Krásny duel korunovaný výhrou v predĺžení.

12.01.2014, 10:38 | Reportáž ze zápasu |  Michal Házi
 

Canadiens v predchádzajúcom zápase s Philadelphiou opäť „nesklamali", keď po matnom výkone podľahli Flyers zaslúžene 1:3. Habs sa v novom roku stále nevedia dostať do primeranej hernej pohody. Katastrofálne presilovky, laxný prístup niektorých jednotlivcov a občas nepochopiteľné rozhodnutia trénera sú zrejme príčinou súčasného stavu. A aby toho nebolo málo, Montreal v sobotu čelil Chicagu Blackhawks, jednému z top tímov celej ligy. Do zápasu nezasiahli pre zranenia útočníci Alex Galchenyuk a Ryan White. V bránke nemohol chýbať Carey Price, zrejme jediný člen montrealského mužstva, ktorý by momentálne zniesol prísnejšie hodnotenie. O prekvapenie proti favorizovanému súperovi sa pokúšali formácie v zložení:

Pacioretty - Desharnais - Gallagher
Moen - Plekanec - Gionta
Briere - Eller - Bourque
Bournival - Prust - Parros

Subban - Gorges
Markov - Jemelin
Diaz - Murray

Prvú vážnejšiu príležitosť v zápase si na konci tretej minúty vypracoval štvrtý montrealský útok, keď po prihrávke od Brandona Prusta nebezpečne vypálil z medzikružia útočník George Parros. Jeho strelecký pokus však skončil iba v náručí hosťujúceho gólmana Coreyho Crawforda. V ôsmej minúte delovkou od modrej preveril Crawfordovu pozornosť obranca Alexei Jemelin. V čase 09:18 putoval za podrazenie na trestnú lavicu obranca Blackhawks Michael Kostka a Habs mali možnosť prvej početnej výhody v stretnutí. Bezprostredne po uplynutí dvojminútového trestu Kostku prišlo ďalšie vylúčenie a opäť na strane hostí. A hoci si Canadiens počas presiloviek vypracovali zopár dobrých šancí, aj naďalej platil bezgólový stav. V sedemnástej minúte sa do pästnej výmeny názorov pustili forwardi Brendan Gallagher a Kris Versteeg. Dve minúty pred koncom tretiny strelou zblízka ohrozil Pricea útočník Chicaga Patrick Kane. Úvodných dvadsať minút duelu sa nieslo v znamení kvalitného hokeja a jediné čo chýbalo boli góly.

Na začiatku druhej tretiny pohrozil elitná chicagská formácia, našťastie Carey Price zneškodnil pokus hostí. V dvadsiatej štvrtej minúte si potlesk domáceho publika po bodyčeku na útočníka Bena Smitha vyslúžil Alexei Jemelin. V čase 05:56 rozhodca za podrazenie vylúčil Michala Handzuša a domáci si opäť zahrali presilovku. Montreal si však neškrtol, nakoľko počas dvoch minút ani len nedokázal strelecky ohroziť Crawforda. V tridsiatej tretej minúte sa Price znova zapotil, keď v rozpätí niekoľkých sekúnd zneškodnil viaceré nebezpečné pokusy hráčov Chicaga. Útočná aktivita Habs konečne priniesla svoje ovocie, keď Andrej Markov strelou z medzikružia prekonal hosťujúceho gólmana. Dobrú prácu pri otváracom presnom zásahu zohral pred bránkou skvele cloniaci George Parros. Necelé tri minúty pred koncom druhej dvadsaťminútovky sa museli Canadiens brániť, nakoľko na trestnej lavici sa ocitol P.K. Subban. Obrana pracovala spoľahlivo, ba dokonca v závere vlastného oslabenia mal obrovskú šancu na zvýšenie vedenia útočník Lars Eller. Prakticky istému gólu zabránil iba zázračný zákrok Coreyho Crawforda. Po štyridsiatich minútach sa do šatní odchádzalo za stavu 1:0 pre Montreal.

V tretej tretine tiež pokračoval výborný hokej z oboch strán. V štyridsiatej tretej minúte sa hostia nachvíľu radovali z presného zásahu, ale rozhodca pre nedovolené bránenie brankára gól neuznal. V päťdesiatej minúte sa Chicago predsa len dočkalo vyrovnania. Po nádhernej prihrávke od Jonathana Toewsa prekonal montrealského brankára Marián Hossa. Avšak Habs tento gól vôbec nepoložil, práve naopak. Diváci boli do konca tretiny ešte svedkami niekoľkých sľubných pokusov z oboch strán, ale Price aj Crawford zostali už v riadnom hracom čase neprekonaní. Zákonite nasledovalo predĺženie. V ňom jednoznačne dominovali domáci čo viedlo k víťazstvu. Andrej Markov sa presadil po druhý krát v zápase a rozhodol o zaslúženom zisku dvoch bodov pre Montreal.

Výborný zápas a možno povedať, že zrejme jeden z najlepších výkonov Habs v tejto sezóne. Pochvalu si zaslúžia všetci hráči, bodaj by sa podobné stretnutia opakovali častejšie. Dôležité dva body a navyše každý divák Montrealu si iste prišiel na svoje. Najbližšie sa Canadiens predstavia v utorok, keď privítajú na domácom ľade hráčov New Jersey Devils.

Hviezdy zápasu:
1. Andrej Markov 2 + 0
2. Corey Crawford 36/38
3. Carey Price 19/20

foto: Francois Lacasse/NHLI via Getty Images

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Každý rozumný člověk by si přál jeho trejd, ale to letos asi padá, když máme pořád velkou šanci na PO. Otázka je, co bude v létě. Někdo říká, že jsou hlasy od managementu, že se nepodepíše, Markov tvrdí, že podepíše, tak já nevím, musíme si na to hold počkat.
 
14.01.2014 09:48 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:Osobne si myslím, že Bergy mu ponúkne zmluvu na dva roky s ročnou výškou okolo 5 mega. Uvidíme ako to dopadne, ale Markov by teraz mal aj hodnotu na trhu, takže prípadnou výmenou by sme mohli získať slušnú protihodnotu, len Bergevin nie je až taký odvážny aby spravil takýto krok. No uvidíme. smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Tak to ať při nás stojí všichni svatí...
 
14.01.2014 07:28 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
Avatarhttp://www.slovaknhl.sk/18045-markov-chce-zostat-v-montreale-do-konca-kariery.html
 
AvatarReakce na příspěvek:U Hartovky jsou to myslím GM ligy, ale třeba někde rozhodují i ostatní hráči, kapitáni. Jak to je u nejlépe bránícího útočníka ale nevím.
Jinak taky souhlasím, Moen je tam úplně navíc a Bournival by možná zvládl to, co on a navíc by nezkazil každou přihrávku, kterou by mu Pleky dal. Ale je to marné, to tady omíláme pořád dokola. To samé s Giontou, to je prostě boj s větrnými mlýny.
 
Avatarhttp://www.hockeyinsideout.com/news/habs-plekanec-earns-praise-from-coach-therrien

Kdo vlastně rozhoduje o tom, kdo dostane ty trofeje? Taková Maurice Richard trophy nebo plus minus award, to je jasný...ale u těch, u kterých to nejde vyčíst ze statistik?
 
AvatarReakce na příspěvek:vím, že Pleky má spíš bránit (těch 11 střel na bránu za zápas, kde brání jednu z nejlepších lajn v NHL, je celkem mazec smajlik), ale zrovna Bournival taky zvládá na svůj věk defenzivní úkoly skvěle. smajlik
A docela by mě zajímalo, jak se hráči v lajnách přehazujou, proč stále zůstává dvojice Pleky-Gionta....vždycky, když Gionta se dostane do šance a pak "vystřelí", tak mě pokaždý napadne, že mít vedle sebe někoho, kdo umí zakončit, patřil by Pleky k nejproduktivnějším hráčům v lize. Ale ne..on tam musí mít Giontu, kterej se sice v posledních zápasech zlepšil, ale stejně spálí co se dá....
 
13.01.2014 18:24 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:Therrien má takú ideu: že Plekyho lajna nastupuje proti najlepším formáciám súperov a Moen je tam preto aby jednoducho povedané "pritvrdil muziku" a aby bola táto formácia viac schopná ubrániť sa útokom elitných formácií. Ale aj mne tam Moen príde zbytočný, pretože túto úlohu tam v pohode zvládne Pleky a chýba tam skôr forward na zakončovanie akým je napríklad Bournival či Briere. Resp. ešte lepšie by to bolo Briere - Pleky - Bournival, ale to je len moja vysnívaná formácia. smajlik
 
Avatarlajny na dnešním tréninku:

Moen-Plekanec-Gionta
Pacioretty-Desharnais-Gallagher
Briere-Eller-Bourque
Bournival-Prust-Parros

Gorges-Subban
Markov-Emelin
Murray-Diaz
Bouillon

při pohledu na první a čtvrtou lajnu mě napadá: PROČ????!!!! Z jakýho důvodu neprohodí Bournivala s Moenem, to je nad moje chápání...
 
Avatarzabavny nadpis clanku na nhl.cz http://www.nhl.cz/CZ/34040/pekanec__je_to_oceneni__ale_musime_hrat_vsichni_jako_kapitani.html
 
AvatarReakce na příspěvek:Nahoru sice šel, ale zas zazdil samostatný únik, kolik jich letos už měl? A kolik z nic dal gólů? Žádný, pokud si dobře pamatuju. On má nálepku střelce a sedm gólů je prostě málo.
Pleky byl opravdu vynikající, těch 11 střel je fakt mazec, škoda, že mu tam něco nepadlo, ale jak říká Míra, stát v bráně někdo jiný, tak není co řešit.
Celou sezonu říkám, že mým vysněným křídlem k Plekymu místo Gionty by byl Vanek, to kdyby se podařilo... Je to asi nepravděpodobné, Isles mu naloží kupu peněz, ale pěkné by to bylo.
 
AvatarNoční sledování zápasu jsem neriskoval, protože po pozdním příchodu z plesu hrozilo, že bych z toho moc neměl...smajlik. Takže dopolední shlédnutí mě jen utvrdilo v tom, že hokej hrát umíme a o to víc mrzí, že potom předvádíme takové výkony jako na Floridě, s Flyers apod. To mi hlava vážně nebere! Ano, každý zápas je jiný a každý soupeř, byť sebesilnější, hraje jiným stylem, ale základ musí být v bojovnosti a odhodlanosti, což mi minimálně v těch zmiňovaných zápasech rozhodně chybělo! Chicago hraje otevřenější hokej než třeba Flyers a hned bylo vidět, že tohle nám sedí mnohem víc.
Zápas jsme odehráli fakt velmi dobře, jezdili jsme, hodně střel, dohrávání soubojů a poctivá práce směrem dozadu... Jenom ta koncovka, viz megašance Ellera, kdy mi přišlo, že to trochu podcenil, ale tohle se prostě musí dávat, pro to není omluva, že mu puk skákal apod.! Pleky odehrál výborný zápas a jeho skvělá práce v prodloužení, kdy ustál souboj se dvěma hráči soupeře u mantinelu a měl tam v rozmezí asi 10 sekund tři střely a vlastně v návaznosti na to padl i rozhodující gól, to zaslouží prostě jednoznačně uznání! Soupeři zachytal výborně gólman, být tam asi někdo jiný, brali jsme dva body už po základu - ale nutno říct, že i Price se několikrát vyznamenal... Prostě super zápas pro diváka!
 
AvatarZápas jsem si dokoukala před chvílí...už během zápasu jsem si říkala "Ten Pleky je nějakej aktivní, hodně střílí...". Přesto teď, po shlédnutí statistik jsem byla z těch 11 střel v šoku smajlik
Souhlas s tím, že Gionta šel teď hodně nahoru. Doufám, že Moen byl u Plekyline jenom na tento zápas, protože jejich souhra s Brierem je úplně o něčem jiným.
A chtělo by to něco vymyslet s těma přesilovkama....to bylo děsný.
Dneska obrana fungovala jak má a hned to bylo znát. Na technický Chicago zabrala tvrdost, ať Murray, Parros nebo Emelin či Subby.
 
AvatarReakce na příspěvek:Zase utno uznat, že Gionta se zvedl poslední zápasy. Hlavně, když byl u Plekyho Briere, tak hráli všichni skvěle. Holt je jasné, že Gio do konce sezóny bude hrát opravdu hodně, tak nezbývá než věřit, že se mu bude dařit
 
AvatarNa lídry ligy se nám daří. Porazili jsme Hawks, Pens, Ruins i Ducks, což je určitě dobré, jen bysme mohli sbírat body častěji i s horšími týmy a především se i proti nim vyhecovat k takovému výkonu. Therrienovi zase vyšlo nasazování Plekyho lajny se Subbanem na top lajnu soupeře a i Briere si nakonec zahrál dost, jen mě udivuje to zazdívání Bournivala, když očividně hraje výborně a s chutí. Stačí se podívat na TOI Gia a je to jasné.
Pak jsem ještě chtěl napsat jednu věc, kterou jsem tu už chtěl napsat dlouho. A to je situace u prvního gólu, někdo urostlejší clonil golmanovi (Parros) a hned to krásně šlo! Všiml jsem si, že u nás nikdo nechodí vyloženě clonit až na Gallaghera, což ale není clona. Golman jak nevidí, tak je v háji, tohle bysme měli zlepšit.
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Chicago Blackhawks
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 26.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík