Přetěžká série s Bostonem nakonec dopadla v náš prospěch.

24.04.2008, 12:00 | Aktuální téma |  redakce
 

Tak jsme tam! Mám samozřejmě na mysli v 2.kole play-off. Říká se, že první a poslední krok bývají nejtěžší. Pravdivost této teze v prvém případě si mohli hráči Canadiens vyzkoušet na vlastní kůži a po skončení série ji určitě musel každý z nich jen a jen potvrdit. Asi jen málokdo z laické, ale i odborné veřejnosti v zámoří i u nás čekal, že série prvního kola mezi Montrealem a Bostonem bude tak vyrovnaná a napínavá a rozhodne se až v posledním možném zápase. Statistiky před zahájením tohoto souboje hovořily naprosto jasně – Canadiens porazili Bruins v posledních 11 vzájemných zápasech! Vesměs tedy nebylo co řešit, na jasného favorita byl pasován historicky nejlepší klub NHL z Montrealu, který navíc nastupoval do play-off jako vítěz základní části.

A první zápas se skutečně podle těchto not odehrával. Habs vlétli na soupeře ve velkém stylu, hráli agresivně a dobře bruslili, jako by „jen“ pokračovali ve skvělých výkonech ze základní části. Velice brzy si vypracovali dvoubrankový náskok a hosty z Bostonu tím dokonale zaskočili a vyvedli je z rovnováhy. I když těm se ještě podařilo snížit, v dalším průběhu domácí přidali dvě branky a utkání v klidu dotáhli do vítězného konce. Ostře sledovaná mladá jednička Habs, Carey Price, tedy vykročila tou správnou nohou a protože to klapalo i ve hře dopředu, nebyl důvod na předzápasových prognózách nic měnit. Ovšem do druhého zápasu nastoupil zcela jiný Boston – nasadil proti domácím přesně ten samý styl hry, jakým se prezentovali Canadiens v úvodním zápase. A ejhle, najednou se tady začínal rodit problém. Taktika s rychlým a důrazným přístupem k hráčům soupeře přinesla Bostonu převahu ve hře a také šance. Naštěstí Price si svoji výkonnost udržel a tak se domácí téměř z ničeho dostali v první části do vedení, které potvrdili dalším gólem v prostřední třetině. Před závěrečným dějstvím to tedy vypadalo, že si Canadiens připíší i přes ne zcela přesvědčivý výkon druhý bod v sérii. V poslední části však Bruins kouzlo Priceho zlomili a dokázali srovnat. Šlo se tedy poprvé do prodloužení, které ale netrvalo dlouho a v přesilové hře zápas dělovkou ukončil Kovaljov, na kterém byla poté znát obrovská úleva, neboť on byl jedním z viníků srovnání na 2-2 svým zbytečným vyloučením, kdy poslal domácí do 3 proti 5. Tentokrát to tedy ještě dopadlo dobře, ale už bylo jasně vidět, že Boston našel účinný recept, který bude na Habs platit.

A osvědčené hry se samozřejmě držel i v obou domácích zápasech, které nabídly urputné bitvy s malým počtem gólů. Ale rozhodně nebyly nudné. V prvním zápase šli domácí celkem rychle do vedení a byli po většinu zápasu lepším mužstvem. Canadiens dokázali srovnat na začátku druhé části a postaral se o to do té doby asi náš nejlepší útok, kterým překvapivě nebyl ten Plekancův, ale důrazná lajna vedená Smolinskim s Beginem a Kostopoulosem na křídlech. Ti jako jedni z mála našich hráčů (pak už snad jen Hamrlík s Komisarkem a vpředu Lapierre) dokázali v tvrdosti držet s domácími krok. Protože Price i Thomas podávali v brance opět vynikající výkony, šlo se podruhé do prodloužení. V něm se situace obrátila a herně navrch jsme měli my – paradoxně jsme to ale byli také my, kteří inkasovali rozhodující gól z hole Savarda. Povzbuzeni tímto výsledkem naskočili domácí do čtvrtého zápasu zase s velkou chutí a touhou srovnat stav série. Tentokrát už bylo utkání podstatně vyrovnanější a rozhodla jediná branka, jejímž autorem byl Brisebois, který využil přesilovku, což byl z naší strany v těchto zápasech ojedinělý jev. Jako nejlepší mužstvo v této činnosti po základní části jsme nyní totálně propadli! Naštěstí Carey Price byl neprostupný jako zeď a tak jsme si do Montrealu vezli velice nadějný náskok dvou vítězství. Všechno to vypadalo na brzký konec série a ještě navíc doma před skvělým publikem. Tento scénář začal naplňovat v polovině první třetiny Kovaljov, když bekhendem překonal Thomase. V tu chvíli asi nikdo v Bell Centre netušil, že to byla poslední radost domácích. Bruins v druhé části srovnali a v poslední třetině připravili Habs pořádný šok – nasázeli jim čtyři góly a rázně odmítli ukončení série. Poprvé se zápas nepovedl našemu mladému gólmanovi, který svou chybnou rozehrávkou celý brankostroj hostů v třetí třetině odstartoval a ležérním zákrokem při pátém gólu také uzavřel.

Soupeři se tedy vraceli do Banknorth Garden v Bostonu, aby tady odehráli pro diváky zřejmě nejlepší představení celé série. Canadiens nechtěli nechávat rozhodnutí až na sedmý zápas a Bruins prostě ani jinou možnost, než vítězství, neměli. Podle toho také utkání vypadalo. Třikrát se dostali do vedení Habs, domácí vždy dokázali srovnat krok. Pět minut před koncem třetí třetiny naopak rozdílovou branku vsítili domácí, ale ještě, než stačili vstřebat radost z gólu, Canadiens rychle vyrovnali... Poslední slovo ale přece jenom měli domácí a Sturm necelé dvě minuty před koncem poslal celou sérii k rozuzlení do sedmého zápasu na ledě Bell Centre! Každému bylo asi jasné, pod jakým tlakem budou hráči Canadiens ze strany fanoušků i médií v Montrealu. Největší otazníky se vznášely určitě nad osobou mladého gólmana Priceho – dvakrát za sebou inkasoval 5 gólů a teď měl zvládnout rozhodující zápas před takovým publikem? Neskutečné nervy... Ne však asi pro něho! Až se tajil dech, s jakým klidem a rutinou se s touto zátěží Price vypořádal. Na rozdíl od většiny svých spoluhráčů, kterým se v první třetině klepaly snad i zuby... Nervozita na jejich hokejkách byla hodně znát, i když rychle zásluhou šťastné trefy Komisarka vedli. Hosté ale byli daleko nebezpečnější a nebýt našeho mladého „flegmatika“ v bráně, asi by bylo po zápase. Takhle jsme to přestáli bez úhony a v polovině druhé části předvedl skvělou individuální akci Streit a chladnokrevně zvýšil na 2-0. Definitivní k.o. zasadil Bruins Plekancův útok, který tentokrát měl na křídlech bratry Kosticyny. Ti nechali vzpomenout na naše báječné přesilovky ze základní části a starší Andrej upravil na 3-0. I když jsme v třetí třetině dali Bostonu několik možností zkorigovat skóre častým a zbytečným vylučováním, ten jimi pohrdl a tak bratři Kosticynové dílo dokonali a uzavřeli stav zápasu na 5-0 a tím i celou sérii 4-3 v prospěch Montrealu Canadiens!

Jak jsme tedy mohli vidět, otřepaná fráze, že „play-off je úplně jiná soutěž než základní část“, se opět potvrdila a téměř veškeré prognózy vzaly za své. Až na jednu jedinou a tu nejdůležitější – totiž to, že do druhého kola nakonec přece jenom postoupil favorit, byť po velice těžkém boji. Tady je rozhodně na místě Bostonu pogratulovat k jeho výkonům, neboť nám byl nesmírně rovnocenným soupeřem. Sláva vítězům, čest poraženým!

My už se nyní můžeme soustředit na semifinále Východní konference, kde nás čeká další tvrdý oříšek, Philadelphia Flyers. Show začíná ve čtvrtek v noci, tak držme všichni pěsti. GO HABS GO!!!

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
Tak jdem na to!!!!
 
AvatarTak první třetina hodně smolná. Gola jsme sice dali, ale do vlastní:( Šancí jsme myslím měli taky víc, ale bohužel zatím trefujem jen tyčky. Snad druhá třetina bude lepší a už skorujem do té správné brány. JInak se hraje totálně odlišné hokej od toho s Bostonem. Phila nedrží tolik střední pásmo, nám se zatím daří kombinovat a máme i pěkný akce, ale zatím nic z toho.
 
AvatarAch jo to je zase zacatek, herne nehrajeme myslim nijak spatne, ale Philly vede 2:0, vyuzila vsechny sance co mela. Nasi to tam obstreluji, trefuji tycky a kdovi co. Zatim to nevypada dobre... jsem zvedavy na presilovky - snad nejake prijdou...
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
Tak po první třetině jsem docela naštvaný, máme více ze hry, nastřelíme dvě tyčky a pak dostanem takový smolný gól a jako by jsme nevěděli co dál, naneštěstí jsme dostali i druhý a Philadelphia je na koni. 2-0
 
AvatarNo tak nastřelit dvě tyčky a pak dostat vlastence, který s námi pěkně zatočil, to je fakt pech! Po tom vlastním gólu jsme přestali hrát a pykali jsme za to. Je to velká škoda, protože do toho vlastního gólu to bylo takový opatrný, ale my jsme měli rozhodně víc ze hry a i ty dvě velký šance. Teď je třeba rychle kontaktní gól, protože prohrávat o tři, to už by bylo kritický...
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
Kontaktní gól nás probere, jen ho musíme dát :))
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
mekdlo
SKODA!!! Nepromenenej najezd.. to nas mohlo zvednout. Ten blafak byl trochu pruhlednej - nebylo tam zadny naznaceni nic, jenom si najel z prava doleva, Biron se nenechal rozhodit, ale stacilo to jenom zvednout - mel tam jenom beton.... Musime makat. GO HABS GO
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
mejdlo
Tak Andrei odcinil ten najezd :)... Je tu to, o cem se tu mluvilo a to kontaktni gol! Jen tak dal
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
MIchalM
Škoda, že je to jen 2:2, zatím jsme po většinu zápasu lepší, snad ve třetí jeden dáme a už to udržíme. Carey se ve druhé třetině nudil a doufám, že tomu tak bude i ve třetí. Pleky aspoň bodík za asistenci, ikdyž gol už taky mohl dát, docela bych mu ho přál. Phila si za dnešní výkon vyhrát nezaslouží, GO HABS GO
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
Skvěle ! 2:2 !!! A teď to budou nervy až do konce, myslím že rozhodne, kdo dá první gól, snad si Philadelphia to svoje štěstí už vybrala.
 
Avatarwe are back!!! Supr spravedlnost se ukazala a spadlo to tam nakonec 2x jak jsme chteli. Kovaljov se stestim ale klobouk dolu ze to dokazal tak ze vzduchu trefit. Ted jeste pripadame 2 goly a je to v suchu :-) !!! Dneska si dovolim tvrdit ze jsme lepsim tymem a prohra by mrzela. Hokej co se hraje je mnohem lepsi a peknejsi - neni to takove upracovane jako s Bostonem. Jo a chtel jsem pochvalit rozhodci ze se dneska drzi ale "nefaulem" Komiho si to zase pokazili :-)
 
AvatarKonečně jsme protrhli tu smůlu a zúročili naší herní převahu. Škoda toho nájezdu, ale štěstí se k nám zase přiklonilo v oslabení a začínáme na novo! Ten Kovaljovův gól byl fakt ale o milimetry, na první pohled to nejdřív vypadalo na vysokou hůl. Jestli budeme hrát takhle dál, bude to dobrý!!! Go Habs Go!!!
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
mejdlo
Jo to je pravda Formes - Komisarek jenom jel a on do nej jeste strkal a pak spadnul! Ten rozhodci stal primo na ose obou hracu, na toho z Philadelphie absolutne nevidel a pisknul to...
 
AvatarTak Komisarek fauloval v obou případech a je to jenom jeho blbost... To samé mladší Kosticyn, ten měl aspoň štěstí, že šli oba, ale vůbec nechápu tyhle zbytečný fauly po odpískání. Mladý Kosticyn tohle dělá pořád a nás to pak stojí síly i nervy.
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
mejdlo
Tak to promin, ale to druhy vylouceni bylo nepravem... Ten z Flyers ho moh v klidu objet, ale on jel porad za nim a rozhodci to videl ajko nedovoleny braneni.. Kdyt Mike nenastavil ani telo nic...
 
AvatarNe ne, tohle bylo klasický bránění ve hře tak, jak se to nyní píská. Přesně takový zákrok předvedl v posledním zápase s Bostonem S.Kosticyn a šel taky ven. V opakovačce byl jasně vidět úmysl Komisarka zabránit mu ve hře, což se považuje za faul. Musíme být objektivní, na rozhodčí bych si zatím vůbec nestěžoval.
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
Sakra, to už není možný, luckeři!!!
 
AvatarJá se snad z toho po.eru, jen co to dotáhneme a jsme na koni, tak to Price takhle pustí!
 
Avatarach jo zase takovy stastny gol
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
MIchalM
GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL, tak to je paráda, v prodloužení musíme vyhrát
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Frankie33
Jooooooo je táááááááám!!!!!
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
newt
GOOOOOOOOOOOL!!! :D Tak a jedeme znova od nuly. GO HABS!
 
AvatarKurna zase cely barak vzhuru :-) To zase budou babky rano brblat :-)))) LETS GO HABS !!! Ted uz to musime vyhrat !!!
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
Vynikající !!! teď už to musíme dát ! Ach, fantastický !!! jak dlouhá je přestávka ?
 
AvatarKoivu je na buly neskutečnej! Teď aby se nás to štěstí drželo i v prodloužení. Ale v třetí třetině jsme zase nějak vypadli z rytmu, je vidět, jak moc hráče rozhodí takový nešťastný gól. Doufám, že Price už se teď podobných chyb vyvaruje, i když dneska fakt vůbec není jistej.
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
MIchalM
Jj, Careymu to dneska nejde, ale o to sladší by bylo tenhle mač vyhrát, to by mohlo Philu hodně nahlodat. Chce to dát co nejrychlej gol, protože potřebuju jít brzo spát:) Kovy završí hattrick a bude:)
 
AvatarTak teda jo, když potřebuješ jít spát, tak ten gól dáme no, co se dá dělat...:-).
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
Tip na gól: Saku Koivu ;)
 
AvatarChlapi co to tady melete o spani - jak vyhrajeme tak se jde slavit ne, a kdyz ne tak pit na zal :-))))))))))))))))))))))))Koivu pres 70procent na buly to je mazec. Po jeho navratu se mi zda ze se tym hodne zvednul. Je to proste vudce a vsichni co do nej v zakl. casti rypali at se hned ted stydi:-)
 
AvatarNene da to Smolinski :)
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
newt
JE TO TAAAAAAAAAAM!!!!!!
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
mejdlo
JOOOOOOOOO!!!! :DDD Je to tam :)
 
AvatarGooooool, je to tam. Skoda ze to nedal ten smolinsky :-)
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
CHA CHÁÁÁÁÁÁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WOW !!!!!!!!
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
mejdlo
Hosi dekujem :) A hura do postele, za dve hodky vstavam a do skoly :((
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
MIchalM
Paráááááááááááááááááááda, akorát sem to propásl na Colorado-Detroit, ale kluci věděli, že musím jít spát, tak to nechtěli natahovat:) Kdo ho tam šoupl??? GO HABS GO, toto vítězství nás nakopne
 
AvatarNo co jsem říkal, stačí říct a je tam! Výborná, výborná a ještě jednou výborná práce Smolinskiho útoku. Hrozně jim to přeju, tihle chlapíci makají na 150% a tohle byla pro ně sladká odměna. Líbil se mi Carbonneau, co dělal na lavičce po tom gólu - skákal tam jako malej kluk...:-). Kéž by takhle chtěl vyvádět častěji. Dneska jsme ukázali, že jsme to bojovné srdce ze základní části neztratili a to je to nejlepší zjištění z dnešního zápasu. Go Habs Go!!!
 
AvatarTO all - vsak ve skole se muzete vyspat - co my chudaci co musime do rachoty :-)
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
mejdlo
Kostopoulus
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
mejdlo
Kostopoulos* :)
 
AvatarKluci a priste az budete spechat spat tak to reknete uz v prvni tretine at je to tak 5:0 a bez nervu :-) muhehe. Dobrou vsem
 
AvatarPřesně tak, ve škole to zalomíš a je to! Profesor to pochopí, vždyť přece HABS VYHRÁLI!!!
 
AvatarJá nespěchal spát, jen jsem chtěl vyhovět těm, co chtěli jít spát. Tak příště řekněte dřív a máme po starostech, jo...?
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
mejdlo
No tak pri par hodinach se vyspim, ale pri pisemkach radsi ten cas venuju necumu jinymu nez spani :)... tak cest ... GO HABS GO
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Kavenka
joj cez druhu prestavku som zaspala:D:D
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
BigBen
Neuveritelny takovy zapasy jsou pro me infarktovy:)) ale krasa GO HABS GO!!
 
25.04.2008 12:00 | reagovat
Gagner | joachym.gagne@seznam.cz
Sakra !! Já se teprve vzbudil a zase zaspal (v úterý téže) xD
 
AvatarJinak tady je moc zajímavý článek s Plekym: http://www.hokej.cz/index.php?view=clanek&id=39064.
 
AvatarSupr zhodnocení - díky Míro - konečně někdo napsal jak to opravdu bylo a jak to lidičky co to v noci sledovali viděli. Už mě opravdu unavuje číst na nejmenovaných českých serverech komentáře tipu Price nezvládl 5 a 6 zápas, Markova dokonce vyhlásili jedním ze 3 NEJ hráčů série - no prostě mazec :-) Doufám že takovy komentář budeme číst ještě 3x !!! GO HABS - dneska vyhrajeme !
 
24.04.2008 12:00 | reagovat
Frankie33
jj přesně,asi při těch zápasech spal a pak něco vymyslel.....Dneska u netu.Hurááááááá na ně!
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 27.07
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ahoj a vítej, to byla teda odluka :-smajlik S ... | více
  • ahoj snad po dvou letech, nekam jsem prestal chodit, ... | více
  • Nechapu proc to musel koupit a tim padem zabit ... | více
  • Ty vole Capfriedly končí, co budou fandové NHL dělat ... | více
  • Ano, to měl tehdy MB těžké, to je bez ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík