Jubilant Plekanec a jeho dvě hokejové lásky

12.05.2018, 08:14 | Aktuální téma |  Martin Formánek
 

Tomáš Plekanec má dvě velké hokejové lásky: Montreal Canadiens a český národní tým. Za tou první by se chtěl po malém románku u Toronto Maple Leafs v létě vrátit. Tu druhou opečovává právě v těchto dnech na mistrovství světa IIHF v Dánsku.

Čtvrteční zápas s Ruskem nese pro Plekance kulaté číslo 100. "Starty si nepočítám, ale je to pěkné. Když byl člověk mladý, těžko by si představil takové číslo," řekl český centr novinářům v Kodani.

To číslo je ještě význačnější tím, že většinou šlo o velké turnaje, jelikož 'přípravný' seriál Euro Hockey Tour je během sezony pro hráče z NHL na rozdíl od hokejistů působících v evropských ligách zavřený. Kladenský odchovanec startoval na dvou olympiádách, na World Cupu 2016 a teď hraje na svém 11. šampionátu - víc (12) jich má v historii české reprezentace jen David Výborný.

"Pro každého hráče je přece sen reprezentovat. Když tu šanci mám, tak proč nejet?" uvedl Plekanec podle deníku MF DNES.

Ještě v zimě, v rozehrané sezoně NHL, přitom naznačoval, že budoucnost v reprezentaci už patří jiným. I před nynějším šampionátem se nejdřív tázal trenérů, zda nebude zabírat místo mladším. Ale když slyšel, že je jeho přítomnost žádoucí, měl jasno - brzy poté, co mu skončila ligová sezona vyřazením Toronta v sedmém zápase prvního kola Stanley Cupu s Boston Bruins.

"Kariéra letí strašně rychle a zážitky a emoce z národního týmu, to člověk jen tak nezažije. Když přijdete na zimák a vidíte fanoušky s vlajkama... Ten pocit nenahradíte," dodal.

Je tomu 12 let, kdy na mistrovství světa hrál poprvé. Jako nadějný mladík Canadiens přiletěl na turnaj do Rigy a třemi góly pomohl podceňovanému výběru kouče Aloise Hadamczika do finále - včetně toho nejdůležitějšího v semifinále proti Finsku.

Od té doby chyběl na MS už jen dvakrát, v obou případech se s Montrealem dostal do finále Východní konference: v roce 2010, kdy Češi bez většiny posil z NHL senzačně získali zlato, a o čtyři roky později. Jindy byl vždy k mání a obvykle patřil k oporám. Žádné zdravotní lapálie, žádné výmluvy na únavu.

I letos, byť má v souladu se svou rolí v NHL spíš defenzivní úlohu, je jasným lídrem. Až je trochu s podivem, že ho trenéři neudělali kapitánem (přednost dostal Roman Červenka, jenž byl u týmu dřív).

Plekanec ale 'céčko' na dresu neřeší, nedělal to nikdy. Ani před čtyřmi lety, kdy byl kapitánem olympijského týmu v Soči.

Důležitější je pro něj možnost bojovat za národní barvy, za státní znak na hrudi. "Pocit, že vám fandí celá republika, bych přál každému. Je to mrazení v zádech. O tom nároďák je," prohlásil.

Že je srdcař jako málokdo, dokládá i fakt, že na šampionát přiletěl bez smlouvy. V situaci, v níž mnoho dnešních hráčů NHL váhá a někteří kvůli tomu v obavách ze zranění pozvánky odmítají.

Centr, jemuž bude v říjnu 36 let, strávil 14 let v Montrealu. V červenci mu vyprší dvouletý kontrakt a po otevření trhu bude řešit budoucnost.Letos poprvé hrál NHL za jiný tým - Canadiens bez reálné šance na play off ho v únoru vyměnili do Toronta. Ale Montreal zůstává jeho srdeční záležitostí a v létě by se tam nejraději vrátil.

"Je to pro mě jednoznačná priorita," řekl Plekanec pro MF DNES. "Jsme předběžně domluvení, ale jsem při zemi, protože za ty roky vím, jak se všechno může změnit."

Canadiens prožívají zklamání z neúspěšné sezony a je dost možné, že se pustí do obměny. A ta může zahrnovat buď vedení klubu, nebo hráčský kádr. Anebo oboje.

Proto nyní těžko soudit, jak se v létě všechno vyvine. Stejně tak nelze predikovat, jak skončí nevyzpytatelný český tým na letošním mistrovství světa.

Jedno je však jisté. Ať už Plekanec dohraje kariéru kdekoliv, jeho jméno bude v historii Montrealu i v dějinách národního mužstva vyryté nesmazatelným písmem.


zdroj článku https://www.nhl.com/cs/news/jubilant-tomas-plekanec-a-sty-start-v-reprezentaci/c-298549526?tid=289102174

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:To ano, ale určitě není od věci mít 3 NHL brankáře.

A ano, i tohle to může naznačovat, ale podle mě je to spíše hlavně krok na jistotu.
 
AvatarReakce na příspěvek:Přesně tak, faktor Caryho zdraví taky určitě hrál roli.

V AHL může nastoupit, ale když má jednocestný kontrakt, tak je placený jako by hrál NHL. Je podepsaný na mega, dostane mega v NHL i AHL, když má dvoucestný kontrakt, tak má podepsáno v NHL například na 600 tisíc a v AHL 90 tisíc
 
23.05.2018 13:15 | reagovat
DenTennessee | dhavas@seznam.cz
Reakce na příspěvek:v záloze máme kromě Fucaleho ještě minimálně Haydena Hawkeyho a Caydena Primeaua což není zlý a Fucale sice má výkyvy, ale v playoff a turnajích chytá dobře...

S Niemim v bráně to skoro naznačuje, že Pricy možná tak nedotknutelný není.
 
AvatarReakce na příspěvek:Na první pohled naprosto nesmyslný podpis, ale jak říkáš, během sezóny se může vyvrbit leccos a víme, jak chatrné má poslední dobou Price své zdraví... Jen tedy nevím, když má Lindgren jednocestný kontrakt, jestli může chytat na farmě...?
 
AvatarReakce na příspěvek:Taky si myslím, že je nedotknutelný. A my se bavíme o brankářích a stalo se něco nečekaného, Niemi bude i příští rok zpět, podepsal na rok za 950K. Na jednu stranu nesmysl vůči Lindgrenovi a jeho 1 way kontraktu, ale zase v systému nemáme moc dobrých brankářů, Fucale je asi definitivní provar a Lindgren může chytat na farmě těžké zápasy a naskočit na pár zápasů v NHL, v případě zranění se tuplem vyplatí mít 3 brankáře na NHL levelu. Za mě dobrý podpis.
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak o Priceovi jsem ani neuvažoval, toho považuji pořád za nedotknutelného...
 
21.05.2018 17:07 | reagovat
DenTennessee | dhavas@seznam.cz
Reakce na příspěvek:Platovej strop by na Careyho a měli a za Skinnera a Faulka nebo Skinnera a Jordana Staala by to bylo pro oba týmy asi smysluplný...a to careyho mám rád, ale i on by se ocitl v týmu, který má budoucnost...
 
AvatarReakce na příspěvek:No to je otázka smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Četl jsem, ale oni shánějí kvalitního gólmana, který jim pomůže do PO - a koho jim můžeme nabídnout...?
 
AvatarVýkony Larryho Ellera mě nepřekvapují. V zákadní části uměl být často neviditelný, ale v PO byl vždy velice platný. Bohužel nám nebyl dost dobrý.
Barberia jsme tady měli rádi všichni, to byl taky příkladný fail MB.

Máme nového kouče na farmě, nějaký Joel Bouchard, mladý kouč z QMJHL, což je určitě lepší než nějaký dědek bez perspektivy.

MS se nám blíží do finále a bohužel opět bez nás. Velká škoda, podle mě jsme měli nejlepší tým za poslední roky, navíc mladý. USA hrálo líp, ale dokázali jsme otočit zápas a nepustit je do žádného laufu, bohužel rozhodl rozdílový hráč Kane. Pleky to u repre zapíchl, škoda že ne s medailí na krku.

PO se nám taky hezky rozjíždí, perfektní hokej. Caps rád nemám, ale je ostuda, že nejlepší střelec za poslední dvě dekády nemá SC, ale otázka jestli by Caps po postupu měli na Jets či Knigths. No, bude to ještě zajímavé.

BTW Carolina ohlásila, že je celý tým k dispozici kromě Aha. Jsou tak zajímavé jména, měl by se nejvíc líbil Lindholdm, ale i Staal, na beku Faulk nebo Slavin...
 
17.05.2018 12:16 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Jj Lars byl a je spolehlivý a v play-off se mu daří (podobně jako čtyři sezony nazpět u nás). Byla chyba ho nechat jít za draft picky, které stejně neumíme využívat.

Jinak další ex-hab hráč má novou smlouvu. Viz zde:

http://www.nhl.cz/z-nechteneho-muze-oporou-barberio-v-play-off-neslezl-z-ledu-ted-ma-v-kapse-dvouletou-smlouvu/5015457
 
AvatarReakce na příspěvek:Naprostý souhlas a myslím, že spousta hráčů by si měla z jeho přístupu k repre i k hokeji jako takovému vzít příklad! Je to přesně ten typ mentora pro mladší hráče, proto bych ho určitě ještě tak na 1-2 roky v Montrelu chtěl.
Jinak - všímáte si hry Ellera v play-off? Výborný!
 
14.05.2018 07:54 | reagovat
Frankie33 | patrick33@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Přesně, určitě podepsat. Za 3,5mil to je bezva hráč.
 
AvatarPleky je a vždy bude náš. Náš v Repre i u Habs. A v průběhu MS na něj vůbec neslýchám nebo nečtu negativní plivaní, což jsem u věčně nasraných, kritických a pesimistických Čechů překvapený, u Habs si ho poslední roky bralo do huby mnohem víc lidí.
Pořád je to velký hráč a článek to vystihuje víc než dobře. Jak jsem už řekl, tak já jsem rezolutně pro to ho podepsat v létě, nevidím ani jeden důvod proč to neudělat.
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 19.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
  • Rika, neříká, to je jedno, ale Savard mel i ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík