NHL je tady! Montreal vybojoval bod v Torontu

12.10.2023, 06:18 | Reportáž ze zápasu |  Martin Formánek
 

Montreal má před začátkem nové sezony poměrně mladý tým, který je prošpikován pár zkušenými veterány v čele s Brendanem Gallagherem, Davidem Savardem, Tannerem Pearsonem či Michaelem Mathesonem, což jsou zhruba třicátníci, takže stále poměrně mladí hráči, kteří přesto jsou určitými mentory mladíčků, kterým je 21 či 22 let. A nebo dokonce jen 19 let v případě Juraje Slafkovského. Přestavba tedy probíhá zatím výborně, a byť stále není ještě hotová, v Montrealu se buduje hodně zajímavý celek. Že se hodně sází na mládí dokazuje i fakt, že Nick Suzuki je ve 24 letech kapitánem.

Prvním zápasem nového ročníku NHL nemohl být jiný duel než derby s Torontem. Úvodní třetina proběhla vzhledem k průběhu utkání vcelku v "poklidu", nabídla jen jednu branku, které dosáhl ve 4. minutě po úniku Jake Evans.

I úvod druhé třetiny patřil hostům. Canadiens předvedli výborný a především rychlý přechod z obrany do útoku. Dach zavezl puk po pravém mantinelu do útočného pásma a přes Slafkovského se dostal kotouč až na levou stranu brankoviště, odkud překonal brankáře Samsonova nová posila Alex Newhook. Moc nechybělo a Montreal vedl ve 26. minutě už 3:0. Gól Caufielda ale nebyl kvůli předchozímu ofsajdu uznán, čímž se nastartoval obrat Toronta. Napřed vstřelil kontaktní gól Gregor, načež přišly dva přesilovkové údery. Ve 35. minutě vyrovnal Matthews a ve 40. minutě strhnul vedení na stranu domácích Nylander.

U v třetí třetině pokračovala přestřelka. Nejprve z z okraje levého kruhu srovnal na 3:3 Cole Caufield. O pár vteřin později z toho bylo vedení v zápase. Tlak Montrealu vyústil až ve střelu Xhekaje od modré, kterou před brankou tečoval Alex Newhook. A bylo to ještě lepší. Po obrovské hrubce domácích, kdy Liljegren ve vlastním pásmu špatně rozehrál, puk zachytil Harvey-Pinard, jenž přihrál Jessemu Ylonemu, který zvýšil na 5:3.

Toronto zabralo až při hře bez golmana. Naději jim přinesl šťastný gól Austona Matthewse, když puk z nulového úhlu propadl Allenovi mezi nohou a tyčí do branky. Toronto dokázalo takřka namožné a vsítilo další gól ve hře bez golmana. Byl to opět Matthews který tak zkompletoval hattrick a vyrovnal na 5:5.

V proloužení branka nepadla tak zápas musely rozhodnout samostatné nájezdy. Šťastnější byli nakonec domácí, a berou tak výhru 6:5.

Branky a nahrávky: 28. Gregor (Klingberg), 35. Matthews (Marner, Tavares), 40. Nylander (Klingberg, Tavares), 56. Matthews (Tavares, Rielly), 59. Matthews (Nylander), rozh. náj. Marner - 4. Evans, 22. Newhook (Slafkovský, Dach), 45. Caufield (Matheson, Suzuki), 46. Newhook (Xhekaj, Dach), 52. Ylönen (Harvey-Pinard)

Statistika
Střely na bránu: 42 - 24 | Přesilová hra: 2/4 - 2/4 | Trestné minuty: 15 - 25

Kdo se postavil do brankoviště?
Ilja Samsonov (TOR) - 19 zákroků, 5 OG, úspěšnost 79,2 %, odchytal 62:06
Jake Allen (MTL) - 37 zákroků, 5 OG, úspěšnost 88,1 %, odchytal 65:00

Tři hvězdy utkání
1. Auston Matthews (TOR) 3+0
2. Mitchell Marner (TOR) 0+1
3. Alex Newhook (MTL) 2+0

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarTheo: Opět nic jiného než souhlas smajlik. Gallagherův styl hokeje je zničující pro tělo a když k tomu připočtu ty nesčetné drobné i větší zlomeniny, je jasné, že se to muselo časem projevit. Máš pravdu, že už loni jsme tu na to párkrát narazili, že on už má svá nejlepší léta za sebou a jediné, co může nabídnout, je bojovnost - dnes jsme viděli, že ani tohle už mu fyzička úplně nedovolí... Ta lajna byla i kvůli němu nejhorší, ani Pearson se nijak nevytáhl, ale tam si myslím, že ještě určité možnosti jsou a pokud tam postupem času přesuneme ze čtvrté Harvey-Pinarda, nemusí to vůbec fungovat zle. Dvoraka bych už raději v naší sestavě vůbec neviděl!
A mimochodem - tvl, co ta Cheza??? Neříkej mi, že takové probuzení mají na svědomí jen Kašové smajlik?
 
12.10.2023 13:10 | reagovat
Theo33 | Matts88@seznam.cz
AvatarJá nevěřím. Proč? Vypadal tak už loni. Často zraněný. Dlooouhé léto: Doléčit, potrénovat, a v přípravě i včera je nejpomalejší hráč v sestavě. Dá jeden bazén a lapá po dechu. Snaha, bojovnost tam vždycky bude, ale šťáva do motoru není. To se v průběhu sezony těžko zlepší, naopak.

9let hrál za Habs se šílenou slevou, pak mu Bergi dal jednu za odměnu od cesty (se slzami v očích smajlik )a dnes je to jeden z nejhorších kontraktů v NHL. Mám ho rád, ale tady hotovo. Ještě, že mu nedali loni to \"C\", to by vypadalo strašidelně. Bylo by mi ho líto.

Pearson se bude v sestavě točit s Pezzem (RHP do třetí) a Heinemanem. Až se vrátí Dvorak, tak Gallyho v sestavě těžko MSL obhájí.

Monty dobrý přechodně. A snad něco vyroste s Dobeše nebo Fowlera. S gólmany je to těžké tipovat.
 
AvatarGallymu už loni strašně dlouho trvalo, než se dostal do hry. Potom začal mít svělé momenty, ale bohužel jen občas a to rozhodně nestačí. Věřím, že se ještě zvedne a bude alespoň tím starým dobrým pracantem v předbrankovém prostoru. Pokud ne, tak se budeme muset smířit s tím, že přichází čas na to, aby se ukázali jiní.
 
AvatarNaprosto v plném rozsahu podepisuji příspěvek od Thea...smajlik. Mluvíš mi z duše, hochu smajlik.
 
AvatarAsi je předčasné dělat soudy po jednom zápase, ale Gally a Pearson byli opravdu dost ztracení. Pearsona neřeším, u Gallyho věřím.
Po rozmazlených letech s Carym v zádech to bude dlouho hledání někoho alespoň se blížícímu jeho kvalit, ale čas na to ještě je a na softy v naší síti už jsem si celkem zvykl.
Jinak souhlasím co píšete, Dachova lajna super, jinak to byl koukatelný zápas, škoda neregulérního gólu na 3:0, nahrávka Monahana nádnerná a taky za stavu 3:0 by to Leafs nemuseli zvládnout a my to nakonec podělali, ale bod dobrý a hlavně jsme udělali si myslím výborný první dojem.
 
AvatarZa bod proti Leafs se na úvod rozhodně nemusíme stydět. Na druhou stranu ztratit necelých pět minut před koncem vedení o dva góly opravdu není nic moc, obzvlášť když máme na lopatě tak silný tým jako je Toronto.
Dachova lajna se mi také hodně líbila a Slafkovský snad konečně ukáže, že ho čeká v NHL světlá budoucnost.
Bod je fajn, ale v tom prodloužení jsme to mohli a měli rozhodnout.
 
12.10.2023 11:32 | reagovat
Theo33 | Matts88@seznam.cz
AvatarNew-Dach-Slaf nejlepší lajna, o parník. Dach i Newhook se GM povedli, lepší než loterie na konci prvního kolo, kterou stejně dloooouhodobě neumíme. (Viz XX případů, teď posledně Mešár).

Čtvrtá řada dobrý. Monahana mi je líto. Ten bude sestavou hodně putovat, když zdravý, tak jeho hockey IQ je naprosto nepostradatelný pro tým. Bohužel Pearson neviditelný a teď na rovinu: Gallagher je heart and soul, poslední vzpomínka na old Habs, srdcovka. Ale ten borec je absolutně done.Tam už není šťáva, není kde brát a při jeho stylu je to absolutně nejdůležitější. Odevzdal vše, slabší hráč v sestavě Habs nebyl (v přípravě i v noci). Mrzí, ale realita.

Xhekaj klobouček, navíc umí hrát i hokej. Matheson zraje. Ghule-Kovacevic dobrý. Allen pár slabších gólů. No holt budeme dlouho hledat dlouhodobého top startera, to víme. Těším se na PP za rok s Hutsonem, to bude paráda. Slušný start, zlepšovat se, to je cíl téhle sezony.
 
AvatarZa mě dobrý, i když ztratit takto vedení je velká škoda. Potřebujeme Allena v dobré formě, teď se moc nepředvedl... Výborně se jeví náš útok, snad se zase po 10 zápasech nerozpadne vinou zranění a všichni odehrají pořádnou porci zápasů. Druhá formace skvělá. Newhook by mohl být vynikající posilou a Slávek se snad chytne. Dach byl výborný již loni... Vlastně se mi líbí všechny 4 formace, jen H-P je asi škoda ve čtvrté, ale bohužel jinde teď místo není, hlavně, že hraje. Uvidíme, co beci, tam to bude rozhodující a brankář...
 
AvatarCelkem pěkný výkon od nás, moc se mi líbila řada Newhook-Dach-Slafkovský - hráli výborně a třeba Slafkovský byl hodně vidět. Ale dvakrát ztratit dvoubrankové vedení, to by se určitě stávat nemělo... Zlomovým okamžikem byl neuznaný gól na 0-3 a o chvíli později jejich gól na 1-2, který jde za Allenem - to samé čtvrtý gól, bohužel smajlik. Vyloučení Evanse před jejich, myslím, třetím gólem naprosto směšné. V prodloužení jsme sehráli přesilovku tragicky, o ničem a nájezdy se nám nepovedly vůbec. Ale bodík z Toronta dobrý smajlik.
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Toronto Maple Leafs
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 27.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík