Nejprve pondělní domácí eufórie, poté rychlé vystřízlivění v New Yorku.

28.02.2007, 12:00 | Reportáž ze zápasu |  redakce
 

Po neúspěšném sobotním klání na Long Islandu čekaly na Canadiens další dva veledůležité zápasy o bytí či nebytí. Soupeři jim totiž v pondělí a úterý byly týmy Toronta a NY Rangers, tedy mužstva, která se stejně jako my pohybují na hraně postupové osmičky a svádí s námi tuhý boj o play off. Když k tomu navíc připočteme fakt, že máme na kontě víc odehraných zápasů a los v následujících dnech pro nás také není zrovna přívětivý, znamenalo to pro Habs jediné - povinnost získat minimálně dva body, aby ze hry o postup nevypadli úplně. Dá se říct, že se to do jisté míry povedlo, i když po emotivním vítězství v domácím derby s Maple Leafs jsem rozhodně včera v Madison Square Garden čekal víc než jen jasné vítězství domácích, navíc s čistým kontem. Bohužel to však nebyla včerejší jediná záležitost, z které jsem byl zklamaný. Tou druhou, a dost možná ještě bolestnější, bylo sledování počínání Boba Gaineyho při uzávěrce letošního přestupového období. To, co předvedl (nebo lépe řečeno nepředvedl), bylo pro mě jako skalního fanouška Canadiens obrovským zklamáním, zvláště pak po některých jeho prohlášeních v minulých dnech, kdy nás ujišťoval, že se v žádném případě nebude chovat jako nějaký výprodejce kádru (což pravda splnil), ale naopak se pokusí do mužstva přivést nějakého kvalitního útočníka, nejlépe výborného střelce, kterého potřebujeme jako sůl. Vyměnili jsme obránce za obránce, i když mladšího a s první volbou draftu k tomu, a stáhli jsme si z waiver listiny mladého gólmana, který má odchytáno v NHL pár zápasů a kterých i tak máme dost (Halák, Danis, Price). Toť vše! Jestli takhle má vypadat posílení kádru v ofenzivě, tak tomu asi nerozumím... Když se podívám na naše konkurenty v boji o postup a na to, jak oni pojali doplnění mužstva před rozhodujícími zápasy v základní části (mám samozřejmě na mysli hlavně Islanders, ale i Atlantu, pozadu nezůstala ani Carolina a koneckonců i Toronto si přivedlo kvalitního hráče), zákonitě se musím ptát, jestli naše vedení letos vůbec má zájem hrát o Stanley Cup? Spíš to vypadá, že zase budeme poslouchat řeči o tom, jak velkou máme zásobárnu kvalitních mladých hráčů, kteří budou v brzké době tvořit silný tým, schopný hrát o mety nejvyšší. Ale kdy tomu tak bude, to nám ještě za těch několik let, co tenhle alibismus management Habs praktikuje, nikdo neřekl. Třeba někdy...

K dvěma posledním zápasům lze v krátkosti říct jen tolik, že byly jako den a noc. V domácím derby proti Torontu jsme po dvě třetiny hráli vynikající hokej, tak příznačný pro naše působení v první polovině soutěže. Dobré bruslení, napadání při rozehrávce už v naší útočné třetině, důraz a tvrdost v osobních soubojích, v čemž vynikal hlavně čtvrtý útok Latendresse-Begin-Lapierre. Prostě se na to dalo dívat a protože ani Toronto nehrálo špatně, byl to hokej se vším všudy. Snad jen Aebischer se moc nevyznamenal při druhém a čtvrtém gólu. Tím se už dostávám k poslední třetině, kdy z naší strany došlo k nepochopitelnému výpadku a na ledě najednou existovalo jen mužstvo hostí. Dokázalo vstřelit dva rychlé góly a do konce zápasu bylo lepší, takže vítězství 5-4 bylo nakonec hodně vytrpěné.

Po takovém menu jsem rozhodně na Manhattanu čekal, že tady navážeme na naší velice úspěšnou bilanci, kdy jsme zde neprohráli od března 2002... Bohužel, Habs pokračovali ve stylu hry, jakým zakončili duel s Maple Leafs, tedy v hlubokém útlumu a prakticky po celý zápas si nedokázali vynutit nějaký větší tlak na branku domácích, takže gólman Lundqvist měl cestu za dalším shutoutem hodně usnadněnou. Hodně se na svého bývalého zaměstnavatele vytáhl Marcel Hossa, který byl autorem dvou gólů a aspoň mně znovu potvrdil nesmyslnost jeho výměny za Murrayho. Ale to už je pryč... V Madison Square Garden jsme prostě nechali body téměř zadarmo a to by se nám s přímým konkurentem o postup stávat v žádném případě nemělo. Že by snad i hráči byli po úterní "trade deadline" smířeni s osudem této sezóny...? Ne, tomu se mi nechce věřit a doufám, že mě o tom Habs ještě přesvědčí a donutí mě vzít svá slova zpět. V tomto případě bych to udělal nesmírně rád.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
04.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Tak jsem měl pravdu.Chytal Halák a chytal dobře,bohužel pro nás i pro něj, první gol byl jeho.Trochu si to odporuje,ale ten mohl při troše pozornosti chytit.Na druhou stranu několikrát nás podržel,je to,,rokkie"tak mu to odpusťme.Závary před Thomasem byly,bohužel bez golu.Na druhou stranu jsme mohli i dostat.Jeden gol na vítěství, ve vyrovnaném zápase ,je zkrátka málo.No nedá se nic dělat,komplikujem si cestu do play off.Musíme doufat že se to zlepší.Plakat nad pravidelně skorujícím kanonýrem nebudem-nepřijde.Naštěstí Toronto taky prohrálo,takže se nepřiblížilo.I tak jsme pod čarou a soupeři zápasy k dobru.Atlantu i Blůsmany jsme v minulosti přehráli.Nic mě nenapadá než,,hoši musíte ,teď se láme chleba.",,Lets gou Habs"
 
03.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Sledoval jsem highliths z včerejšího zápasu,proti Buffalu,no goly to byly náramný.Zvlášť se mi líbilo jakˇzmatený Aebischer ležel hlavou u tyče,a utočník objel bránu a dal mu to z druhé strany.Některé goly byly jeho,zvláště z dálky.Typl bych si,že proti Bostonu chytat nebude.Bonkův gol byl kombinační lahůdka,opravdu super.Dříč Pleky dal dva goly.I tak jsme prohráli a dva body jsou pryč.Sabres jsou,ale špičkový klub současnosti,tak se moc úspěch nečekal.V každém případě to komplikuje cestu do play off,a dnes proti Bostonu hoši musí zabrat.Mám radost,že do hry zasáhl Gerghes,snad si rychle zvykne na nové prostředí.To by bylo,aby jsme se do toho play off nedostali a poslali nás na prázdniny.,,Lets gou HABS".
 
02.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Obě výměny je problematické hodnotit,jako chybu i když sami o sobě jsou příšerné.Roy po debaklu prohlásil,možná emoce,že za HABS nikdy nenastoupí a vedení se urazilo.Co si vyříkali mezi sebou nevíme,můžeme si domyslet.A stěhoval se.Dnes to hodnotit,jestli ho měli přemlouvat,nebo ho mohli přemluvit-to už je k ničemu.A LeClair.Desjardins,Dionne-nepochopitelná výměna s cílem ušetřit.Aby to navenek vypadalo vzali Recciho,čímž si moc nepomohli.I když Recci tu odehrál pěkný sezony a vinu na tom nenese.V každým případě to byla ztráta.A když vemeš to ,co jim později dali ve Philly,tak tady by jim to dát rozhodně nemohli.To uznáš- ne.Byly bez peněz.I když i to nechápu-stadion věčně plnej,honoráře z reklam,televize,prodej kartiček,dresů a ja nevim co všechno maji nasmlouvaný a málem před bankrotem.Nechápu. Ale je to pryč s tím se nemá cenu zabývat.Dnes máme Buffalo to je nadmíru silné,tak snad to dopadne.
 
02.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Poznámka k Roy.Zaměstnavatel Montreal-zaměstnanec Roy.Těžko můžeš říct šéfovi v práci,že se na něj vykašleš.To by tě vyhodil.U nich je to ,to samé.Oni platí,hráč maká až se z něho kouří.Občas se mu něco nelíbí a mlčí.Che che jako my.
 
01.03.2007 12:00 | reagovat
Petr
Taky jsem čekal, že někdo přijde. Na druhou stranu je velmi složité udělat dobrý obchod a nestratit kvalitní hráče. Kluby, které prý Bob oslovil měly zájem hlavně o Sourayho, Rydera, Riveta a drafty. Samsonov nebo Aebischer nic. Situaci také hodně zkomplikovalo zranění Hueta, proto také angažmá druhořadého gólmana. Je otázkou jak se vyplatí angažovat na konec sezóny nějakého výborného veterána, který bude vzápětí volným hráčem. Když vyhraješ Stanley cup, byl to geniální tah. Když nevyhraješ a tento hráč nebo hráči odejdou bez náhrady jinam, může to znamenat velkou ztrátu mladých talentů. Osobně tuto strategii chápu u týmů, které mají i bez posil velkou šanci na výhru( Detroit, San Jose apod.), ale v případě např. Islanders si myslím, že je to úlet. Přišli o dva mladé hráče a první dvě volby v letošním draftu. Bude také zajímavé jestli se Smyth po sezóně opět nedohodne s Oilers. Velice rád bych se mýlil, ale domnívám se, že Habs ještě nejsou na úrovni, kdy by k zisku poháru chyběl krůček, který by pomohl udělat právě nějaký zkušený veterán. Máme ovšem, podle mnoha odborníků, velmi talentované mladé hráče. Až ti se zapracují do týmu, tak pak se doufám, budou dít věci. Věřím, že i letos se dostaneme do play off, a že v něm naši hráči ostudu dobrému jménu Canadiens neudělají.
 
AvatarTo Petr: Ale Horton nebo Horcoff, o kterých se často mluvilo, nejsou žádní veteráni. Za takové hráče bych klidně Sourayho obětoval, když v létě bude stejně volným hráčem a řekne si určitě o dost velké peníze. A proč jsme brali mladého nezkušeného gólmana, když takových máme spoustu (Halák, Danis, Price)? Čekal jsem, že ho bere proto, že ho následně třeba použije při nějakém trejdu, ale takhle tomu fakt nerozumím. A když slyším o tom, kolik máme talentovaných mladých hokejistů, dostávám už pomalu vyrážku... Vždyť to už slýcháme několik sezón a kde nic, tu nic. Tím se můžeme jenom chlácholit, nic víc. Jedinými mladšími hráči, kteří trochu prorazili, jsou Higgins, Plekanec a Ryder. Jo, zapomněl jsem na Komisarka, ale všechno to jsou hráči lepšího průměru, žádná superhvězda, jak třeba někdo předpovídal.
 
01.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
CHápu,že se na to chceš koukat rozumně,ale dovol abych ti připoměl,že od posledního Stanley cap v roce 93,neděláme nic jiného než,,neúspěchy Canadiens jen omlouvat"a těšit se,, že snad příště".A to tu byl rozhodně lepší mančaft s daleko lepšími výsledky,než je ten současný,to si troufám tvrdit.Dřív jsme odpouštěli daleko míň,viz nešťastná prohra s Detroitem 1-11 po které se poroučel Roy.Do dnes to mrzí.A bylo těch chvil,krizí víc.Bohužel.Je pravda,že nás namlsali v první polovině,kdy hráli nad své možnosti.To klobouk dolu.Ale Stanley Cup-to není krůček,ale kilometr.Do Play off se reálně dostat můžou,tak nechápu proč jim vedení nepomohlo.Věděli,že je to poslední možnost.Spoléhat jen na mladé,nejde.Mají právo dorůst.Navíc ve světě byznysu je soupeři kolikrát rozeberou dřív než je klub stačí vychovat.To je realita.A pokud jde o ztráty při výměnách.Složitá věc-pokud něco chcem získat,musíme něco i pustit.S tim se musí počítat,tak jsou na tom i ostatní.Pokud jde o Smitha neměl jsem ani zdání,že je volný.K nám by stejně nešel,my jsme uvažovali o jiných hráčích o kterých se spekulovalo.Bohužel Georghes a jinak nic.No nevadí-jedem dál,držim palce hoši,,Lets gou HABS"
 
01.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Odpovídal jsem Petrovi
 
01.03.2007 12:00 | reagovat
Petr
Ve spoustě věcí s Vámi oběma souhlasím, ale v v něčem to vidím jinak. Například spekulace o trejdu Hortona jsem považoval za naprosto nesmyslný. Nepamatuji si, že by některý tým, který nemá reálnou šanci na play off, pouštěl mladé perspektivní hráče. Naopak je získává . A Horton je první volba (třetí celkově) Floridy 2003. To by museli být opravdu padlí na hlavu, nebo by cena byla obrovská. Třeba Horcoff mi přišel reálnější a cena za něj (Rivet a Samsonov) pro Montreal přiměřená. Edmonton by ovšem získal trápícího se útočníka a beka, který by jim mohl v létě fouknout a to všechno pravděpodobně bez play off. Canadiens sleduji od roku 1990. Když pominu angažování Bellowse a Damphousseho před sezónou 92-93, což se později ukázalo jako geniální, zdá se mi, že Gainey provádí velice promyšlené obchody a má snahu tým nějak vybudovat. Zatímco jeho předchůdci od roku 1994 byli někdy neuvěřitelní. Savard při touze přivést velkou superhvězdu mění LeClaira, Desjardinse a Doinnea za Recchiho. V této době pouštíme talenty Tuckera a Conroye téměř zadarmo, nebo jako doplněk většího trejdu. V prvních kolech draftujeme hráče např.Brad Brown, Terry Ryan, Matt Higgins, Jason Ward, Eric Chouinard, kteří se nikdy do kádru Habs neprosadili a skončili v jiných týmech jako druhořadí hráči nebo v nějakých nižších soutěžích. Pro mě osobně jména Kostitsyn, Chipchura nebo Price, přestože se tito hráči také v NHL ještě neprosadili, znějí daleko lépe. Zkrátka podle mého názoru došlo od roku 1993 až do příchodu Boba do funkce GM k několika tragickým přehmatům, které velice negativně ovlivnily kvalitu hráčského kádru a tudíž i sportovní výsledky. Pod vedením Gaineyho se pomalu zase dáváme dohromady. Draftujeme opět kvalitní hráče, dělají se dobré obchody (trejd Theodora, nepodepsání Bulise, angažování Bonka a Hueta). Nepovedl se snad jedině Samsonov, ale ten nestál žádného hráče. Trejd Ribeira nepočítám, protože byly velké rozpory mezi ním a Koivem, což prý narušovalo atmosféru v kabině., tudíž byl jeho odchod vynucený. Sečteno a podtrženo osobně si myslím, že Bob ví co chce dosáhnout a ví také jak toho dosáhnout, což se o jeho předchůdcích za posledních 13 let říci nedalo.
 
AvatarAle jo, souhlasím, že většina věcí, které Gainey udělal, měla hlavu a patu. Ale teď prostě fanouškům vyslal vzkaz "na letošní sezónu zapomeňte, končíme...". Jinak si to nedovedu vysvětlit. A s Hortonem je to jinak, on sám před časem vyslovil přání z Floridy odejít, takže šance by tu rozhodně byla. I za cenu někoho z mladých nadějí - máme jich dost i dobrých pozic v příštích draftech. Pokud vedení myslelo na postup, změna prostě měla přijít, to mi nikdo nevymluví.
 
01.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Ano,máš pravdu Míro,pokud máme postoupit do play off,změna měla přijít.Pokud se týká výměn od roku 1990,ať už povedených,nebo vynucených celkem s tebou ve všem souhlásim,Nemá,ale smysl se k tomu vracet jen bych chtěl,podotknout,že NHL se mění a po době 70-80 let, časů Lafleura,Robinsona,Svobody,Pat Mahovliche,Drydena, Schutta,Courtnoyaera,Gaineyho,Herrona a dalších především francouzských hokejistů,kdy Montreal získal z Quebeku prakticky koho chtěl a zaplatil ho,přišla doba 90 let neúměrného zvyšování platů a tedy jejich tržní hodnoty na přestupovém trhu.Montreal přišel o takově hráč jako Chelios,Mathew Schneider,Carbonnou atd.něktré si ani už nepamatuju,z toho důvodu,že by je nezaplatil,zkrátka šli , kde dali víc.My nemůžem soupeřit finančně ,s Rangers,Torontem,Dallasem a některými dalšími-tak to je.Přece si pamatuješ s jakou slávou vítali Giletta.Nebyly prachy,přitom stadion je pořád plný.Proto jednoznačně říkat ,že vedení před Gaineym dělalo chyby je diskutabilní, tim nechci tvrdit že některé výměny nebyly strašné.Prachy rozhodujou,kdo dá víc,je to byznys.Tady se nehraje na city.A něco zase mělo dobrý úmysl a dopadlo to úplně jinak.Je to pryč,nemá cenu to rozebírat.Je tady dnešek a opravdu se vkrádá myšlenka,že vedení je jedno jestli do play off letos postoupíme nebo ne.A to mě mrzí.Zřejmě se upínají k roku 2009,ale to nemusí vůbec vyjít,je to přece sport.
 
01.03.2007 12:00 | reagovat
newt
No, ze predchozi vedeni "delalo chyby" je podle me jeste vlidne hodnoceni - ztrata LeClaira, Roye (narodni tragedie!), Carbonneaua.. vse se zacalo obracet az za Savarda a Gainey daval dohromady tym v podstate od piky. A letos uz Habs ukazali, ze maji na to prat se o celo konference, coz se jeste pred par lety zdalo jako sen.
 
28.02.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
I já jsem zklamaný a musim ti Míro dát za pravdu.Asi je pravda,že se připravují na výročí v roce 2009 a tuto a příští sezonu chtějí,,jen odehrát"Pro mě je počínání HABS zklamáním,přitom úspěch v roce 2009 je nejistý.Přesně jak jsi říkal, přišli dva mladý hráči a zbavili se Riveta,který byl stejně na odchodu.Potřebovali jsme posílit útok Horcoff,Horton,Smolinski-nic,obranu -perspektivní mladík,který ho nestavěj.Birona taky nestavěj,nerozumim tomu rozehrávání na farmě,když NHL hrál.Přijde golman, který téměř nechytal s průměrem přes 3 goly,tim netvrdim že se nemůže chytit.Huet je sice mimo,ale vrátí se-nechápu.Golmanů je-Abicher,Halák, Danis, Price,Michaud.Navíc Souray bez nové smlouvy,zřejmě v létě odejde.Tak nevim,soupeři se posílili a mají tak větší šance na play off než my.Krize nesedla jen na mančaft,ale asi i na vedení.Cesta přes mladé je pracná a ve světě byznysu málo kdy do konce realizovaná a dotažená.Gretzky,Lemiux se jen tak nerodí.No uvidíme,držim palce,,Lets gou HABS"
 
28.02.2007 12:00 | reagovat
newt
No podle vseho Souray prave odejit nema.. navic jmena, ktera ted byla soucasti ruznych velkych trejdu (Smyth napr.), budou v lete volnymi hraci a tehdy treba Gainey nejakou dohodu vyjedna. Celkem verim, ze proste nedostal dostatecne dobrou nabidku a proto jsme nikoho neziskali. I kdyz me to samozrejme take mrzi, doufal jsem treba prave v toho Smythe. Kazdopadne co se golmanu tyce, Aebischer to ma ted dost nahnute - malem nam prohral zapas v Torontu. Halak chyta solidne, bohuzel proti Rangers pred nim buhviproc chybel nas tym..
 
AvatarOmlouvám se, ale bohužel nějak zlobí administrační systém pro správu tohoto webu a tak nemohu článek dopsat. Jak to jen bude možné, určitě ho doplním.
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. New York Rangers
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 27.07
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ahoj a vítej, to byla teda odluka :-smajlik S ... | více
  • ahoj snad po dvou letech, nekam jsem prestal chodit, ... | více
  • Nechapu proc to musel koupit a tim padem zabit ... | více
  • Ty vole Capfriedly končí, co budou fandové NHL dělat ... | více
  • Ano, to měl tehdy MB těžké, to je bez ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík