"Byli tam" - Markéta Foudad

01.07.2010, 10:20 | Zajímavosti |  Monika Gordíková
 

Před rokem a půl udělala Markéta Foudad velký životní krok. S manželem se sbalili a odstěhovali se do Montrealu. Ve městě se usadili a jsou tam šťastní. Pro Markétu je to už třetí země v životě. O Habs před odjezdem do Kanady moc nevěděla, teď je zapáleným fanouškem. 

"Zvědavost, chuť na změnu," řekne Markéta, když se jí zeptáte na to, co ji přivedlo do Montrealu. Žila v Londýně, pak s manželem v Praze a teď je pro ni místem číslo jedna Montreal. "Je kosmopolitní, moderní, otevřený, vřelý," popisuje jedno z největších kanadských měst.

Markéta Foudad našla své místo na zemi. V Montrealu se jí daří na frontě pracovní i soukromé. Pracuje v reklamní agentuře, která má zakázky po celé Kanadě. "Vyrábíme ta obrovská světelná loga na budovy," přibližuje Markéta, jež se dokáže domluvit anglicky i francouzsky. Čtyři roky žila v Londýně a když přijela do Montrealu, rok chodila do školy na francouzštinu. "Teď už ovládám oba, což je o moc lepší, hlavně co se týče pracovních nabídek."

Sama sebe Markéta popisuje jako velmi akčního člověka. I v tom jí Montreal nabízí různorodé možnosti. "Hodně sportuji. Bydlím vedle nádherného parku, a tak běhám. I v zimě. Celé léto jsou tu festivaly. Asi nejznámější je jazzový," říká pohodově naladěná žena. Vedle sportu navštěvuje koncerty, hudební kluby, kina, divadla, dobré restaurace nebo si prostě jen tak sedne s kamarádkou na kafe. "Lidé jsou tu usměvaví, ochotní, vstřícní a přátelští," popisuje obyvatele Montrealu.

Snad každého občana Montrealu ale musí zasáhnout jedna věc - hokej. Markéta není výjimkou. Do ochozů Bell Centre se kvůli obrovskému zájmu fanoušků o lístky dostala až po roce snahy. Čekání se podle jejích slov vyplatilo. Na začátku nedávno skončené sezóny viděla zápas s Detroitem. "Sice jsme prohráli, nicméně utkání stálo za to. Hlavně když jsme dali gól. To byla hala vzhůru nohama," popisuje atmosféru, která ji úplně pohltila. "Dostalo to i manžela, kterého hokej vůbec nezajímá. Na konci zápasu jsme křičeli jako o život."

Aby ne. Nezapomenutelnou atmosféru vytváří vedle bláznivých fanoušků i samotné Bell Centre. "Jo, tam to na vás úplně dýchne. Ponoříte se do toho, i když nejste hokejový fanoušek. Nikdy jsem si hokej neužila tak jako v Bell Centre," líčí Markéta. 

Hokej je prý pro občany Montrealu totéž, co pro Angličany fotbal. Lidé obvykle o ničem jiném nemluví. V play-off se dívá úplně každý. Všechny hospůdky ve městě žijí. Možná nikdo by se nedivil, kdyby vrcholný manažer přišel do práce místo v obleku v dresu Habs. "Už to ani nevnímám. Když je hokejová sezóna, tak tu chodí v dresu skoro každý druhý," říká Markéta. 

Když Canadiens vyhrají zápas, titulní stránky novin nepatří nikomu jinému. I jindy ale neexistuje den, kdy by se na nějaké straně neobjevili. V televizi jsou dva programy, na nichž se probírá jen hokej. Jeden ve francouzštině, druhý v angličtině. "Ten francouzský mi přijde lépe udělaný. Je to debata čtyř mužů, kteří působí, jako kdyby se pořád hádali," upřesňuje Češka žijící v Montrealu.

Markéta odešla do města z provincie Quebec s tím, že tam asi zůstane navždy. Možná k tomu pomůže i hokejové šílenství. Při odjezdu do Kanady o Habs nevěděla, ovšem brzy se přizpůsobila tamním lidem. "Teď už to prožívám jako oni. Go Habs Go!"

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
02.07.2010 21:04 | reagovat
newt | lukas.grygar@gmail.com
K tomu trejdu: na obou stranach to bylo vcetne tzv. "future considerations", coz v podstate znamena pojistku, ze kdyz by nekdo z hracu nasledne nepodepsal, tym za nej misto toho ziska volbu v draftu, v tomhle pripade nejspis nejakou nizsi samozrejme. Takze v soucasny situaci je Kostej pryc za Boyda & blize neurcenej draft pick.
 
AvatarJak se Monika dostane na net, tak sem hodí článek o našich přestupech a co se dělo včera...
 
02.07.2010 16:06 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:Zaujímavý názor. smajlik
 
02.07.2010 15:26 | reagovat
DenTennessee | dhavas@seznam.cz
sorry, takovej narcis zase nejsem, abych schválně házel svoje pseudofilozofický pecky dvakrát po soběsmajlik
 
02.07.2010 15:25 | reagovat
DenTennessee | dhavas@seznam.cz
je sranda, že když člověk fandí montrealu, zažívá věci jako z pohádky, ať už ty nepříjemné (někdy šílený trejdy, drafty), tak i ty pohádkové (letošní playoff) - problém je zkrátka v tom, že vlastně všichni - hráči, fanoušci, manažeři atd maj HABS za něco víc než jen hokejovej tým, a tak jim někdy rupne všem svorně v kouli a všichni zažijeme něco zázračnýho nebo se topíme ve sračkáchsmajlik Ne...ve sračkách ne, proto máme canadiens rádi, že přes to přese všechno hrajou často nad svoje možnosti, HEJ HABS!
 
02.07.2010 15:25 | reagovat
DenTennessee | dhavas@seznam.cz
je sranda, že když člověk fandí montrealu, zažívá věci jako z pohádky, ať už ty nepříjemné (někdy šílený trejdy, drafty), tak i ty pohádkové (letošní playoff) - problém je zkrátka v tom, že vlastně všichni - hráči, fanoušci, manažeři atd maj HABS za něco víc než jen hokejovej tým, a tak jim někdy rupne všem svorně v kouli a všichni zažijeme něco zázračnýho nebo se topíme ve sračkáchsmajlik Ne...ve sračkách ne, proto máme canadiens rádi, že přes to přese všechno hrajou často nad svoje možnosti, HEJ HABS!
 
AvatarReakce na příspěvek:Psal jsem ti, že Ellis podepsal za 1,5 mil. na rok, Auld za 1 mil. - je to tak velký rozdíl...? Jen je tam ještě odlišnost v délce kontraktu, Ellis podepsal na 2 roky. Spíš šlo o jeho chuť stát se jedničkou, jinak fakt nevím.
 
02.07.2010 11:03 | reagovat
DenTennessee | dhavas@seznam.cz
Reakce na příspěvek:Saku podepsal v Anaheimu...za 2,5 mega
 
AvatarReakce na příspěvek:Jasny tak proc si MTL misto Elise nevzal nejakou volbu v draftu nebo radsi nic :-) Fakt traparna vymenit hrace ktery za 48 hodin podepise jinde bez nahrady :-) aspon ze ten Boyd zustal. Takze ten trej kosteje je celkem OK. Mohlo to byt ale lepsi. Takhle me ten Elis jen provokuje... i kdyz samozrejme to nevadi. Auld neni spatny
 
02.07.2010 08:38 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarMožno chceli Ellisa ako brankársku dvojku, ale mal proste veľký plat a Montreal v súčasnej situácii nemá peňazí na rozdávanie. Tak proste siahli po Auldovi. A on sa mne osobne páči viac ako Ellis. Môžno sa Nashville potreboval zbaviť Ellisa a táto možnosť sa naskytla, keď Montreal chcel vymeniť Sergeia Konstitsyna. To je všetko o peniazoch! Pricea by mohli podpísať na dlhšiu dobu. Aspoň na 3 roky. smajlik
Som zvedavý, kedy už konečne popíšu Pricea! Je okolo toho nejako ticho!
 
AvatarReakce na příspěvek:Já z toho tragédii nedělám, jen moc nechápu tyhle kroky - když někoho někam měním, tak snad aspoň dopředu mám trochu jasno o tom, zda ti hráči, co přijdou jako náhrada, chtějí vůbec za mé mužstvo hrát! To by měla být snad první věc, kterou bych měl předjednat, ne? K čemu nám Ellis byl? Přitom nakonec podepsal jen o půl milionu víc než Auld a na dvě sezóny, což mi nepřijde tak obrovský rozdíl při jeho kvalitách... Ale nejspíš mu vadilo, že Price má v Montrealu výsadní postavení a ty jeho počáteční kecy o tom, do jakého úžasného klubu byl vyměněný, byly jen klasickou "omáčkou"...
 
02.07.2010 07:08 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarA ešte dvojcestné jednoročné kontrakty podpísali brankár Curtis Sanford a obranca Frederic St. Denis. A ešte Hamilton Bulldogs získali na rok obrancu Davida Urquharta, ktorý hrával naposledy v Hartforde Wolfpack. smajlik
To sú zatiaľ všetky prestupy.
Prioritami sú ešte Price a Lapierre!
"V tomto čase však asi ešte nebudú správy o ich popísaní, lebo vedenie Montrealu Canadiens na čele s Pierrom Gauthierom muselo ísť spinkať. No jedine, že by Pierre trpel nespavosťou!" smajlik smajlik
 
02.07.2010 06:22 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarNerobte z toho tragédiu. Dustin Boyd zostáva v Montreale! Podpísal s Montrealom "klasický" jednoročný kontrakt. smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Tomuhle jednání já neporozumím nikdy...smajlik!
 
01.07.2010 22:51 | reagovat
dentennessee | dhavas@seznam.cz
Reakce na příspěvek:to je fakt, taky jsem myslel, že jsou aspoň RFA...třeba ani sergej nepodepíše u Predssmajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Jasne o tom ani nepolemizuji, jen kdyz uz jsme toho Kosteje vymenili, tak proc za prava na hrace kteri druhy den jsou bez smlouvy ? To je jakobysme ho poslali do Preds zadarmo. Elis uz je pryc bez jakekoliv protihodnoty, Boyda snad podepiseme... nicmene nechapu proc jsme Kosteje nevymenili za nekoho jisteho pod smlouvou aby za nas mohl hrat, pripadne ho vymenit dale. Takto to bylo trosku na hlavu tenhle trejd... aspon pro me.
 
01.07.2010 21:06 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:Aj ja som spokojný. Sergei robil Montrealu posledné obdobie len problémy. Určite pôjde v Nashville dosť hore ale v Montreale by to nedokázal ani za "100" rokov. Ellis by bol na dvojku drahý a Auld je aj mladší. Dobrá dvojka. Teraz už len podpísať Priceho, Lapierra a nejakých mladých. Ale chcel by som už vidieť aj dlhšiu zmluvu ako na jeden rok. Keď to takto pôjde aj naďalej, tak na budúci rok bude mať Montreal "výpredaj". Ale keď sa tí hráči uchytia podpíšeme ich na dlhšie a keď nie nemusíme sa zaoberať otázkou výmeny alebo vyplatenia zo zmluvy. To je zase dobré na týchto jednoročných zmluvách. No uvidíme, čo ešte vymyslí. smajlik
 
01.07.2010 21:02 | reagovat
DenTennessee | dhavas@seznam.cz
Reakce na příspěvek:Auld je vysokej golmán, podobně jako Ellis dříve velkej talent, který nedostal nikdy úplně příležitost dokázat co v něm je...a je o půl mega levnější než Dan...a máme taky pořád Cedricka v záloze. Myslím, že situace v brankovišti je pojištěná, v obraně taky, jenom neztratit Lapse, někoho z dvojice Moore - Boyd a rozumně podepsat Careyho...kdyby přišel ještě Martin Hanzal, bylo by to krásný:-D

BTW nevyrazíme do montrealu, založíme si tam nějakou firmu,budeme pašovat kofolu a žít si jako králové?smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak pokud zůstane ten útočník, bude spokojené a já jsem rád, že Kosticyn odešel... Auld je super dvojka, určitě může zaskočit, pokud to Price nebude zvládat... A ten plat taky jde si myslím...
 
AvatarElis podepsal v Tampe... Za Kosteje mladsiho jsme toho tedy moc nedostali...
 
01.07.2010 19:44 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarPěkný zdroj smajlik smajlik

btw na nhl.cz je zpráva, že se Auld upsal u nás na rok za milión. No proč ne...
 
AvatarTak akční to Markéta rozhodně je...smajlik! Jsem moc rád, že došlo na má slova, když jsem jí říkal, že až přijde do Montrealu, tak jí prostě hokej pohltí, i když do té doby se o něj absolutně nezajímala... A taky jsem rád, že ty lístky od Plekyho nepřišly vniveč a ten zápas se jí líbil.
Mimochodem - tohle je ten zdroj informace, že Pleky je mezi fanynkami Habs nesmírně oblíbený... smajlik.
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 26.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík