Parádny obrat a ďalšia výhra, protáhne se vítězná šňůra na čtyři výhry?

12.10.2014, 12:01 | Reportáž ze zápasu |  Michal Házi
 

Vstup do nového ročníka NHL sa hráčom Montrealu vydaril, nakoľko po prvých dvoch zápasoch s Torontom a Washingtonom mali na konte štyri body. V sobotu Habs pokračovali v tripe súbojom na ľade Philadelphie Flyers, ktorá si chcela po dvoch porážkach v rade napraviť reputáciu. Slabý začiatok s Capitals donútil trénera Michela Therriena k obmenám v útokoch, ktoré sa v ďalšom priebehu spomínaného stretnutia ukázali ako kľúčové. Moena vystriedal vo štvrtej formácii Dale Weise. Zmenou bol tiež štart Jarreda Tinordiho, ktorý v obrane nahradil Jemelina. No a do bránky sa po jednozápasovej prestávke opäť postavil Carey Price. Zostava Montrealu vyzerala nasledovne:

Pacioretty - Desharnais - Gallagher
Galchenyuk - Plekanec - Sekáč
Bourque - Eller - Parenteau
Prust - Malhotra - Weise

Markov - Subban
Gilbert - Beaulieu
Weaver - Tinordi

Po úvodnom oťukaní si prvú vážnejšiu šancu vypracovali hráči Montrealu, keď P.A. Parenteau po dobrej prihrávke od Ellera preveril domáceho gólmana Raya Emeryho. V úvode štvrtej minúty z medzikružia nebezpečne pálil Michael Raffl, podobne o niekoľko sekúnd neskôr jeho spoluhráč R.J. Umberger. Oba pokusy Price zneškodnil. Avšak na Rafflov blafák z konca štvrtej minúty bol Carey prikrátky a Philadelphia sa ujala vedenia. Ďalší úder domácich nenechal na seba dlho čakať, pretože už z nasledujúceho útoku skóroval Wayne Simmonds a Canadiens prehrával o dva góly. V siedmej minúte sa v dobrej pozícii ocitol Pleky, lenže bez úspechu. Podobne neúspešne pochodil na opačnej strane Claude Giroux, ktorého vychytal Price. V desiatej minúte to z veľkého uhla skúsil Gallagher. O dve minúty neskôr mal kontaktný gól na hokejke Lars Eller, lenže Emery predviedol fantastický zákrok betónom. V štrnástej minúte počas presilovky si Canadiens dokázali vypracovať niekoľko sľubných príležitostí, ale ani jedna z nich neskončila v súperovej bránke. Úvodné dejstvo ovládli domáci hráči.

Ani vstup do druhej tretiny sa Montrealu nevydaril, pretože už po 55. sekundách hry zvyšoval na rozdiel troch gólov Wayne Simmonds, pre ktorého to bol už druhý presný zásah v stretnutí. Therrienovi zverenci sa ocitli v ťažkej situácii a vyzeralo to, že dnes z bodov zrejme nič nebude. V dvadsiatej šiestej minúte mohli Flyers úplne pochovať nádeje Habs, našťastie tento pokus len opečiatkoval konštrukciu Priceovej bránky. Nasledovala Subbanova delovka od modrej, tá zase prešla tesne vedľa ľavej žŕdky domácej svätyne. Ešte bližšie k prvému gólu boli Canadiens po strele obrancu Nathana Beaulieua, ktorého však vychytal Ray Emery. Dlho sa pred tým hralo bez prerušenia. V tridsiatej piatej minúte sa Eller ocitol sám pred Emerym avšak nevymyslel to najlepšie, keď sa snažil prihrávať. Na opačnej strane bol blízko k skompletizovaniu hetriku Simmonds, našťastie trafil len pripraveného Careyho Pricea. Záver prostrednej časti hry priniesol veľa zaujímavých momentov. Priebežné skóre sa však už nemenilo a tak po štyridsiatich minútach Montreal prehrával 0:3.

Na začiatku tretej tretiny to vyzeralo na pohodlné víťazstvo domáceho celku. V dobrej šanci sa ocitol Alex Galchenyuk, lenže pod tlakom obrancu Flyers len zroloval domácu bránku aj s gólmanom. V štyridsiatej piatej minúte Canadiens znovu pohrozili ale Emery bol pripravený. Habs sa nakoniec predsa len gólovo presadili, keď v štyridsiatej ôsmej minúte znížil na 1:3 strelou z medzikružia Andrej Markov. Prvý gól povzbudil hráčov Montrealu a začali tlačiť domácich. Výsledkom zvýšenej aktivity bol ďalší presný zásah, tentokrát z hokejky Tomáša Plekanca, pre ktorého to bol už štvrtý gólový zápis v tejto sezóne. Duel zrazu dostal celkom iný náboj a bolo to jasne vidieť na hre, predovšetkým zo strany Canadiens. Obrovský tlak vyústil do zaslúženého vyrovnania, o ktoré sa postaral výborne hrajúci Alex Galchenyuk po tečovaní Plekyho strely. Spomínané duo bolo na nezastavenie. Do záverečnej sirény sme videli ešte niekoľko sľubných šancí na oboch stranách. Nerozhodný stav sa však nezmenil a tak stretnutie putovalo do predĺženia. Bod bol už istý.

O výhre v predĺžení mohol rozhodnúť Alex Galchenyuk, lenže Emery predviedol neskutočný zákrok lapačkou. Ďalším zaujímavým momentom predĺženia bolo vylúčenie Larsa Ellera a následná početná výhoda domácich. Canadiens sa dokázali aj vďaka Priceovým zákrokom ubrániť a o víťazovi museli rozhodnúť až samostatné nájazdy. V prvých troch sériách si obaja brankári udržali čisté konto. Price zneškodnil aj štvrtý pokus Matta Reada. Jeho brankársky náprotivok už však nestačil na strelu P.A. Parenteaua, ktorý zavŕšil dokonalý obrat a zabezpečil plný bodový zisk pre Montreal.

Klobúk dole pred chalanmi a najmä to ako sa dokázali vrátiť do zápasu aj za nepriaznivého stavu. Pleky je jednoducho vo forme a v útoku s Galchenyukom mu to sedí. Trochu neviditeľná sa mi zdala Desharnaisova formácia aj keď Gally neraz tvrdil muziku pred súperovou bránkou. Naopak potešila tretia formácia, najmä Parenteau, ktorý mal niekoľko dobrých šancí a nakoniec rozhodol duel. Trip zakončia Canadiens pondelkovým zápasom na ľade Tampy Bay Lightning.

Hviezdy zápasu:
1. P.A. Parenteau 0 + 1
2. Tomáš Plekanec 1 + 1
3. Ray Emery 35/38

foto: Len Redkoles/NHLI via Getty Images

Dnes na ledě Tampy...

...si budeme moci odpovědět na otázku, zda-li budou Habs na svém první výletu po hřiších soupeřů stoprocentrní. Ale ani po třech výhrách to nebude jednoduché. Canadiens nastoupí na ledě svého rivala z prvního kola loňského play-off Tampy Bay. Blesky mají zatím po jedné výhře a prohře, ale určitě se budou chtít mstít právě za nevydařenou vyřazovací část.

V sestavě Montrealu se nečeká žádná změna proti zápasu s Flyers, tudíž stále bez Jemelina (jenž už ale trénuje s týmem) a s top orbaným párem Subban-Markov. Tomáš Plekanec byl za své ofenzivní úspěchy oceněn titulem hráč úvodního týdne NHL, kdyř si ve třech zápasech připsal čtyři branky a asistenci.

Lightning představí poprvé v obraně Erica Brewera v letošní sezoně, volno dostane Šustr. Připraven ještě není mladý talent Drouin, jenž se zotavuje po zranění. Na svůj první bod čeká Ondřej Palát, kdežto Radko Gudas už ve své práci zase exceluje a na kontě mu každým zápasem přibývá jeden hit za druhým. Zápas sledujte od 1:30.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
17.10.2014 08:50 | reagovat
Frankie33 | patrick33@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek::-D To je přesně jak Čára na bruslích - nemehlo
 
16.10.2014 03:10 | reagovat
newt | lukas.grygar@gmail.com
AvatarTak zítra (nebo vlastně už dneska) doufám nějak takhle!

https://i.chzbgr.com/maxW500/8343675904/h4B2BB3AF/
 
AvatarReakce na příspěvek:Souhlas, později se na to teprve nedalo dívat (teď mi přijde vhodnější použít tento výraz spíš než na druhou třetinu s Flyers, Theo smajlik ).
Kdyby to Seky dal, tak by to byl jiný zápas, ale to je kdyby.
Přitom šance byly, Subby co tam nachystal Plekymu... Carey si vybral horší zápas, prostě moc se toho nepodařilo. Ale známe Habs, poslední dva roky prostě potřebujeme sem tam spadnout na držku a dostat naklepáno a co si pamatuju, tak jsme pak vždy dokázali odehrát dobrý zápas. Teď to sice přišlo celkem brzy, ale to na situaci nic nemění. Doma proti Ruins budem zpět.

Bournival poslán na farmu, aby odehrál o víkendu dva zápasy a v pondělí půjde zpět do Ačka, zajímavý postup vedení.
 
AvatarTampa nás rázně posadila na zadek! Přitom do toho prvního ušmudlaného gólu jsme byli naprosto v pohodě... Bohužel, poté šla Tampa nahoru a hlavně uměla využít přesilovky - to se s tou naší hrůzou v této činnosti nedá absolutně stovnat smajlik! Postupem času to bla z naší strany spíš komedie až trapnost, nebyli jsme schopni si ani přihrát na dva metry...
Bohužel musím říct, že ani Price nechytil nic navíc - neříkám, že to bylo na něm, ale od něj prostě čekám, že mužstvo podrží, když to nejde. A to se nestalo. Dalším zklamáním, a to asi větším, je pro mě Subban - nefunguje ani dopředu, ani dozadu! Seky měl pech, na hokejce tam měl jasný gól - škoda...
No nic, teď první zápas doma, tak doufám, že bude vítězný!
 
Avatarbude to znít divně, ale tohle jsme potřebovali...přece nemůžeme pořád zápasy vyhrávat díky posledním třetinám!
A teď jsou krásně vidět ty problemy v defenzivě, které máme od počátku sezóny... zbytečné fauly, v útoku se nám prosazuje pár hráčů, přesilovky zase nic, a že jich bylo celkem dost...bohužel, ani oslabení nějak nejdou..
ale, kdyby někdo řekl, že z 8 možných bodů budeme mít 6, já bych to brala. Navíc vzhledem k průběhu zápasů...
 
AvatarReakce na příspěvek:Mě to rozhodně tak hrozné nepřišlo a rozhodně bych nepoužíval slova, že se na to nedalo dívat. Rozhodně ne na začátku sezony. Ocenil jsem očividně větší náboj v první třetině, nesrovnatelný se zápasem s Caps. Že se tam párkrát propadlo a byl z toho gól je věc druhá.
Nebo jinak to řeknu, když se chcete na hokej dívat jako profesoři, tak si vždy něco najdete, ale já se hokejem bavím a hlavně hokej je hra chyb a je to jen o tom, kdo jich udělá míň. Beru to postupně, rád jsem byl za zlepšený úvod, teď bych rád viděl zlepšení v PP.
S hodnocením hráčů s tebou souhlasím a s Markovem jsem to měl úplně stejně, ani se mi tady nechtělo psát, jak někdy parádně (nečekaně) hraje smajlik
 
AvatarPleky hráčem týdne smajlik
 
AvatarProsím zmastěte někdo pár řádků preview k dnešku, jen pod tento článek pár vět. Já musím zase fičet pryč hned z práce.
Díky.
 
13.10.2014 03:28 | reagovat
Theo33 | Matts88@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Souhlasím s "radou starších" :D Asi jsme tedy sledovali zcela jiné utkání. V první třetině jsme sice měli pár náznaků, kdy jsme udrželi útočné pásmo třeba na minutu v kuse, ale Emery podržel a my pak opadli. Phila hrála chytře, nebezpečně. Jejich PP měli narozdíl od těch našich hlavu a patu.

Druhá třetina to pro mě byla hrůza, kdy jsem doslova trpěl na to koukat ...totálně odevzdaný výkon, který mohl skončit velkým průserem.

Třetí obrat o 180stupnu, PO tempo. Skvělé všechny 4 řady. Pleky ve formě jakou měl naposledy s Kovym a Kostějem, Eller s Bourquem buldočí prací vynutili obrovský zmatky obraně Flyers. Opravdu paráda. Nutno podotknout, že hodně na vrub až občas k pláči vypadajícím hráčům Flyers v obranném pásmu (takhle hloupě se zatáhnout a nepřebírat si hráče se NHL moc nevidí).

Ač Plekyho já často nechválím, tak teď hraje opravdu skvěle, Malhotra jeho situaci neskutečně pomohl. Eller Bourque se mi líbili. PA též...Pacioretty měl své momenty. Sekyho je mi trochu líto, přiznej me si, zatím to v těch třech utkáních není ono, hledá se a spolupráce nefunguje...MT ho snad podrží, ale Bournival si bude říkat o start a ne že ne...

Obrana bída, PK teď i na mě moc na sebe, Weaver zatím není ten z PO, ale u něj to příjde. Neříkám to často, ale zatím pro mě jednoznačně nejlepší Marky. Generál začal sezonu skvěle, doufám že mu to vydrží nejdéle.

Gilbert zatím moc nevidím v čem by byl lepší než Gorges (krom toho že drží hůl na pravo) ale tady uznávám, že možná hraje faktor, že Gorgy byl můj oblíbenec. Beaulieu bude dobrý a místo už by měl mít stále....Budu upřímný Tinordi mě zatím kompletně nepřesvědčil, jestli na NHL má....V zápasech za Habs a v přípravě to vždycky bylo tak napůl (jednou dobrý, podruhý průser) a podle mě mu prostě do top 6 pořád něco chybí.

Však 28. to všechno uvidím z lepší perspektivy, tak budu moudřejší.

Výsledky ale i přes některé výhrady supr, rapidně zlepšit PP, Seky gól, Burky místo tyček góly a budu nadmíru spokojen :)
 
AvatarNo já bych zrovna netvrdil, že jsme byli v první třetině skoro ve všem lepší - ano, oni potrestali chyby, ale i herně nás v první části (letos zatím klasicky...) přehrávali. Rozjížděli jsme se hodně pomalu (jen úplný začátek se nám vyvedl), ale pak to stálo za to, protože třetí třetina, to byla prostě jedna velká paráda! Souhlasím, že si Pleky s Galchenyukem sedli skvěle a byl bych moc rád, kdyby to ještě dál rozvíjeli... Je to naše jasně nejlepší řada a Parenteau tam dobře zapadl. Jirka Sekáč zatím trošku míň viditelný, ale je jasný, že potřebuje čas. Desharnais mě tentokrát zklamal, navíc nedal ani nájezd, čímž by si reputaci malinko napravil.
Zdaleka vše není ideální, ale mít po třech venkovních zápasech 6 bodů a předvést v tom posledním takový obrat, to je paráda!
 
AvatarReakce na příspěvek:Máš správný pocit, Seky a P.A. zase cestovali sestavou a nevypadalo to špatně. Hlavní je, že si skvěle sedli Pleky a Chucky.
Já bych vše neviděl tak černě. Úvod do zápasu byl výborný, oni jen potrestali chyby v obraně. Skóre 0:3 absolutně nevypovídalo o rozložení sil, my byli skoro ve všem lepší. Jen nám to tam nenapadlo, Emery je dost podržel.
Horší to je s PP, ale hráče na to máme, musí to tam začít padat. Uvědomme si, že je teprve začátek sezony.
Obrana zase vypadala jinak, MT se snažil dát dohromady zase Subbyho a Markova a nevypadalo to špatně, jen Subby hodně zmatkuje. Moc se mi líbil Tinordi, jeden z jeho top zápasů v áčku.

Já se na zápas díval až ráno a výsledek jsem nevěděl, ale byl jsem si jistý, že minimálně bod urvem i za stavu 0:3, protože to byla otázka času. Ten tým má letos zase na to udělat úspěch.
 
Avatardocela by mě zajímalo, v jaké sestavě nastoupíme do dalšího zápasu. Therrien několikrát promíchal lajny, což byl, jak vidno, dobrý tah. Mám pocit, že Parenteau dohrával zápas v lajně s Plekym a Chuckiem, Seky zpět u Ellera...
Pleky si náramně užívá po dlouhé době ofenzivní roli, tak snad mu to co nejdýl vydrží smajlik
jak bylo řečeno, Desharnais naprosto neviditelný, a to odehrál skoro 20 minut. Eller mě zatím taky moc nepřesvědčuje...obrana taky neexceluje, hlavně v defenzivní činnosti několikrát propadla...a přesilovky jsou kapitola sama pro sebe...
Ale jednoznačný plus je ten, že i za nepříznivýho dokážeme zápas otočit smajlik
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Philadelphia Flyers
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 29.03
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Tak to Motor bohužel nedotáhl. Zase Popeláři Binec s ... | více
  • Motor si ten postup zaslouží daleko víc. Hra Třince ... | více
  • A nyní už 3-3 smajlik smajlik smajlik! Třinec je ... | více
  • Mi cizinci v ELH nevadi, vadi mi bridilove jako ... | více
  • Nemohu si to odpustit, sorry - MOTOOR!!! I když ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík