Třináct škatulat je usazených. Ostatní, hejbejte se. Ale jak?

12.06.2011, 15:30 | Aktuální téma |  Monika Gordíková
 

Atmosféra začíná houstnout. V zámoří plyne čas stejně rychle jako u nás, a tak se kvapem blíží 1. července a sním i trh s volnými hráči. Po prvním červenci nastanou boje o hokejisty bez platných smluv. Do té doby se manažeři jednotlivých týmů snaží domluvit s hráči, které pod smlouvou ještě pár dní budou mít. Mezi nimi je GM Montrealu Pierre Gauthier.

Každý generální manažer vstupuje do času mezi sezonami s jistým plánem. Dopředu si maluje, s kým bude jednat přednostně a koho pak pošle na „tržiště". Pierre Gauthier má v současnosti pod smlouvou třináct hráčů, tedy už více jak padesát procent týmu pro příští sezonu je vytvořeno. Stále je tu ale ještě mnoho a mnoho zajímavých otazníků.

K dnešnímu dni je pro podepsaných třináct hráčů potřeba v příští sezoně vynaložit 41 270 509 dolarů. Očekává se, že platový strop se z dnešních 59,4 milionu dolarů zvedne na 62,35 milionu dolarů. Když budeme brát v úvahu tuto částku, zbývá ještě Gauthierovi k dispozici 21 079 491 dolarů. Pro nás, obyčejné smrtelníky, je to suma neskutečná, pro GM je to prostor relativních hodnot.

Soupiska klubů NHL je omezena počtem třiadvaceti hráčů. Montreal jich má na soupisce tradičně dvaadvacet. Co to znamená? Že tu máme devět volných pracovních míst pro tři obránce, pět útočníků a jednoho brankáře „záložáka". Pro ně je připraven měšec přesahující o malinko jedenadvacet milionů.

Nastává čas prostých spekulací a dohadů, který je tak zajímavý. Už se nepíše o tom, zda Andrej Markov podepíše. Už se píše o tom, že určitě podepíše, jen neví na kolik let. O Markovovi ale ještě později. Můžeme očekávat, že v případě podpisu spolkne i šest milionů dolarů. Josh Gorges je také velkou prioritou a dostane asi hodně podobný plat, jako má Hal Gill. Tedy dva a čtvrt milionu.

Brankář Auld si loni vydělal milion a lze očekávat, že více za náhradního gólmana Habs nebudou chtít dát. Pokud to Auldovi nebude vyhovovat, organizace bude hledat jinou dvojku. Dalším ve frontě je útočník Max Pacioretty. Pokud dostane dlouhodobou smlouvu, mohl by si ročně přijít na dva miliony. Možná dostane kontrakt na tři roky na tři a čtvrt milionu za sezonu, jako před třemi lety Kosticyn. Pojďme ale počítat s těmi dvěma miliony.

Z těchto odhadů plyne, že výše zmíněná skupina hráčů by přišla na 11,25 milionu a stav hráčů pod smlouvu by stoupnul na sedmnáct. Zbývalo by pět volných míst pro jednoho obránce a čtyři útočníky. Na ty tu máme téměř deset milionů. Následná otázka je tak prostá. Jak využije generální manažer Pierre Gauthier zbylé peníze?

Zde je prostor pro nekonečné dohadování expertů a fanoušků. Jeden ze serverů předpokládá, že Gauthier nabídne nové smlouvy Davidu Desharnaisovi a Ryanu Whiteovi. Vyloučen není ani Tom Pyatt. Naopak doufá, že vedení nenabídne nové kontrakty Jeffu Halpernovi a Benoitu Pouliotovi a nechá je přejít na volný trh.

Smůlu budou mít podle serveru allhabs.net ti, kteří doufají v příchod nějakého špičkového útočníka. Nebudou na něj peníze. První útok měl vypadat takto: Kosticyn - Plekanec - Cammalleri a druhý: Pacioretty - Gomez - Gionta. Ve zbylých dvou útocích by server allhabs.net viděl Ellera, Moena, Darcheho a Whitea. Takže by prý zbylo jen pár míst pro levné hráče.

Pojďme se ještě vrátit k obraně. Jak je psáno výše, Josh Gorges podepíše. Podle některých zdrojů to prý bude příští kapitán týmu. Sedmým obráncem by se měl stát Yannick Weber a propuštěn by tím měl být Alexandre Picard. Hamrlík, Sopel a Mara se už objevují jen v souvislostech spojených s odchodem.

I když už se zdá, že Markov má místo jisté, je tu pořád ještě také James Wisniewski. Kolují zvěsti, že Markov chce tříletou smlouvu, kterou mu Gauthier nechce v žádném případě dát. Jiné drby zase říkají, že podepsáno bude cobydup. Faktem zatím zůstává jen to, že Markov, jeho agent i Gauthier o jednáních zarytě mlčí. Situaci podle někoho ulehčí James Wisniewski, jenž si prý chce vyzkoušet trh volných hráčů.

Jak už jsem psala před pár dny, všechno je ve stadiu začátku. Možná nás Gauthier překvapí nějakým extra plánem a vytáhne eso z rukávu. Ostatně, také Hal Gill po svém prodloužení smlouvy tvrdil, že GM má plán. Zatím to vypadá, že sestava se nebude příliš lišit od té loňské, ale co když ...

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:co na to povedat. Keby dostal zase formu bola by to parada.. Ale jeho hra momentalne je dost hruza a tie zranenia? V pozicii ked mame problem s brankarmi nam takyto papierovy golman moc nepomoze.
 
12.06.2011 21:32 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarSpekuluje se že LaClaire půjde k HABS jako brankářská dvojka
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 28.10
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • V přímým přenosu mně normálně jel anglicky mluvený stream. ... | více
  • Jj, francouzsky mně to jelo. Výkon dobrý, využitá přesilovka ... | více
  • V pohledu na trenera se vazne neshodneme, to nema ... | více
  • Ano, přesně, co teď píšeš v první větě, tady ... | více
  • Míro, já taky nevím jak se vyjádřit smysluplněji, ano ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík