Plekanec má podle mnohých expertů šanci na Selke Trophy. Ale...

30.11.2010, 15:16 | Aktuální téma |  Monika Gordíková
 

Zámoří je plné řečí o tom, kdo by mohl po sezoně dosáhnout na individuální trofej Franka Selkeho, která se uděluje nejlépe bránícímu útočníkovi. Snad úplně každý při tom skloňuje jméno kladenského rodáka Tomáše Plekance. I Ti největší zámořští experti se shodují na tom, že by si český centr hrající ve službách slavného Montreal Canadiens tuto trofej zasloužil.

Sám Tomáš Plekanec říká, že obrana nehrála v jeho hře po příletu do Severní Ameriky v roce 2002 snad žádnou roli. „Musel jsem se naučit hru. Když jsem hrál v Čechách, nikdy jsem nepřejel červenou čáru. Vždycky jsem čekal na přihrávku a pak šel do útoku. Když jsem začínal, chtěl jsem střílet góly a získávat spousty bodů a být mezi bodujícími pořád," říká dnes Tomáš Plekanec.

Přiznává, že obranné sklony objevil zhruba před třemi nebo čtyřmi lety. „Uvědomil jsem si, že moje práce je dělat všechno. Pokud nejsem mezi bodujícími hráči, pokud nejsem v gólovém zápisu, je super, když ano, udělal jsem kus dobré práce v defenzivě. Když jsem přišel do Hamiltonu, chtěl jsem být čistokrevný útočník. Dávat tak dvě tři branky za zápas, na konci sezony mít tak padesát gólů na kontě a pak jsem si uvědomil, co to po mě vlastně trenérský tým chce," pokračuje Pleky.

Plekancovi pomohl při jeho první profesionální sezoně za mořem Doug Jarvis, dřívější vítěz Frank Selke Trophy. Jednou z jeho silných stránek je hra v oslabení. V tom se řadí mezi ty nejlepší v NHL. Když Habs v létě angažovali Jeffa Halperna, hlavní myšlenkou bylo to, aby Plekancovi z této povinnosti trochu ulehčili.

Tomáš Plekanec sezonu rozjel ve velkém stylu. Má na zisk osmdesáti bodů, což je o deset bodů více, než čítá jeho dosavadní osobní maximum. Klíčem k tomu prý byl dobrý start v kempu. „Lidé tvrdí, že je to jen předsezonní část, ale pro mě je to důležité. Nechcete jít se svými výkony před startem sezony dolů. Nechcete být v situaci, kdy jdete do sezony s tím, že teprve musíte najít svou hru," říká jasně český reprezentant.

V létě podepsal s Montrealem šestiletou smlouvu na třicet milionů dolarů. Dlouhodobý kontrakt může často hráče nechat usnout na vavřínech. Plekanec však rázně zamítá, že by ho smlouva mohla změnit. „Lhal bych, kdybych řekl, že mě ta dlouhodobá smlouva netěší, ale jsem pořád stejný člověk. Nemělo to absolutně vliv na mou přípravu nebo na mou hru. Někteří kluci cítí po podepsání takto velkého kontraktu tlak, ale to není můj případ," říká Plekanec.

Dalším velkým plusem Tomáše Plekance je fakt, že dokáže velmi pomáhat svým spoluhráčům k úspěchu. Na začátku sezony ze spolupráce s ním těžil Mike Cammalleri, později Brian Gionta. „Brian hrál dobře od začátku sezony, jen nemohl najít způsob, jak dostat puk do sítě. V sezoně máte vzestupy a pády a někdy sice hrajete dobře, ale prostě ten gól ne a ne přijít," vysvětluje Pleks.

V minulém roce skončil Tomáš Plekanec v hlasování na Selke Trophy na 26. místě se čtrnácti body, které zahrnovali jedno zařazení na druhé místo, dvě čtvrtá místa a jedno páté. Při tom za první místo je při hlasování deset bodů, za druhé sedm, za třetí pět, za čtvrté tři a za páté jeden bod. Statistici a odborníci sledující současnou sezonu i ty minulé, říkají, že Plekanec už nyní překonává hráče z top pět minulého roku.

Problémem je, že hlasování je velmi subjektivní a nikdy neřekne celý příběh. Jako problém leckdo vidí i fakt, že Tomáš Plekanec je tichý člověk, jenž nevyhledává pozornost médií. Bude obtížné upoutat na něj pozornost voličů, pokud pro něj tým neuspořádá nějakou aktivní kampaň.

Současná čísla ukazují, že Pleky by měl být brán nejen v úvahu, co se Selke Trophy týče, on by měl být dokonce v hlasování hodně vysoko. Má k tomu všechny předpoklady, snad kromě procentuálního podílu na vhazování. Lidé hokeje znalí říkají, že jeho pověst kluka vypracovaného mezi elitu z tiché píle, nebude pravděpodobně na větší jména typu Datsjuk stačit.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:ta moje poznamka nebyla absolutne mirena na Priceho, ten za to chudak nemuzesmajlik To byla kritika vedeni a lonske sezony a pristupu k Halakovi. To ze jim sazka na Priceho vysla, je super, kdyby tomu tak nebylo, asi bysme byli hodne v prd...i. Jsem nesmirne rad ze Price dokazuje ze neni jen "protekcni golman" ale ze na to ma i na lede. Ma muj velky respekt, protoze tlak po odchodu halaka na nej musel (a je stale) obrovsky. On je to porad mlade ucho, takze to neberu jen tak mimochodem... GO HABS !
 
30.11.2010 22:27 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarReakce na příspěvek:"Los" padl na gordici, taže Moniko prosím, než dáš něco sem, mrkni na mail :D
 
30.11.2010 22:16 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarJen takovej dotaz.. je tu někdo z "vedení" webu? Potřeboval bych se s někým spojit a něco probrat. ohužel nemám ničí icq a kdoví ejstli seněkdo ozve na maily když je pošlu teď :D
 
30.11.2010 19:31 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarJá bych to Plekymu moc přál, ale jak psal formes, stejně to radši dají Datsyukovi.
Jinak k té tvojí štiplavé poznámce na Price, zatím s emu daří skvěle a HABS mají jen o ejdnu branku inkasovanou víc než Boston. Odehrály o dva zápasy míň a drží se na špičce NHl s nejnižším počtem branek.. takže HABS se drží jako druzí a to je myslím skvělý ;)
 
AvatarPleky hraje a ma statistiky jako hvezdy, ale nikdo ho jako hvezdu nebere a asi nikdy brat ani nebude :-( Nicmene to Plekymu myslim vubec nevadi a myslim ze bude spokojeny kdyz se bude darit mu i tymu. Penize ma krasne, dari se mu (klep klep klep na drevo):-) jen ta Vondrle mi nejak nesedi :-) Selke Trophy by byla supr, ale myslim ze i kdyby hral Pleky 3x lepe nez treba Dacjuk tak to stejne daji radsi Dacjukovi... to je neco jako ze Price bude vzdycky jednicka Habs :-)
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 26.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík