Nevydarený vstup do novej sezóny

20.01.2013, 11:05 | Reportáž ze zápasu |  Michal Házi
 

Všetci hokejoví fanúšikovia vrátane tých montrealských sa po niekoľkomesačnom čakaní predsa len dočkali. Zdĺhavá a hlavne absolútne zbytočná výluka v NHL sa skončila a pred nami je skrátená štyridsaťosemzápasová sezóna. Po minuloročnom fiasku došlo v organizácii Canadiens na všetkých postoch k viacerým zmenám. Nebudem ich však teraz menovať, pretože všetci zaiste dobre vieme o aké zmeny išlo. Úvodný zápas nového ročníka NHL odohrajú hráči Montrealu pred vypredaným domácim hľadiskom proti tradičnému rivalovi Torontu Maple Leafs. V drese Habs si v dnešnom stretnutí odbije svoju premiéru v NHL talentovaný útočník Alex Galchenyuk. Naopak tímu bude chýbať kľúčový obranca P.K. Subban, ktorý sa zrejme rozhodol „trucovať" a ešte nepodpísal s Montrealom nový kontrakt. V bránke Habs nastúpi podľa očakávania Carey Price. Zostava pre otvárací duel vyzerala nasledovne:

Pacioretty - Desharnais - Cole
Galchenyuk - Plekanec - Gionta
Moen - Eller - Bourque
Prust - White - Armstrong

Markov - Emelin
Kaberle - Gorges
Bouillon - Diaz

Canadiens sa už po necelej minúte hry museli brániť presilovej hre Toronta, pretože útočník Ryan White fauloval hosťujúceho brankára Bena Scrivensa. Habs však dobre vykrývali priestor pred Priceovou bránkou a súpera nepustili do väčšej šance. Len čo z trestnej lavice na ľad naskočil White, na lavici hanby ho vystriedal spoluhráč Erik Cole, ktorého na dve minúty vylúčil rozhodca za hákovanie. Túto početnú výhodu už hráči Leafs zužitkovali, keď Priceho prekonal torontský forward Nazem Kadri. V šiestej minúte preveril Scrivensovu pozornosť strelou z medzikružia montrealský útočník Alex Galchenyuk, ale gólman Toronta vyrazil jeho strelu. Brandon Prust nezostal nič dlžný svojej povesti bitkára, keď sa v siedmej minúte pustil do pästnej výmeny názorov s Mikeom Brownom. Rozhodca nemal zrejme „svoj deň", pretože v čase 12:01 poslal za údajnú hru so zdvihnutou hokejkou na trestnú lavicu forwarda Travisa Moena. Habs sa našťastie úspešne ubránili. Premiérovej presilovej hry v stretnutí sa v devätnástej minúte dočkali aj hráči Montrealu, keď za nedovolená bránenie rozhodca poslal na trestnú lavicu hosťujúceho obrancu Michaela Kostku. Po prvých dvadsiatich minútach bol stav stretnutia 0:1 pre Toronto.

Druhú tretinu odštartovali Habs pokračujúcou presilovou hrou zo záveru tej predošlej, avšak hráči Montrealu nedokázali založiť súvislú akciu. V dvadsiatej prvej minúte sa útočník Colby Armstrong predral až pred Scrivensa, ale nedokázal túto akciu dobre zakončiť. Nebezpečnú situáciu musel po viacerých streleckých pokusoch Leafs pred vlastnou bránkou v dvadsiatej šiestej minúte riešiť Carey Price. Našťastie Carey si so všetkým hravo poradil. Ďalší sporný verdikt rozhodcu prišiel počas druhej tretiny v čase 07:14, keď za údajné nešportové správanie putoval na trestnú lavicu Tomáš Plekanec, ktorý sa veľmi čudoval, že za čo bol vlastne vylúčený. Rozhodca svojim verdiktom daroval Torontu presilovku a hráči Leafs to náležite využili. Tyler Bozak sa dostal k vyrazenému puku a Price už na jeho strelu nedokázal reagovať. V tridsiatej tretej minúte hráči Habs pohrozili, keď od modrej tvrdo vystrelili obranca Francis Bouillon, ale brankár Scrivens bol na mieste. Po dvoch tretinách sa išlo do kabín za stavu 0:2 pre Maple Leafs.

V úvode tretej dvadsaťminútovky pohrozili hráči Toronta, keď z bezprostrednej blízkosti Priceovej bránky strieľal útočník Tyler Bozak. V štyridsiatej tretej minúte mali Canadiens možnosť početnej výhody, pretože rozhodca za nedovolené bránenie vylúčil na dve minúty torontského obrancu Codyho Fransona. Hráči Montrealu v priebehu týchto dvoch minút dokázali niekoľkokrát nebezpečne vystreliť na Scrivensovu bránku, ale gólman Toronta si aj naďalej udržal čisté konto. V čase 12:02 tretej tretiny sa nedovoleného zákroku dopustil hosťujúci útočník Mikhail Grabovski a Habs sa naskytla možnosť na strelenie kontaktného gólu. A aj sa tak stalo, keď kapitán Brian Gionta aj s pomocou Tomáša Plekanca pred bránkou Toronta vybojoval puk a prekonal dovtedy stopercentného Scrivensa. Tento gól bol zaiste vzpruhou pre hráčov Montrealu, ale do konca zápasu už Canadiens nedokázali streliť žiadny gól a tak v úvodnom zápase novej sezóny podľahli Torontu 1:2.

Vstup do nového ročníka NHL hráčom Montrealu príliš nevyšiel, ale čo už nič sa nedá robiť ideme ďalej. Ďalším súperom Habs bude v utorok tím Floridy Panthers, ktorého dres momentálne oblieka aj niekdajší montrealský kanonier Alex Kovalev.

Hviezdy zápasu:
1. Nazem Kadri 1 + 0
2. Ben Scrivens 21/22
3. Brian Gionta 1 + 0

foto: Richard Wolowicz/Getty Images

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Myslím, že náš tým je zrovna ten, který by novou CBA měl brát na vědomí a podle mě to Mark dělat bude. A právě z důvodu, že máme v týmu Markova a Kabelku jako odstrašující případy. Už jsme se ve velkých kontraktech spálili dost, tak proč to opakovat. Jsem prostě toho názoru, že by se mu mělo dát kolem 4 mega na dva tři roky jako zkušebně a pokud potvrdí formu, tak pak dlouhodobý kontrakt. Jak si s tím poradí vedení uvidíme, ale měli by si každopádně jo pohnout.
Taky jsem dnes četl o Ellerovi a dal jsem to do reportu a dost mě to překvapilo. Musí dostat prostor, aby ukázal co v něj, což je jako healthy scratch dělá dost špatně. Jinak je ale určitě dost brzo něco hodnotit, Pleky podle mě není ve své kůži po zranění a měnit ho by byla škoda, ale je fakt, že on je jeden z mála v týmu, za kterého bychom dostali někoho opravdu konstruktivního.
 
22.01.2013 10:13 | reagovat
Theo33 | Matts88@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:A za kolik by měl PK hrát? Ano je nová CBA, ale že by se tím týmy zatím řídili. Ano Del Zotto, ale to byl zatím jediný rozumný podpis, a tam prostě je vidět geniální práce Tortse, který se s tima hráčema nesere. Ale sorry kontrakty Edlera a Zajace, hovoří jasně o tom, že prostě dobrého hráče musíš zaplatit. 5/na dva roky je prostě směšný. Kort když máš v týmu letku Kabelka/Marky..:/ Ten Subban na tom stadionu byl a když vidí, že Kabelka si tam jezdí při přesilovce, jak na veřejnáku a pak tam jednou nahodí žabičku na golmana, tak není blbej. Teď jsem někde četl 6/24, to už je jiná, taková co mně by se pro něj i líbila. Jestli chce víc, tak zas je nenažraný on. Jsou to spekulace, ale jediná ofiko teď byla ještě ta z léta 5/2roky a to prostě nejde.
Jinak Therien mě trochu vytočil z Ellerem, doufám, že neplanuje toho kluka zadusit. Ve výluce hrál skvěle, zesílil, ten kluk má začít přebírat větší roli v týmu! Za to Gionta, Pleky a Bourque (který ty dva na konci hodně oživil) musí ukázat svoji hodnotu, jinak jsou nejvíc adepti na rebuilt výměny. Ptž Kabelku ani Markova prostě nevyměníš ani náhodou :(
 
AvatarPreview už dělám.

Mišo, proč ten pesimismus? Floridu můžem klidně udělat! Neblbni, máme za sebou jeden zápas... Včera Buffalo udělalo Toronto 2:1, ale Toronto mělo víc ze hry a tlačilo a jak bylo tragické proti nám a Buffalo zase přehrálo Phillu v neděli. Každý zápas je jiný.

Hamilton... souhlas, tam je to bída a děs
 
AvatarReport dneska v noci udělám, snad tu bídu, která nás čeká, vydržím celou... Preview sem někdo hodí?
 
22.01.2013 09:10 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:A mimochodom Hamilton už zase raz tradične prehral. Inkasovať dva góly v priebehu prvej minúty zápasu to je už "ozajstné majstrovstvo". Ako vidím tak hlavný tréner si na lavičke Dogs príliš dlho neposedí. Ako nechápem, prečo v iných tímoch po nevydarenom ročníku sa väčšinou podarí zlepšenie len v organizácii Montrealu to nejde a čo sa týka Hamiltonu je to ešte horšie ako minulú sezónu.
 
22.01.2013 08:54 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarNo Florida dostala v Ottawe "štvorku", tak dnes to vidím na jasnú prehru Montrealu.
 
AvatarReakce na příspěvek:Myslím, že je soudný a nemyslí si že bude hned dělat bod na zápas. NHL je někde jinde. Uvidíme jak to bude po pěti zápasech, ale já bych ho možná poslal ještě na rok do juniorky. Ale jen kvůli jeho rozvoji, ne kvůli výkonnosti. A jak sám říkal, tak musí přibrat svalovou hmotu.
 
Avatarjak vravis, neocekavam od neho hezkou hru..
ale ocekavam od neho hlavne body.. kazdej zapas bez bodu ho bude jen deptat..
 
AvatarReakce na příspěvek:Čím tě zklamal Alex? Měl dvě hezké střely a celkem byl vidět, ale když celý útok hraje tužku, tak to těžko zachrání jeden hráč, natož osmnáctiletý klučina. Nebo jsi čekal, že dá hattrick? smajlik
 
Avatarv kratkosti k zapasu..
tor hralo otrasne, bohuzel my jeste hur
vsichni v mojich ocich sklamali, bohuzel i galenchyuk.
jedine price dal svuj standard, za goly nemohl..
prekvapil me bulion hral dobre.
a markov na to ze hral nejvic 24min.. nespravil zadnou chybu co me potesilo
jinak jedna velka bida..
letos se do PO nedostaneme
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak v tom případě nevím, na co v zámoří koukali - Markov je neskutečně pomalý, vůbec nic nevymyslel a hlavně mi přišel absolutně bez zájmu o hru! I když je pravda, že včera byl málokdo, o kom by se dalo říct, že mu to šlo...
 
AvatarCo se zápasu týče, nelíbilo se mi z naší strany takřka nic, to vzepětí po náhodném gólu bylo možná krátkou výjimkou. Jinak jsme nepředvedli vůbec nic hokejového a přesně toho jsem se obával. Náš tristní výkon ještě více "vynikl" e srovnání s hokejem, který se hrál třeba ve Philadelphii, Bostonu, Tampě nebo i Winnipegu (když tedy zůstanu na východě). Vlastně jedno malé pozitivum tam bylo - nepočítaje Priceho to jednoznačně byla naše čtvrtá lajna.
Co se Subbana týče, jednoznačně souhlasím s Pardou - v současné době si nemůže diktovat podmínky smlouvy na úrovni smluv, které byly uzavřeny před podpisem nové CBA! V jeho prospěch hovoří fakt, že ho moc potřebujeme, což velmi zvyšuje jeho vyjednávací podmínky. Jako horní hranici bych já v přípaě Subbanovy smlouvy viděl částku 4,5 mil. na sezónu a v tomto případě na 4 roky, minimálně pak na 2.
 
20.01.2013 17:52 | reagovat
newt | lukas.grygar@gmail.com
AvatarDocela mě překvapuje, jak šijete do Markova - viděl jsem jen první třetinu, ale v zámoří ho spíš chválili..?

Jinak u Subbana bych řekl, že zásek bude víc délka smlouvy, než přímo peníze.
 
AvatarZdravím Tě, v podstatě ve všem souhlasím, až na tu smlouvu pro Subbana. Je nová doba, nová CBA a bude nižší strop, takže bych to s nesmyslnými smlouvami od Markova a Kaberleho nesrovnával. Takové smlouvy už se (doufejme) podepisovat nebudou a Subban je právě jeden z prvních, u kterého se budou muset nové podmínky projevit. Nemůže si říct pět milionů jen protože je dostal Johnson, to je přece blbost. Navíc je u Subbana stále otazník, protože loni předváděl výkony jak na houpačce. Takže ano, 2,5 mega jako u Del Zotta je málo, ale moc by se to zvyšovat nemělo. Nicméně absence Subbana v sestavě nevyhovuje nikomu a mělo by se to urychleně řešit, protože aby byl nejlepší bek Bouillon snad ani nepotřebuje komentář.

A jsem taky rád, že nejsem sám, kdo novému vedení věří smajlik Že změny budou chtít čas je nasnadě, ale trpělivost není u fandů Habs typickou vlastností...
Kdyby se letos povedlo umístit do desítky bylo by fajn, PO by byl bonus, takhle to beru, ale ostuda z loňska se prostě nesmí opakovat.

Mišo, Florida to včera krásně tahala a v přesilovce Campbell a Kovaljov na modré byli skvělí, co jsem teda viděl. Takže se na to musíme připravit, máme na to dost času.
 
20.01.2013 14:52 | reagovat
Theo33 | Matts88@seznam.cz
AvatarHezké nedělní odpoledne,
po delší odmlce znovu zde. Týden už jsem byl jako na trní, ale klasika jak to tak bývá, při velkém očekávání a natěšení řekl bych lépe, přišlo vystřízlivění. Přesto nacházím určitá pozitiva a negativ jsem si vědom. Prusty, Amstrong přineslo co se od nich čekalo, rozhodně bych jim na ice-time neubíral, právě naopak. Trochu zarážející, že nejlepším bekem jednoznačně 37letý srdcař, Francis Bouillon! Ještě Jemelin stačil. Můj chráněnec Gorges neodehrál dobrý zápas. Diaz se trápil, ale na dvojci Markov Kabelka stačil málo kdo...Markov je kapitola sama pro sebe, je to trápení, hlavní je na něm vidět strach a s tím to nepůjde. Já (asi i za to že Markov u nás aspoň za to co předváděl za roky minule) mám mnhem větší problém s Kabelkou. S jeho profesorským hokejem, bez důrazu rychlosti a zájmu jsem znechucen, Toho Pierovi vyčítám ještě víc, jestli s tím nebude něco dělat (odosbně si myslím, že na to nemá, ptž i v extralize byl průměr) tak bych mu po 20 zápasech ukázal dveře!!! Subban je prostě v náší situaci klíčový a bohužel mu jdou všechny trumfy na ruku. Když mu nabídne Marc 2,5 na rok respektive 5 na dva roky. nemůže se vůbec divit, že Subban nereaguje, ač je jakýkoliv taková cena je výsměch, jak při pohledu na Plat kabeky a markova a co předvádí, tak na plat takového Fowlera 20mega na 5let a za poslední dva roky -27. Jacka Johnsona 5mega na rok a dalších. Sorry Marcu, ale s 2,5 se nemůžeš divit, ví že bude muset přitlačit, potřebuje PK na ledě. Gally supr bruslí, nechal bych ho hrát těch dalších pět matchů a pak bych viděl dál. Tahle sezona je stabilizační (nic víc) zavést nový systém, dát šanci talentům (neopenul bych Nathana). KDyby jsme měli šanci na PO, tak jen díky Careymu, uvidíme co se vyvine ale budu očekávat i trade nějakého centra v průběhu sezony či na jejím konci. Nevěšme hlavy, nejlepší liga je tady a Habs se odrazí ode dna, já Marcovi a spol věřím!
 
20.01.2013 14:24 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarInáč videli ste dnešný highlit zo zápasu Florida vs. Carolina? No Panthers to tam pekne padalo. Ak budú Panthers hrať v utorok proti Habs tak ako včera proti Canes, tak to vidím na pekný nášup. Jedine nám ostáva dúfať, že sa unavia v pondelok proti Ottawe. smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Já se vidím trochu naději v té pauze, která nás teď čeká, Tak dlouhou pauzu v sezoně už mít nebudem, tak to je největší šance ještě něco natrénovat a sehrát se. Hlavně teda v přesilovkách.
Bodový skluz si nemůže dovolit nikdo.
 
20.01.2013 13:34 | reagovat
newt | lukas.grygar@gmail.com
AvatarMno, koukat se na to nedalo, ale pár zápasů na probrání jim dám. Akorát nějakej úvodní skluze letos jen tak nedoženou..
 
AvatarReakce na příspěvek:Markov prostě bez zápalu...

Ještě jsem chtěl dodat, že se mi líbila naše fyzická hra, Máme dost hitů a zejména Prust a Jemelin to dobře řezali. Konečně nemám mužstvo trpaslíků.
 
20.01.2013 11:59 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:Subbana potrebujeme ako soľ, lebo Markov to je podľa očakávania bieda. smajlik
 
AvatarDíky za report.

Ano, první zápas, ale chyb tam bylo hodně. Ale neházejme flintu do žita a vyčkejme se soudy po pěti zápasech. Naši ukázali v pár světlých momentech, že to hrát umí.

Pozitiva tam nějaké byly a to určitě Price. Ten držel opět neskutečně, všichni tři novicové se na ledě rozhodně neztráceli, Galchenyuk měl dvě dobré střely a tempo NHL by mu probléme dělat nemělo.

Snad se brzo domluví Subban a posílí naši obranu.
 
20.01.2013 11:22 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarNo bol to prvý zápas a hráči si musia zvyknúť na nový herný systém. Ale dúfam že im to "zvykanie" nebude trvať dlho. smajlik
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Toronto Maple Leafs
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 18.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Savard je rozporuplna osobnost, veteran, oblíbený v kabine, ale ... | více
  • Jinak k tomu přirovnání Hutsona - ano, malinko připomíná ... | více
  • Hutson - minule první zápas a první bod, dnes ... | více
  • Výborně napsané Pardo, kloubouk dolů. Souhlasím se vším. Myslím, ... | více
  • Neřekl bych, že to byla nevydařená sezóna, spíš tato ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík