Slavkovský konečně naplnil očekávání

17.05.2024, 08:45 | Aktuální téma |  Martin Formánek
 

Bylo překvapením, když se Juraj Slafkovský stal v roce 2022 jedničkou draftu. Mnozí fanoušci Montrealu pak přemýšleli, jestli to nebyla chyba, když v sezoně 2022/23 nepředváděl slovenský hokejista příliš dobrý hokej. Jenže po sezoně 2023/24 se jejich názor změnil, zvolit Slafkovského bylo správnou volbou.

Nováčkovská sezona Juraje Slafkovského příliš fanoušků Montrealu nenadchla. Ve 39 zápasech dal jen čtyři góly a přidal šest asistencí. Jeho výkony nebyly takové, jaké si v Montrealu představovali, když se rozhodli jej po skvělých výkonech v reprezentaci na olympijských hrách i mistrovství světa hodit hned po draftu v 18 letech do světa NHL.

Vedení organizace si ale za svým stálo. Všichni moc dobře věděli, jaký ve Slafkovském dřímá potenciál. Jen bylo potřeba, aby slovenský forvard postupně dozrával v konkurenci těch nejlepších. Ne v Evropě, ne v AHL, ale právě v NHL.

A hned v sezoně 2023/24, tedy své druhé za oceánem, Slafkovský naznačil, čeho je schopen. V 82 zápasech dal 20 branek, k tomu přidal 30 asistencí a stal se nejproduktivnějším teenagerem v historii organizace. Překonal letitý rekord Maria Tremblaye, který v sezoně 1974/75 zaznamenal v 63 zápasech 39 bodů (21+18).

„Na ledě jsem se cítil mnohem lépe, než v předchozím ročníku. Ať už s pukem, nebo bez něj, cítil jsem se o poznání líp. Mám pocit, že jsem dělal lepší rozhodnutí a celkově pro mě bylo snazší hrát," vzpomínal při rozhovoru pro oficiální stránky NHL během svého pobytu na probíhajícím mistrovství světa v hokeji, na němž v ostravské skupině B hraje se Slovenskem o postup do čtvrtfinále.

Mnohem víc, než sběr kanadských bodů, ho však zajímá úspěch jeho týmu. Montreal v uplynulé sezoně skončil ve Východní konferenci předposlední, Slafkovský však tuší, že vše potřebuje svůj čas. Vždyť Canadiens mají poměrně mladý kádr.

„Lidé samozřejmě nějaký úspěch očekávali, ale jak vždycky říkám, ne vždy se tak stane první rok. Snažíte se něco vybudovat a nejde to tak rychle," je si vědom dvacetiletý útočník. „Těšíme se, že za pár let budeme dobří a že dobří zůstaneme. To je náš hlavní cíl."

Pokud pak byly výsledky Montrealu někým v uplynulé sezoně kritizovány, Slafkovský tomu nedával příliš hodnotu. Vybudovat úspěšný tým je totiž běh na dlouhou trať, není to jako lusknout prsty. „Upřímně řečeno, nezajímal jsem se o ostatní lidi a o to, co si myslí," krčil rameny.

Zatímco první sezona v dresu Montrealu nebyla pro Slafkovského příliš úspěšná a lidé jej tak trochu odepisovali jako zmařenou volbu v prvním kole draftu, ve druhé sezoně se naopak začali pořádně učit jeho jméno. To potvrdil i jeho spoluhráč Cole Caufield, který je rovněž v Ostravě na světovém šampionátu, akorát v dresu Spojených států.

„Myslím, že ho začali všichni až moc brzy odepisovat. Lidé zapomínají, že když přišel do ligy, bylo mu pouhých osmnáct let, a byl to pro něj opravdu velký (výkonnostní) skok. Teprve se rozkoukával," upozornil. „Je zřejmé, že je velmi výjimečný. Jeho jméno začíná být v lize docela populární, jak by mělo. Máme velké štěstí, že ho máme v týmu. Myslím, že jeho budoucnost je opravdu zářivá."

Pro Slafkovského je nyní klíčové, aby potvrdil v příští sezoně svůj progres, a aby pomohl Montrealu k lepším výsledkům. Byť na postup do play-off to asi ještě nebude, chce udělat další krůček, kterým se zařadí mezi hlavní opory týmu. „Stále věřím, že mohu být mnohem lepším hráčem, než jsem byl v poslední sezoně, takže na tom budu pracovat. Chci být ještě lepší, než jsem byl. Ve všech oblastech. Není nic, co by nešlo zlepšit. Řekl bych, že můžu lépe střílet i nahrávat. Můžu být lepší v obranném pásmu. Všude," dodal Slafkovský.

zdroj článku https://nhl.cz/konecne-naplnil-ocekavani-i-na-lede-jsem-se-citil-mnohem-lepe-ohledl-se-slafkovsky-za-sezonou/5031329

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarZrovna jsem chtěl napsat, že o draftovaných hráčích nevím vůbec nic a že by třeba Theo mohl něco k tomu říci, protože má o tom určitě lepší přehled než my...smajlik. Čekám, jestli se ještě během druhého dne něco upeče, co se výměn týče...
 
AvatarFinale bylo silene, totalni hokej s historickou zápletkou, ale jsem rad ze to Cats dotahli do vitezneho konce. 97 a 29 a taky Perrymu bych to taky moc přál, ale nebyli hodni Cupu, svet neni pripraven na jmeno Darnell Nurse na Cupu :-D on a Ceci v paru, to bylo silene. Prostě musí jeste posilit obranu a zbavit se toho silene preplaceneho a desne hrajícího Nurse.
Co draft? Jako vzdy vim kulove o prospectech krome Celebriniho. Vzali jsme rusaka z cehoz teda odvareny nejsem, takze better be good putinisto at si to u me vyzehlis. V zebriccich byl hodne i jako dvojka prognostikovany tak snad to je a bude steal ale ta narodnost me teda hodne sere. Pak Hage pro ktereho jsme tradovali a asi ho hodne chteli tak uvidime. Dal mame milion dalsich picku v dalších kolech takze bude co analyzovat.
 
22.06.2024 17:12 | reagovat
Frankie33 | patrick33@seznam.cz
AvatarPojď Stenly do Kanady... ať jsi blíže svému domovu... a příští rok do Montreálku ať si po těch letech můžeš zase říct \"Jsem doma\" :-)
 
AvatarBobrovi klesá forma v tu nejméně vhodnou dobu, ale stejně si myslím, že to Panthers v Edmontonu ukončí.
Přeji jim to více, protože komlexejší a sehranější tým v lize za mě prostě není. Oni si to fakt zaslouží.
 
AvatarNo tak se nám to trochu zamotává a Bobrovsky začíná malinko ztrácet glanc - že by historický obrat...?
 
AvatarTak Bobrovsky je jasným rozdílovým faktorem číslo 1! Druhým je Barkov a třetím pak velmi dobře zvolená taktika. Když vyhrají Panthers, vadit mi to nebude smajlik.
 
AvatarTakhle jednoznačný průběh finále SC nečekal asi nikdo. I když přeji Panthers, tak nechápu tu tragickou koncovku Oilers. 4 góly ve 3 zápasech?? S tím se rozhodně SC vyhrát nedá. Oilers sice byli v G1 a G3 herně lepším týmem, ale Panthers už si to stoprocentně vzít nenechají. Velkou roli hraje také to, že bobr chytá jako bůh. Troufám si tvrdit, že až to Panthers doklepnou bude jasný CST winner. Pokud chtějí Oilers udržet alespoň nějákou naději, bude muset McJesus prolomit nulu v kolonce gólů.
 
AvatarJá upřímně zápasy ve skupině až tak nesledoval, na těch mi nepřišlo nic zajímavého, teda až na ten s Kanadou. V PO to byla nirvána a nebylo tam moc slabého místa.
Ad Nečas, mám trochu obavy, aby výraznější roli v nějakém týmu ustál, nejsem si jist, zda na to má v NHL hokejově ani mentálně, dost si své poklesy formy bere. V Cannes se to schovalo za Aha co se týká ofenzivy a Staala co se týká defenzívy, ale s novou, předpokládám velkou smlouvou, už toto moc dělat nebude. Takže to jsou dva risky, velká protihodnota za jeho zisk jakožto RFA a pak ta nová velká smlouva, kterou s trejdem dostane. Uvidíme tedy.

Finále bude totální hokej a moc se těším, asi nebudu mít problém at už to vyhraje kdokoliv z těch dvou. Hlavně že tam není Boston, Toronto nebo Rangers smajlik
 
AvatarJá běžně fandím kanadským týmům, vyjma samozřejmě Toronta smajlik, ale tentokrát bych to asi malinko víc přál Floridě - nevím, ale tak nějak mi vadí někdy to, jak McDavid zneužívá na ledě toho svého výsadního postavení...
 
03.06.2024 17:30 | reagovat
Frankie33 | patrick33@seznam.cz
AvatarPřeji Kanadě, už bylo dost těch americkejch týmů. Ale když vyhraje Florida, tak budu taky spokojen. Po loňské tragédii letos nemohu být zklamán.
 
AvatarTak finále SC Florida Edmonton. Přeji to Panthers, kteří jsou za mě i favoritem.
 
AvatarNo vidíš a já zase měl z našich beků největší obavy, protože ve skupině hrála většina z nich dost mizerně - za všechny Krejčík s Kempným v zápase s Kanadou totálně hořeli. Jenže v play-off to bylo úplně jiný kafe a hra všech beků se výrazně zlepšila. Po příjezdů 3 útočníků z NHL jsme měli útok pořešený perfektně a právě na Nečase já se třeba těšil mnohem víc než na Pastrňáka - a nezklamal mě ani trošičku!
Taky mě ty debaty o jeho budoucnosti překvapují, když je RFA, ale jak píšeš - má dcera taky sleduje jeho přítelkyni na Instagramu a přesně tohle o tom baráku mi říkala taky smajlik. Je jasný, že bude drahý, ale zase za Hutsona nebo Reinbachera asi nestojí, jak už jsem psal, jediný, koho bych možná oželel, je Mailloux... Ale jinak by k nám Nečas pasoval jak prdel na hrnec smajlik.
 
AvatarNebudu zastírat, že jsem byl v táboru odepisovačů našeho týmu, tudíž poklona a rád uznávám, že jsme se spletl. Přijezd 88 98 14 byl samozřejmě hodně znát, mimo ně mě nadchli dělníci, o kterých Rulík před šampionátem mluvil, jako Tomášek a zejména Beránek, ten měl skvělý šampionát. Byl jsem předsvědčen, že dělníci na MS nic vyhrát nemůžou. Samozřejmě tam bylo faktorů víc, příjezd tří posil z NHL určitě, skvělý Dostál, nebývalé kvalitní beci, kteří si na nic nehráli a v poklidu si hrále to své a to vše v pohybu.
Taky je třeba říct, že tímto zlatem rozhodně není náš hokej zachráněn, juniorka v troskách, talenty v nedohlednu a počty Čechů v zahraničních ligách, kteří by tvořili kostru týmu, ubývá každý rok. Hráli jsme v plné de facto kromě Hertla, Hronka a pár mladých jako Kulich, Jiříček a další, neměli jsme žádné zraněné, přijel každý, takže skvělý šampionát, ale pořád bych to bral reálně a bez růžových brýlí.

Na Slováky jsem se nedíval, co jsem slyšel, tak Slaf se hodně snažil, bral to asi na sebe až moc a nepadalo mu to tam. Dle mého byl mimo svou roli, on není tvůrce hry, potřebuje k sobě centra, aby něco předvedl, což v SK týmu asi neměl. Nicméně jsem rád, že jel. CC byl skvělý a měl plno bodů, i když mě pobavilo, že při desítce Kazachstánu měl nulu :D . Ovšem ve čtvrtfinále proti nám jsem si ho nevšiml.

NHL play off je letos zase skvělé sledovat, ze čtveřice finalistů to přeju všem kromě Rangers, ty nemůžu ani cítit, jinak mi to je jedno. Dallas má neskutečně našlapaný tým, vyrovnaný s veterány a obrovským talentem, Oilers nefandím, ale 97 29 by si Cup zasloužili, to by byl zločin na hokeji, nicméně mají pořád dost času. Cats mají taky neskutečně našlapaný tým stavený pro PO a jsou asi mojí favorité z těch čtyř, uvidíme.

A ad Nečas, nechápal jsem ten rozruch kolem jeho budoucnosti, když je RFA, ikdyž teda moje manželka sleduje Nečasovou babu a ta je přesvědčená, že se do Caroliny už nevrátí, dali výpověď v baráku tak nevím, nicméně bude hodně drahý logicky. Já bych si ho dokázal u nás představit, i když je na mě až moc velká hračička a má problémy s konzistencí. Taky bych raději někoho trochu většího, tak uvidíme. A protihodnota? Voláme po tradech prospěctů za hotové hráče, tak nás to něco stát bude, ale Hutsona bych určitě neobětoval, uvidíme.
 
AvatarOvšem ne za cenu, kterou jsem se teď dočetl, že je ve hře - jeden z trojlístku Logan Mailloux, Lane Hutson, David Reinbacher a něco k tomu...smajlik. Snad jediného Maillouxe bych možná skousnul...
 
Avatarhttps://twitter.com/Habhockey1/status/1796288144402202978?ref_src=twsrc^tfw|twcamp^tweetembed|twterm^1796288144402202978|twgr^63e344907823c288a9fcbe0a5d2e597f4fbe5bc6|twcon^s1_c10&ref_url=https://www.sport.cz/clanek/hokej-nhl-necas-jako-hvezda-do-bostonu-v-zamori-resi-angazma-cerstveho-mistra-sveta-5029385
Kéž by tohle klaplo...
 
AvatarNečas naprosto skvělý a hned jsem si říkal, že přesně takový hráč by teď k nám pasoval jako p.del na hrnec smajlik! Mužstvo v přestavbě se spoustou mladých hráčů, kde by dostával větší roli než v Carolině, po čemž on prahne a co mu tak trochu u Hurricanec vadí - ale je chráněný volný hráč, takže... smajlik. Kaše se strašně zlepšoval zápas od zápasu, to samé v PO Kubalík - ta jejich lajna byla ta rozdílová.
 
AvatarV NHL to jede v podstatě dle očekávání, z východu snad Florida a na západě je mi to fuk, přál jsem Vancouveru, z těchto dvou klidně i Dallas... Ovšem na MS to byla jiná káva...musím smeknout před tím, jak hráči ze sebe vymačkali maximum. Vynikající Dostál, pro mě překvapení Špaček, který odehrál neskutečný zápasy. V útoku nezmar Červenka, jak jsem ho 10 let zpět fakt neměl rád, tak teď poslední roky klobouk dolů. Nadchl mě Nečas. Nezklamal nikdo, nečekal jsem to, nedával jsem jim moc šancí a díky týmové hře s nadstandardními výkony jednotlivců to dotáhli až na vrchol
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 27.07
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ahoj a vítej, to byla teda odluka :-smajlik S ... | více
  • ahoj snad po dvou letech, nekam jsem prestal chodit, ... | více
  • Nechapu proc to musel koupit a tim padem zabit ... | více
  • Ty vole Capfriedly končí, co budou fandové NHL dělat ... | více
  • Ano, to měl tehdy MB těžké, to je bez ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík