Česká stopa v dlouhé historii Montrealu

20.07.2016, 08:01 | Něco z historie |  Martin Formánek
 

Tradiční hokejový klub z Montrealu, který se řadí mezi zakládající členy NHL tzv. Original Six, má bohatou historii a pyšní se i nejvyšším počtem 24 zisků Stanley Cupu. Toto číslo se však v posledních dvou dekádách i přes velká očekávání nenavyšuje. I tak nechybí mezi hráči kanadského velkoklubu česká jména, z nichž si dokonce jeden vychutnal i zisk nejslavnější hokejové trofeje.

Petr Svoboda - přišel, viděl, zvítězil

Hned první český legionář byl zároveň i tím nejúspěšnějším, co se alespoň trofejí týče. Obránce a odchovanec Litvínova Petr Svoboda zvolil pro svou kariéru cestu zámořské emigrace, načež byl hned v prvním kole draftu vybrán mezi Canadiens. Netrvalo dlouho a ve svých 20 letech, v druhé sezoně jeho působení v Montrealu, si připsal i onen kýžený triumf. Celkem v kanadském týmu působil 7 sezon, v nichž si ještě jednou zopakoval finálovou účast, ovšem již bez zlaté tečky. Finále si zahrál ještě v dresu Philadelphie. Během své sedmnáctileté zámořské štace tak jako vůbec první Čech překonal milník tisíce zápasů v NHL.

Svou kvalitu potvrdil také v dresu české reprezentace, kterou nejintenzivněji podpořil na olympijských hrách v Naganu, kde jediným gólem od modré čáry rozhodl finálový duel proti Rusku a výrazně tak napomohl největšímu úspěchu českých hokejistů.

Jedna sezona a dost

Do následující sezony po odchodu Svobody z Montrealu nastoupil v dresu Canadiens Vladimír Vůjtek, který však nenaplnil svá očekávání a připsal si pouze 2 starty v nejprestižnější soutěži a působil pouze v záložním Tri City Americans.

Obdobně krátkou zastávku v Montrealu zažil i Tomáš Vokoun, který ač byl Canadiens draftován, zahrál v mateřském dresu pouhých 20 minut. Během nich stihl inkasovat 4 branky a byl střídán a po další sezoně v AHL přesídlil do Nashvillu, kde se jeho zámořská kariéra rozjela na plné obrátky, přičemž nasbíral rovných 700 startů.

Naopak statisticky i hráčsky úspěšná byla jediná sezona v Montrealu pro Roberta Langa, který do svého zranění stihl odehrát 50 utkání a do té doby v sezoně bodově nejintenzivněji vedl svůj tým. Zranění Achillovy šlachy jej však ze hry vyřadilo.

Delší štace Bulise a Hamrlíka

Roman Hamrlík se představil v dresu Canadiens ve 4 sezonách, kde si připsal za 158 startů dohromady 59 bodů. Celkem jeho zámořská kariéra skončila na úctyhodných 1379 startech a 637 bodech.

V šesti sezonách nastoupil v dresu Montrealu Martin Ručinský, který si v součtu za Habs zahrál v 447 utkáních s kulatým počtem 300 bodů. I on je stejně jako Lang či Hamrlík členem zlatého výběru z olympiády 1998. Asi by si ale nikdo nevsadil na to, že na sklonku kariéry Nyní se Ručinský, který jako poslední hráčský zápis dosáhl v mateřském Litvínově v předloňské sezoně na titul, může zaměřit na reprezentační kurzy na lední hokej z pozice generálního manažera českého týmu.

Pět sezon a více než 300 utkání má na svém kontě Jan Bulis. Ten se v Montrealu zapsal do dějin na sklonku svého zdejšího působení, když v utkání proti Philadelphii dokázal ze čtyř střel na bránu skórovat hned 4 branky a dovést svůj tým k vítězství, ačkoliv ještě ráno v den utkání neměl vůbec hrát.

Česká zámořská stálice Tomáš Plekanec

Kdo by v zámoří hledal větší stálici v jednom dresu, měl by složitý úkol. Tomáš Plekanec je věrný barvám Habs od draftu úctyhodných 12 sezon, během nichž opustil klub jen během výluky, když zavítal zpět do rodného Kladna či na farmu v AHL. Jeho nejdelší smlouva v Montrealu byla šestiletá, poslední verze má platnost do konce sezony 2017-2018, takže se dá počítat, že jeho více než 900 utkání a 600 bodů dokáže ještě výrazně navýšit. Svou pozici v týmu má i díky pozici zástupce kapitána bezpochyby významnou. Jak se povede jemu i celému týmu v následujícím roce, kdy Canadiens znovu pokusí navýšit svůj rekordní počet titulů, se dozvíme od poloviny října, kdy se nový ročník rozjede opět na plné obrátky.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
Prozatím zde nejsou žádné příspěvky
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 19.03
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Naprostý souhlas, herně jsme byli snad celý zápas lepší, ... | více
  • Ty vole z čeho chceme dávat góly? Takových šancí ... | více
  • CP30 nebo CP31, to je prece jedno :-) vse ... | více
  • Letos v listopadu to bude 7 let co jsem ... | více
  • To bych se asi hecnul a zajel se podívat, ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík