Série nekončí, bouřlivé Bell Centre jí poslalo do sedmého zápasu!

11.05.2010, 11:19 | Reportáž ze zápasu |  Míra Vyskočil
 

V pondělí 10.května v 19 hodin montrealského času čekalo tradičně až po střechu zaplněné Bell Centre na šestý zápas série mezi Canadiens a Penguins. Pro Habs nastala naprosto stejná situace jako v předešlé sérii s Washingtonem - měli v šestém zápase nůž na krku v podobě vyřazení z bojů o Stanley Cup. Takže by se dalo říct - nic nového, téměř rutinní záležitost...:-). Samozřejmě, že skutečnost nebyla zdaleka tak jednoduchá.

Naše sestava si vyžádala některé vynucené i nevynucené, ale z průběhu série logicky vyplývající změny. Mezi ty první samozřejmě patřilo zacelení ztráty dalšího našeho beka, nejlépe defenzivně hrajícího obránce v play-off Hala Gilla. Naštěstí dobrou zprávou byl návrat Špačka po delší odmlce zaviněné zánětem středního ucha a tím pádem poruchou stability. A nutno poznamenat, že se své úlohy zhostil znamenitě! Mezi ty druhé změny patřilo přeskupení útoků, kdy úplně neviditelný Pouliot putoval do třetí řady a ke Gomezovi s Giontou šel Darche... Složení řad na začátku utkání tedy bylo následující: Darche-Gomez-Gionta, Cammalleri-Plekanec-A.Kosticyn, Pouliot-Moore-Lapierre, Pyatt-Metropolit-Moen,  Subban-Gorges, Hamrlík-Špaček, Bergeron-O´Byrne.

Ovšem takové složení našich řad trvalo jen několik střídání, pak začal trenér Martin svou obvyklou rotaci útočníků a ze hry postupně úplně vypadlo trio Pouliot, Metropolit a Darche. Zápas začal jako obvykle velkou útočnou snahou Penguins a hned při prvním střídání dali hostující hráči najevo, že dnes chtějí sérii ukončit. Jenomže udeřilo na druhé straně! Letang ztratil při rozehrávce puk ve středním pásmu, kde se ho po přiťuknutí od Kosticyna zmocnil Cammalleri, vyměnil si přihrávku s Plekancem, aby z vrcholu kruhu pověsil z první puk do Fleuryho levého růžku branky - po 73 sekundách jsme vedli 1-0! Naše první střela na branku znamenala gól... O dvě minuty později měl šanci na zvýšení Pyatt, ale Fleury mu jeho střelu perfektně vykryl. Hosté se neustále tlačili dopředu a pomohla jim k tomu i přesilovka za naší nedisciplinovanost při střídání. Tu jsme sice přestáli bez úhony, ale minutu nato už červené světlo za Halákovou brankou svítilo - poprvé se v této sérii trefil Crosby, když zůstal trestuhodně osamocený na brankovišti a puk zklepl do branky ze vzduchu. Marně Gorges svými pohledy hledal za sebou Gilla... Penguins pokračovali ve své hře a byli střelecky jasně aktivnější. Přesto jsme do konce třetiny měli největší šanci my, když Gomez netrefil po Cammalleriho nahrávce poloprázdnou bránu...

Na začátku druhé části se prezentoval solidní střelou z pravého křídla Kosticyn, ale Fleury byl na místě. To o chvilku později to na druhé straně hořelo podstatně více - Dupuis ujížděl sám na Haláka, ale ten s pomocí vracejícího a obětujícího se Gorgese jeho šanci také zlikvidoval. Pak pro nás přišly krušné chvilky, když nás rozhodčí dvakrát ihned po sobě dost přísně poslal do čtyř. První přesilovku jsme ještě ustáli, i když za pomoci dvou tyček Halákovy svatyně. Ovšem druhá už se hostům vyvedla gólově, když Letang z mezikruží poslal na Haláka střelu, která nebyla úplně nechytatelná, ale puk mu propadl pod pravou rukou do brány - 1-2. Hned po buly měli hosté další nebezpečnou šanci, Haláka znovu zachránila tyč.... Ale postupně jsme se z gólu začali oklepávat a vyrovnali jsme hru. V polovině zápasu se pak dostavilo vyrovnání. Kosticyn vyrazil z vlastního obranného pásma, v útočném našel mezi kruhy opět Cammalleriho, který si popojel blíž k bráně a bekhendem poslal puk nad pravý Fleuryho beton - 2-2. Je jasné, že tenhle gól vlil do domácích žil nové nadšení a elán, což se blahodárně projevilo na našem herním projevu a přineslo to další změnu skóre. Gomezův útok zavezl puk do útočného pásma, Giontův pokus ještě zblokovali hostující obránci, ale puk se znovu od Gomeze dostal na modrou ke Špačkovi a ten prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 3-2. Parádní obrat! Od té chvíle až do konce třetiny jsme hráli nádherný nátlakový hokej a hráči Penguins nevěděli, kde jim hlava stojí. Nápor gradoval na konci při naší přesilovce, kde byla spousta slibných šancí, v největší z nich Gomez znovu netrefil poloodkrytou bránu...

Závěrečnou část jsme tedy začali dohrávanou přesilovkou, ale nic vážnějšího se z ní nezrodilo. Krátce po jejím skončení dostali výhodu hry v početí převaze i hosté, ale ani jim se nepodařilo jí zúročit, protože oslabení jsme sehráli bezvadně. Hrál se velice zajímavý hokej s ofenzivními choutkami Pittsburghu a důrazným napadáním a protiútoky z naší strany. Z toho vyplynul i náš čtvrtý gól. Výborným způsobem hrající Lapierre vybojoval ve středním pásmu puk a zavezl jej sám podél mantinelu do pásma. Tam si na zádech chvíli "povozil" Goligoskiho, pak ho nechal z "vláčku vystoupit", aby se natlačil před Fleuryho branku. Tady mu svou prací hodně pomohli spoluhráči Pyatt a Moore a Lapierre zakončil svůj elegantní výlet zasunutím puku podél levého betonu hostujícího gólmana - 4-2! Bell Centre bouřilo nadšením... Bylo jasné, že zbylých devět minut nás nečeká nic příjemného. Hráči Habs ale pracovali nadoraz a do předposlední minuty odolávali všem útokům soupeře úspěšně. Necelé dvě minuty do konce Penguins odvolali brankáře a risk jim vyšel - Gončar vypálil od modré a Guerin neskutečnou tečí poslal puk nad Halákovo levé rameno - 4-3. Jakmile se po buly dostali hosté znovu do našeho pásma, Fleury opět vystartoval na střídačku, aby pustil do hry šestého hráče do pole. Ale tentokrát už jsme soupeři srovnat nedovolili a dotáhli zápas do vítězného konce!

Opět jsme tedy dospěli, stejně jako v první sérii, do sedmého zápasu, který tedy opět budeme hrát na hřišti našeho soupeře. Situace složitá, ale v žádném případě ne beznadějná! Včerejší zápas a náš výkon v druhé polovině utkání nám jasně ukázali, že dokážeme držet krok s takovým soupeřem nejen defenzivním pojetím, ale i útočnou hrou. A to je rozhodně příslib do rozhodujícího zápasu, kde už se může stát cokoliv... Držme palce!

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
13.05.2010 03:52 | reagovat
Pajoch | iky@seznam.cz
To byl zážitek!Díky chlapi!!!!!
 
13.05.2010 02:03 | reagovat
bobin | bobin10@seznam.cz
Kde se dá na to dívat
 
AvatarReakce na příspěvek:PS: Omlouvá se pouze přímá účast v Mellon Areně či v Bell Centre na obří obrazovce :))))
 
AvatarJaro ještě nevychytal v sérii nulu, myslím, že dnes je ta pravá chvíle smajlik Doufám, že tu bude v noci v diskuzi narváno!!! Běda jak někdo zaspí!!
 
AvatarReakce na příspěvek:To bychom je mohli vyměnit jméno za jméno, ne?smajlik DNeska to bude neskutečná mlata, snad tam Pens nenasází rychle nějaký uklidňující góly, jak dlouho budeme držet remízku, tak to bude dobrý... Dokážete si představit, že bychom byli ve finále konference??? Neskutečně slastná představa...smajlik
 
Avatartak subban je subban smajlik
fuh uz aby bol ten bergeron prec
radsej druheho bergerona z bostonku smajlik
 
11.05.2010 19:09 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarPěkný report. Škoda, že to nemám do Montrealu blíž, viz zde:

http://www.habsinsideout.com/main/34723
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Pittsburgh Penguins
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 26.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík