Ještě jsme se nepohádali, říkají reportéři habsczech.com

27.01.2012, 14:50 | Zajímavosti |  Monika Gordíková
 

Míra, Milan, Michal a Mišo. Tři Češi a jeden Slovák. Už léta servírují Vám, čtenářům stránek, reportáže ze zápasů Montreal Canadiens. Každé utkání podrobně popíšou a své dílo zveřejní na webu někdy i jen pár minut po závěrečném hvizdu. Aby vše fungovalo ta, jak má, musejí vzájemně spolupracovat a často si vycházet vstříc. Jim to však nedělá vůbec žádný problém. Přečtěte si na následujících řádcích něco o zákulisí práce reportérů habsczech.com.

Z jejich vyjádření se lze dozvědět spoustu zajímavostí, protože psaní reportáží rozhodně není fádní záležitostí. Jen pro zajímavost, vězte, že i oni čtou odpovědi svých kolegů poprvé.

Mišo, dávají ti kluci nějak najevo, že ses k nim připojil později?
Mišo:
Absolútne nie, teda aspoň nikdy som niečo také od nich nezaregistroval. Odvtedy čo ste ma pribrali to vášho redaktorského tímu ma ostatní chalani považujú za plnohodnotného člena redakcie „teda dúfam :)".

Michale a Milane, když se na webu ukázala výzva, že shání redaktory, napsali jste nezávazně na sobě, nebo jste se nejprve domluvili?
Michal: V době objevení výzvy jsme se s Milanem ještě vůbec neznali nebo znali jen z fóra, většinou jsem musel reagovat na jeho skvělé příspěvky :) Takže jsme napsali nezávazně na sobě. (aspoň si to myslím : - )).
Milan: Toto si pamatuju úplně přesně. Vůbec jsme se neznali a přihlásili se nezávazně. Sranda byla, že jsem to špatně pochopil v diskuzi a report jsme psali oba. Tenkrát se použil ten Michalův. Jak jinak že?? :-D Hned druhý den jsme si dali kontakt na ICQ a já potkal jednoho z nejlepších kamarádů, co mám.

Jak si rozdělujete zápasy k reportům? Má někdo hlavní slovo?
Míra: Tak momentálně jsou reporty celkem pevně dané - v týdnu píšou Michal a Milan, někdy zaskočím já (už si přece jenom dávám oddech při mém věku...:-D ), víkendové zápasy dělá Mišo Házi. Hlavní slovo nikdo nemá, vše je na domluvě - párkrát už jsme s Michalem psali dohromady online (což ostatně někdy píše i Milan) a to je celkem vítaná změna.
Mišo: No ja mám na starosť víkendové reporty. Milan, Michal a Míra píšu reportáže počas týždňa. No ale stáva sa aj to, že niekto povedzme nemá čas tak si navzájom už nejako dáme vedieť a tak vždy niekto daný report napíše. Nepovedal by som, že by tu mal niekto hlavné slovo, záleží to hlavne od toho kto má keby voľný čas.
Milan: V tomto jsme si rovni. Ze začátku se dělaly reporty na střídačku. Pak už po domluvě, jak kdo měl čas. V dnešní době už je to lehčí, protože máme ještě Michala Háziho a reporty píše i Míra.
Michal: Tak hlavní slovo máš asi ty Mončo, ne?:) Hlavní slovo nemá nikdo, rozdělujeme si reporty podle toho, kdo má další den volno, popřípadě větší klid a může v noci tím pádem déle ponocovat.

Už při rozdělování došlo k hádce?
Míra:
Nevím o ničem, v mém případě tedy určitě ne a myslím, že není důvod ani u kluků.
Mišo: No tak to nie. Teda ja osobne som sa ešte s chalanmi kvôli takejto banalite nikdy „online" nepohádal. :)
Milan: Ne, nedošlo nebo si to nepamatuju. Ale myslím, že určitě ne. Pokud si Michal nenadává pod vousy :-D
Michal: Nedošlo, jsme přece kluci a ti se mezi sebou nehádají.

Mají některé zápasy pro vás větší prestiž?
Míra: No určitě jsou to derby s našimi největšími rivaly - Bostonem a Torontem, pro mě možná i s Flyers a neoblíbenými Rangers. Poslední dobou kvůli mému kamarádovi i zápasy s Canucks : - ).
Mišo: Áno. Zápasy Montrealu s Bostonom a Torontom. Súboje Habs s týmito odvekými rivalmi sú pre mňa vždy v niečom výnimočnejšie a viac prestížnejšie ako zápasy proti iným súperom.
Milan: Co se týká reportů, je mi to absolutně jedno. Člověk si ten zápas stejně tak nevychutná, jako když jen kouká. Jinak mám rád zápasy s útočně laděným soupeřem.
Michal: Mně je úplně jedno proti komu hrajeme, více si asi užívám zápas proti Bostonu, většinou má větší spád. Největší prestiž pak má každý zápas v play off.

Jaký čas zápasů vám nejvíce vyhovuje?
Míra: Na noční vstávání jsem si celkem zvykl, ale raději mám dřívější čas, tedy od 1.00 hod.
Mišo: Tak vždy je len a len dobré keď hrajú Canadiens v skoršom čase ako obvykle, kvôli spánku :). Ale väčšinu zápasov hrajú Habs o 7.00 PM teda o 1:00 AM nášho času a tak som si už nejako navykol na tento čas. Nemám rád keď hrajú neskôr, pretože vtedy sa moc nevyspím. :)
Milan: Pokud jdu ráno na šestou do práce tak mi nevyhovuje žádný čas. Ale když mám odpolední směnu, nebo ještě lépe volno, tak mám rád zápasy v jednu ráno. Mám v bytě klid. Nikdo do toho necintá :-D
Michal: Nejvíc mi vyhovuje, když dokážu rozpoznat, kdy se opravdu začíná:) Nejlepší je začátek v 1 hodinu, člověk nemusí jít spát a zbytečně dlouho neponocuje, naopak nehorší jsou zápasy na západě (začátek většinou kolem 3 hodiny), tam se často ani přes natažený budík nevzbudím.

Klasika - zápas je od jedné v noci. Jak vypadá váš program před, při a po zápase?
Míra: Snažím se něco naspat před zápasem, alespoň 2 hodinky. Když nepíšu reportáž, tak se při zápase samozřejmě zapojuju do diskuse na našich stránkách a na stránkách hokejforum.com, kde je spousta lidí znalých NHL velice dobře a taky si nás tam dost lidí dobírá, tak to musím aspoň nějak vyvažovat...:-D. No a po zápase co nejdřív ulehnout, abych ráno nebyl úplně „mrtvý".
Mišo: No pred zápasom asi okolo 8. hodiny si napíšem taký úvod k reportu. Klasika, ako informácie o tom ako sa darí tímu, aké mali posledné zápasy, informácie o zraneniach v tíme prípadne nejaké pikošky a ešte pridám aj predpokladanú zostavu pre daný duel. Jadro reportu píšem počas zápasu popri tom ako ho sledujem. Zapíšem čo také významné sa v jednotlivých tretinách udialo. Po zápase idem hlavne čo najrýchlejšie spať :). Na druhý deň keď sa dostanem k PC tak napíšem ešte nejakú tú záverečnú vetu na koniec reportáže, doplním informácie v reporte ako tri hviezdy zápasu a tak a skontrolujem report po pravopisnej stránke, pridám obrázok a vymyslím názov článku a uploadnem na web.
Milan: Jdu si lehnout tak kolem deváté večer. Stejně bych dřív neusnul... Vstanu 10 minut před začátkem zápasu. Udělám si kávu a koukám. Většinou píšu rovnou při zápase. Takže report tím pádem mohu na web dát okamžitě... No a pak většinou do práce. Pokud mám volno jdu spát.
Michal: Tak moc klasika to není, protože u nás to bývá většinou o půl hodiny později, ale pokud je to v 1, tak většinou spát před zápasem nechodím, protože to se člověk akorát rozespí a chce se mu po prvních minutách spát. Při zápase je to asi jasné, píšu report : -) No a po zápase, tedy kolem čtvrté jdu spát. No a v půl sedmé vstávám do práce.

Co vás na psaní nejvíc baví?
Míra: Nejvíc mě vždycky bavilo a baví používat nějaké zajímavé slovní konstrukce nebo jakékoliv odlehčující příměry - samozřejmě po vítězných zápasech dvojnásobně.
Mišo: No ako fanúšik Habs veľmi rád sledujem ich zápasy, teda keď mám čas. No a najviac ma na písaní reportov zo zápasov teší fakt, že prostredníctvom mojich reportáží približujem dianie v zápasoch aj ostatným návštevníkom webu habsczech.com. A pre mňa ako redaktora nie je lepšieho pocitu ako keď viem že si ľudia si môžu prečítať môj článok.
Milan: Na tohle se složitě odpovídá. Jsem rád členem něčeho. A toto mě určitým způsobem naplňuje. Ale nevím jak to nazvat : - )
Michal: To je nějaká moc složitá otázka. Psaní slohových prací apod. mi nikdy nevadilo a měl jsem to docela rád, takže když se to dá skloubit s něčím, co mě velmi baví, tedy sledování hokeje, tak proč nezačít psát. Navíc když se hledala pomocná síla na tak skvělý web.

Co na psaní naopak moc nemusíte? (kromě vstávání)
Míra: Někdy mi dá dost práce aspoň nějak částečně „sofistikovaně" začít článek, protože už se to prostě opakuje při tom množství a to nemám moc rád - i když se určitému reprízování některých obratů někdy prostě nevyhneš.
Mišo: No hlavne to, keď Habs hrajú v zápase strašne a ja sa aj napriek obrovskej nechuti musím vtedy na tú hrôzu dívať, pretože musím písať report. V tejto sezóne som už videl zo strany Montrealu zopár takých zápasov :(.
Milan: Krom toho vstávání vůbec nic. Baví mě to hodně. Jen ta únava se někdy dost podepíše.
Michal: Nejhorší je, když je zápas rozhodnut po první třetině, samozřejmě v náš neprospěch. To pak už je jen a jen utrpení, člověk neví, co už má psát, čas neutíká, všichni na fóru píší, jak jdou spát, že se na to nedá dívat a vy se na to musíme dodívat. Zlaté vstávání v jakoukoliv dobu.

Využíváte při psaní jen daný zápas a vaše oči nebo projíždíte i nějaké servery?
Míra: Z oficiálních zámořských serverů používám ke psaní snad pouze statistiky, když si chci upřesnit čas gólu nebo vyloučení. Vše ostatní jsou jen mé postřehy a to si myslím, že je právě na našem webu to nejzajímavější - vždycky jsem chtěl, abychom měli články jedinečné, originální, ne nějaké překlady.
Mišo: No počas hry sledujem len dianie v zápase, ale počas prestávok si na NHL.com zisťujem aktuálne informácie o zápase najmä to kedy, kto a začo bol vylúčený, ktorí hráč dal gól a ktorí hráči mu asistovali a tak. Prípadne keď mi počas prestávky vystane čas tak sa na NHL.com mrknem aj na priebeh a vývoj ostatných večerných stretnutí.
Milan: Většinou jen oči a své názory. Prakticky po zápase mrknu jen na nhl.com, abych si zkontroloval statistiky. Jestli mi třeba něco neuniklo.
Michal: Využívám jen přenos, report píši během utkání, po utkání, pokud je čas, je provedena korekce chyb, případně nějaký nesmyslů v textu.

Je období sezony, které pro psaní moc nemusíte?
Míra: Tak letní sezonu má „pod palcem" Monika (naštěstí a díky jí za to), takže spíš období v sezoně, kdy se vyloženě nedaří - momentálně tedy většina sezony.
Mišo: Obdobie ani nie, ale veľmi mi vadí, keď Habs hrajú v deň kedy sa mení čas so zimného na letný a naopak a ja mám vždy takú smolu, že nikdy sa netrafím na začiatok zápasu :).
Milan: Paradoxně je to konec sezony, ale opět je to dané tou únavou. Ale když se zase v play off daří, tak ta regenerace je lepší.
Michal: Když se nevyhrává : - ). Takže v podstatě od začátku této sezóny.

Jaký je váš vysněný report?
Míra: Tak samozřejmě rozhodující sedmý a pro Habs vítězný zápas ve finále Stanley Cupu : - ).
Mišo: No môj vysnený report by bol asi víťazný report z posledného finálového zápasu play off po ktorom by sa Habs konečne po dlhých rokoch radovali so zisku Stanley Cupu.
Milan: Finále Stanley Cupu sedmý zápas, páté prodloužení a Plekanec rozhodne na ledě Bell Centre :-D Ale to je asi jenom sen. Zatím tomu nic nenaznačuje.
Michal: Možná všechny napadne finále Stanley Cupu a rozhodující zápas, ale mně bohatě postačí finále konference proti Bostonu nebo Rangers, kdy rozhodující gól sedmého zápasu padne ve druhém prodloužení : - ).

Máte za sebou report, na který nikdy nezapomenete?
Míra: Určitě ten první, to bylo takové docela vzrušující očekávání, jaké budou reakce a jak to vlastně dopadne. A jak už jsem zmínil výše, docela mě baví online reportáže v noci, když na to mám náladu, a nejlépe ve spolupráci s Michalem - výsledkem je takový zajímavý mix.
Mišo: Hej, je to report z jedného minulosezónneho zápasu Montrealu s Bostonom. Habs vtedy ešte nejaké tri minúty pred koncom tretiny prehrávali v Bell Centre tuším 0:2. V záverečných sekundách však Canadiens dokázali vyrovnať a v predĺžení vyhrali 3:2. V predĺžení vtedy rozhodol tuším Max Pacioretty ak si dobre pamätám. Ten obrat proti Bostonu to bolo jednoducho niečo čo sa mi vrylo do pamäte. Krásny zápas!
Milan: Ano to určitě mám. Bylo to hned tu první sezónu, co jsme s Michalem psali. Byl to zápas proti Flyers ve finále konference. Tenkrát jsem měl v zaměstnání frmol. Večer, když byl zápas, tak byla bouřka a mě kleknul internet. Myslel jsem, že to napíšu druhý den. Jenže to jsem už měl naplánovaný program, na který jsem musel a nakonec večer zase do práce totálně unavený a frustrovaný. Ten report se nakonec ani nenapsal bohužel...
Michal: Ten ještě určitě přijde : - ).

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:No jasán, ty jako spojka od Plekyho jsi velkou devízou tohoto webu, no jen to řekněme na plnou hubu! smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak to je snad jasný, vždyť zprávy o tom incidentu jsme měli v diskusi přímo od Plekyho - tam se nějaký idnes nemůže chytat...smajlik smajlik smajlik. Oni to měli až druhý den trochu podrobněji.
 
28.01.2012 15:29 | reagovat
Mireaux | lang@mestolysa.cz
AvatarReakce na příspěvek:na žádných stránkách přímo nepíšou, že by měl přijít Gagner za kostěje...nicméně oba dva jsou v poslední době docela v oblibě, co se týká výměn, tak jsem chtěl jen vědět, jak by se tahle varianta ostatním zamlouvala...
já osobně bych ji uvítal (gagner je o 4 roky mladší s velkym potencionálem, končí mu smlouva, nicméně současná sezona mu vychází skoro stejně jako HABS, takže by si nemoh moc vyskakovat ohledně gáže na následující sezony)
 
AvatarReakce na příspěvek:Určitě je fajn, že lidi mají podvědomí o habsczech jako o kvalitním serveru, kde se doví fakta a ne plky smajlik

Jako student stíhám vše, ale až tolik času mít nebudu, tak nevím co budu dělat, koníčků krom Habs mám totiž dost.
 
AvatarReakce na příspěvek:gagnera by som bral dobry kauf
 
AvatarReakce na příspěvek:kde jste to našli? nemůžu to na žádných stránkách najít. jestli to někde píšou, pošleš odkaz? díky
 
28.01.2012 14:36 | reagovat
Mireaux | lang@mestolysa.cz
AvatarReakce na příspěvek:za gomeze beru všema deseti :)
k dalším spekulacím ohledně trejdů: jak by se vám zamlouval Sam Gagner za kostěje???
 
Avatarpry jdeme do vymeny s jeffom carterom
 
28.01.2012 09:47 | reagovat
jarosenko | jarosenko@seznam.cz
AvatarJá jsem třeba členem sběratelů a máme své fórum kde je 250 členů a z toho tak 150 plně aktivních. Plus plno návštěvníků, kteří nejsou reglí, ale prostě tam chodí. A hodně mi lidé píší, že chodí i na náš web tady(mám odkaz v digitálním podpisu profilu na foru). Když třeba jejich tým hraje s náma a oni potřebují info. A nebo když byla ta nafouknutá kauza Pleky vs Subban. Tak mi spousta lidí říkalo, že se šli radši podávat sem co tady bude za zprávu, než aby si četli nějaký idnes a jiné už dneska bulvární plátky. Což hodně zahřálo na srdíčku. Ten článek tu od Monči samozřejmě byl smajlik


TO Pardy: Jj a přesně o tom to je. Jako student jsem toho času měl taky hodně. Ale dneska už jsem rád, že si tady aspoň čtu a vyjádřim se opravdu když má někdo jiný názor smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Jasně, souhlas! Já třeba reporty nečtu, resp. je zhruba proletím, abych si připomněl důležité okamžiky a taky rád čtu konce a začátky, kde se myslím nejvíce projeví vaše stylistické nadání, ať se vyhraje nebo prohraje smajlik
Proto jsem se ptal i na tu návštěvnost a tím se mi potvrdilo i to, co jsem si myslel, že tady krom nás, aktivních diskutujících, chodí i spousta fans jen tak počíst novinky a reporty ze zápasů.
Takže jen tak dál.
 
AvatarZajímavý článek, popravdě jsem byl hodně zvědavý, co z toho vzejde, když mně Monika poslala ty otázky...smajlik. U vysněného reportu se dalo čekat, že nás každého bude lákat finále, jen Michal byl malinko "skromnější"... smajlik. A nejvíc mě asi dostala ta Michalova odpověď se začátkem zápasů - to fakt sedí... smajlik smajlik smajlik.
Jsem rád, že to tu takhle funguje, nikdy by mě nenapadlo, když jsem se kdysi přidal k Martinovi a tehdy ještě k Jardovi Zákravskému, který už tu nepůsobí, že z toho vznikne takhle šlapající a myslím, že dnes už celkem renomovaný web - mohu říct, že i na hokejforu je náš web velice ceněný a toho si vážím opravdu hodně, protože jak už jsem psal v těch odpovědích, je tam spousta velice fundovaných lidí.
Jinak k té poznámce o reportech od "Pardy71" - je to tak, spousta lidí ty zápasy sleduje "live", takže si taky někdy říkám, jestli to má smysl takhle podrobně popisovat... Ale pak si říkám, že už jsou tu ty lidi na to zvyklí a hlavně - je to vždycky výborný impuls pro další diskusi a to je na tom asi to nejdůležitější smajlik.
 
Avatarpěkně udělanej článek smajlik . stejně, jako ty ostatní smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:To je hodně hezké číslo! Já se třeba přiznám, že reporty doslova nečtu, jen je přeletím, protože až na pár vyjímek se dívám na každý zápas, ale jak vidno tak je pro koho reporty psát.

Jak jsem řekl aktivně tady těch 20 píše, což je taky hezké číslo. V 5 by nás to tu asi nebavilo.

No vidíš, ty píšeš, když se ti chce, já tady melu pořád něco, protože mám pořád co říct (napsat) a jako správný vysokoškolák mám hafo času smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Je fajn, že tu chodí právě i lidi jako ty smajlik
 
27.01.2012 22:16 | reagovat
jarosenko | jarosenko@seznam.cz
AvatarKdyž jsem dělal rozhovor pro noviny v Lanškrouně kde žiju, tak jsem si to zjišťoval u Martina a myslím že to bylo v průměru 200 unikátních vstupů denně. Takže to je určitě dobré číslo...
A kdyby si občas něco přečetla aspoň polovina z těch vstupů, tak je to úspěch. Přitom aktivně tu píše tak 20 lidí. Já sám se přiznám, že čtu vše, ale přispívám jen když se mi chce. A většinou je tu vše řečeno za mě, tak co bych jsem pak psal smajlik
 
27.01.2012 22:05 | reagovat
hunter | deer_hunter@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:ja som tu denno denne aj niekolkokrat a aj pocas zapasov ale diskutujem malo... ale som tu :)
 
AvatarSuper článek, jste fakt dobrá banda pisálků smajlik Já se teda připojil k fans pozdě, ale ta dobrá atmosféra je tady cítit, což je hodně důležité.
Mimochodem nemáte údaje o čtivosti článků a reportů? Kolik tady tak denně přijde lidí? Jestli je to těch cca 20 lidí, co tady chodí více méně stabilně nebo i lidi, kteří jen čtou, ale nediskutují?
 
27.01.2012 16:55 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarVeľmi podarený článok. smajlik
 
AvatarVyšel z toho pěkný a snad i zajímavý článek. Některé odpovědi jsou opravdu jak přes kopírák. Doufejme, že vysněný zápas přijde brzy. Jinak díky Monice za tento pěkný nápad, určitě je to zajímavé ozvláštnění článků, navíc v době relativního klidu při ASG...
 
27.01.2012 16:03 | reagovat
jarosenko | jarosenko@seznam.cz
Avatarsmajlik smajlik smajlik Hej tak to je mazec. Hlavně ten vysněný report. Tam se všeci prakticky shodli.
Je zajímavé si přečíst, jak ostatní odpovídají na stejné otázky smajlik A sem rád že jsme tady taková rodina a to včetně všech ostatních...
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 26.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík