez ďalšieho zbytočného rozpisovania prejdem k samotnému zápasu. Montreal do stretnutia nastúpil s pozmenenými útokmi:

Pacioretty - Desharnais - Vanek
Briere - Plekanec - Gionta
Galchenyuk - Eller - Gallagher
Moen - Prust - Weise

Markov - Jemelin
Bouillon - Subban
Murray - Weaver

Habs už po prvom vhadzovaní pohrozili, keď sa v šanci pred hosťujúcim gólmanom Robinom Lehnerom ocitol útočník Brandon Prust. Chvíľu nato sa domáci tím dokonca ujal vedenia v zápase. Danny Briere výborne zapracoval s pukom a strelou spoza obrancov prekvapil brankára Senators. Štvrtý montrealský útok sa opäť predviedol na konci druhej minúty, keď po prihrávke od Weiseho mal gól na hokejke Moen. Na začiatku štvrtej minúty však Ottawa nečakane vyrovnala. Hosťujúci kapitán Jason Spezza presne mierenou delovkou nedal Priceovi žiadnu šancu. O pár sekúnd neskôr si Canadiens vyskúšali presilovú hru po vylúčení Chrisa Phillipsa. Montreal zahral presilovku prekvapivo výborne, bohužiaľ bez vytúženého gólového efektu. V deviatej minúte z dobrej pozície vystrelil Thomas Vanek, lenže puk mu nesadol ideálne. Minútu nato veľkú šancu spálil David Desharnais. V priebehu trinástej až šestnástej minúty Montreal počas presiloviek zatlačil súpera, ale gól z toho nepadol. Prvú tretinu ovládli aktívnejší Canadiens, avšak aj napriek tomu bolo skóre nerozhodné 1:1.

V úvode druhej dvadsaťminútovky nastrelil žŕdku montrealskej bránky útočník Zack Smith. Omnoho nebezpečnejší bol strelecký pokus Erika Karlssona, našťastie Price bol pripravený. Na začiatku dvadsiatej štvrtej minúty opäť úradovala dobre hrajúca checking line na čele s Brandonom Prustom. Škoda, že im tam niečo nepadlo, pretože šancí mali dosť. Chvíľu nato putoval za podrazenie na trestnú lavicu obranca Francis Bouillon a Habs sa museli brániť. Presilovka hostí nemala dlhé trvanie, pretože nedovoleného zákroku sa dopustil Jason Spezza a sily na ľade sa vyrovnali. V dvadsiatej piatej minúte sa k strele dostal Max Pacioretty, ale Lehner zneškodnil jeho pokus. V tridsiatej tretej minúte na konci početnej výhody sa v dobrej šanci ocitol mladík Brendan Gallagher, ani on však neuspel. V tridsiatej piatej minúte ottawský forward Colin Greening pretlačil puk za Priceov chrbát, našťastie tesne pred tým bola posunutá bránka a rozhodcovia po konzultácii gól správne neuznali. Necelé tri minúty pred koncom tretiny hostia predsa len skórovali, keď Pricea prekonal Zack Smith. V prostrednej časti sa hra vyrovnala, lenže Canadiens prehrávali 1:2.

Vstup do záverečnej tretiny hráčom Montrealu absolútne nevyšiel, pretože už po necelých dvoch minútach zvyšoval na 3:1 z pohľadu Senators český útočník Aleš Hemský. Keď v štyridsiatej šiestej minúte strelil Clarke MacArthur štvrtý gól Sens zadalo sa, že o víťazovi zápasu je rozhodnuté. Lenže hokej je nevyspytateľný šport a Canadiens sa aj napriek nepriaznivému stavu nemienili vzdať. Postupom času začali vyvíjať stále väčší tlak na bránku Ottawy. Táto snaha bola v päťdesiatej siedmej minúte odmenená gólom na 2:4 z pohľadu Habs. Lars Eller doťukol do bránky Sens vyrazený puk po tvrdej strele z hokejky kapitána Briana Giontu. Minútu nato znížil na 3:4 po výbornej práci pred Lehnerom sám Gionta. Čas sa neúprosne krátil a v úplnom závere už Canadiens nemali čo stratiť, tak odvolali Pricea. Bol to nervydrásajúci koniec, v ktorom sa Montrealu dve stotiny sekundy pred sirénou podarilo zásluhou gólu Davida Desharnaisa vyrovnať na 4:4. Presný zásah museli ešte odobriť rozhodcovia. Stretnutie sa tak nečakane prehuplo do predĺženia.

Canadiens vybojovali cenný bod a v päťminútovom predĺžení sa pokúsili získať aj ten druhý. V šesťdesiatej druhej minúte sa hrdinom večera stal obranca Francis Bouillon, keď zavŕšil neskutočný obrat Montrealu gólom na konečných 5:4. Senators síce ešte protestovali ale na výsledku to už nič nezmenilo.

Zrejme ani ten najväčší fanúšik Habs by si za stavu 1:4 nepomyslel, že Canadiens dokážu vyhrať. Zázraky sa zrejme predsa len dejú. Tím ukázal tiež veľké srdce a bojovnosť, čo je veľmi pozitívne. Samozrejme bol tam aj kusisko šťastia, ale to už k športu neodmysliteľne patrí a občas si sadne tiež na Montreal. O ďalšie body budú Habs bojovať už v nedeľu večer, keď sa predstavia na ľade Buffala Sabres. Bolo by pekné ak by sa Thomas Vanek presadil proti svojmu bývalému tímu.

Hviezdy zápasu:
1. Francis Bouillon 1 + 0
2. Brian Gionta 1 + 1
3. P.K. Subban 0 + 3

foto: Richard Wolowicz/Getty Images

Preview:

Po Senátorech příchází na řadu Šavle

Návyková siréna z Bell Centra ještě teď zní v uších všem fandům Habs po včerejší spektakulární výhře nad Ottawou, ale dnes je nový den a hlavně nový zápas. Mimochodem včerejší počínání Habs byl historický rekord NHL, neboť se ještě žádnému týmu v NHL nepodařilo zvítězit díky třem brankám v posledních pěti minutách zápasu.

O půl noci čekají Habs v Buffalu domácí Sabres, kteří sice letos nepředvádí nijak přesvědčivé výkony, ale zápas to bude každý jiný i přes dvě letošní vítězství nad družinou Teda Nolana. Nejdůležitější zprávou je, že tým opět nebude moc spoléhat na Caryho Price, který dostal další volno z preventivních důvodů, neboť se tým lékařů a trenérů kolem něj rozhodl nezatěžovat koleno v back to back zápasech. Místo něj nastoupí pravděpodobně Budaj, záda mu bude krýt Tokarski. Další změny v sestavě zatím nejsou známy.

Buffalo prochází letos velkou obměnou kádru, z týmu postupně odešly všechny velká jména včetně brankářské hvězdy Millera a dvou kapitánů Otta a Vaneka, pro nějž to bude speciální utkání dnes již v dresu Habs. Do branky při nedávné uzávěrce přestupů získali Neuvirtha, který by měl dnes stát v brankovišti. Zranění nepustí do zápasu Myerse, Stewarta, Mitchella a Girgensonse.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Hm, já to nevidím tak černě a přijde mi, že hraje jako hrál odjakživa, ale to je fuk, víc si budeme moc říct po 82. zápase.
 
AvatarReakce na příspěvek:Právě, že z Buffala si ho pamatuju úplně jinak... Já vím, že záleží na spoluhráčích a stylu hry, možná ale právě proto to zdůrazňuju! Prostě to není ten Vanek, jakého si já vybavuju...
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak on ale hraje, hrál tak u Isles, hrál tak roky v Buffalu. Na pohled to vypadá, že nebruslí, ale vždycky je u velkých šancí a u puku, nevím jak to dělá. Ano je fakt, že měl mít několik gólů a spálil to, ale jak jsem řekl, má dobrý přístup, nedělá nic špatně a ty góly proto přijdou.
 
AvatarReakce na příspěvek:Ne, ne, celý jeho herní projev je pro mě zklamáním! Právě, že působí někdy až laxním dojmem - byť tomu tak asi není. Nicméně pocit z jeho hry mám zatím fakt špatný. Taky doufám, že se to zlepší, protože jinak to bude jen další tuctový útočník...smajlik.
 
17.03.2014 15:58 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
Avatarspravím krátky report do hodinky ok. smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak zklamání, ano, přišel k nám, aby dával góly, což se zatím neděje, ale těžko mu něco vytýkat. Po návratu z tripu mívá každý zápas kolem pěti střel (včera 6), vypracovává si šance, dostává se do šancí, je silný na puku, chodí před bránu... Já fakt nevím, co bych mu vytknul a ta jeho impotence očividně štve i jeho samotného. Mluvil bych jinak, kdyby po ledě jezdil jak lemra a očividně se nesnažil, což se neděje. Ty góly přijdou, střelec jako on nemívá tak dlouhý půst.
 
AvatarBuffalo bylo zatím nejslabším soupeřem, co jsem za hodně dlouhou dobu viděl, opravdu nejsou na posledním místě jen tak... Skoro nic si nevypracovali, jednou zazvonila tyčka a zbytek pokryl Tokarski. Celý zápas jsme kontrolovali... Vanek zatím špatné, přesto pořád věřím, že to přijde. Bohužel jsem si sliboval zlepšení přesilovek, ale ani tam vůbec nic. Pleky gólově také špatné, snad to brzo ukončí, protože to trvá už zatraceně dlouho...
 
AvatarReakce na příspěvek:Řekl bych, že jsme si zápas celkem v klidu pohlídali, takže z tohoto pohledu spokojenost. S čím ale spokojen rozhodně nejsem, to je naše produktivita! Pleky už góla nedal ani nepamatuju, Vanekovi to tam u nás prostě nespadne, s tím už se smiřuju... Myslím, že na nějaké to malé hodnocení už tu místo je a za sebe musím říct, že on je pro mě zatím obrovským zklamáním! Nešlo mu to u Plekyho, budiž - není to vyloženě ofenzivní lajna. Ale nejde mu to ani u Desharnaise a to ofenzivní lajna určitě je!
Tokarski úplně v pohodě a první shutout k tomu - tleskám...smajlik.
 
AvatarTak nakonec se z toho stal trochu rybník, což teda není nic co by šlo chválit, ale výhra je výhra. Mohli jsme se rozstřílet, ale prostě nám to tam nepadá. Vanek zase nic, prostě to nelepí.

Tokarski čisté konto, není to franchise rekord? Tři brankáři v týmu a každý po jedné nule.
 
AvatarVanek by netrefil ani moře z pláže, když použiju terminologii Jardy Jágra smajlik Musí to tam padnout přece! Dostává se do šancí, vypracovává si je, tak to musí prolomit.
 
AvatarReakce na příspěvek:Kdo by nechtěl, ale k nějakému delšímu PO runu máme ještě přeci jen daleko.

S tou juniorkou se dnes snad v pohodě vyrovnáme! Moc se mi nelíbí jak je někdy laxně pouštíme do pásma, Tokarski zatím výtečný, ale drama je to poslední, co bysme potřebovali. Nejlépe se rozstřílet a ukázat tomu mladému v bráně, že NHL není procházka růžovou zahradou smajlik
 
16.03.2014 23:32 | reagovat
Theo33 | Matts88@seznam.cz
Avatarhttp://www.youtube.com/watch?v=Qj7neALfZiQ včerejší obrat mi připomněl :))) U Habs nikdy nepřestat věřit....byla to krásný duben a květen 2010. Doufám, že brzy zas bude něco podobného...protože z pohledu fandy Habs lepší PO run nepamatuji. Jelikož 93 max tak hokejový karty :D a 0:3 na 4:3 s Bruins byla sice krásná sérii ale dál se to nedotáhlo... Chtěl bych zas vidět takovou euforii v Mecce hokeje!
 
AvatarTak dnes v bráně Tokarski, Tinordi in a vážně byl HS... Murray si odpočine, dobrá volba...
 
AvatarReakce na příspěvek:Já vím, samozřejmě si jsem jeho nekonzistence vědom, ale já ho prostě mám rád. Urostlého třetího centra jen tak ale nenajdeš, když už bysme se měli Larryho zbavit, tak bych já přivedl třeba Matthiase od Nucks nebo někoho podobného.
S bekama naprostý souhlas.
Carey opravdu jen dostane další extra odpočinek, no nelíbí se mi to, ale zas lepší, než aby si to obnovil, oni ví nejlépe co dělají. Asi ale nebudu sám, kdo by si přál znovu vidět Tokarskiho v bráně.
 
16.03.2014 16:47 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:Nič sa nedeje, Price len dostal voľno aby bol pripravený na budúcotýždňový zápas s Avalanche. smajlik
 
16.03.2014 16:40 | reagovat
Luke | go-habs-go@seznam.cz
AvatarThe Canadiens have recalled goaltender Dustin Tokarski from the Bulldogs.
 
16.03.2014 13:36 | reagovat
Theo33 | Matts88@seznam.cz
AvatarJá neříkám, že jsem jeho velkým fanouškem. Ale na konci loňské a začátku této jsem mu hrozně věřil, myslel jsem si že už dorostl a konečně povyleze ze stínu Pleky a DD. Jenže když se člověk podívá na jeho čísla, tak je to šílená bída a to navíc ještě plus mínus s Murraym nejhorší v týmu :( Navíc oproti němu teď DD ač se mi to těžce říká podává nejlepší výkony z nich. Já bych mu to přál, ale prostě musí podávat stabilní výkony. Spíš to vidím, ale že jej zkusí za něco vyměnit a posunout definitivně Galchenyuka na centra... Mě osobně ještě víc vadí ten Beaulieu, jenž mi příjde v celé organizaci 4-5 patý nejlepší bek už teď a hraje na farmě...lepší než Murray, Frankie, Weaver (a to mi zatím příjde ok) Tinordi a letos špatně hrající Emi je podle mě určitě.
 
AvatarReakce na příspěvek:O Tinordim jsem tady psal, pokud byl opravdu zdravým náhradníkem na úkor Weavera, Bouillona a Murrayho (dva velké turnovery v zápase), tak je to k zblití.
O Ellera doufám nepřijdem, já ho mám rád a věřím, že se v EGG zvedne, pokud teda MT nechá lajny tak jak do zápasu nastoupily, šancí bylo po kokot. Nevím, kde bychom hledali urostlého centra, ani v mladých nikoho takového nemáme.
Vanek a Pleky to musí protrhnout, dnes v to věřím.
 
AvatarJeště reakce na Míru z předchozí diskuze:

Carey údajně nelaboroval s třísly, ale s kolenem a co se týká jeho výkonu, tak samozřejmě nebyl a ani nemohl být stoprocentní, druhý gól byl jeho, ale ty zákroky v třetí třetině, několik těžkých střel a ty dva nebo tři nájezdy byly klíčové. Nešel dolů s týmem, chytil to. Budaj by z toho určitě něco pustil a po pátém gólu by bylo po zápase, žádný obrat a žádné dva body by se nekonaly, tím si jsem jistý, tudíž proto mám pro Caryho opět jen slova chvály a tohle je přesně ten rozdílový prvek ve hře, který nám při jeho absenci chyběl, to jsou ty body, které získáváme díky němu.

Hemského vyloučení nemělo být a vyrovnávací gól správně platil, řečeno logikou normálního člověka. Bohužel se to v dnešní NHL píská naopak, tudíž nám sudí pomohli, což je smutné takhle říct, že udělali chybu správným rozhodnutím. Je taky nutno říct, že nám se takhle letos taky upísklo několik jasných gólů, kdy bek natlačil našeho hráče do vlastního brankáře (tuším Briere a Galchenyuk), takže v pořádku.
Já puk volný u vítězného gólu viděl, Lehner ho nikdy neměl plně po kontrolou, takže nevím proč se vztekal, za mě vše v pořádku.
 
16.03.2014 12:19 | reagovat
Gordice | gordik@centrum.cz
AvatarKluci, jak jsme se v létě neviděli, tak se mi po vás všech neskutečně stýská smajlik Žiju, Míšo
 
AvatarReakce na příspěvek:Jsem rád, že aspoň víme, že žiješ:)
 
16.03.2014 12:12 | reagovat
Gordice | gordik@centrum.cz
AvatarMíro, maila jsem ti poslala znovu. Došel ti?
 
16.03.2014 11:14 | reagovat
Theo33 | Matts88@seznam.cz
AvatarJá se přiznám, že jsem šel spát už po první (ač ta byla skvělá oproti asi 12ti předešlým nudných) :D byl jsem unavený, takže další dvě dokoukal dopoledne, aniž bych se podíval na net na výsledek. Klobouk dolů, měli jsme z pr.... kliku. Rozhodčí celý zápas šílený, nejdřív dvě třetiny na obě strany. V té poslední na stranu soupeře. Therrien to musel ošéfovat o přestávce u nich..:D Ale stejnak jej nemůžu letos vystát. Nejenom, že na něj je pohled na střídačce k zblití, ale jeho alibismus mezi obránci (Tinordi a hlavně mnou zmiňovaný Beaulieu) ...:( Nepamatuji trenéra, který by mi na střídačce Habs vadil víc... Doufám, že i přes skvělý závěr nechá útoky pohromadě, jak byly na začátku, protože to fungovalo. Šance byly, jen Briere spálil co mohl, Vanek se neskutečně hledá a zatím do posily má daleko. Eller jak se vůbec neradoval, myslím že dobře cítí, že pokud se nezvedne tak u Habs jeho dny se asi blíží ke konci. Což jestli nebude za solidní protihodnotu mě hodně mrzí, ale ten kluk je prostě strašně nestálý se svými výkony :/ Navíc jej Therrien dusí půlku sezony. Pleky už taky krom fíku na OH do prázdné branky neví moc co je gól :( Společně s mnou neoblíbeným Therrienem doufám, že tohle bylo to pověstné momentum sezony a teď to začne padat, nejlépe s Buffalem, kdyby se trefili ti co se trápí v koncovce.
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Ottawa Senators
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 19.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
  • Rika, neříká, to je jedno, ale Savard mel i ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík