Montreal jsme si zamilovali, říká Gill. Dceru stěhování naštvalo

21.02.2012, 15:42 | Aktuální téma |  Monika Gordíková
 

Hal Gill byl minulý pátek odpoledne definitivně zbaven funkce obránce ve službách Canadiens. Vedení slavné organizace ho poslalo do Nashvillu, za který hrál poprvé v neděli proti Dallasu. Hokej je byznys a tenhle velký chlap s ještě větším srdcem to moc dobře ví. Ale stejně... Stejně se vám možná v jistý okamžik vkrade na okraj oka malá slzička způsobená smutkem. Montreal Hal Gill i jeho rodina opravdu milovali.

Dallas je lokalita, která leží na jihu Spojených států. Daleko více na jihu, než kde měl Gill podle svého původního diáře být. Časový rozvrh na pátek zněl takto: zápas v dresu Montrealu v Buffalu, pak honem zpátky domů do Kanady, kde už mohl spát ve své posteli. Jenže ouha. Místo toho stál o pozdním pátečním odpoledni v Detroitu a vítal se s novými spoluhráči. V sobotu už se v Dallasu připravoval na první zápas pod novým zaměstnavatelem. Pak zase hned na letadlo do nového domova, Nashvillu, kde mu dnes začne čtyřzápasová série domácích duelů.

„Veterán by měl dopředu vědět, že blíží trade deadline, během které se bude stěhovat," smál se Gill v Dallasu a narážel na svou nepředvídavost. S Sebou měl jen pár svršků, které si vzal na původně očekávané utkání do Buffala. „Moje žena mi bude muset poslat nějaké věci." Ve skutečnosti bylo oblečení to poslední, co si zasloužilo jeho pozornost.

Gillova výměna před 27. únorem byla pravděpodobně nevyhnutelná. Šestatřicetiletému veteránovi totiž v létě končí smlouva. Teď mohl jít za nějakou náhradu. Do Montrealu zamířili Blake Geoffrion a Robert Slaney a volba ve druhém kole draftu. Zejména od útočníka Geoffriona si vedení hodně slibuje. Někdo ale bude pořád namítat, že tu bylo i mnoho důvodů, proč měl zkušený bek zůstat. Přes svůj věk hrál výborně a nezapomenutelný bude hlavně v kabině, kde rozdával rady a hýřil dobrou náladou.

Kdo zblokoval tu střelu? Mohli jste si být téměř jisti, že do ní padl Gill. Kdo to tam poučuje při zápase a při tréninku P.K. Subbana? Nikdo jiný než Gill. Nyní míří se svým mentorstvím a jinými zkušenostmi do města country. Má vést mladé v cestě za play off a, pokud možno, také v něm. Přesně tohle mu bylo řečeno v Detroitu generálním manažerem Davidem Poilem a trenérem Barrym Trotzem. „Řekli mi, co ode mě očekávají a je toho docela hodně. Být dobrý v oslabení, čistit prostor v našem pásmu a učit mladíky v šatně. To zní, jako kdybych to dělal dobře. Budu se snažit pomoci."

Hokej je takový. Novou výzvou je tenhle chlapík nadšený, z odchodu ho ale radost nezachvátila. „Rozumím, je to byznys. Ale to nic nezmění na tom, že když jste nějakou dobu v jednom týmu se stejnými kluky a ten tým milujete, tak že chcete dál hrát a vyhrávat právě s tímhle týmem. V Montrealu se vytvořila skvělá skupina kluků. V tom případě samozřejmě chcete zůstat spolu. Ale v letošní sezoně se to změnilo. Moje role se změnila. Můj ice time se krátil. Nastal čas, kdy je potřeba jít dál. To ale neznamená, že je to snadné. Jasně, radši bych v Montrealu zůstal a bojoval o play off, ale nevyšlo to. Teď jsem u nového týmu s novou příležitostí. Je to vzrušující, ale vy nikdy nechcete opustit své spoluhráče," pokračoval Gill pro Montreal Gazette.

Jeho přestup byl stejně hektický, jako ten prosincový pro Jaroslava Špačka. Ráno se rozbrusloval s ostatními v Buffalo, pak šel na oběd a do hotelu. V jednu odpoledne mu zazvonil telefon. Pierre Gauthier mu oznámil, že je vyměněn, ale jméno nového klubu mu ještě kvůli schválení NHL nemohl říci. „Pierre mi řekl, abych byl na to připraven. Řekl jsem mu: Proč nepočkáte a neřeknete mi to všechno najednou? Proč mě tak napínáte?"

V pokoji si Gill do kufru složil těch pár věcí a volal manželce Anne, která byla doma ve Westmountu nedaleko Montrealu s jejich čtyřměsíčním synem. To ještě nevěděl, kam se bude stěhovat, a tak o tom s manželkou spekuloval. Kolem druhé se dozvěděl o Nashvillu. Ještě si promluvil s co nejvíce spoluhráči, jiným poslal smsku, odjel do haly pro hokejovou výstroj. V půl čtvrté už seděl v letadle do Detroitu, kde pak sledoval zápas nového týmu.
„Pro manželky je to neskutečně těžké. Vůbec pro celou rodinu. Anne má před sebou těžší cestu než já. Já budu dál hrát hokej a soustředit se na to, co jsem dělal doteď. Ona teď bude nějakou dobu beze mě. Už kdysi jsem řekl, že moje žena je moje all-star. Ale teď je to Hall of Fame," vysekl Gill poklonu manželce. Do konce sezony bude muset Anne zůstat s malinkým synkem a dvěma dcerami v Montrealu. „Sedmiletá Isabelle hovoří plynně francouzsky, čtyřletá Sophie naslouchá a začíná s mluvením. Jsou na prvním místě, chci je nechat dokončit ročníky."

„Sophie se mě ptala, co jsou ti Predators zač. Dost to ale vzalo Isabelle. Má tam hodně přátel. Byla pěkně naštvaná, ale je to ještě dítě. Bylo skvělé, že dostali příležitost naučit se a mluvit francouzsky. Montreal jsme si, jako rodina, zamilovali. Vrátím se po sezoně a budeme muset uzavřít kapitolu, otočit stránku a jít dál," plánuje Gill.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
22.02.2012 16:12 | reagovat
a | a@centrum.cz
úžasné zápasy

http://cospe.bloger.cz/
 
AvatarDěkuji za krásný a čtivý článek!!!
Gill i pro mě hodně znamenal a byl jsem vždy rád, že ho v týmu máme. Jen mi na něm dost vadilo, co se týče hry, že navzdory své postavě nikdy nebyl moc tvrdý a bitky taky nevyhledával, což nám místy chybělo. Ale je to tou jeho starou školou a povahou, takže to beru.
Přeju mu hodně štěstí v Nashvillu a jsem rád, že šel tam, protože ten tým mám rád a budu jim fandit zase o něco víc smajlik
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 27.07
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ahoj a vítej, to byla teda odluka :-smajlik S ... | více
  • ahoj snad po dvou letech, nekam jsem prestal chodit, ... | více
  • Nechapu proc to musel koupit a tim padem zabit ... | více
  • Ty vole Capfriedly končí, co budou fandové NHL dělat ... | více
  • Ano, to měl tehdy MB těžké, to je bez ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík