Superfans: Ze Švýcarska za milovanými Diazem a Habs

23.02.2012, 15:03 | Zajímavosti |  Monika Gordíková
 

Montreal Canadiens jsou nejslavnější hokejovou organizací na světě. Žádný jiný klub nezískal tolik trofejí. Proto není žádným překvapením, že Habs mají fanoušky po celém světě. K tomu pomáhají i samotní hráči, kteří jsou ze všech možných koutů a v týmu reprezentují i svou zemi. Stejně je na tom i švýcarský obránce Raphael Diaz. Ještě není žádnou extra hvězdou, ale už na sebe váže mnoho příznivců. Je dokonce tak oblíbený, že za ním parta tři Švýcarů vyrazilo přímo do Montrealu. Fanoušci navštívili pět zápasů svých milovaných Canadiens a setkali se i se svým idolem. Tomu se říká fanouškovství.

Oliver Koller, Claudio Hofstetter a Raphael Schnyder. Tři neznámá jména obyvatel malebného Švýcarska, kteří si vyrazili za hokejem do Kanady a pobláznili při tom i novináře. Do Montrealu přijeli tihle nerozluční kamarádi 1. února. Zůstali do 12. února a navštívili pět zápasů, čtyři v Bell Centre a jeden v Torontu. Turné začali domácí prohrou Habs 0:3 s Washingtonem, za čtyřiadvacet hodin sledovali výhru 3:0 proti Winnipegu, pak se radovali z triumfu 3:2 nad Pittsburghem, v Torontu se stali svědky slastného vítězství 5:0 a nakonec museli přijmout prohru 3:5 od Caroliny.

Když se vrátili zpátky do Švácarska, vypočítali, že výlet stále každého z nich kolem čtyř tisíc švýcarských franků, což je asi 4300 kanadských dolarů. Pokud půjdeme až k české koruně, dojdeme k částce bezmála devadesáti tisíc korun. Ani centu ale nelitují, doslova se předávkovali svým oblíbeným týmem a hokejistou. Vedle jídla a hotelu platili i specifické věci. Třeba speciálně objednané dresy s Diazovou jmenovkou, které musely projít clem. Samozřejmostí byly vstupenky. Půjčili si auto. Nakoupené suvenýry se jen horko těžko vešly do kufrů. Když mířili na zápas Habs do Toronta, využili volného času a zavítali na utkání mezi Ottawou a Nashvillem. Nijak levný nebyl ani hotel v Torontu. Navštívili také heavy metalový koncert.

„Samozřejmě, že to za to stálo. Kdyby ne, nebyli bychom tu," řekl Claudio Hofstetter deníku Montreal Gazette v tréninkovém centru v Brossardu poté, co sledoval rozbruslení týmu v den zápasu. Všichni tři cestu svorně plánovali od podzimu. Oli Koller se s Hofstetterem se poprvé setkali právě v Montrealu v roce 2007, když oba navštěvovali jazykovou školu. Tihle dva už podobné tripy do Kanady absolvovali v letech 2009 a 2010. Koller se do Montrealu podíval za hokejem i loni se skupinou jiných přátel.

Raphael Schnyder je už od střední školy kamarádem Hofstettera. S Kollerem je společný známý seznámil právě v době, kdy Oli plánoval tenhle únorový zájezd. Už na Vánoce si objednali letenky a zamluvili hotel. Některé vstupenky získali prostřednictvím oficiálních webových stránek klubu v září. V Montrealu pak museli obchodovat i se spekulanty. Nejdražší místa si užili v Torontu. Každý z nich dal za lístek zhruba 250 dolarů. Koupili je přes Internet. Nejlevnější pak byly vstupenky do Ottawy, za čtyřicet dolarů.

V čase mezi zápasy si stihli projít Bell Centre za asistence odborného výkladu, vyfotografovali si kabinu Habs a prošli skoro celé město. Oli Koller se v polovině ledna spojil s jedním z montrealských novinářů, aby se dozvěděl o rozpisu tréninků v Brossardu a možnostech získání podpisů hráčů. Mezitím speciálně objednal čtyři Diazovy dresy pro sebe, dva kolegy z práce a bratra svého kolegy. Sedmadvacetiletý Koller je obchodním analytikem národní pojišťovny. Žije v Zugu. Právě tam mohl sledovat Raphaela Diaze před jeho odchodem za moře.

Hned při první návštěvě tréninku si mohli chvíli popovídat se svým oblíbeným Raphaelem Diazem. Do té doby se s ním setkal jen na velmi krátkou dobu Koller ještě v Zugu. Diaz je ve Švýcarsku daleko známější než Yannick Weber. „Yannick odešel do Kanady jako hodně mladý. Jen málo Švýcarů ví, že je tady. Ale Diaz je ve Švýcarsku hodně slavný. Byl tam tím nejlepším obráncem," objasňuje situaci Hofstetter, pětadvacetiletý stavbyvedoucí z města Benken ležícího čtyřicet kilometrů od Zugu. Schnyderovi je také pětadvacet, pracuje ve stavební společnosti v Kaltbrunnu, pětačtyřicet kilometrů od Zugu.


Přátelé se ještě nerozhodli, zda se do Montrealu přijedou znovu podívat za rok. Zatím. „Vždycky si říkám: Za dva roky se zase vrátím, ale pak přijde podzim a mně dojde, že to tak dlouho nevydržím," směje se Koller, jenž už viděl dobrých pětadvacet zápasů Canadiens. „Jeden z kamarádů, který tu byl se mnou loni, mi před mým letošním odletem řekl, jak moc lituje toho, že to zmešká." Všichni si řádně užili dres Habs na svém těle, když byli v Air Canada Centre, kde montrealští hráči ty domácí totálně znemožnili. „Způsob, jakým se Habs prezentovali proti Torontu, vzdával hokeji doslova hold. To byla neskutečná zábava," vzpomíná Hofstetter.

Vrcholem návštěvy byl okamžik, kdy ředitel komunikace klubu Dominick Saillant pustil překvapenou trojici do kabiny týmu v tréninkovém centru, aby si mohli lépe promluvit s Raphaelem Diazem. Ten pak nadšeným fanouškům podepsal jejich speciálně objednané dresy s jeho jménem. Při rozhovoru probrali všechno možné. A pak si šli užít poslední zápas svého tripu, soupeřem byla Carolina. A užili si ho opravdu hodně. Oli, Claudio a Raphael totiž seděli na sedadlech označených jako Reds, tedy na těch nejlepších a nejdražších. Na těch za sto čtyřicet dolarů. Ale když to miluješ...

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
25.02.2012 13:16 | reagovat
l | joll@centrum.cz
fantastické zápasy

http://cospe.bloger.cz/
 
Reakce na příspěvek:Inu, cesta k úspěchu zpravidla bývá trnitá...
 
24.02.2012 13:50 | reagovat
Frankie33 | patrick33@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Není každý rok posvícení :-(
 
AvatarReakce na příspěvek:Přesně tak, ona ta cesta začlenění mladých do sestavy místo zkupování přeplacených hvězd není vůbec špatná! Viz Ottawa či St. Louis. Doufám, že se takhle taky vydáme!

Mimochodem buďte všichni vítáni ve fanclubu posledního týmu východní konference smajlik
 
24.02.2012 12:25 | reagovat
nabidka | nbtt@centrum.cz
velmi dobré informace

http://cospe.bloger.cz/
 
AvatarReakce na příspěvek:Jsem rád, že nedojde, kdo ví, koho bychom obětovali. Odejde Kostěj a to bude vše, max ještě někdo s ním, aby byl lepší draft...
 
AvatarReakce na příspěvek:Jo, už jsem o tom psal v jiné diskusi...smajlik
 
24.02.2012 09:51 | reagovat
jarosenko | jarosenko@seznam.cz
AvatarTak Míro, ten Carter je v LA... Tak toho se tu nedočkáš. Nečekám z naší strany velký trade. Zase budem jen paběrkovat. Ale je to fuk. Letos jsme zapracovali mladý kluky další rok přidáme další. Tohle nakupování přeplacených rádoby hvězd je na nic...
 
AvatarWow, to je story!!! Díky za ní moc! Četlo se to jedním dechem a co dodat... Závidím a snad si něco podobného někdy taky dopřeju.
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 20.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík