Jak dlouho ještě potrvá utrpení Montréal Canadiens?

19.11.2017, 07:17 | Aktuální téma |  Martin Formánek
 

Situace Montréal Canadiens posledních týdnů připomíná starý výrok nezapomenutelného pana Jana Wericha: konsoliduje se směrem k nule. Může se dokonce stát, že ve chvíli, kdy budete číst tyto řádky, budou generální manažer Marc Bergevin a hlavní kouč Claude Julien odevzdávat vrátným klíče od svých kanceláří, poučeni, že příště se mohou dostavit až poté, kdy si koupí vstupenku jako každý jiný. A to všechno, podle znalců místních poměrů, jenom kvůli tomu, jak zacházeli s tajuplnými zraněními svého hvězdného brankáře Careyho Pricea (na snímku).

Kdyby Les Habs vyhrávali i přes Priceovu nepřítomnost, létala by Montréalem slova slávy. Jenže oni prohrávají. Dokonce s mužstvem, které je přímým důkazem, že tzv. analytické výpočty nevedou nikam, alespoň v hokeji ne. Porážka s Arizona Coyotes se stala v Montréalu skandálem. Že s nimi vzápětí projeli i Ottawa Senators, to nebyla, není a nebude žádná útěcha.

Zvláště proto ne, že následovala prohra s Toronto Maple Leafs, navíc s nulou. Les Habs bývali pyšní, že v poslední době s letitými soupeři neprohrávali, ale v této sezóně se jim to stalo dvakrát.

Nebezpečná rozbruslení

Carey Price se prvně zranil předloni v říjnu. Bylo to v Edmontonu před zápasem s Oilers: nějak hloupě šlápl na puk. Zápas sice poté odehrál, ba dokonce, hrál ještě tři další utkání, ale bylo zřejmé na první pohled, že něco není v úplném pořádku.

Jsou trenéři, kteří se boji pouštět hráče na led dopoledne v den zápasu. Jenže rozbruslení těsně před utkáním se nevyhnou. Kdyby hráče nechali jen tak, mohlo by to dopadnout hůře. Jistě, hráči se před odchodem do kabiny k závěrečné poradě rozehrávají v zákulisních chodbách svérázným fotbálkem, ale i tady došlo ke zraněním.

Málokdo se ale vyrovná tehdy ještě edmontonským hráčům před zhruba pěti lety. Taylor Hall nějak uklouzl, stáhl s sebou Ladislava Šmída, a dopadli oba na Coreyho Pottera. Nejdrsnější zranění tehdy utrpěl Hall. Těch stehů, to by se člověk nedopočítal. Chirurg pak tvrdil, že jich byly tři tucty, ale kdo už dnes věří chirurgům. Ostatně, Hall tvrdil, že jich bylo víc, ale že se raději nedíval, aby mu nebylo špatně.

Pittsburgh Penguins pár minut před vstupem svého mužstva do loňské soutěže o Stanleyův pohár přišli o svoji brankářskou jedničku Matta Murraye. Ještě štěstí, že zaskočil Marc-André Fleury, který nakonec přivedl mužstvo k pohárovému vítězství.

Price je ale přece jen svého druhu rekordman. Sedí už podruhé v kariéře kolikátý týden kvůli zranění utrpěnému při rozbruslení. Stalo se to začátkem listopadu v Minnesotě. Málokdo si něčeho všiml, jen bylo všem divné, že Les Habs prohráli 6-3, a že Price sám vypadal jako kdyby neuměl počítat do pěti, natož chytat střely profesionálních hokejistů.

A od té doby nehraje.

Montréalský prostor pro novináře je snad narvanější než tentýž prostor v Torontu. Hlavně proto, že v Montréalu o mužstvu píší, mluví a ukazují obrázky novináři ve dvou jazycích. Když jedou Les Habs hrát někde venku, musí používat většího letadla než většina ostatních mužstev, aby pobrali všechny akreditované novináře.

A teď se před těmi dvěma roky stalo, že vedení mužstva odmítlo jakkoliv pohovořit o zdraví své opory v brance. Price byl na seznamu zraněných (IR: injury reserve), a to bylo všechno. Jediná další podrobnost: LBI. To znamená dolní část těla (lower-body injury). Mužstva většinou oznamují odhadovanou délku: dny (day-to-day), týdny (week-to-week), případně měsíce (month-to-month). Vlastně to je určité znamení: ptejte se zítra, příští týden, za měsíc.

A teď najednou bylo ticho po pěšině.

Price a jeho generální manažer Bergevin se rozhodli, že tentokráte už se podobné chyby nedopustí. Brankář sám řekl novinářům, že si je jist, že letos to nebude trvat tak dlouho jako minule. Zdůraznil, že ne, že to není to samé zranění jako před těmi dvěma roky.

I když: nikdo neví, co to bylo tehdy, a nikdo neví, co to je dnes. To, ovšem, je z hlediska drobnosti jako lékařské tajemství v naprostém pořádku.

Někdo z přítomných Montréalských novinářů se zeptal, zda léčba netrvá déle proto, že Price stárne. Je pravda, že mu letos v létě bylo 30. A je také pravda, že zhruba šest neděl před těmi narozeninami podepsal smlouvu s Canadiens na dalších osm let, tedy platnou do roku 2026.

Takže na přímou otázku odpověděl Price přímo: začal se smát. A když se dosmál, řekl, že hokej nepatří mezi nejlehčí sporty.

Hokej je o mužstvu, ne o jedinci

To je všechno nádhera, jenže to neodpovídá na jednu otázku: jak dlouho může vydržet mužstvo, které stojí a padá s jedním hráčem, jakkoliv vynikajícím? Jak dlouho ještě budou Les Habs přímo závislí na tom, kolik utkání jim vychytá Carey Price, místo toho, aby se bavili o tom, kolik utkání vyhrají díky střeleckým schopnostem hráčů v poli?

V tomto desetiletí odehrál Price čtyři pětiny zápasů svého mužstva. Na důkaz, jak moc nesmyslná věda je statistika: skutečný průměr činí dvě třetiny. Proto, že je do něj zahrnuta ztracená sezóna prvního tajemného zranění.

Jestli má srdečný vztah Canadiens a Price vydržet, bude se muset pár věci změnit. Třeba: Marc Bergevin tvrdí, že vůbec netušil, že se Price v té Minnesotě zranil už během rozbruslení před zápasem. Prý se to dozvěděl až druhý den.

Ano, hráči chtějí hrát, a kdyby bylo po jeho, odehrál by každý brankář všechna utkání celé sezóny. Jenže v profesionálním světě bylo (je a bude) hráčovou povinností okamžitě oznámit vedení mužstva, když s ním něco (cokoliv) není v pořádku.

Stručně řečeno: Priceova bezohlednost může stát místo dva hokejové odborníky.

Nesporně, Claude Julien nese určitou vinu za pokles sebedůvěry několika hráčů v poli, hlavně mladého Alexe Galchenyuka. Jakkoliv v teorii her neplatí žádná kdyby, tady platí, že kdyby nechal mladíka rozehrát a nedělal z něj kvůli sebemenší chybičce zločince, mohl zlepšený střelecký výkon zakrýt slabinu v brance.

Bergevin udělal dobře, když pro Galchenyuka sehnal z Tampy Jonathana Drouina, ale i tak není dnes vyloučeno, že už je pozdě, a že (jak řečeno shora) ve chvíli, kdy budete číst tyto řádky, budou generální manažer Marc Bergevin a hlavní kouč Claude Julien odevzdávat vrátným klíče od svých kanceláří, poučeni, že příště se mohou dostavit až poté, kdy si koupi vstupenku jako každý jiný.


Zdroj článku: http://www.nhl.cz/petr-adler-jak-dlouho-jeste-potrva-utrpeni-montreal-canadiens/5014017

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarBohužel mě nepřekvapilo vůbec nic - ani konečný výsledek, ani ten způsob, jak k němu došlo... Opět jsme prosrali zápas během jedné minuty, když jsme předtím vedli! Nevím, co mají ti hráči v hlavách, ale tohle není úplně normální, abychom podobný kolaps zažili v téhle sezóně tolikrát a určitě není v lize jiné mužstvo, které by to mělo stejně nebo podobně... Dallas byl lepší, přesto jsme tam měli několik solidních šancí, bohužel zase např. Galchenyuk netrefí bránu ze 3-4 metrů a rozbil by plexi na zadním mantinelu smajlik. Chyběl Weber, nevím, co s ním je, jen doufám, že to nebude nadlouho. I když, ono je to vlastně jedno, ta hra se stejně mávnutím proutku nezmění.
 
21.11.2017 20:00 | reagovat
DenTennessee | dhavas@seznam.cz
Reakce na příspěvek:mi casa es su casa smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak to jsi s tím dobře vyběhl smajlik smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:smajlik smajlik smajlik ...
 
21.11.2017 11:54 | reagovat
Radulov | Berserker777@seznam.cz
Reakce na příspěvek:Sorry ale dokonale jsi vystihl můj názor a pohled na věc smajlik tak sem místo vymýšlení mého komentáře okopiroval ten tvůj. Doufám že ti to nevadí smajlik
 
20.11.2017 18:06 | reagovat
DenTennessee | dhavas@seznam.cz
Reakce na příspěvek:Tenhle comment jsem napsal odpoledne na nhl.cz k článku - jak se objevil tady od jiného uživatele? smajlik

Carey a Schlemko prý budou ready ale Scherbak je na dýl mimo hru.

Ale jakákoli přestavba nemá smysl, pokud se nebude poroučet zejména skauting. Ale to by musel jít i Bergy. Molson na tohle nebude mít sílu, protože Julien je u nás teprve chvíli a nejde změnit vše kromě trenéra. Bude to dlouhá sezóna, kde se možná zázračně probujeme díky Careymu do PO, ale zaste ztratíme vysokou volbu v draftu.

 
AvatarReakce na příspěvek:Webber zatím za zenitem není, ale rozumím kam míříš. Jdeme proti směru vývoje moderního hokeje hlavně pomalou obranu, útok je jakš takš pořád dynamický.

O Radulovovi souhlas. Ofenzivní FA hráč, který k nám chce a my ho necháme prchnout. Ach jo...
 
20.11.2017 12:30 | reagovat
Radulov | Berserker777@seznam.cz
https://youtu.be/bu2LaqQaDjw

Velmi smutný Bergevin..
 
20.11.2017 11:31 | reagovat
Radulov | Berserker777@seznam.cz
Je škoda, že montreal rezignoval na vizi malého a dynamického týmu, místo aby dřív ukončil spolupráci s Therrienem. Všichni se tomuto pojetí smáli a teď je moderní. Montreal místo toho začal nabírat stay at home obranáře za zenitem (bohužel včetně Webse). Problém je také se všemi asistenty trenéra, farmářským týmem včetně skautingu. Majitel není cílevědomý. Bergevin prováhal svou příležitost a to si nepočínal zle, vaz mu zlomil Therrien. Julien není špatný kouč, potřeboval by ale mladé a progresivní asistenty. Radulov měl být podepsán i když si myslím, že Bergevinovi možná nedal šanci dorovnat nabídku Dallasu. A to jsem byl proti tomu, abychom Dallas museli přeplácet - pravdou ale je, že pořád byl jediný hráč, kterého mělo smysl přeplatit.
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 18.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
  • Rika, neříká, to je jedno, ale Savard mel i ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík