Od nechtěného hráče až do prvního útoku Canadiens

09.12.2015, 15:16 | Aktuální téma |  Tomáš Bečka
 

Když se před dvaadvaceti lety narodil v pětitisícovém švýcarském městečku Sumiswald Sven Andrighetto, asi nikdo netušil, že by to jednou mohl dotáhnout až do elitní útočné řady Montrealu Canadiens. A přesto se tak stalo. Subtilní křídelník už od mala ukazoval svůj talent a píli, díky níž si ho nejslavnější klub světa vybral ve třetím kole z osmdesáté šesté pozice vstupního draftu NHL roku 2013. Ale pojďme postupně po stopách Andrighettovy kariéry.

Mladý forvard odstartoval svou hokejovou dráhu v týmu EHC Dübendorf, za který například v sezoně 2004/2005 nastupoval i gólman Colorada Avalanche Reto Berra. Ve čtrnácti letech, tedy v ročníku 2007/2008, ale začal hájit barvy ZSC Lions. Svými výkony v mužstvu do patnácti let, kde posbíral za devatenáct zápasů třicet dva bodů za sedmnáct branek a patnáct asistencí, si řekl o místo ve výběru do sedmnácti let. V záložním mužstvu této věkové kategorie nastoupil k sedmnácti střetnutím, v nichž zaznamenal deset gólů a třináct asistencí. Během jediného stratu za první celek sedmnáctiletého družstva se mu bodovat nepodařilo.


To se ale o sezonu později změnilo. Andrighetto nastoupil k dvaceti osmi zápasům a nashromáždil pětadvacet kanadských bodů, což mu vyneslo pozvánku i mezi dübendorfské juniory. Povedené výkony nezůstaly bez povšimnutí ani u reprezentačních trenérů do šestnácti let, a tak mohl rodák ze Sumiswaldu nastoupit do třinácti mezistátních utkání, v nichž sedmkrát bodoval.


Skutečný průlom čekal na Andrighetta v ročníku 2009/2010. V kategorii do sedmnácti let zaznamenal během dvaadvaceti utkání neuvěřitelných 55 bodů (24+31), přičemž dalších 24 bodů (16+8) přidal v deseti zápasech play-off. Svými schopnostmi se posunul do juniorské kategorie a jeho bodové přísuny ho rovněž katapultovaly na dubnové mistrovství světa do osmnácti let v Minsku. V šesti zápasech nastřádal tři asistence, přičemž jednu branku připravil pro svého spoluhráče Gregoryho Hoffmanna během utkání o páté místo proti České republice a i díky této trefě vyhráli Švýcaři 6:5.


Po této sezoně se Andrighetto dočkal prvních stratů mezi seniory. Ve druhé nejvyšší švýcarské soutěži nastupoval za GC Küsnacht Lions a EHC Visp. Celý rok opět vyvrcholil na mistrovství světa do osmnácti let, kde během šesti duelů pětkrát bodoval (3+2). V roce 2011 si ho pak ve vstupním draftu CHL vybralo z celkově jedenácté pozice mužstvo Rouyn-Noranda Huskies, a talentovaný Evropan se tak vydal za oceán. Dvě sezony stráveně v QMJHL dokazoval svůj um, ovšem ne vše šlo tak hladce, jak by se mohlo zdát. První sezonu zakončil se ziskem 74 bodů (36+38) v 62 střetnutích. Mladý forvard už pokukoval po šanci dostat se mezi vyvolené při draftu 2012, ale ani povedený bodový výsledek mu pozici mezi mladými talenty nezajistil. Na vině byla především drobná Andrighettova postava, jelikož švýcarská dvaačtyřicítka měří jen 178 centimetrů a váží 85 kilogramů.
Pokračoval tedy v Rouyn-Noranda a ve druhém ročníku dokonce nasbíral bodů 98 (31+67), a to odehrál o devět zápasů méně. Navíc se mu povedlo ve vyřazovací části posbírat za čtrnáct utkání neskutečných 30 bodů za 8 branek a 22 asistencí. Tento počin tak už nezůstal bez povšimnutí týmů NHL.


Ve třetím kole na celkovém 86. místě si ho vybrali právě Canadiens. Celou následující sezonu 2013/2014 strávil na farmě v AHL u Hamilton Bulldogs. Premiéry v NHL se dočkal 6. prosince 2014 na ledě Dallasu Stars. Ve 43. minutě dokonce vsítil po přihrávkách od Plekance a Sekáče svou první branku, jíž snížil na 1:3. Canadiens ale tento duel prohráli 1:4. V dalších jedenácti zápasech si připsal už jen jeden gól a jednu asistenci.


I letos začínal Andrighetto na farmě, ale kvůli zranění Torreyho Mitchella ho trenér Michel Therrien 20. listopadu povolal do prvního týmu. Své šance se chytil, když v sedmi zápasech už třikrát skóroval. Naposledy se trefil v neděli proti Carolině. Tím však jeho vzestup u Canadiens nekončil.
I kvůli zranění ostatních hráčů a vinou dvou porážek proti Washingtonu, respektive proti Carolině se lodivod týmu rozhodl přeskupit útočné řady. Před čtvrtečním duelem s Bostonem se tak rychlý štírek posunul do první formace na křídlo k Maxu Paciorettymu a Alexi Galchenyukovi. Druhá letka se skládá z Ellera, Plekance a Byron. Tomáš Fleischmann se vrací do třetího útoku k Desharnaisovi a Weiseovi, neboť takto společně už dohrávali zápas v Raleigh. Do čtvrté formace opět naskočí Daniel Carr společně s Flynnem a Thomasem.


„Byl jsem skutečně nadšený a stále jsem. Hrát po boku Paciorettyho, jednoho z nejlepších hráčů v lize, je pro mě něco neskutečného," prohlásil pro canadiens.nhl.com Sven Andrighetto. Chválu na něj pěje i kapitán a budoucí kolega z útoku Max Pacioretty. „Je schopný hrát s pukem, ale důležitější je že, je tak rychlý, že se může jednoduše dostat do útoku. Takže si myslím, že kreativita spolu s rychlostí mu dává možnost produkovat tento styl hry, což je velice důležité, především až budeme hrát proti silnější soupeřům," zhodnotil kapitán Habs největší přednosti šikovného forwarda.


Andrighetto má tak možná našlápnuto k další průlomové sezoně. Samozřejmě mu do sestavy pomohla nejrůznější zranění jeho spoluhráčů, ovšem Švýcar se ujal své šance v NHL nebojácně a už ve čtvrtek bude z první řady čelit největším útočným hvězdám Medvědů z Bostonu.

foto: Gregg Forwerck/NHLI via Getty Images

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
Avatarty vole! To už si dělají fakt prdel.smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:No, když se na ty zápasy podíváš zpětně, tak nemůžu říct, že bychom na Condona propouštěli nějak extrémně hodně střel... Možná, že i v tomhle je paradoxně zakopaný pes - on ještě není takovým gólmanem (a není zdaleka sám), kterému by nevadilo, že je málo v permanenci. A pak daleko snáz dostane góla a jeho statistiky jdou zákonitě dolů. Tím vůbec neříkám, že je špatným gólmanem - naopak, pořád si stojím za tím, že mi svým pojetím tak trochu připomíná Price, což beru jako velmi dobrý, až vynikající vzor!
 
10.12.2015 20:33 | reagovat
wp2t | wp2t@seznam.cz
Condon není jako Price on je prostě jiný. A každé mužstvo upravuje svůj obranný systém taky podle potřeb a stylu svého brankáře. Habs ne. Na těch pár zápasů ze začátku, kdy byl jako náhrada to nestálo za to, ale teď už chytá delší dobu a soupeři maj jeho styl přečtený a chyby odhalené.
 
AvatarReakce na příspěvek:Nestěžuju, jen prostě tvrdím, že to štěstí a forma, co měl zkraje, už se ho nedrží a když k tomu přidáme naší neschopnost v koncovce, jsou z toho tyhle poslední výsledky. Přesně, jak napsal Parda - Price je tím rozdílovým článkem a myslím si, že třeba v Carolině bychom s ním za zády body brali... Ale je to jenom spekulace, samozřejmě...
Horší je, že ten obraz hry se začíná pomalu měnit v tom, že už nedokážeme zdaleka tak lehce projít do pásma a vytvořit tam tlak, jak tomu bylo ve většině předchozích zápasů. Když k tomu připočtu pomalu nastávající problémy s koncovkou, začínám mít obavy, že nastává, doufám krátké, "období temna"...smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Přesně, tohle bychom asi nevyhráli ani s Carym, ten by nám tu tunu šancí v prvních dvou třetinách asi neproměnil. Ale v jiných zápasech člověk cítil, že tu a tam ten gol by Carey měl a to dělá toho rozdílového hráče, v Caryho podání nejlepšího hokejisty světa, který týmu přináší tolik bodů. Asi jako Kane nebo duo Benn-Seguin.
Chyby byly opravdu stupidní, to pro Chukyho bude znamenat zase pakování a postup sestavou. A jak říkal Míra, tak už nás opouští střelecké štěstí. Zdaleka už nedáváme tolik branek, jako na začátku sezony.
Dost mě sere, že se na nás ten šašek Rask chytl. Ta jeho tragická série byla parádní.
Detroit musíme, cítím, že se Ticker hecne a předvede nám, že do NHL patří.
 
AvatarReakce na příspěvek:Přesně, máme teď prostě normálního brankáře, jako 80 % ostatních družstev, který chytně něco navíc, ale někdy dostane také lacinější branku, což ale dnes nejde moc říct... Bohužel jsme předvedli bídnou přesilovou hru a navíc v ní dostali branku. Boston to nastartovalo a pak už to byla parodie na výkon. První dvě třetiny dobré, Boston měl v podstatě jednu šanci v první části a něco málo v druhé. Bohužel po dlouhé době zachytal proti nám Rask, což se mu dlouhodobě nedařilo. Třetí prohra v řadě a navíc nepříjemný Detroit, už by to chtělo body. Myslím si, že tyto rotace v sestavě nikomu nepomáhají a MT tohle rozhodně nezvládá, jen trošku se nedaří a on to roztáčí jako o Matějské, prostě nechápu...
 
10.12.2015 09:36 | reagovat
Frankie33 | patrick33@seznam.cz
AvatarNeproměňování šancí a stupidní chyby :-/ Nevím co si pořád stěžujete na brankáře... Carey to není, ale chytá výborně.
 
AvatarTo jsme to zase posrali...smajlik! Dvě třetiny sice nijak oku lahodící, ale snaživý a bojovný výkon, kdy jsme byli lepší, a potom podělaná třetí třetina, kde to navíc načneme stupidní chybou při vlastní přesilovce... Tak nám tu začíná, obávám se, jedna nepříjemná série, protože nám začíná dělat velký problém naše stará nemoc - proměňování šancí! A co si budeme povídat, Condon už dávno není tím Condonem z úvodu sezóny...
 
AvatarTak Semin u nás dohrál, kontrakt je u konce a je volným hráčem. Sven je velký talent a dle mě by už první tým neměl opustit.
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 02.05
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Tak Winnipeg vyhučel až překvapivě rychle, to jsem nečekal... ... | více
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík