Plekanec rozhodl čtyřmi body o vítězství nad Edmontonem

06.02.2016, 22:54 | Reportáž ze zápasu |  Tomáš Bečka
 

Proti Oilers se do branky postavil Ben Scrivens, který přišel do Montrealu právě z týmu sobotního soupeře, načež v dresu Olejářů se představil Zack Kassian, jenž v letošní sezoně hájil bravy Habs. Poprvé ve své krátké kariéře v NHL se proti Montrealu představila jednička posledního draftu Connor McDavid. Mladá superstar zaznamenala po návratu od zranění pět bodů ve dvou zápasech. Naopak ani lednový návrat Brendana Galleghera nepřispěl k lepším výsledkům, a Canadiens se tak snažili proti Edmontonu zabránit páté prohře za sebou.

Michel Therrien zařadil pro tento zápas Nathana Beaulieua mezi zdravé náhradníky a jeho místo zaujal Mark Berberio. V případě výhry a zaváhání Philadelphie Flyers by se Habs bodově dotáhli právě na jedenácté Letce.

Utkání odstartovalo ve vysokém tempu a hned po dvaapadesáti sekundách hry musel Scrivens čelit tváří v tvář Eberlemu. Condonův kolega mezi třemi tyčemi však vynikl svou vyrážečkou. Až v páté minutě výrazně ohrozili svěřenci trenéra Therriena na druhé straně Talbota. S Ellerovým bekhendem si však gólman Edmontonu poradil.

V polovině osmé minuty hrál Montreal první přesilovou hru a Brendan Gallegher poprvé rozjásal Bell Centre. Po kombinaci se Subbanem vypálil z pravého kruhu Tomáš Plekanec a Gallegher při práci na brankovišti jemně tečoval puk za Talbotova záda.

Největší problém měli domácí zadáci s dvojicí McDavid - Eberle. Druhý jmenovaný se i přes faul Ellera protlačil až před Scrivense, ovšem ten dalším zákrokem podržel svému mužstvu jednobrankové vedení. V následném oslabení se po pěkné individuální akci proháčkoval před Talbota Plekance. Strážce hostující brány ale včas zakročil levým betonem.

Sedmnáctá minuta se nesla ve znamení druhé vstřelené branky montrealského celku. Tomáš Fleischmann projel podél pravého mantinelu až do útočného pásma, kde si přibrzděním počkal na Larse Ellera. Ten střelou z mezikruží přesně našel místo nad Talbotovou lapačkou a zajistil Canadiens dvoubrankové vedení. To po celou první periodu střežil i Ben Scrivens, jenž nastřádal za prvních dvacet minut třináct zákroků.

Prostřední část se rozjížděla pozvolna, avšak postupem času nabrala pořádných obrátek. Ve 28. minutě se Oilers dostali do přečíslení, které na sebe strhl Leon Draisaitl. Mladý útočník ale ztroskotal na pohotové vyrážečce montrealského gólmana. O chvíli později se pak Eller probil do šance při vlastním oslabení. Jeho pokus dokázal Talbot zastavit. V této pasáži hry se s příležitostmi doslova roztrhl pytel. Nejprve Weise unikl hostující obraně rovnou z trestné lavici, leč při zakončení minul tři tyče. Následně připravil Desharnais palebnou pozici pro Paciorettyho, ale i při této střele Talbot odolal.

Ovšem osmadvacetiletý brankář přeci jen inkasoval i potřetí. Tomáš Plekanec zachytil puk za útočnou modrou čárou a ihned s ním najel do pásma, kde střílenou přihrávkou znovu hledal před bránou Galleghera. Jeho příhru si však do vlastní brány srazil bruslí Davidson a Canadiens se rázem dostali do tříbrankového vedení.

Dvě minuty před druhou sirénou se pak potvrdilo tolik otřepané přísloví nedáš - dostaneš. McDavid nabruslil až před Scrivensem, ale svou šanci ani nezakončil. Rázem vystartovali domácí do rychlého přečíslení, které korunoval po Plekancově přihrávce ranou k tyči P.K.Subban.

Od třetí třetiny se do edmontonské klece postavil Nilsson. Poslední periodu odstartovali lépe hosté z provincie Alberta, když se Pouliot dostal až před Scrivense a úspěšným pokusem zhatil devětadvacetiletému strážci montrealské svatyně čisté konto.

Domácí přišli s odpovědí deset minut před koncem. Fanoušci v Bell Centre viděli další přesnou přihrávku z dílny Tomáš Plekance, jenž před bránou našel obránce Toma Gilberta, který vrátil Canadiens čtyřbrankové vedení. Kladenský odchovanec si tak v tomto zápase připsal jeden gól a tři asistence.

O minutu později pak střílel z dobré pozice Desharnais, avšak Nilsson se včas přemístil ke své levé tyči. Čtyři a půl minuty před koncem dal o sobě znovu vědět Connor McDavid. Jeho zakončení mezi, kdy si hokejku protáhl v plné rychlosti mezi nohama, ale cíl nenašlo. Jinak si ani Eberle, ani McDavid mnoho příležitostí nevypracovali. Dobře je totiž eliminovala útočná řada Andrighetto - Eller - Fleischmann.

Hra Montrealu konečně bavila a vysoké vítězství 5:1 ukončilo sérii čtyř proher v řadě. Zítra, v neděli 7.2., se Canadiens střetnou od 20:30 středoevropského času s Carolinou Hurricanes.

foto: Minas Panagiotakis/Getty Images

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Tam to byla paráda, tolik šancí, ale jinak to bylo celkem trápení. Scrivens parádní dvojzápas. Teď dát Tampu, ale tento výkon by nestačil
 
AvatarTak Ghetto nám to už podruhé vyhrál v SO, paráda. Byl to dnes boj, jinak to nejde nazvat. Šance měly oba týmy obrovské, ale golmani dnes zářili. OT bylo šílené smajlik
B2B win po dlouhé době je super, tak pojdme dál!
 
AvatarSnaha tam je a místy jsme lepší a aktivnější, ale některé jejich šance hodně smrdí golem. Therrien měl se Scrivensem naštěstí nakonec stejný názor jako já a vyplácí se to. Jen škoda té úplně zbytečné branky hostů, zas zbytečný kolaps vzadu. Líbí se mi moc už druhý zápas Ghetto, naopak moji alergii na Desharnaise přiživuje každý jeho dotek puku...
Go Habs Go!
 
Avatartak se nam povedlo srovnat skore ale ze bychom srovnaly hru to se rict bohuzel neda
 
AvatarTo bych blil, jak jim může projít taková prasárna na Scrivence to nechápu. Jasně ho nedovoleně srazil za brankou. Petry to teda možná se svým důrazem přehnal a byla z toho přesilovka, při které při nás stálo štěstí. Více golových šancí měla rozhodně Carolina. Snad to otočíme. Ty rozhodčí jsou fakt kreténi, to není normální.
 
Avatarboze muj teje zas zacatek
 
Avatartak chyta Scrivens
 
AvatarCondon se vrací do brány, já bych teda nechal Scrivense navázat na ten výborný včerejší výkon. Golmany máme vyrovnané tak bych toho využil, no MT to vidí jinak. Jinak snad bude sestava nezměněná.
Je to zápas o čtyři body v boji o PO, takže jiná možnost než výhra by pro nás ani být neměla. Tak pome.
 
AvatarReakce na příspěvek:To ukáže až čas. V podstatě je tenhle víkend opravdu už poslední šance. Vyhrát B2B a naladit se na hodně vítěznou vlnu, pak je šance na PO. Do toho jít v dobrém rozpoložení a stát se už může vše. Třeba s Carym v bráně. Nebo tohle momentum rozprášíme stejně jako po WC, budeme se plácat a sezona bude s ostudou a bez PO. Tohle jsou dva scénáře, já, ač spíš věčný optimista, věřím spíš v druhou možnost.
 
AvatarReakce na příspěvek:Já ani nevím, zda mě má tohle vítězství vůbec těšit... Spíš mě to víc štve, když vidím, že to může bez problémů fungovat a přitom to nefunguje...!
 
06.02.2016 23:28 | reagovat
Luke | go-habs-go@seznam.cz
AvatarNo vida, asi bych měl zápasy sledovat častěji smajlik Tuto sezónu byl zatím čas jen na dva - Winter Classic a ten dnešní. A docela mě teď štve, že jsme ten plánovanej výlet odložili na další sezónu, protože zrovna na tento a zítřejší zápas jsme tam měli být smajlik
 
AvatarTohle jsme potřebovali. Parádní výhra a po dlouhé době nám kluci udělali radost. Skvělý večer Plekyho, Scrivense, Subbyho a Larryho, ale šlapal celý tým. Výhru po dlouhé době si tak můžeme odškrtnout, co takhle dvě výhry po sobě? To tady už dloooouho nebylo.
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Edmonton Oilers
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 19.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
  • Rika, neříká, to je jedno, ale Savard mel i ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík