Drahý i zadarmo? Kdepak, Antti Niemi chytá v Montréalu druhý dech

15.03.2018, 10:37 | Aktuální téma |  Martin Formánek
 

A penny too many. Tento slogan, který lze přeložit jako „příliš drahý i za jediný cent", hlásaly novinové titulky, když hodnotily působení brankáře Anttiho Niemiho v Pittsburghu. Nepřeháněly ani v nejmenším. Čtyřiatřicetiletý gólman si po třech nepovedených utkáních balil kufry, když si jej z listiny volných hráčů vybrala Florida. Avšak ani ve slunném státě se Niemi dlouho neohřál a v půlce listopadu minulého roku putoval pro změnu ke Canadiens.

Montréalským se zrovna zranila jejich brankářská opora Carey Price a generální manažer Marc Bergevin musel konat. Protože si byl vědom enormního tlaku zdejších fanoušků, rozhodl se (místo povolání některého z mladých gólmanů rezervního týmu) angažovat zkušeného veterána. A podepsal Niemiho, který byl v té době zrovna na seznamu volných hráčů.

Tah, při jehož oznámení se mnozí fanoušci Canadiens chytali za hlavu, se nakonec ukázal jako zázračný. Niemi se v dresu „Habs" rozchytal k dlouho nevídaným výkonům. Price se sice chvíli po Finově příchodu uzdravil, jenže od konce února je na marodce znovu - tentokrát jej vyřadil otřes mozku.

Antti Niemi tak dělá vše pro to, aby Priceova absence nebyla znát. Za dosavadních čtrnáct utkání v Montréalu se pyšní průměrem 2,30 gólů na zápas a úspěšností zákroků 93,3 procent. Takové výkony od něj už nejspíš nikdo nečekal, protože jeho kariéra během posledních let nabírala směr volného pádu.

Pět zápasů hrůzy

Antti Niemi byl před touto sezonou předčasně vyplacen Dallasem z tříletého kontraktu, když nedokázal navázat na solidní čísla z působení v San Jose. Když pak v Pittsburghu hledali nového náhradního gólmana k Mattu Murraymu, ukázali právě na tohoto Fina. Tento výběr přitom vypadal opodstatněně. V rámci jednoleté smlouvy za pouhých 700 000 dolarů přivedli prověřeného a zkušeného hráče, který v roce 2010 dovedl Chicago k prvnímu Stanley Cupu za posledních 49 let.

Ovšem realita neodpovídala ani této symbolické ceně. Niemi odchytal necelé tři zápasy, ve kterých dohromady inkasoval strašidelných šestnáct gólů. Průměr sedm a půl gólu na zápas a úspěšnost 79,7 procent hovoří za vše. Vedení Penguins jej tedy chtělo nechat rozchytat na farmě a umístilo ho na listinu volných hráčů.

Z té si jej však stáhla Florida, která zrovna řešila problém se zraněním Roberta Luonga. Restart Niemiho se však nekonal ani zde. V dresu Panthers zapsal do statistik jen dva zápasy, přičemž průměrem 5,08 gólů na zápas a úspěšností zákroků 87,2 procent opět příliš nepřesvědčil. Proto nikoho nepřekvapilo, když se po návratu Luonga opět objevil na waiver listu.

Nečekané procitnutí

Od přistání v Montréalu je však Niemi jako vyměněný. Tlak fanoušků ustál a drží slavné mužstvo, které se potácí na třinácté příčce Východní konference. Během února byl dvakrát vyhlášen první a dvakrát třetí hvězdou utkání. Odměnou mu bylo ocenění pro nejlepšího hráče Canadiens za tento měsíc.

A to už muselo zavřít pusu i těm posledním posměváčkům. Slova chvály má pro Niemiho i náročný hlavní kouč Montréalu Claude Julien.

„Antti je pro nás důležitý hned v několika ohledech," vypráví Julien. „Když jsme ztratili Careyho Price, stal se gólmanem, který přišel a zastoupil jej. Jeho statistiky možná nebyly nejlepší, ale tady ukazuje, že úplně nevystihovaly všechny jeho schopnosti."

Užitečný ve všech směrech

Mezi dalšími Niemiho přínosy trenér vyzdvihuje rovněž jeho pracovitost, ve které jde ostatním příkladem. A aby toho nebylo málo, rodák z Vantaa též plní důležitou roli mentora mladého Američana Charlieho Lindgrena, který mu momentálně kryje záda.

„Niemi předvádí výborné výkony, ale je též skvělým příkladem pro hráče jako je Lindgren," vysvětluje Julien. „Vždy maká naplno. Lindgren tak vidí, že pokud chce být dobrým gólmanem pro NHL, musí neustále tvrdě pracovat. Nejen dokud je ještě mladý, ale i jako veterán. Na této úrovni mají talent všichni, ale právě pracovní morálka je tím faktorem, který dělá rozdíly mezi hráči. A Niemiho nasazení je excelentní."

I přes tato slova chvály není Niemiho budoucnost jasná. V létě mu končí smlouva a Canadiens na pozici dvojky pravděpodobně upřednostní některého ze svých mladých brankářů. I kdyby však Niemi v Montréalu nakonec nepokračoval, nemusí to pro něj být pohroma. Svými výkony totiž ukazuje, že na nejslavnější hokejovou ligu stále má a v létě třeba podepíše za lepší peníze, než za současných 700 000 dolarů.


zdroj: http://www.nhl.cz/drahy-i-zadarmo-kdepak-antti-niemi-chyta-v-montrealu-druhy-dech/5014941

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:A to se na tohle nemehlo ještě budeme dívat hodně dlouho. Je to fakt anomálie, v Detroitu se už nemůžou dočkat, až konečně skočí smlouva Erricsonovi a my jeho dvojče podepíšeme. Na to chce být fakt génius.
 
AvatarReakce na příspěvek:No, mně se zrovna náš výkon celkem líbil a do darovaného snížení na 2-1 Pittsburgh nevěděl, co hrát! Oba první góly přes Petryho, třetí vlastně taky, když to bylo při jeho vyloučení, ale vůbec nechápu, za co šel ven - jak už obránce protihráče bránit, když to nemůže udělat tělem, to mi fakt hlava nebere...
Ano, střelecký rozdíl i rychlostní a kombinační tam určitě byl, ale určitě tam byly pasáže, které byly od takového výběru, který teď máme, sympatické. Dělali jsme spíš hodně chyb při rozehrávce od obránců ve vlastním pásmu - expertem na tohle je Benn, o Alznerovi to víme dávno, ten neohrabanec není schopen ani při své výšce a váze vybojovat solidní pěstní souboj (zápas s Dallasem), nehraje do těla, neumí bruslit a neumí rozehrát - opravdu nechápu, kdo tohle nemehlo mohl doporučit jako posilu...smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Habs to nepotvrdili a prý se cítil včera lépe, ale taky si myslím, že to je otřes mozku. Shawzi je bojovník a oklepe se z toho, ale dopad na kariéru a určitě i na styl hry to mít bude.

S Pens zasloužená prohra, jsou na prví pohled jinde, to dvougolové vedené byla jen náhoda a iluze smajlik
 
15.03.2018 18:20 | reagovat
lukyhabs | luky.habs@email.cz
Tak se zmiňovaným Shawem to nevypadá vůbec dobře: https://hokej.idnes.cz/sport-hokej-nhl-andrew-shaw-otres-mozku-f02-/nhl.aspx?c=A180315_120435_nhl_mh2

Fakt tahle sezona je šílenost na zranění a celkovou smůlu kolem. Price, Weber, Shaw, Pacioretty - i s nimi by to na PO asi nebylo, ale je to abnormál.
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 16.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ano, typove každý trochu jiny ale MM letos opravdu ... | více
  • No tak Souray byl bombarďák, co těžil z tvrdé ... | více
  • Dnes Matheson 60. bod, docela pro nekoho potichu ma ... | více
  • Theo, statistika je možná hezká a užitečná věc, ale ... | více
  • Hezky kluci, Theo souhlas skoro do puntiku. CC je ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík