Výstražné znamení? Gallagherova absence by mohla Bergevina donutit k činům

28.11.2015, 09:45 | Aktuální téma |  Vojtěch Balon
 

Montréalští Canadiens mají zaděláno na nejlepší základní část v bohaté klubové historii. Šance na přepsání dějin se však znatelně snížila, poněvadž minimálně měsíc bude Therrienově partě chybět klíčové pravé křídlo Brendan Gallagher, jenž v nedělním utkání proti New Yorku Islanders obětavě zablokoval ránu Johnyho Boychuka a schytal to pukem do prstu.

Rozsudek je pro hrdý klub krutý: dva zlomené prsty, doba rekonvalescence čtyři až šest týdnů. Na Gallagherův zkroucený prst není vůbec hezký pohled.

Pro jeho mnohdy neuvěřitelnou obětavost si Habs Brandona Gallaghera cení, v neděli si však produktivní forvard (19 bodů ve 22 duelech) vybral pořádnou porci smůly. A co hůř, Canadiens za něj nemají adekvátní náhradu. Generálnímu manažerovi Montréalu Marcu Bergevinovi se totiž dlouhodobě nedaří vyřešit situaci na postu, na kterém Habs nejvíce tlačí bota - pravé křídlo. Pokusy s Vanekem, Brierem či Parenteauem v minulých sezónách vyšly prachbídně. V létě získaný Zask Kassian se léčí ze závislosti na návykových látkách a datum jeho návratu je neznámé, zatímco Alexandr Sjomin si očividně vůbec nesedl s přísňákem na lavičce Habs Michelem Therrienem.

Tomu ze zdravých hráčů na pravé křídlo zbyli Devante Smith-Pelly, Sven Andrighetto, Dale Weise a zmiňovaný vyhaslý Sjomin. Therrien může teoreticky počítat i s Torreym Mitchellem, jenž je však původním povoláním centr. A hlavně centr do čtvrté formace. To není vozba hodná jednoho z favoritů na Stanleyův pohár, že ne? Kouč Habs navíc ne a ne najít ideální mix, kromě stálice ve třetí lajně Dalea Weiseho, parťáka Tomáše Fleischmanna, se výše zmínění sestavou různě točí. Jednou jsou v první lajně, podruhé zůstanou jen na tribuně...

Gallagherovo zranění tak může (a asi by i mělo) posloužit generálnímu manažerovi Marcu Bergevinovi jako červený hadr rozzuřenému býkovi. Habs mají přetlak v defenzívě, Bergevin by tak mohl jednoho ze svých obránců ve spodní polovině sestavy zabalit do balíčku s jedním z nadějných prospektů či vysokou draftovou volbou a pokusit se ulovit "velkou rybu" na pravé křídlo.

Podle všeho je k dispozici coloradský univerzál Matt Duchene, server sportsnet.ca spekuluje i o Jordanu Eberlemu, jehož jméno je v souvislosti s nějakou výměnou skloňováno už roky. Colorado ani Edmonton navíc nemají dvakrát kvalitní defenzivní valy a posilu do zadních řad by ve zmíněných klubech brali všemi deseti.

Vážní kandidáti na trejd jsou dva. P.K. Subban, Andrej Markov, Nathan Beaulieu a Jeff Petry jsou samozřejmě nedotknutelní, trejd Alexeje Jemelina pak vzhledem k jeho stropové zátěži 4,1 miliónu dolarů a klauzuli o nevyměnitelnosti nepřipadá v úvahu.

Po této sezóně ale končí smlouva velezkušenému Tomu Gilbertovi, jenž je stále platný a sbírá jeden plusový bod za druhým, ale do třetího páru je pro Habs za 2,8 miliónu dolarů zbytečně drahý. V Coloradu či Edmontonu by pro něj určitě našli lepší uplatnění.

A i vzhledem k dobrým výkonům mladého Grega Pateryna se do role věčného náhradníka propadl Jarred Tinordi, jenž se Therrienovi nevešel do sestavy ani jednou (!) z třiadvaceti zápasů. Habs ho ale nechtějí poslat na farmu, jelikož by Tinordiho museli umístit na listinu k zařazení. Odtamtud by si relativně mladého, levného, urostlého a talentovaného zadáka mohl stáhnout jakýkoliv ze zbývajících devětadvaceti týmů zdarma.

Tom Gilbert s Jarredem Tinordim samozřejmě Bergevinovi nebudou stačit na získání jednoho ze dvou výše jmenovaných hráčů, šéf Habs by se pravděpodobně musel rozloučit i s jedním z mladíků vybraných v prvních kolech posledních draftů (na ráně je prý Nikita Ščerbak), případně budoucí volbou v prvním kole.

Letošní výsledky Canadiens hovoří jasně, tým je podle všeho připraven na úspěch v play-off. Vzhledem k rostoucímu věku některých z opor (Plekanec, Markov) se taková příležitost už nemusí za pár let opakovat, Bergevin by tedy měl vzít Gallagherovo zranění jako příležitost a konečně získat další pořádné pravé křídlo - možná poslední chybějící dílek do vítězné mozaiky?

Článek byl převzat ze serveru nhl.cz (http://www.nhl.cz/vystrazne-znameni-gallagherova-absence-by-mohla-bergevina-donutit-k-cinum/5007578) - DĚKUJEME!

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Máš pravdu... Špatně to sehrála celá pětka.

Nicméně ke Carymu, já nějak doufal, že na Winter Classic bude zpět. Tohle je obrovská rána a i já se přidávám spíš na realisticky pesimistickou stranu, že tohle bude hodně těžké a ty body ze začátku se budou hodně hodit. Condo je super, ale elitní golman to není, což vlastně bylo vidět proti NJ naposled. Nic vyloženě nepodělal, ale všichni víme, že s Carym bychom brali dva body my. Ach jo, Kreiderovi doufám taky někdo pošramotí zdravotní kartu, nikomu to nepřeju, ale jemu ano.
 
AvatarNo tak tohle smrdí průserem a to nejenom pro tuhle sezónu - Price nám bude chybět 6 týdnů a kdo ví, jaké stopy to zranění zanechá do budoucna...smajlik. To bude pro nás těžká zkouška, přece jenom Condon malinko slevil z nastoleného trendu a Tokarskiho jsem ještě letos pořádně chytat neviděl. K tomu out Mitchell, Gallagher, Semin... Ještě se nám ten vynikající vstup do sezóny bude náramně hodit!
 
AvatarReakce na příspěvek:Jo a jinak jsem si teď ještě prohlédnul ten vyrovnávacé gól a Pleky tu buly vyhrál - jenom za ním ten puk paradoxně rychleji sebral hráč Devils...
 
AvatarReakce na příspěvek:Ano, to jsem zapomněl dopsat, Condo tu vyrovnávací branku mohl mít. To je zkrátka rozdíl mít v bráně nejlepšího golmana na světě nebo solidní průměr. Ten rozdíl pak přináší nebo naopak ztrácí pro tým hodně bodů.
Co mě ale taky naštvalo byl Markov při OT winneru Devils. On se svým bruslením jezdí dovnitř útočného pásma jako by se nic nedělo, přitom ví, že on je poslední. Tenhle gol jde dost na něj.
Ale co už, tři body s tak nepříjemným soupeřem nejsou ve výsledku špatné. Ted doma Jackets a Craps, to budou zajímavější zápasy.
 
AvatarReakce na příspěvek:Přesně tak, téměř zrcadlový průběh, jenom my jsme srovnali mnohem dřív a mohli jsme rozhodnout v normálním čase - o to víc mrzí to vyrovnání 20 sekund před koncem... Jasně, Pleky nebyl v tomhle utkání zrovna top na buly, ale Condon v tomhle případě taky nemá úplně čisté svědomí, protože tu ránu viděl. Vůbec nechápu ten gól v prodloužení, to byla naivita jako prase... Jak píšeš, stejně jako ten první zápas, tak i tento byl takový nijaký pro diváka, těší snad jen probuzení Galchenyuka. Jednoznačně jsme si ale měli ten zápas při tom vývoji pohlídat, to je bez debat!
 
AvatarTak jsme se vžili do fandů Devils. Ti včera byli přeci jen lepší, ale body jsme brali my. Dnes jsme byli si myslím lepší my a měli jsme víc golových šancí, ale body bere soupeř. I tak to byl takový nemastný výkon a moc mě ten zápas nebavil. S prvním golem nešlo moc dělat, to Patty skvěle protečoval, ale z druhého golu viním hlavně MT. Vím, že Plekymu bezmezně věří, ale jak může na nejdůležitější buly zápasu dát chlapa, který ten zápas prohrává jedno buly za druhým? Měl tam být Flynn. Být Mitchell v sestavě, tak tam jde určitě on... V OT už to je o štěstí vlastně dost podobně jako v nájezdech. Naše trojka propadla a bylo po zápase. Škoda toho ztraceného bodu.
 
AvatarTak to na poblití! Nevím proč jsme to nebyli schopní udržet. Navíc když za stavu 2:0 jsme to měli celkem pod kontrolou. Šance byli na obou stranách a devils vůbec nebyli špatní, to se musí nechat. Podle mě jsme byli až moc v pohodě a na to jsme doplatili, tak jako třeba loni proti Arizoně, byl to totiž naprosto stejný scénář zápasu. Chudák Chuckie, ten by si určitě za svůj výkon výhru zasloužil. Takových zápasů jsem ovšem zašil u habs hodně, takže někdy celkem ohraná písnička. Nedá se nic dělat proti Jackets musíme zabrat. Jo a že Carey bude chybět měsíc to je doufám vtip.smajlik
 
28.11.2015 17:48 | reagovat
wp2t | wp2t@seznam.cz
Jestli sou na eliteprospects správný údaje, tak druhý v bodování na farmě habs za Hollowayem je pravé křídlo Michael McCarron,20 let, 195 cm, 108 kg vytáhnutý v 1.kole draftu 2013. (Ovšem taky nejvíc trestných minut z celého týmu.) To by bylo něco vidět u soupeřů habs něco takového před bránou, ale MT nemá nejspíš rád, když ho bolí za krkem, když má hráčům něco vysvětlovat.(viz. Tinordi)
 
AvatarCelkem dobře napsáno, ale já moc v trejd nevěřím. MB to bude chtít uhrát se zásobou z farmy, což při pohledu na Ghetta není špatný nápad. Ale přetlak v beku je a Tinordi nemůže sedět na tribuně pořád. Ted byl sice poslán na conditional stint na farmu na dva týdny (moc nechápu, že to jde a nemusel přes waiver), ale to je jen dočasné řešení. Pokud se nějaký bek nezraní, tak se do sestavy nedostane. Ideální by byl trejd Jemelina, ale to je asi jen zbožné přání.
Takže Gallyho nepřítomnost nějak vydržíme, horší je měsíční absence Caryho...
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 19.03
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Naprostý souhlas, herně jsme byli snad celý zápas lepší, ... | více
  • Ty vole z čeho chceme dávat góly? Takových šancí ... | více
  • CP30 nebo CP31, to je prece jedno :-) vse ... | více
  • Letos v listopadu to bude 7 let co jsem ... | více
  • To bych se asi hecnul a zajel se podívat, ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík