Po divoké přestřelce v Buffalu a následné prohře v Bostonu volně spějeme k předčasnému konci sezóny.

05.03.2007, 12:00 | Reportáž ze zápasu |  redakce
 

Během víkendu sehráli Habs další dva důležité zápasy, které bohužel opět nezvládli a po krátkodobém záblesku na lepší časy znovu spadli do průměru a hlavně se nachází pod čarou postupu. Navíc mají nejnevýhodnější pozici z mužstev, která ještě mají reálnou šanci bojovat o osmičku. Tedy žádné dobré zprávy a, i když nerad, musím konstatovat, že někteří z nás, jenž tvrdili, že letošní sezóna je pryč, měli nejspíš pravdu. Na rozdíl od nás se totiž některé týmy zainteresované v boji o postup řádně probudili a v době, kdy se láme chleba, dělají důležité body. Mám na mysli hlavně Boston, který ještě před nedávnem vypadal na jasného outsidera naší divize, a Rangers, kteří z posledních tří zápasů vytěžili pět bodů. Oba týmy mají o tři zápasy méně než my a ztrácejí jen tři body. Dalším v závěsu je Toronto, které ztrácí jeden bod a má dva zápasy k dobru, a posledním týmem na hraně osmičky je Carolina, která má o bod více a stejný počet zápasů. Rozjeté Atlantu a Islanders už ani nepočítám, ty jsou od nás už dost daleko. Suma sumárum, žádné hezké vyhlídky pro Canadiens.

V pátečním zápase v Buffalu jsme mohli maximálně spoléhat na to, že domácí zaskočíme a překvapíme, protože jinak jsou letos Sabres vynikající a to mají momentálně spoustu zraněných opor (např. Afinogenov, Kotalík, Drury...). Je až s podivem, že na jejich výkonech se to vůbec nijak neprojevuje a jdou od jednoho vítězství k druhému. A hlavně jsou stále neuvěřitelně produktivní, což jim třeba my můžeme jen závidět... Tuto skutečnost koneckonců potvrdili i v zápase s Habs, kdy po necelých dvou odehraných minutách vedli 2-0! Tady bych snad jen ocitoval slova Tomáše Plekance, našeho nejlepšího hráče v tomto utkání, který zaznamenal tři body za dva góly a jednu přihrávku: "Potřebovali jsme dobře začít, ale po dvou minutách jsme prohrávali o dva góly. To pak nemůžete vyhrát, zvlášť tady." Myslím, že to řekl naprosto přesně, s takovým brankovým deficitem hned od začátku zápasu se v Buffalu vyhrává málokdy. Hlavně Tomášovou zásluhou jsme se dvakrát dokázali přiblížit na rozdíl jednoho gólu, ale domácí vždy dokázali poměrně rychle kontrovat a zápas si pohlídali. Opět ne úplně jistě zachytal Aebischer a přijde mi, jakoby nám z první poloviny sezóny nezbylo vůbec nic z toho, co nás zdobilo, tzn. už ani výkony gólmanů. Huet už před svým zraněním nebyl zdaleka tou nepropustnou "zdí", jak ho titulují kanadští fanoušci, Aebischer dokáže chytit nemožné, ale také pustit hodně laciné góly. Halák je mladý a v NHL nezkušený brankář, který se ale snaží a v současné době je to asi naše jednička. Ovšem taková jistota, jakou býval Huet, určitě není. Ještě poslední poznámka k pátečnímu utkání - nechápu, jak se Plekanec za takové představení nemohl vejít mezi tři hvězdy zápasu...

Jestliže z Buffala by byly získané body jaksi nad plán, v Bostonu se rozhodně nějaké čekaly. Už proto, že by to po Rangers byla další ztráta s mužstvem, které je stále ve hře o poslední postupová místa. Do naší branky se postavil Halák a zachytal přesně podle výše řečeného - snažil se, chytal dobře, ale v rozhodujících chvílích ten "top" zákrok nepředvedl. Tím ho samozřejmě neviním za naší prohru a ani z prvního gólu, který na první pohled vypadal jako jeho chyba, ale při opakovaném záběru bylo jasně vidět, jak kotouč změnil dráhu letu po teči Sourayho. Chyba nebyla ani ve hře dopředu, opticky jsme i v první třetině byli malinko aktivnější než domácí, i když poměr střel tomu vůbec neodpovídá. Tady se však už dostáváme k jádru problému - ke střelbě a její efektivnosti. Zatímco domácí ve svých přesilovkách pálili snad ze všech pozic, Habs se zmohli za celou první třetinu na pouhých sedm střel. S tím se vyhrávat rozhodně nedá! První střelecký zápis utkání přišel v úvodu druhé části a byla to již zmiňovaná tečovaná střela českého útočníka Tenkráta. Druhý zásah si domácí schovali pro změnu na závěr třetiny, když chyby Komisarka na útočné modré dokázal perfektně využít Bochenski. Zpátky do hry nás brzkým gólem v posledním dějství vrátil Sheldon Souray, když s jeho prudkým nápřahem letěla i hokejka bránícího hráče... Do soupeře jsme se poté zakousli, ale vyrovnat nám nebylo souzeno, i když třeba šance Plekance si o to žádala. Domácí gólman Thomas ale Bruins v rozhodujících chvílích podržel, na čemž pak mohli jeho spoluhráči postavit konečný úspěch. V době, kdy se schylovalo k poslednímu tlaku Habs, si nechal dost naivně vzít v obranném pásmu puk Souray a domácí sniper Murray si věděl rady. Zápas byl rozhodnutý, i když se Habs ještě snažili při hře bez brankáře, ale spíš mohli ještě inkasovat sami.

Znovu jsme se tedy dostali na nepříjemnou vlnu porážek, už máme tři v řadě, a to v době, kdy se prakticky rozhoduje celá sezóna, není nic příjemného. Nyní nás navíc čeká Atlanta, které se v posledních zápasech daří. Asi jsem pesimista, ale nevidím v současné době žádné světlo na konci tunelu.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarZdá se mi že Gainey po tom "nicnedělání" při tradeline, řekl hráčům ať tu sezónu už doklouzají že mu to je jedno... Jinak to nechápu. Všechny týmy pod čarou bojují rvou se postup. Jen Montreal na to SERE a prohrává jeden zápas za druhým...
 
10.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Ano,vypadá to,že sezonu vypustili.Jestli chtějí zázrak v roce 2009,tak vážně nechápu proč se hnali do play off na začátku sezony.I tak vypustit konec sezony -to se teda nedělá.A teď nemluvim jen o hráčích.Je to neúcta k věrným fans.To mě tedy mrzí.Neomlouvá ani zranění Hueta.Jen v golmanech to není.Mladí zatim nedorostli a starší ostatní nestrhli.Snaživý Higgins střílí často-slepými,Kovy se netrefil, už ani nepamatuju.Založit útok je problém,zatížená obrana nestíhá.Počet vyloučených je stále vysoký.Když přičtu často chybujícího Souraye, tak to ani jinak být nemůže.Ještě,že aspoň dává goly.Obránce hlavní kanonýr týmu-vedení za celou dobu nevidělo,že tu není ůtočník,který by tvořil hru a dával goly.Doba Bobyho Orra se vrátila,jenže Orr i důsledně bránil.Je to na nic pánové.To jsem zvědav co se stane za zázrak v létě.A dopředu vám říkam,že nic zásadního.
 
AvatarTak ta naše "spousta talentu" právě dostává v Atlantě 6-2... Bohužel asi nebudu pesimista, ale realista.
 
AvatarJenom k článku, co je uveřejněný v "příklepech" - Rivet tam vlastně jen znovu opakuje to, co slýcháme už delší dobu - spoustu talentu do budoucnosti... Už mi to přijde jako nějaké klišé. Pravdu má asi v tom, že hráči typu Tkachuk se hodně rozmýšlí, jestli jít do mužstva, které nemá jistotu play off a reálné vyhlídkyna úspěch ve Stanley Cupu. Ale jsou tu přece i jiní a také šli do mužstev, která doposud nemají ještě nic jistého (Islanders, Carolina, Toronto...).
 
07.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Děkuju že jsi mi to příblížil.Pokusil jsem si to přeložit,ale chvílemi mi to nedávalo smysl.Nevim co na to říct.Budoucnost potřebujem-mládí.Ale je fakt,než se hoši otrkají chvíli to trvá.Navíc bez záruky,že u nás zůstanou.Bez zkušeností se hrát nedá a navíc Montreal nedraftoval téměř hotové hráče typu Malkina ,Crosbyho,Ovečkina,kteří naskočili do NHL vzápětí a stále se zlepšujou.Je to dáno i postavením Montrealu v draftu v předešlích letech.Na Nhl.cz jsem sledoval přehled draftů poslednich let.Vyplívá z něj,že postavení hráče na draftu ještě není zárukou,že v příštích letech bude hráč tím, co klub od něj očekává.Někteří se vůbec nechytli nebo zklamali.Navíc Montreal začleňuje natrvalo nováčky později,alespoň podle toho co jsem si všiml.Sami můžete porovnat počet odehraných zápasu Kosticyna,Chipchury a dalších draftovanými Montrealem s jejich vrstevníky draftovanými v jiných klubech.Samozřejmě nemůžete brát Detroit či Dallas,kde je jiná politika klubu.Nekrituzuju tuto politiku klubu,protože odtud se výkonnost jednotlivců nedá soudit,jen to konstatuju.Je jasné,že klub není natolik finančně silný,aby si mohl pořídit,a třeba i na přechodnou dobu play off, hotového hráče typu Bertuzziho,Guerina a dalších.Zkrátka nejsme Detroit,Rangers,Toronto, či další ekonomicky velmi silné kluby.Z toho pramení plamené sliby,které se pak neuskuteční,nebo jenom napůl.Musíme věřit Gaineymu,že ví co dělá a mužstvo zvedne.Nic jiného nezbývá.Ale už to opravdu dlouho trvá a trvat bude.Bohužel.Letos to není reálné,ale jako fanda HABS už bych chtěl pohár minimálně v roce 2009.Mám,ale pocit,že se nedočkám.Hokej je zkrátka byznys,na srdce se nehraje. V hymně klubu se říká,,,že základem je sejít se, k dosažení velkých cílů"Snad se sejdou.
 
AvatarNo tak já to nechtěl rozhodně překládat, na to má angličtina zase tak dobrá není. Jen jsem k tomu chtěl říct svůj názor a doufám, že jsem Rivetova slova správně pochopil.
 
07.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Já jsem se anglicky vůbec neučil,mám tu překladač,ale tim ,že neumim skloňovat,tak mi z toho vycházel úplný guláš.Proto jsem rád,že jsi mi to vysvětlil.Jinak nechci malovat čerta na zeď,ale vypadáto,že vážně do toho play off nepostoupíme.V současný době,když vemu počet odehraných zápasů,soupeře a aktuální formu,tak teda nevim.Vidim to bledě.
 
AvatarNa Turka nesahat, jsem Jihočech a teď jsem byl na čtvrtfinále se Slavií, kde byl Turek vynikající, hlavně v nájezdech... Jinak všechno běží podle toho nejčernějšího scénáře, Rangers vyhráli i nad Islanders a jsou za námi o bod s dvěma zápasy k dobru. Proč všichni v rozhodujících chvílích ty body dělají a my je rozdáváme? Ach jo...
 
06.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Nic proti Edovi.Chtěl jsem jen říct,že levorucí brankáři obyčejně chytají většinu střel přes ruku.Podle mne střelci si velmi rychle zvyknou na jejich obrácené postavení a na lapačku jim to pak nestřílejí.Je to nějaký instinkt.Celé to pak vypadá,jakoby nejisté,rozevláté.Je to můj dojem.Přitom v některých sportech je obrácené držení spíš výhoda-viz tenis.A pokud jde o ty Budějovice přijímám.Ze Spartou ve finále jo che,che.
 
05.03.2007 12:00 | reagovat
velu | velu@volny.cz
Omlouvám se Halákovi za křivdu při prvním golu.Té teče jsem si opravdu nevšiml.Ale jinak přesně jak píšeš.Než by před bránou někdo vysřelil,raději přihrává.Malinko to svědčí o tom,že si hoši přestávají věřit a nikdo nechce vzít zodpovědnost na sebe.Vim,že je to těžký,ale musejí to zkoušet.Ono když se daří tak je vše samozřejmější a snazší.Jeden,dva vyhrané zápasy a psychika půjde nahoru.Pokud jde o golmany,Aebischer mě nikdy zvlášť nenadchl,ale uznávám,že po začátku,kdy si brousil zuby na jedničku a byl vytlačen Huetem , může být psychicky dole.Asi je měl Carbonnou víc točit.Jenže to je kdyby.Halák se mi líbí.To je golman určitě budoucnosti s pohledným golmanským stylem.Teď se na mě budete zlobit.Ale nepřišel jsem na chuť levákům,přijde mi to takové nepřirozené,jedno jestli se jmenuje Theodore,Vokoun,DiPietro či Turek.Tim netvrdim,že jsou to špatní brankaři a protipohybu se využívá i v jiných sportech.Mě to nic neřiká.Halák co by pravák je mrštný golman a docela závary před bránou řeší s přehledem.Bude ještě chvilku trvat než úplně doroste ale určitě na to má.Stále se opakuju,,nic není ztraceno,hoši ještě se pokuste zabojovat,,Lets gou HABS"
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Boston Bruins
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 05.05
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Tak Toronto zase v hajzlu...smajlik. Nikdy by mě nenapadlo, ... | více
  • Já jsem si byl jistý, že Panthers si s ... | více
  • Tak Winnipeg vyhučel až překvapivě rychle, to jsem nečekal... ... | více
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík