Za Sjomina. Ruského střelce hájí zámořské listy i fanoušci Canadiens

02.11.2015, 13:20 | Aktuální téma |  Tomáš Zatloukal
 

Dvakrát za sebou mu zůstal v ruce Černý Petr. Alexandr Sjomin začíná na vlastní kůži poznávat, jak těžký je hokejový život pod vedením Michela Therriena. Náročný kouč nikdy neměl v oblibě hračičky, které hrají na půl plynu. Ne, upřednostňuje tvrdé, důrazné hráče, jdoucí do každého střídání na sto procent. Není tedy divu, že s krasnojarským rodákem rychle ztratil trpělivost a upřednostnil místo něj Paula Byrona. Sám hájil své rozhodnutí tím, že od druhé formace očekával více a že Sjomin dělal na ledě špatná rozhodnutí.

Nejprve, jen pro informaci, uveďme, že bez Sjomina Montreal překvapivě padl s Edmontonem Oilers a povinně zvítězil nad Calgary Flames. Byron, záskok za jednatřicetiletého kanonýra, zaznamenal ve dvou albertských soubojích gól a asistenci, do tabulky pravdy si připsal dva klady. Alex Galchenyuk, kterého chtěl Therrien probrat, jednou skóroval a v plus/mínus skončil na nule. Je to tedy znatelný posun? Ne, nejspíše ne. Výsledek Therrienova kroku tak částečně dává za pravdu Sjominově obhajobě.

A ta je až nečekaně početná. Řadí se k ní třeba Olivier Bouchard z kanadského listu L'actualité.V článku s názvem "Sjomin je snadný cíl, ale problémy Canadiens vězí jinde" na pokročilých statistikách přesvědčivě ukazuje, že Therrien začal stavět Galchenyukovu formaci do těžších herních situací a naopak nechal více prostoru pro útočení Desharnaisově šiku. A ten jej podle Bouchardových čísel nedokázal dostatečně využít.

Dále Bouchard uvádí, že Saša nehraje tolik s kotoučem jako třeba Bryan Flynn, který jej nahradil ve druhém útoku, nicméně dvojnásobného mistra světa chválí za to, že nepřímo vytváří takřka nejvíce šancí z celého mužstva a navrch nedělá kiksy v defenzívě. Ostatně ten samý pohled má nadšený videoanalytik Jack Hann, velký příznivec Habs. Na videích vysvětluje, kterak Sjomin tvoří akce pro ostatní a zároveň se poctivě vrací. A dodává, že možná bývalý čtyřicetigólový střelec nehraje pokaždé naplno, ale přesto je přínosem.

Podobných závěrů bychom se dočkali i od dalších montrealských příznivců, opozice proti Therrienově rozhodnutí je početná. A nevaří z vody, pokročilé statistiky nelžou. Situaci dokonale vystihuje pohled Allana Muira z prestižního webu Sport Illustrated. "Ano, Sjomin sice má na kontě pouze jeden gól a dvě asistence a jeho hra stále obsahuje momenty, které sráží výsledný dojem, ale skoro podle každého kritéria odvádí přesně to, co se od něj čekalo. Čísla mluví jasně. Je čtvrtý mezi Habs ve střelbě za vyrovnaného počtu hráčů (za 60 minut), pátý v Corsi i ve střeleckém diferenciálu. Zkrátka hraje jako hráč do top-six."

Vysvětlujte to ovšem Therrienovi, který zařízl už i větší esa. A spousta montrealských fanoušků mu to nemůže odpustit. Bude Sjomin další položkou na početném seznamu?

rychle, jako se na úvodu sezóny změnila hra Canadiens.

Článek byl převzat ze serveru nhl.cz (http://www.nhl.cz/za-sjomina-ruskeho-strelce-haji-zamorske-listy-i-fanousci-canadiens/5007282) - DĚKUJEME!

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarPodle očekávání celkem vyrovnaný zápas, kde se ve velmi dobrém světle předvedli oba gólmani. My jsme měli sice víc ze hry, ale šance jsme neproměňovali a pak nás z několika protiútoků musel podržet Condon. Na obou stranách, podle mě, neuznané regulérní góly. Weise jede dál na střelecké vlně, Galchenyuk se připomněl alespoň pěknou gólovou přihrávkou - jinak ten útok ani se SP v lajně pořád nijak výrazný... Prodloužení je v tomhle formátu o první chybě a tu jsme udělali my - no aspoň Condon zažil už i první porážku v NHL. Všechno musí být jednou poprvé...
 
AvatarDnes na Ottawu v nezměněné sestavě a tedy i s Condem v bráně. Oni jsou bez Stonea, ale v zápasech se Sens jeden nikdy neví, bude to boj.
Go Habs Go!
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 28.03
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Motor si ten postup zaslouží daleko víc. Hra Třince ... | více
  • A nyní už 3-3 smajlik smajlik smajlik! Třinec je ... | více
  • Mi cizinci v ELH nevadi, vadi mi bridilove jako ... | více
  • Nemohu si to odpustit, sorry - MOTOOR!!! I když ... | více
  • Ty vole, aby už se fakt prase vyznalo v ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík