Ach tá nešťastná tretia tretina...

04.03.2012, 10:11 | Reportáž ze zápasu |  Michal Házi
 

Vskutku „bláznivý" štvrtkový duel majú za sebou hráči Montrealu Canadiens. Habs v domácom zápase proti podobne trápiacej sa Minnesote Wild viedli ešte zhruba štyri minúty pred koncom riadnej hracej doby jednoznačne 4:1. No potom prišlo niečo, čo nečakal asi nikto. Hosťujúci hráči v priebehu necelých štyroch minút vyrovnali stav stretnutia na 4:4. Našťastie pre Montreal, v samostatných nájazdoch bol jediným úspešným „exekútorom" domáci útočník David Desharnais a Canadiens nakoniec získali obidva body. Paradoxne najväčšiu pozornosť si po stretnutí vyslúžil útočník Wild Devin Setoguchi, ktorého nepodarený samostatný nájazd sa určite nezmazateľne zapísal do hokejovej histórie: http://www.youtube.com/watch?v=EHL4_qdMnoI. V sobotu večer čakal Habs ďalší zápas. Do vypredaného Bell Centre zavítajú hráči Toronta Maple Leafs, odveký rival domácich Canadiens. V spomínanom štvrtkovom stretnutí si menšie zranenia privodili útočníci Scott Gomez a Aaron Palushaj, preto boli z Hamiltonu Bulldogs povolaní mladíci Louis Leblanc a Andreas Engqvist. V montrealskej bránke nesmel chýbať Carey Price a predstavil sa aj v netradičnej maske. Zostava Habs pre dnešné stretnutie vyzerala nasledovne:

Pacioretty - Desharnais - Cole
Geoffrion - Plekanec - White
Bourque - Eller - Leblanc
Engqvist - Nokelainen - Staubitz

Gorges - Subban
Emelin - Weber
Kaberle - Campoli

Od úvodných sekúnd zápasu sa hralo vo vysokom tepme a hra sa neustále presúvala z jednej strany klziska na druhú. V piatej minúte prvej tretiny sa pred bránkou Toronta do dobrej šance predral montrealský útočník Lars Eller, ale brankár Maple Leafs, Jonas Gustavsson si s touto strelou hravo poradil. Skóre zápasu otvoril v čase 07:16 útočník Montrealu Erik Cole, keď po presnej prihrávke od spoluhráča Davida Desharnaisa prekonal Gustavssona strelou z bezprostrednej blízkosti. V deviatej minúte úvodnej dvadsaťminútovky preveril Gustavssonovu pozornosť strelou od modrej obranca Habs Chris Campoli. V čase 10:23 sa do pästnej „výmeny názorov" pustili známi bitkári Brad Staubitz a Mike Brown. Obidvaja hlavní aktéri si v zápätí putovali schladiť hlavy a odsedieť päťminútové tresty na trestnú lavicu. V trinástej minúte prvej tretiny musel Carey Price zasahovať proti strele, ktorou ho z medzikružia ohrozil hosťujúci útočník Tyler Bozak. Necelú minútu pred koncom úvodnej tretiny sa Carey Price po nebezpečnej strele torontského ľavého krídelníka Joffreyho Lupula prezentoval ďalším parádnym zákrokom a vyslúžil si za to potlesk od domáceho publika. Počas prvých dvadsiatich minút duelu diváci v Bell Centre videli len jeden gól v podaní Erika Colea a tak Habs vyhrávali najtesnejším rozdielom 1:0.

V druhej minúte prostrednej časti hry sa v dobrej šanci ocitol montrealský foward Max Pacioretty, avšak Jonas Gustavsson opäť úspešne zasiahol. V šiestej minúte druhej tretiny sa zase do dobrej pozície pred hosťujúcou bránkou predral útočník Canadiens Erik Cole. Bohužiaľ hráč Montrealu nemal dostatočný priestor na zakončenie. Maple Leafs vyrovnali v čase 06:30, keď po vyhranom buly pred bránkou Habs sa k puku ako prvý dostal torontský útočník Matt Frattin a jeho strela spoza domácich obrancov skončila až za Priceovým chrbtom. Ďalšou tvrdou strelou od modrej preveril Priceovu pozornosť v ôsmej minúte druhej dvadsaťminútovky hosťujúci foward Matthew Lombardi. Hráči Toronta začínali byť v útočnom pásme Montrealu čím ďalej tím viac nebezpečnejší, našťastie Carey chytal spoľahlivo. V čase 15:43 putoval za podrazenie na trestnú lavicu hosťujúci obranca Luke Schenn a Habs mali k dispozícii prvú presilovú hru v dnešnom zápase. Canadiens počas nej zasypali Gustavssona množstvom nebezpečných striel, no ani jedna z nich neskončila v bránke Toronta. Za držanie poslal rozhodca v čase 19:40 na trestnú lavicu útočníka Montrealu Louisa Leblanca a Habs sa museli brániť. Po štyridsiatich minútach hry bol stav stretnutia nerozhodný 1:1.

Canadiens začali tretiu tretinu v oslabení o jedného hráča, pretože stále pokračovala presilová hra Toronta z konca druhej dvadsaťminútovky. Habs sa našťastie úspešne ubránili. V čase 07:20 putoval za nedovolený zákrok na hosťujúceho brankára na trestnú lavicu montrealský foward Max Pacioretty. V čase 11:45 prekonal Pricea strelou z medzikružia útočník Maple Leafs Mikhail Grabovski. Päťdesiattri sekúnd pred koncom zápasu sa druhý krát gólovo presadil hosťujúci foward Mikhail Grabovski a spečatil tak víťazstvo Toronta na konečných 1:3.

Opäť „spackaná" tretia tretina znamenala ďalšiu zbytočnú prehru Montrealu. Jedine prvá útočná formácia Habs si dokázala ako tak vytvárať šance, ale ostatné montrealské útoky, to bola bieda s veľkým „B". Teraz Habs vyrážajú na výlet po klziskách kanadských celkov. Najbližším súperom Canadiens bude v utorok večer tím Calgary Flames.

Hviezdy zápasu:
1. Mikhail Grabovski 2 + 1
2. Erik Cole 1 + 0
3. Carey Price 39/42

foto: Dario Ayala/THE GAZETTE

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Maro, Maro, nekoukej se pořád tak striktně na všechny ty statistiky - o hráči ti to zdaleka vše nepoví! Ano, Pleky letos v plus/mínus hodně špatnej, ale jak už jsem několikrát leckde psal, a nejsem sám, tohle hodnocení je značně zkreslené a neobjektivní. Raději se podívej na jeho práci v defenzívě, při oslabení - je to klasický "two-way" centr, něco jako Kesler. Jasně, jeho kvalit nedosahuje, ale je to přesně ten samý typ, jen ne tak agresivní. U nás naprosto jasnej centr č.2, to jen souhra okolností z něj udělala prvního centra - jinak se s tím postem stoprocentně počítalo pro Gomeze, kdyby nebyl takový kopyto...smajlik. Desharnais je výborný směrem dopředu, dozadu je to velká bída a další otázkou je, zda takovou sezónu zopakuje ještě alespoň jednou - jak už tu kluci psali, hodně těží z fazóny Paciho a Colea, na to nezapomínej.
 
05.03.2012 10:39 | reagovat
aa | a@centrum.cz
velmi zajímavé zápasy

http://cospe.bloger.cz/
 
AvatarReakce na příspěvek:to, že Pleky hrál na modrý místo Markova, ukazuje, že je Pleky nejen univerzální hráč, kterej dokáže zápas odehrát prakticky na kterýmkoli postu, ale i důvěru, kterou měl Martin v Plekyho. Ta ale u Cunneywortha chybí...
 
AvatarReakce na příspěvek:Přesně, tak je víc faktorů, proč to letos Plekymu nejde, není to tak jednoduché, jak se zdá. Navíc si to musíme přiznat, jsme POSLEDNÍ tým konference a třetí nejhorší celé NHL, takže je jaksi logické, že většina týmu hraje špatně a své maxima ve stats si vylepší málo kdo. To je prostě fakt.
 
AvatarReakce na příspěvek:Ale já jsem nenapsal, že Pleky je a měl by být centr č. 1 nebo že je nejlepší, spíš naopak, pro mě je ideální centr číslo 2... 5 maga má i proto, že je všestranný, využitelný na oslabení, kde je pořád vynikající a i v přesilovce, na křídle ovšem, kde se ted nesmyslně prosazoval Gomez. Tuto sezonu má prostě od půlky špatnou, ale je to i vinnou časté rotace spoluhráčů, teď bych řekl, že i trenéra, i když si stačí vzpomenout na Martina a neustálé trvání na tom, že Pleky bude na modré, i když tam byl prostě tragické a byl tam cpán jen proto, že měl nahradit Markova... Desharnais má výbornou první sezonu, až to zopakuje, tak může pomýšlet na centra číslo 1, navíc má štěstí že Paci jde stále nahoru a Cole se také chytl...
 
AvatarReakce na příspěvek:Desharnais má skvělou sezónu, boduje a dává góly, ale těží nejen ze své šikovnosti, ale i ze šikovnosti spoluhráčů a sehranosti lajny, čímž ale v žádném případě nechci snižovat jeho kvality. Spíš na obranu Plekyho tohle říkám, protože on na pořádné a hlavně trvalé spoluhráče do lajny čeká, takže to není moc jednoduché takhle něco předvádět. Ale i tak má slušné body a jeho práce ji i v oslabení a umí zahrát tvrdě, což Desharnais ne. Takže bych mírnil skepsi proti Plekymu.
 
Avatarjo, na ten zápas jsem odpoledne koukala na ESPN a musim teda říct, že nemám ponětí, kde Toronto vzalo tolik střel na bránu.
jsem sama, kdo má pocit, že při hře v oslabení se nesnažej skórovat, zatímco dřív jo? Asi dvakrát u Plekyho a jednou u Ellera to vypadalo, jako by chtěli zkusit jet na bránu a neudělali to, ale jenom vyhodili puk za bránu. Což si myslím, že je celkem škoda. Ale zřejmě je to nařízení od trenéra...
 
AvatarReakce na příspěvek:Pleky nemá mínus 21, ale mínus 20. možná ho letos převálcoval David Desharneis, ale nedělala bych v tomhle ukvapený závěry. Plekanec hraje jednu sezónu na zabití a další zase exceluje...
Ještě je na tom pořád líp než Gomez. Navíc jeho práce není dávat góly, ale taky hrát i defenzivně. A na skvělý statistiky hry v oslabení má ohromnej podíl.
 
Avatarhoši zobudte se, plekanec ani nahodou neni nejlepši hrac , jeho minus 21????

za 5 mega? to je na považenou... david.d ho prevalcoval tuto sezonu
u mna je pleky 2. center ak ne treti
 
AvatarReakce na příspěvek:Bohužel změna trenéra nepřinesla nic, ale vůbec nic pozitivního... Přešli jsme na 7 beků, třikrát sláva, víc místa dostává Gomez, Plekyho čas se stále zmenšuje, nic nefunguje krom první lajny, atd. Už se těším, až přijde konec sezony, tento rádoby trenér vypadne a přijde snad někdo normální, který začně opravdu budovat tým, který může uspět. Doufám, že konec sezóny neotráví Plekyho natolik, že v létě bude chtít změnu (ale co, máme přece Gomeze)...
 
AvatarReakce na příspěvek:Diaz je údajně zraněnej, ale nic vážnýho
http://canadiens.nhl.com/club/blogpost.htm?id=7080

já toho taky celkem dost nechápu. třeba Plekyho nízkej čas v přesilovkách a jeho celkovej ice-time taky nic moc. Dobře, moc mu to letos nejde, ale jak Pleky často říká, že je to o psychice, tohle mu moc nepomůže.
Naopak, myslím s, že by měl dostávat ten prostor, aby cítil důvěru. Zvlášť teď, když už prakticky o nic nejde...

jinak Campoli-Kaberle, tři centři v lajně, zvlášť, když Pleky umí hrát křídlo (proč tam teda nehraje?), Gomez v přesilovkách....to jsou naprostý blbosti trenéra. Zlatej Jacques Martin...
 
04.03.2012 14:04 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:No ja som si popri tom "smrade" aj zapchával nos. smajlik
A na Kaberleho kiksy si budeme musieť zvyknúť, pretože ich budeme vídavať najmenej ďalšie dva roky. smajlik
 
AvatarCo opět nechápu... Proč nehrál Diaz??? Campoli s Kaberlem ve dvojici, to smrdí gólem při každém střídání.
 
AvatarReakce na příspěvek:taky jsem si říkala, že tu výměnu trenéra líp naplánovat nemohli....teď by to chtělo něco podobnýho u nás...
 
04.03.2012 11:10 | reagovat
Mireaux | lang@mestolysa.cz
Avatarnezbejvá než pogratulovat Randymu Carlyleovi k úspěšnýmu začátku na lavičce leafs...neměl to těžký chlapec jeden :(((
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Toronto Maple Leafs
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 25.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík