Geoffrion si je vědom tíhy svého jména, přesto říká: Jsem jiný hráč

25.02.2012, 17:16 | Aktuální téma |  Monika Gordíková
 

Kdyby před takovými patnácti dvaceti lety existoval žánr reality show tak, jak ho známe dnes, jistě by se někdy kamera ocitla u jídelního stolu jedné velké rodiny, která se nesmazatelně zapsala do hokejových dějin hned několika událostmi. Šlo by o Blakea Geoffriona a jeho blízké. Mladý útočník před nedávnem přišel do montrealské organizace z Nashvillu a stal se tak už čtvrtou generací, která je přímo spojená s Canadiens.

Vnoučata přezdívala Bernieho Geoffriona Pappi. Zbytek hokejového světa ho zná pod přezdívkou Boom Boom. Pokaždé, když se člen hokejové Síně slávy sešel s rodinou, usedl v čele stolu a vyprávěl nepřeberné množství příběhů. Jak hrál se slavnými hráči, jak cestoval vlakem, jak se hrálo v tehdejší NHL. Bernie líčil o všem, co si pamatoval ze svého sportovního života. „Seděl jsem tam a všechno pečlivě poslouchal, snažil jsem se něco si z toho vzít," říká Blake Geoffrion, nový Buldok a Bernieho vnuk.

Hokejoví fanoušci si nemohou pomoci, přestup Blakea do organizace Canadiens jim už dlouho přišel jako nevyhnutelný. Když dáte DNA tohoto čtyřiadvacetiletého forvarda pod mikroskop, uvidíte všude geny s písmeny CH, která zdobí dres slavného celku. Pradědečkem Blakea byl Howie Morenz, obrovská legenda Habs a jeden z nejlepších hráčů historie. Dědečkem byl už zmiňovaný Bernie Geoffrion. Jako druhý v historii dokázal nastřílet přes padesát branek za sezonu. Nezapomenutelný je jeho útok s Rocketem Richardem a Jeanem Beliveauem. A konečně tatínek. Tím je Danny Geoffrion. I on si zahrál za Habs.

Je to skoro námět pro Hollywood a klikatá cesta tomu příběhu sluší. Blake vyrostl na předměstí Nashvillu. Rodina se tam přestěhovala, když Danny skončil s hokejem. Blake se tam učil hrát hokej, aniž by ho k tomu kdokoli nutil, aniž by cítil tíhu jména na zadní části dresu. „Tam na jihu nikdo nevěděl, kdo jsem." Nejmladší z rodu hrál v americkém vývojovém hokejovém programu, pak šel na univerzitu do Wisconsinu. Tam nosil číslo 5, jako poctu svému dědečkovi. Na univerzitě se stal kapitánem a vyhrál Hobey Baker Award pro nejlepšího univerzitního hráče ve Spojených státech.

Na draftu v roce 2006 třikrát sledoval, jak si Montreal vybral někoho jiného. Habs tehdy volili Davida Fischera, Bena Maxwella a Mathieua Carleho. Když mu před pár dny zazvonil telefon a on se dozvěděl, že jde do Montrealu, nevěděl, zda tomu má věřit. Načasování trejdu nemohlo být lepší. K farmě Habs z Hamiltonu se připojil jen několik dní před zápasem, pro který byl jako kulisa vybrán stánek prvního týmu, Bell Centre. To znamenalo, že čtvrtý z rodu si zahrál na posvátném ledě Habs.

Geoffrion sice nebyl se svým výkonem v utkání Hamiltonu proti St. John´s spokojený, nicméně právě jeho trefa byla tou první týmovou v nájezdech. Pravdou je, že Blake byl do té doby v Montrealu jen jednou. V roce 2006, když se slavnostně vyvěšoval dres jeho dědečka, který jen pár hodin předtím zemřel. Blake byl tím posledním, kdo s ním mluvil. „Chraplavým hlasem mi do telefonu řekl, že je čas," vzpomíná Blake. Už nestihl za dědečkem dojet.

Tehdy se spolu se svými třemi bratry procházel po ulicích Montrealu a dozvěděli se, co ve městě příjmení Geoffrion znamená. Uvědomili si, že děda tam hodně znamenal. To je na jednu stranu krásné, na druhou je to dědictví plné zodpovědnosti. Blake se ale srovnání se slavným Boom Boom brání. Hraje úplně jiným stylem. „Jsem obousměrný hráč, který hraje tvrdě za všech okolností. Nejsem čistokrevný střelec. Myslím, že tohle se teprve ukáže."

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:jj, díky
 
26.02.2012 13:45 | reagovat
Gordice | gordik@centrum.cz
AvatarReakce na příspěvek:Prostě a jednoduše, je znechucenej z toho, jaká je v týmu pracovní morálka a jak si každej žije ve svým světě. Slovo "týmový" je dost sci-fi. Na konci říká, že má klub moc rád a chtěl by tam hrát co nejdéle.
 
Avatarumíte někdo francouzsky? překladač mi moc nepomohl, stejně tomu moc nerozumím...
http://www.journaldemontreal.com/2012/02/25/plekanec-en-a-gros-sur-le-coeur
 
AvatarReakce na příspěvek:Zaslouží nezaslouží...Carey je mladá brankářská hvězda, která musí chytat a okolo těch 70 zápasů ročně se bude motat pořád, s tím nic nenaděláš. A já jsem jen pro. Navíc ještě někde ve skrytu duše doufám, že Carey opět dosáhne na 30 výher, i když to je asi jen sen smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Budaj si podle mě zaslouží toho prostoru víc než dostává. Navíc Carey toho už musí mít plný zuby, když dělá co může a dopadá to...jak všichni víme.
doufám, že už se z tý chřipky dostali a předvedou, že hokej ještě nezapomněli. smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:ja verim v prohru.. grigorenko se nam blizi co raz vice
 
AvatarDnes v bráně s Budajem.
Hrajem v 11, takže se na tu bídu podíváme hezky všichni, co? smajlik Dělám si srandu, dneska věřím ve vítězství, protože už nastala ta letošní perioda Habs= několik zápasů otřesných a poté jeden vydařený smajlik
 
Avatarten Holland je bombovej
shok

http://habsprospects.hockeyhq.net/
 
26.02.2012 10:56 | reagovat
Mireaux | lang@mestolysa.cz
Avatarklid před bouří...
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 26.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík