Marc Denis

 Profil
Datum narození:  01.08. 1977
Místo narození:  Montreal, Kanada
Váha:  88 kg.
Výška:  185 cm.
Střela/lapačka:  Levá
Draft:  Colorado, 1995
Pořadí v draftu (celkem):  25.
Status v klubu:  bývalý hráč
 Info

V sezoně 2005-2006 chytal Denis pátým rokem za Blue Jackets. Od roku 2002 byl jedničkou mladého týmu. Nováček ligy stavěl tým z jinde nechtěných hráčů a především z talentovaných mladíků získaných v draftu. Od týmu se neočekávaly žádné oslnivé výsledky. Účast v play-off? Jednou, možná... Ani na brankáře nebyl vyvíjen žádný velký tlak. Měl prostě chytat. Denis přesto odváděl solidní práci, dozrál ve hvězdu ligy. Jenže v září 2005 se k týmu z Columbusu připojil mladík z Repetigny, Pascal Leclaire. Když mladší z frankofonních Kanaďanů nastoupil do utkání, chytal lépe než Denis. Rozdíl mezi Denisem a Leclairem byl na první pohled viditelný, statistiky ho jen potvrzovaly. Přetahovanou o místo v brance ukončila výměna. Pascal zůstal, zkušenější Denis se stěhoval na Floridu.

Denis se pokusil o návrat mezi elitu v dresu Tampa Bay Lighting. Obhájce Stanley Cupu v roce 2005 přišel o největší hvězdu mužstva, Nikolaje Chabibulina. Ruský fakír podepsal jako volný hráč pětiletou smlouvu s Chicagem. na pět let v Chicagu. Kontrakt mu zaručoval celkový příjem 27 milionů USD. Tampa za něj marně hledala náhradu. Nejprve dala šanci veteránovi Seanu Burkovi. měl společně s dosavadním náhradníkem Johnem Grahamem zalátat díru po ruské hvězdě. Nepovedlo se. Denis byl součástí pokusu číslo dvě. Grahame odešel do Caroliny, Burke posílil Krále z Los Angeles. Vystřídali je Marc Denis a švédský reprezentant Johan Holmqvist. Ani oni neuspěli. Blue Jackets dostali výměnou za Denise finskou legendu Fredrika Norrenu a dalšího seveřana, Fredrika Modina.

Marc zůstal po sezoně 2007-2008 bez smlouvy. Jeho čekání na nový kontrakt utnul až 3. srpna GM Canadiens, Bob Gaigney. Pro jednatřicetiletého brankáře znamenal přesun do Montrealu splnění dětského snu. Proč? Denis patří mezi čtyři aktivní brankaře v NHL narozených v Montrealu (ostatní: Giguere, Brodeur, Luongo).Všichni malí kluci v ulicích tohoto kanadského města chtějí hrát hokej, vyhrát Stanley Cup v dresu Habs. Denis však do rodného města nepřišel jako žádná hvězda, vytoužený hrdina bojů o Stanley Cup. V lepším případě ho čekala role náhradníka Careyeho Price, v tom horším pozice jedničky Hamilton Bulldogs. Denis podle očekávání skončil na farmě. V prvním týmu se místo něj udržel talentovaný Slovák Halák.

Marc Denis chytal před svým pádem výborně, dokonce se zařadil k nejlepším kanadským brankářům v NHL. Svou vlast reprezentoval na dvou seniorských světových šampionátech. V roce 2004 se stal v Praze mistrem světa, když kryl záda Robertu Luongovi: O dva roky později byl v Lotyšsku jedničkou. Z Rigy odjel bez medaile po prohře s Finskem v zápase o bronz. Marc chytal za Kanadu už jako junior, v roce 1997 dovedl svůj tým ke zlatým medailím a byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje. Obhájil tak zlatou medaili, kterou získal jako náhradník Joseho Theodora. V té době patřil mezi největší naděje kanadského hokeje. Zářil v QMJHL v dresu Chicoutimi Sagueneens. Za stejný tým kdysi nastupoval i slavný Georges Vezina. Denis byl zvolen nejlepším brankářem CHL za rok 1997.

V NHL se poprvé objevil v sezoně 1996-1997. Dne 7. prosince nastoupil v dresu Colorada Avalanche proti Los Angeles. Ze své premiéry odešel poražen, inkasoval tři branky. Avs ho draftovali v prvním kole v roce 1995 na pětadvacátém místě. Poté sáhli ještě po dalším gólmanovi, Američanovi Brentu Johnsonovi.Denis se po debutu v NHL přesunul zpátky mezi juniory. Od příští sezony začal chytat na farmě za Hershey Bears. Během dvou let farmaření se dočkal jen čtyř startů v prvním týmu, Avs přece měli Patricka Roye a solidní dvojku v Craigu Billingtonovi. Denis byl bezmocný, proti dvěma ostříleným borcům v dresu Colorada neměl sebemenší šanci. Na farmě nechytal vyloženě špatně, ale také nezářil. Stále se zlepšoval. Učil se vyhrávat. Jeho druhá sezona na farmě byla v porovnání s prvním ročníkem lepší ve všech ohledech. V září 1999 se konečně prosadil do hlavního mužstva Avalanche.

Místo na soupisce mu uvolnil Craig Billington, kterého Avs poslali do Washingtonu za pouhé budoucí vyrovnání. Denis se mohl učit od legendárního St. Patricka. Zastoupil ho v 23 zápasech. Z Denise rostla nová hvězda Avs. Ale nová hvězda Avs rostla také ze Švýcara Davida Aebishera, jedničky Hershey Bears. Co s tím? GM Colorada, Pierre Lacroix, uvolnil svou brankářskou naději pro rozšiřovací draft. Po talentovaném Denisovi okamžitě sáhli Blue Jackets. V Columbusu se tak sešla vskutku zajímavá dvojice gólmanů, Ron Tugnutt a Marc Denis. Tugnutt před dvěma lety udržel neskutečný průměr 1.79 branky na zápas a poté pokud vytuhnul v Pittsburghu, mladý Denis v NHL odehrál pouze 28 zápasů za silné Colorado.

Jak si povedou v brance Columbusu? Tugnutt se znovu našel, Denis dozrál. Po dvou letech učení od zkušenějšího kolegy převzal v roce 2002 definitivně post jedničky. Za Blue Jackets poprvé nastoupil 9. října, dva dny před ním si premiéru v dresu Modrokabátníků odbyl Tugnutt. Denisovi se nejvíce dařilo v sezoně 2003-2004. Skvělými čísly v základní část si řekl o pozvánku do reprezentace. Jak známo, z Prahy si přivezl zlatou medaili. O rok dříve vytvořil rekord NHL v počtu odchytaných minut, když odehrál v sedmasedmdesáti zápasech 4155 minut. Tento výkon překonal až v sezoně 2006-2007 jiný montrealský rodák, Martin Brodeur.

Pro novou hvězdu ligy přišla výluka v nejhorší možný čas. Denis také zvolil nejhorší možné řešení, kromě účasti v exhibičních a charitativních utkání celý rok odpočíval. Nová NHL ho nemilosrdně potrestala. Všechny jeho statistiky rapidně klesly. Ačkoliv bylo v lize mnoho gólmanů s ještě větším propadem formy a vydrželi v brance, sedal si Denis často na střídačku. 1. listopadu si ke všemu zlomil klíční kost a ve třech zápasech ho nahradili Martin Prusek s Pascalem Leclairem. Leclaire nakonec prokázal z trojlístků gólmanů Columbusu největší výkkonost a jako jediný v týmu zůstal. Prusek se vrátil do Čech, Denis byl vytrejdován do Tampy Bay.

V dresu Lightning vyhořel, žádný oslnivý návrat na výsluní se nekonal. Dokonce byl poslán na farmu v Nortfolku. 3. srpna 2008, dva dny po svých jednatřicátých narozeninách podepsal smlouvu s Montrealem. Denis je konečně doma! Dočkáme se ho také v zápase NHL, nebo odchytá celý rok na farmě? Své první mimuty vdresu Habs odehrál proti New Jersey, když v půli druhé třetiny vystřídal třikrát překonaného Jaroslava Haláka.

x
x
x

Děkujeme serveru www.nhlpro.cz za poskytnutí tohoto textu. URL na originální text je: http://www.nhlpro.cz/clanek/13753-brankari-canadiens-marc-denis

Statistiky

Posledních 5 zápasů

Datum Zápas MIN IG S % TM A
02.01.2009 New Jersey Devils vs. Montreal Canadiens » 4:1 20 1 7 85.71% 0 0
Celkem: 20 1 7 85.71% 0 0

Kariéra

Základní část

Sezóna | Klub (ligová soutěž) Část sezóny Z MIN V P ČK IG S % AVG TM A
2008/2009 | Montreal Canadiens (NHL) Základní část 1 20 0 0 0 1 7 85.71% 1.00 0 0
Celkem: 1 20 0 0 0 1 7 85.71% 1 0 0

Legenda: Z=zápasy, MIN=odehrané minuty, V=vítězství, P=prohry, ČK=čistá konta, IG=inkasované góly, S=střely na branku, %=procentuální úspěšnost, AVG=průměr gólu na zápas, TM=trestné minuty, A=asistence

Play-off

Bohužel nebyl nalezen žádný statistický údaj
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 19.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
  • Rika, neříká, to je jedno, ale Savard mel i ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík