Z průměrného týmu v elitní celek NHL. Za neporanitelností Montrealu už nestojí pouze Price

24.10.2015, 08:12 | Aktuální téma |  David Motloch
 

Je to stále jediný tým NHL, který v letošní sezóně neprohrál ani jeden zápas. Za historicky nejúspěšnějším startem Canadiens však tentokrát stojí daleko více než jen skvělý gólman. Montreal se zlepšil téměř ve všech ohledech a herních činnostech, které jen hra s názvem lední hokej nabízí. Chcete důkaz? Přiložená čísla už vás jistě přesvědčí. Statistiky jsme převzali z webu nhl.com.

Hned na začátek se možná budeme opakovat, ale Canadiens si připsali na začátku nové sezóny NHL sedm výher v řadě, čímž vytvořili nový klubový rekord. Jen pro srovnání - takový Columbus už po osmi zápasech ztrácí na Montreal ve Východní konferenci až neuvěřitelných 14 bodů!

Větší kontrast mezi dvěma týmy byste v této lize pohledali jen stěží. Přitom vítězná filosofie Montrealu je v zásadě zcela jednoduchá - každý zápas vstřelit o jednu branku více, než soupeř. Canadiens doposud v každém utkání vstřelili alespoň tři branky, přitom sami více než dvakrát neinkasovali. To je vůbec nejzákladnější statistika, která potvrzuje, proč jsou momentálně neporazitelní, a proč mají momentálně průběžné skóre 23:7.

Kanaďan chytá stále skvěle, mužstvo před ním šlo ale nahoru

Vraťme se na moment do minulé sezóny. V té Montreal ovládl Atlantickou divizi se ziskem 110 bodů, jenže drtivá většina úspěchu šla zcela právem na hruď pozdějšího držitele Vezinovy trofeje - Careyho Price. Ano, nezpochybnitelná jednička Canadiens byla zkrátka spektakulární a v těchto výkonech pokračuje i letos, něco se ale přeci změnilo. Mužstvo před ním hraje ještě lépe.

Herní činnost

2014-15

Umístění

2015-16

Umístění

Počet vstřelených branek za zápas

2.61

20.

3.29

6.

Počet střel na branku

28.5

25.

34.3

1.

Počet střeleckých pokusů

43.53

18.

47.38

6.

Využití přesilovek

16.5%

23.

14.3%

22.

Počet inkasovaných branek

2.24

1.

1.00

1.

Počet inkasovaných střel

30.1

21.

28.1

11.

Počet inkasovaných střeleckých pokusů

46.22

24.

42.40

16.

Úspěšnost v oslabení

83.7%

7.

91.7%

1.

pozn. statistiky jsou datovány k 23.10.2015, tedy před zápasem s Buffalem

Dokazují to téměř veškeré statistiky. Zatímco v počtu vstřelených branek jsou Canadiens momentálně šestí v lize, v počtu celkových střel na branku dokonce celou NHL vedou. Ta hlavní podstata však říká, že v obou směrech došlo oproti loňské sezóně k razantnímu zlepšení. V obranné činnosti patří Montreal stále mezi absolutní špičku soutěže, a tak se po loňském prvenství v počtu inkasovaných branek nemá už příliš kam posunout.

Další zajímavá statistika je procento ubráněných oslabení. I v tomto ohledu došlo ke zlepšení a to tak razantnímu, že i v této kolonce svítí jednička za vůbec nejlepší statistiku v NHL. Snad jen využívání přesilovek by mohl Montreal ještě vylepšit, i když se v tomto ohledu zatím drží na lepších číslech než loni, v porovnání se zbytkem soutěže to zatím není na lepší, než 22. místo.

Srovnávat bychom mohli dále, ale to hlavní, co mají přiložená čísla říct, je zhruba následující - svěřenci trenéra Therriena se proměnili z průměrného týmu s výjimečně kvalitním brankářem v jeden z elitních celků NHL. A co za touto transformací stojí? Především rychlý růst mladých pušek - Alexe Galčenjuka s Brendanem Gallagherem.

Za jejich mílovými hokejovými kroky stojí především kvalitní trenérské zázemí, které Montreal nabízí. A pokud není zrovna trénink, i během zápasu je koho následovat. P.K. Subban a Max Pacioretty jsou hráči, kteří momentálně hrají své nejlepší zápasy. Za posun celého týmu může však například i Tomáš Plekanec, David Desharnais nebo Andrej Markov.

V pozadí úspěšného týmu hledejme GM Marca Bergevina

Na konci této mozaiky však zcela jistě stojí jméno generálního manažera Marca Bergevina. Ten si za své poslední kroky zaslouží skutečné uznání. No posuďte sami. V brance si nasmlouval brankáře Price za průměrných 6,5 milionů dolarů ročně, přičemž hned pětici svých elitních forvardů nevyplácí dohromady ani 20 milionů.

Promyšlené podpisy dovolily Bergevinovi zajistit si na dlouhou dobu služby P.K. Subbana a flexibilitu obrany ještě vyztužil podpisem Jeffa Petryho.V létě měl GM Montrealu zvláštní trpělivost, a když se zbylé týmy častokrát praly za hráče s až přehnanou gáží, on si nasmlouval Alexe Sjomina s Tomášem Fleischmannem a to doslova za hubičku (1,85 milionu dolarů).

7 úvodních výher je samozřejmě stále pouze začátek. Ani Montreal nebude takto vítězit věčně. Očekávání od týmu už nyní stoupla na tu nejvyšší možnou hranici, takže je na hráčích, jak se se svou rolí popasují. S už tak horkokrevným kanadským publikem se nebude jednat o lehkou záležitost.

A možná, že se soupeři doposud dívali na Montreal stále jako na tým, který vítězí zápasy pouze díky svému skvělému brankáři. Toto myšlení se však již velice rychle změní. Asi stejně rychle, jako se na úvodu sezóny změnila hra Canadiens.

Článek byl převzat ze serveru nhl.cz (http://nhl.cz/z-prumerneho-tymu-v-elitni-celek-nhl-za-neporanitelnosti-montrealu-uz-nestoji-pouze-price/5007167) - DĚKUJEME!

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Musím s tebou souhlasit ten poměr střel to bylo pro mě největší mínus v celém zápase. Tohle by jsme si opravdu měli hlídat a nespoléhat na to , že Carey všechno pochytá. On je sice spolehlivý ale není všemocný. 52 střel to je z naší strany fakt docela fail to nebylo snad za poslední roky jestli se nepletu. Někdo řekne vždyť se vyhrálo je to jedno, ale ono to jedno není, protože se nám to může vymstít. 27 střel je pro mě od nás málo. Jinak super fallen leafs on the ground.smajlik
 
AvatarDalší vítězství v kapse, ale musím jen souhlasit - dnes veliký problém v našem obranném pásmu, kdy jsme nebyli kolikrát vůbec schopni dostat puk ven (názorný příklad Semin a jeho namazávka křížem, která předcházela zámku při druhém inkasovaném gólu). Měli jsme opět dost štěstí a samozřejmě Price, ale tolik střel proti nám je fakt moc... Ještě, že ty gólmani, co proti nám stáli v posledních dvou zápasech, nebyli zrovna top...smajlik.
 
AvatarReakce na příspěvek:Zatápí nám dost. Je fakt, že jsme na rozdíl od TOR hráli včera, ale i tak bychom to měli vzadu uklidnit. V útoku je to paráda, je radost koukat na zápasy, kde padá hodně gólů a ještě je to derby smajlik
 
Avatarten čas toho příspěvku asi není přesný. Podle mě se to mění tak ve 3, ale kdyby to někdo četl tak sorrysmajlik
 
AvatarTak lidi dvě třetiny za náma a už to vypadá dobře gol v oslabení se určitě počítá. Byl hodně uklidňující, protože ty šašci v některých chvílích docela zatápěli. Subby fakt nádherná asistence to bylo přesně na hůl Gallyho, tak snad to dopadne už dobře, všiml jsem si že ty přesilovky začaly konečně šlapat, tak ať to vydrží.smajlik
 
AvatarDocela šílený zápas. Toronto nás i dnes dokáže s tím srandovním rosterem místy solidně přehrávat, ale Carey si to nenechává líbit a hráčům před ním to tam padá, takže kde je problém? smajlik Ale jo, je problém, neměli bychom se tak nechat přehrávat... Hodně chyb a hodně tyček na můj vkus. Ale máme štěstí, to se musí nechat.
 
AvatarReakce na příspěvek:Přesně tak, Eichel na mě působil naprosto stejným dojmem! Ale nepředbíhejme, důležitá je vždycky druhá sezóna...
 
AvatarBylo mě jasné, že proti Buffalu dostane Condon šanci. Pro Sabres to sice bylo kruté, ale pro nás né až zas tak moc jednoduché to si klidně troufnu říct. Co se týká Markova, tak jsem snad produktivnější zápas z jeho strany nezažil, fakt měl prima bilanci. Subby také potěšil a pleky to samé. Jen tak dál, dneska fallen leafs on the ground podle mě na nás nemají.smajlik
 
AvatarČlánek je opravdu velká kravina sám o sobě, to jsme s Mírou komentovali už na fb, takže škoda mluvit...
Zápas souhlasím, pro Sabres hodně kruté, dali tři tyčky nebo jim to vychytal skvělý Mike, ale na to se historie neptá. My to odehráli hodně profesorsky se smrtící efektivitou, pravda proti slabému Johnsonovi. Oni nás přestříleli, ale bylo to takové typické naše, co umíme jen my. Nechali jsme je jezdit po rozích a sem tam vystřelit, ale většinou to nebyly nijak těžké střely, Mike to vždy viděl.
Kdo mě čte dýl, tak se asi bude divit, ale já snad budu fanda Desharnaise! V třetí lajně je fantastický, s klukama si skvěle sedli a je opravdu radost se na ně dívat. U sedmého golu jak poslal Ristolainena na párek mě spadla brada. Krásný hokejový moment. Bodové hody pro spoustu hráčů, paráda.

BTW Eichela jste si všímali? Dělal si tam místo co chtěl, to bude beast. McDavida jsem pořádně neviděl, ale Eichel je teda špička. Takový mix Toewse a Getzlafa.
 
AvatarReakce na příspěvek:Fantazie, co více dodat! Samozřejmě, mělo to skončit tak 7:5, ale předvedli jsme další skvělou třetí třetinu. Máme pomalejší rozjezdy, myslím, že je to tím, že vytěžujeme všechny 4 formace, ale o to míváme smrtící druhou část zápasu, ukázalo se to i se St. Louis... První formace skvělá, ale musím ještě více pochválit třetí lajnu a hlavně DD, hraje fantasticky, tato pozice mu sedí, třetí centr, dříč, který se navíc naučil i velmi dobře bránit, takže paráda. Přesilové hry se také povedli, dobrá kombinace a navíc i branky. Velmi se mi líbí vysoká hra obránců, kdy několikrát zachytíme útok soupeře ve středním pásmu a hned jdeme do brejku, super... Co se mi nelíbilo, tak to byl výkon druhé formace, připadlo mi, že se každý člen útoku bál jít do těla a to jak v obranném, tak v útočném pásmu. Často se hledali na jiných pozicích, puk jim přeskakoval hokejky, prostě jim toto utkání nevyšlo. Snad to napraví již dneska proti Torontu, bude to potřeba... Condon výborný, i když na můj vkus moc vyrážel puky a málo je jezdil sbírat za branku, ale na druhý start skvělé. Také mohl zachytat jako Johnson, který byl naprosto tragický... Velké kanadské derby, tam bychom nemuseli ztratit neporazitelnost, ale myslím, že už se první prohra blíží, Van nebo Edmonton nám ji připraví, tam moc neumíme...
 
AvatarK tomu článku - autor je zřejmě "odborník", některá jeho vyjádření jsou úsměvná... Hlavně nechápu, proč nazývají Habs průměrným mužstvem!? Tým, který celkem pravidelně (až na jednu sezónu) v posledních cca 6 letech navštěvuje play-off a z toho byl 2x ve finále konference, se bere v rámci NHL jako průměrný...smajlik? To těch nadprůměrných už tam asi moc nebude!
K zápasu - až příliš krutý výsledek pro Sabres, protože hráli dobře a vůbec bych je letos nepovažoval za nějaké otloukánky. Jen si to musí sednout a myslím, že budou velice nebezpeční. Hlavní problém u nich je gólman, což se názorně ukázalo i v tomhle zápase - Condon výborný, Johnson slabý průměr. Jinak ale tenhle zápas přinesl excelentní představení několika hráčů, hlavně tedy Markova - 5 bodů od beka... smajlik. Ale i další, Pleky 3 body, stejně tak Subban, Gallagher s Pacim 2 body... Dneska Toronto doma, doufám, že zrovna oni nebudou ti první v téhle sezóně...
 
24.10.2015 09:31 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarTak stále je to len začiatok sezóny, môžu prísť aj ťažšie momenty a vtedy sa body s takéhoto dobrého štartu môžu veľmi hodiť. Dnes doma Toronto, navyše zápas druhý deň po sebe, bude to ťažké ale treba veriť. smajlik
P.S. report nebudem pridávať, v krátkosti to opíšem až v zajtrajšej reportáži nakoľko na dnes tu už je úvodný článok. smajlik
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 20.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík