Prosincové střípky aneb co přinesl poslední měsíc roku 2015

31.12.2015, 18:43 | Zajímavosti |  Tomáš Bečka
 

Prosinec se Montrealu vůbec nevydařil. Ze 14 duelů vydoloval pouhopouhých šest bodů, když zvítězil ve třech zápasech, zatímco z jedenácti střetnutí odcházel jako poražený celek. Proto by se dal tento měsíc označit i jako jeden z nejhorších v historii klubu. Pouhé trio vítezství za celý měsíc je tristní bilance. Trenér Therrien se všemožně snažil měnit seskupení útočných řad, ovšem výsledek to s sebou nepřineslo. Pojďme si postupně projít důležité momenty posledního měsíce v roce 2015.

6. prosince si v dresu Canadiens proti Carolině Hurricanes odbyl premiéru čtyřiadvacetiletý útočník Daniel Carr. A start v NHL měl neskutečný. Běžela třetí minuta, když Carr poprvé vyjel na led. Rázem si připsal první střelu, kterou přetavil v první vstřelený gól. Ale ani jeho branka na vítězství nestačila. Habs podlehli 2:3 a to i přes skvělý zákrok Mikea Condona. Eric Staal vyslal puk na bránu, jež už neohroženě mířil za brankovou čáru. V tom ale Condon vymrštil levou ruku a vyškrábl kotouč mířící do sítě.

7. prosince odstartoval začátek konce Alexandra Sjomina v organizaci Canadiens. Tento den byl totiž ruský forvard zařazen na listinu nechráněných hráčů a jen o několik hodin později podepsal smlouvu na farmě se St John´s IceCaps. Sjominovy další kroky pak ale vedly do KHL, kde se upsal Metallurgu Magnitogorsk.

9. prosince byl z farmy povolán Charles Hudon. O tři dny později si připsal i svůj první strat proti Detroitu Red Wings, ovšem debut po čtvrté prohře Canadiens v řadě mu poněkud zhořkl. Středa 9. prosince navíc byla jedním ze zlomových okamžiků i pro Svena Andrighetta, který v zápase s Bostonem nastoupil v prví útočné formaci.

13. prosince odehráli Habs na svém ledě zápas s Ottawou Senators. Po druhé v řadě nastoupil v brankovišti Dustin Tokarski a pětadvaceti zákroky se podílel na přetržení černé série čtyř porážek v řadě. V tomto utkání byl navíc zaznamenán nový klubový rekord. Hráči Montrealu totiž v první třetině vystřelili na gólmana Andersona 27 střel! Nabízí se porovnání s předchozím utkání proti Detroitu, kdy Canadiens vyslali na bránu Red Wings za šedesát minut ran pětadvacet.

14. prosince se nesl ve znamení návratů na led. Do tréninkového procesu naskočil Torrey Mitchell, který kvůli zranění v dolní polovině těla vynechal jedenáct zápasů. Poprvé od 22. listopadu vyjel na led i Brendan Gallagher. Třiadvacetiletý útočník ale zatím trénuje pouze individuálně.

15. prosince byla v zámořském tisku nejvíce skloňována jména Careyho Price a Zacka Kassiana. Prvně jmenovaný ovládl anketu Kanadský sportovec roku, kterou vyhrál jako první gólman v historii Kanady. Navíc se stal od roku 1977 prvním hokejistou, jenž působí v barvách Canadiens. V dresu Habs získal naposledy tuto cenu legendární Guy Lafleur. Zack Kassian se naopak po suspendaci kvůli autonehodě pod vlivem návykových látek, u níž byl jako spolujezdec, vrátil k organizaci Canadiens. Ovšem celková třináctka draftu 2009 byla umístěna na listinu nechráněných hráčů.

K patnáctému prosinci se však váže ještě jedna událost. Do Arizony Coyotes byl vyměně Christian Thomas. Opačným směrem pak putoval dvaadvacetiletý kanadský útočník Lucas Lessio. Ten o den později naskočil ve farmářském týmu do zápasu s Alabany Devils a jednou asistencí se podílel na vítězství St John´s 5:1.

18. prosince poslal trenérský štáb zpět na farmu Charlese Hudona. Během dvou zápasu si připsal stejný počet asistencí. Naopak pozvánky do prvního týmu Canadiens se dočkal Michael McCarron. Dvacetiletý útočník se stal první volbou Montrealu při draftu 2013, když si ho Montreal vybral z pětadvacátého místa. Do této doby byl McCarron druhým nejproduktivnějším hráčem IceCaps - ve dvaceti osmi zápasech vsítil třináct branek a na dalších jedenáct přihrál.

20. prosince tedy Michael McCarron naskočil do svého prvního zápasu v NHL, ovšem ani jeho zařazení do sestavy nezapůsobilo na mdlé výsledky Canadiens. Ti totiž ztroskotali na rozjetém Dallasu a mezi jeho mantinely prohráli 2:6. V tomto souboji si navíc přivodil zranění obránce Jeff Petry.

22. prosince sehrál Montreal další zápas proti soupeři ze Západní konference a opět odcházel z ledu jako poražený tým. Canadiens totiž podlehli Nashvillu Predators 1:5. Krize - to je nejčastěji skloňované slovo, které se v posledním měsíci pojilo s mužstvem trenéra Therriena. Lodivod mužstva opakovaně mění složení útočných řad, avšak neustálé změny ovoce neplodí.

Po prohře s Predators byl Michael McCarron odeslán zpět na farmu do St John´s IceCaps. Mladý forvard naskočil do zápasu s Dallasem a Nashvillem. Ani v jednom zápase ale nebodoval.

23. prosince zaznamenal Therrienův celek proti Minnesotě Wild už pátou prohru v řadě, načež se Canadiens postupně propadají tabulkou. Jediným světlým bodem nepovedeného období je útočník Daniel Carr, který se zapracoval do sestavy a daří se mu skórovat.

26. prosince dostali fanoušci Canadiens jeden malý vánoční dárek a také trochu naděje do budoucna. S celým mužstvem si totiž poprvé zatrénoval Brendan Gallegher. Pravé křídlo však prozatím obléklo modrý dres na znamení, že stále nesmí do soubojů. Na ledě se objevil i Jeff Petry, který chyběl od 20. prosince, kdy si přivodil zranění v souboji s Dallas Stars.

Druhý svátek vánoční přinesl ještě jednu novinku. Zacku Kassianovi bylo oznámeno, aby se nehlásil na farmě v AHL. Čtyřiadvacetileté křídlo tedy vyčkává a s největší pravděpodobností přijde jeho trade.

27. prosince zavítal Montreal do hlavní města USA, aby zde prolomil sérii pětizápasovou sérii proher. Ovšem rozjetý Washington uhájil svou tvrz a Canadiens se ani po třídenní vánoční pauze nezmátořili ze špatných výsledků. Jediným úspěšným střelce Habs se opět stal Daniel Carr, který se trefil potřetí z posledních čtyř utkání. Bez povšimnutí nezůstane ani fakt, že v tomto utkání si připsal 400. start v nejslavnější hokejové lize dánský forvard Lars Eller.

K tomuto datu se pojí ještě dvě další zprávy. Carey Price získal další ocenění, a to cenu Lionela Conachera ze nejlepšího kanadského mužského sportovce roku dle tamějších médií. Druhá novinka se týká Marka Barberia, který dostal pozvánku z farmy do prvního celku Canadiens.

28. prosince se definitivně uzavřela kapitola kolem působení Zacka Kassiana v Montrealu Canadiens. Čtyřiadvacetiletý útočník byl nakonec vyměněn do Edmontonu Oilers, odkud přišel gólman Ben Scrivens, jenž by měl vyztužit zadní řady Habs.

29. prosince protrhl Montreal na ledě Tampy Bay šestizápasovou sérii proher, když zvítězil 4:3 po samostatných nájezdech. Premiéru v dresu Canadiens zažil pětadvacetiletý obránce Mark Barbeiro, který naskočil místo Alexeje Jemelina, jehož Therrien zařadil mezi zdravé náhradníky. Do sestavy se navíc vrátil i Sven Adrighetto.

30. prosince uzavřeli Habs vůbec jeden z nejhorších měsíců v historii zápasem s Floridou a i tentokrát si nepřipsali ani bod. V brance Canadiens poprvé po přestupu nastoupil Ben Scrivens, ovšem z třiceti ran propustil za svá záda tři střely, a hosté tak prohráli 1:3. Vůbec poprvé v historii klubu se tak stalo, že by Montreal prohrál v jednom měsíci jedenáct zápasů.

Poslední zpráva tohoto dne patří Tomáši Plekancovi, který v duelu s Floridou nastoupil k 800. startu v NHL.

31. prosince už všichni fanoušci netrpělivě odpočítávají poslední hodiny do zápasu Winter Classic proti Boston Bruins. K týmu Canadiens se připojí i Carey Price, Brendan Gallegher i Tom Gilbert, ačkoli do samotného utkání vinou zranění nenastoupí.

foto: Francois Lacasse/NHLI via Getty Images

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
04.01.2016 09:19 | reagovat
sefor | sefor.oner23@seznam.cz
Ten vyhrocenej konec uz si uplne nevybavim pac,hned po prvnim golu sem zacal oslavovat :D..ale i tak si ten zapas budu pamatovat.uz jen kvuli te herni krizi co nas trapila..jinak Rinaldo,to neni hrac a o jeho inteligenci se da jen pochybovat..Hayese sem nevidel co udelal,ale na rozdil od Beleskeyho s Rinaldem,hral vzdy celkem slusne ..no a nasranej Rask..na to se rad divam :D :D go Habs go
 
AvatarKonečně jsme hráli jako na začátku sezony. Ve všem jsme byli rychlejší a bruins to jednoznačně nestíhali. Je to pecka vidět tolik vytočených fanoušků bruins. Condon to teda opravdu smekám, to co předvedl bylo fakt super, hlavně ten zákrok na konci druhé třetiny. Byrona jsem kritizoval, ale po zápase jsem změnil názor. Nemám k tomu víc co dodat prostě nádhera.smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Rinaldo je kretén, o tom nemá nikdo žádné mínění a Beleskey se už taky leccos naučil, ale mě spíš vytočil Hayes. To je hovado až to bolí.
 
AvatarJasná výhra a víc jak půlku zápasu jsme si s Bostonem dělali, co jsme chtěli smajlik. Gallagher jasně ukázal, co jeho přítomnost v týmu znamená - výborný, celý útok šel hodně nahoru. Condon také v pohodě, takže nakonec to bylo mnohem snazší, než jsem to čekal.
Ti dva šašci na konci, myslím tedy Beleskeyho s Rinaldem, jen ukázali, jak moc neunesli porážku a co mají v hlavě...
 
AvatarSuper komentář z HIO:
Marchand getting suspended right before Jan 1st: embarrassing
Bruins alumni game double-shifting younger players: embarrassing
Julien dressing up like Belijerk: embarrassing
Hayes trying to fight Eller: embarrassing
Belesky head-shot on Flynn at end: embarrassing
Rinaldo dropping the gloves at end: embarrassing

The Bruins over the past two days: an embarrassment. Good for you Betmman. Like the Sinatra song: “Send in the clowns”. LOL
 
AvatarMé přání se naplnilo, no vlastně zatím z půlky. Parádně jsme zahráli WC a to by nás mohlo nakopnout do obvyklé formy. Krása po všech stránkách, nemám co dodat. Gally je ztělesněním týmu...
Ale zase mě ti kreténi v pruhovaném pokazili závěr. Hayes je tupé hovado, co má nulový skill, ale proč do prdele nechali Larryho tím hovadem mlátit, když očividně neměl zájem? Neměl ani rukavice dole. A to je pořád keců, players safety first, co kdyby ho trefil a dotal otřes mozku? A jako vrchol všeho dají i Larrymu 2 plus 2 za hrubost, stejně jako Hayesovi, i když Larry žádnou hrubost nepředvedl... To je fakt vrchol. Pak jsem je krásně potrestali a byla nádhera vidět nasraného Raska, ale i tak ta pachut ve mě je. Rinaldo tomu na konci jen nasadil korunu, ale o něm nikdo žádné mínění mít nemůže.

 
AvatarJejda, jejda, to byla krása... První polovina naprosto dominantní, potom musel nastat útlum, ale Mike to dneska podržel. Vynikající první formace, Gally tam přinesl to, co tomu chybělo. Dynamika, drzost, důraz, pecka... Zasloužené vítězství a potupa Bostonu...
 
AvatarReakce na příspěvek:Krysa si za to může sám, jeho smůla. A Krejčí, no my taky nemáme Caryho, ale hlavně oni prostě nehrajou, nic nepředvedli. Gally hraje jakoby se vůbec nic nestalo, jakoby se vůbec nevracel po dlouhé pauze. Ho nejde nemilovat, jsem strašně rád, že mu to tam padlo. Tak pojdme, nepolevíme a doklepneme je.
 
01.01.2016 21:19 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarTak zapnem net a pozerám vedieme 3:0, len to udržať. A mimochodom kto by chcel spísať report budem len rád. smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Zatím jsme Boston k ničemu většímu až na jednu šanci nepustili. Takže zatím super, hlavně to vydržet. Bostonu hodně chybí Krejčí a Machand
 
AvatarRychle vedení a super herní obraz z naší strany, ale škoda, že tam toho nepadlo víc. Go Habs Go!!!
 
01.01.2016 15:54 | reagovat
Mireaux | lang@mestolysa.cz
AvatarBrendan Gallagher nastoupí..tak to je pecka smajlik
 
AvatarPerfektní článek, nemám slov. Moc díky
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 10.05
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Tak Toronto zase v hajzlu...smajlik. Nikdy by mě nenapadlo, ... | více
  • Já jsem si byl jistý, že Panthers si s ... | více
  • Tak Winnipeg vyhučel až překvapivě rychle, to jsem nečekal... ... | více
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík