Shrnutí sezony 3. díl- útočníci, část 1/2

21.08.2013, 15:29 | Aktuální téma |  Jaroslav Francek
 

Je tady poslední díl shrnutí sezony, který přichází s malým zpožděním. A jelikož je útočníků hodně, celkově jich letos dres Habs obléklo šestnáct, tak se shrnutí opět rozdělí na dvě části.
Uplynulá sezona toho v útoku nabídla hodně. Do sestavy se vrátili marodi Gionta, Moen a další, ale především přišla posila Brandon Prust, která měla tvrdit muziku. Nikdo ale tehdy nečekal, jaká další příjemná překvapení tým Montrealu čekají. V kempu se ve velice dobrém světle ukázali mladíci Gallagher a Galchenyuk a dostali tak šanci v prvním týmu. A využili ji maximálně. Soupiska byla dokonce tak nabitá, že zpočátku sezony byl Lars Eller po čas dvou utkání pouze mezi náhradníky. Ještě je třeba doplnit veřejně známou informaci, že do kempu ani nebyl pozván a ze svého kontraktu byl vyplacen Scott Gomez, což týmu velice pomohlo. Změn v sestavě v průběhu sezony moc nenastalo, kouč Therrien si stál za svýmu borci a do týmu příliš zasahovat nechtěl. Zásadní byla pouze výměna nevýrazného Erica Colea za Michaela Rydera a příchod dalšího staronového člena Habs Jeffa Halperna.
Celkově se útočná hra vyznačovala šikovností, rychlostí a dobrou sehraností, což soupeřům často dělalo velké problémy, takže ani nevadil fakt, že většina útoku si s fyzickou hrou rozhodně netyká. A to nemluvím o faktu, že z pěti nejmenších hráčů NHL, jich v prvních dvou útocích Montrealu nastupovala hned trojice.

V další sezoně už v dresu Habs nebude pokračovat Ryder, který se pakoval jakožto volný hráč do New Jersey po předchozím nezájmu vedení o prodloužení smlouvy a nejen jej má nahradit Daniel Briere. Další velice malý hráč, který ale umí zabrat v danou chvíli a je přirozeným vůdcem. V bitkách od povinností ulehčí Prusovi George Parros, urostlý a velice respektovaný bitkař v celé NHL.

Max Pacioretty

Základní část: 44z 15g 24a 39b +8

Play off: 4z 0g 0a 0b +0

MaxPac po slabším začátku, kdy nehrál špatně, ale místo gólů, které se od něj čekají, kupil spíše asistence se naplno rozjel a prožil velice dobrý rok. V některých zápasech byl až k neudržení a předváděl svou ofenzivní sílu, za kterou je tak oblíbený v montrealských ochozech. Po většinu sezony mu dělal nahrávače jeho dvorní centr Desharnais a na křídlech se střídali nejvíc Cole (ten ale tým záhy opustil) a Gallagher. Ve výsledku může být tým s výkony své mladé hvězdy velice spokojen. Jen velká škoda, že nám mladý Američan nemohl moc předvést víc v play-off, kde hrál zraněný se sebezapřením.

Michael Ryder

Základní část: 46z 16g 19a 35b +2, z toho za Canadiens 27z 10g 11a 21b -2

Play-off: 5z 1g 1a 2b +0

Staronový člen montrealské party přišel do týmu ve výměně za nevýrazného Erica Colea a trejd to byl víc než podařený. Místo hráče, který zápasy očividně flákal, přišel rozený střelec s chutí vyhrávat. Michael měl výtečný začátek a v prvních deseti zápasech za Habs měl více než bod na zápas. Zejména v přesilovce byl k nezadržení, kde dal polovinu ze svých šestnácti branek. I při hře pět na pět projevoval své kvality, na čemž měli lví podíl jeho parťáci z útoku Pleky a Gionta, se kterými si výtečně rozuměl. Po návratu Reneho Bourqua do sestavy se sice posunul níž v sestavě k Alexi Galchenyukovi, ale i tam hrál dobře. Co kanadskému střelci nesedlo, bylo play-off. Jeho slabší bruslení se tam naplno projevilo a bylo vidět, že tempo vyřazovacích bojů mu nesedí. I tak je třeba Michaelovi poděkovat, odvedl pro Habs skvělé služby a popřát mu hodně zdaru v New Jersey Devils.

Tomáš Plekanec

Základní část: 47z 14g 19a 33b +3

Play-off: 5z 0g 4a 4b -5

Dlouholetá opora Montrealu a náš klubový oblíbenec prožil podařený ročník. V základní části měl konečně stále partnery v útoku (Gionta, Bourque a Ryder) a bylo to na jeho hře znát. Pleky hrál očividně v pohodě a důvěra trenéra taky kladenskému rodákovi pomohla. Co více dodat, hru Plekyho všichni dobře známe, snad jen v play-off by mohl ještě kousek zabrat a taky mi přišlo, že mírně polevil v obranné hře v základní části, ale pozitiva jasně převažují. Především vzorný přístup ke každému zápasu a každé střídání naplno je věcí, kterou by se od Plekyho mohli mnozí hráči učit.

Lars Eller

Základní část: 46z 8g 22a 30b +8

Play-off: 1z 0g 0a 0b +0

Vytáhlý Dán konečně světu ukázal, co v něm je, a prožil svou nejlepší sezonu. Po velice slabém začátku, kdy se ani nevešel do sestavy, se zlepšoval a na konci zkrácené základní části byl v mnoha zápasech nejlepší hráč Habs. Jak sám často říká, tak je to u něj především o sebevědomí. Když ho má, tak ukazuje, že se St. Louis nespletli, když ho vybrali už v prvním kole draftu 2007. Bylo hodně vidět, že také zapracoval na fyzické hře a defenzivě. Letos musí dokázat, že to nebyla náhoda, ale já mu bezmezně věřím. Pouze se bude muset vyrovnat s týmovou konkurencí na postu centra.
Play-off bylo pro Larryho, jak známo, velice smolné. Po nešťastném pasu Raphy Diaze přímo do jízdy Grybovi a následném pádu na zem utrpěl Eller zlomeninu nosu a otřes mozku. Naštěstí zranění nebyla vážná, což sám Larry potvrdil už na konci play-off (v případném šestém zápasu by asi hrál) a před několika dny svůj 100% stav potvrdil na golfovém turnaji v Montrealu, což je výborná zpráva.

Brendan Gallagher

Základní část: 44z 15g 13a 28b +10

Play-off: 5z 2g 0a 2b -7

První z letošní dvojice montrealských mladých komet je Gally. Růstově malý hokejista, ale s velkým srdcem, hraje velice zarputilou hru. Jeho rychlé nohy a šikovné ruce dělaly soupeřům obrovské problémy a neuměli na to reagovat. Nezalekl se velkých chlapů v obraně a po každém hitu se zvedl a bojoval dál. To vše přineslo ovoce a nominaci na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka, kterou sice nezískal, ale i tak byl tenhle rok pro něj výjimečný. Velký kamarád druhého benjamínka Galchenyuka hrával v útočné řadě nejprve s ním a „chůvu“ jim dělal Brandon Prust, ale kouč řadu později rozdělil a spolu si poté zahráli jen výjimečně nebo v přesilovce. Obrovským plusem bylo zjištění, že Gally snáší tempo a tvrdou hru v play-off už ve své nováčkovské sezoně. Dokonce se dvakrát trefil, což bylo s Bourquem nejvíce v týmu, brzkému vyřazení ale ani on zabránit nedokázal.

David Desharnais

Základní část: 48z 10g 18a 28b -2

Play-off: 5z 0g 1a 1b +1

U tohoto hráče se musím hodně snažit, abych byl nestranný. Nestydím se za to, že jsem jeho velkým kritikem a je to hráč, bez kterého bych se v týmu určitě obešel, zvlášť po tom, co podepsal nový kontrakt na čtyři roky. V tu dobu hodně novináři se spoluhráči řešili, že i kdyby udělal DD sto bodů, tak stále budou lidé u něj skeptičtí. Ano, a já budu první mezi nimi. Loňská sezona mu vyšla, dělal centra jedné z nejproduktivnějších řad celé NHL, ale to bylo zkrátka tím, že se to vše hrálo na ně. Letos měl v týmu slabší pozici a bylo vidět, jak těžce se prosazuje. Měl hodně hluchých míst a zápasů bez bodu nebo udělal naopak dva tři body za zápas, což bylo sice hezké, ale centr Maxe Paciorettyho musí být lepší a hlavně konzistentnější. O jeho přínosu v oslabení a v defenzivě se nemá smysl bavit. Také v prodloužení při hře čtyři na čtyři je jeho nasazování velký risk a Therrien to naštěstí pochopil. Play-off má slova jen potvrdilo a v podstatě nic tam David nepředvedl, což je na druhého centra týmu tristní. V létě se hojně spekulovalo o jeho možném trejdu, nicméně se obávám, že se asi neuskuteční. Nezlomil jsem nad „DD“ hůl a vím, že to je mladý šikovný hokejista, nicméně v týmu už je dost malých hráčů a zrovna bez něj by bylo dle mého Montrealu lépe, zejména když je na postu centra taková strkanice a pak musí hráči jako Galchenyuk a Eller hrát na křídle.

Alex Galchenyuk

Základní část: 48z 9g 18a 27b +14

Play-off: 5z 1g 2a 3b -4

Alex „Chucky“ Galchenyuk, první volba Montrealu v draftu roku 2012, měla výtečný kemp a spolu s Gallym se prodrali do prvního týmu. Bylo to nečekaný a geniální tah Therriena, protože mladíci předváděli skvělý hokej jak spolu tak i s jiným spoluhráči. Chucky, jakožto rozený centr, musel občas na křídlo a spoluhráčů dostal hodně, ale rozuměl si jak s Gallym, tak i s Prustem nebo dalším centrem Ellerem. Alex je typický hokejista z ruské školy s velice šikovnýma rukama, hokejovým myšlením a k tomu přidává i něco z Ameriky, kde žije podstatnou část svého života a to je pracovitost a disciplína. Budu se opakovat jako u Gallaghera, ale i u Galchenyuka se povedlo play-off, jeho krásný gól do Andersonovy sítě si určitě každý fanda Habs pamatuje. Podtrženo sečteno, montrealské mladíky bude letos čekat nezkrácená sezona a já se moc těším co nám Galchenyuk, Gallagher, Tinordi, Beaulieu aspol. předvedou.

Brian Gionta

Základní část: 48z 14g 12a 26b +3

Play-off: 2z 0g 1a 1b -2

Dlouholetý kapitán Montrealu byl konečně po čas sezony zdravý, aby se na tu nejdůležitější část zranil a přivodil si stejné zranění bicepsu, které jej připravilo o podstatnou část minulé sezony, jen na opačné ruce. Nevíme tak, zda bude stoprocentně fit na začátku sezony. Ale to je budoucnost, minulost praví, že s výkony kapitána můžeme být vcelku spokojeni a Gio dokazoval, že do starého železa rozhodně nepatří, koneckonců 14 golů není vůbec špatné číslo. Se svou výškou nikdy nebyl a nebude postrach mantinelů, ale dokáže být díky svým zkušenostem ve správný čas na správném místě. Plusem je jeho sehranost s naším stěžejním hráčem Plekancem, nicméně se i tak očekává jeho konec po příští sezoně, kdy se stane nechráněným volným hráčem. Doufejme tedy, že bude opět platný a jako v uplynulé sezoně a nespadne do bláta jako jeho dlouholetý kolega Gomez.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Taky děkuji za kladnou odezvu.
 
28.08.2013 23:30 | reagovat
Cina | cina1@centrum.sk
Avatarsuper článok, díki
 
AvatarReakce na příspěvek:Děkuji smajlik
 
22.08.2013 22:45 | reagovat
Mireaux | lang@mestolysa.cz
Avatarčlánek parádní podpis to samýsmajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak je to za 1,5 mega, což je naprostý luxus! V obraně to máme zařízené naprosto parádně.
Subban-Markov
Gorges-Diaz
Bouillon-Murray

Jemelin až se uzdraví, na farmě čekající Beaulieu a Tinordi a do toho v záloze Drewiske. Smekám, Marcu.
 
22.08.2013 20:52 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:Tiež si myslím, že celkom dobrý podpis. Bienvenue a Montréal Douglas. smajlik
 
AvatarSmlouva je na rok, finanční podmínky nejsou známé.

Je to bek, který je sice pomalý, ale pozičně v defenzivě dobrý a hlavně umí přitvrdit. Rychlých ofenzivních beků máme až moc. Takže já jsem celkem spokojen.
 
AvatarDíky chlopi, jsem rád, že se líbí. Druhá část příští středu.
Breaking news, podepsali jsme Douglase Murryho!
 
22.08.2013 09:55 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:Fakt vďaka za článok smajlik
 
AvatarDíky za pěkný článek, už se těším na druhou část...
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 26.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík