Gauthier chce stabilizovat kádr

28.05.2010, 09:30 | Aktuální téma |  Monika Gordíková
 

Bez výrazných změn v kádru se na nadcházející sezónu chtějí připravit hokejisté Montrealu. V návaznosti na úspěchy týmu v podobě překvapivého postupu do finále play off Východní konference se očekává, že se vedení kanadského klubu v létě nepustí do příliš razantního čeření přestupových vod a místo toho se raději zaměří na stabilizaci kádru. Tuto strategii nastínil v rozhovoru pro list Montreal Gazette generální manažer Habs Pierre Gauthier.

„Se současnou skladbou mužstva jsme spokojeni. Máme radost z toho, jaký způsobem se hráči semkli v jeden celek," řekl Gauthier. „Loni v létě jsme změnili polovinu týmu a něco takového nemůžete dělat každý rok. Máme několik hráčů, kteří tvoří velmi silné jádro mužstva. Chceme pokračovat v tom, co jsme začali budovat v letošní sezóně." 

To se ovšem lehce řekne, ale hůř provádí a Gauthier si to moc dobře uvědomuje. Má totiž před sebou skutečně těžký úkol. Určitě bude chtít udržet Tomáše Plekance, nejproduktivnějšího hráče Montrealu v základní části sezóny, který v polovině března po vzájemné dohodě s vedením klubu dočasně pozastavil vyjednávání o novém kontraktu. Plekanec, jenž může 1. července získat statut nechráněného volného hráče, se tehdy nechtěl rozptylovat záležitostmi mimo led při boji Canadiens o postup do play off.

„V říjnu mi bude osmadvacet, jsem v nejlepším období své kariéry a jsem si jistý, že v několika příštích letech mohu hrát ještě lépe," uvedl Plekanec, který si v 82 zápasech připsal 70 bodů (25+45). Kladenský odchovanec tvrdí, že jistota dlouhodobého kontraktu nemusí stačit k tomu, aby v Montrealu zůstal. „Mám to tady rád, ale to neznamená, že se budu poohlížet pouze po jistotě."

V play off se český hokejista prezentoval jedenácti kanadskými body za čtyři branky a sedm asistencí v devatenácti zápasech. V posledních třinácti utkáních ale jeho výkon stagnoval, zaznamenal pouze čtyři asistence a v sérii s Philadelphií se vůbec bodově neprosadil.  „První polovina play off byla z mé strany produktivní, ta druhá už nebyla taková, jakou bych si přál,"

Vedle jiných se v této souvislosti mluví v Montrealu také o brankářích. Bez nové smlouvy v kapse se čtyřiadvacetiletý Jaroslav Halák i o dva roky mladší Carey Price po otevření trhu s volnými hráči zařadí do skupiny tzv. chráněných volných agentů, což se s sebou nese jistá rizika. „Jsou to mladí gólmani, kteří patří k silným aktivům klubu, měli bychom si je oba chránit," sdělil Gauthier.

Podle některých odborníků by ale mohl přetlak na brankářském postu klubu i uškodit. Oba gólmani mají potenciál zastávat post týmové jedničky a nejistota v tomto ohledu by je mohla citelně znervózňovat. Závěr letošní sezóny vyšel lépe Halákovi, který pomohl Slovensku na olympiádě ke čtvrtému místu a skvělou formu si potom přenesl i do NHL.

„Chceme chytat oba, ale branka je jenom jedna. Bohužel Price nehrál tolik zápasů jako já, chytat může jen jeden a víc zápasů jsem absolvoval já. Jsem spokojený s tím, jak pro mě letošní sezóna nakonec dopadla. Takže uvidíme, co přinese budoucnost," komentoval Halák, jehož služby využil kouč Jacques Martin ve dvaatřiceti ze čtyřiatřiceti posledních zápasů sezóny.

Price nezatrpkl a svého kolegu v každém zápase podporoval. Do budoucna se ale rozhodně nehodlá smířit s pozicí pouhého Halákova náhradníka. Každý pobyt na střídačce ho motivoval k usilovné práci, na každém tréninku se snažil přesvědčit trenéry o své výborné formě. „Myslím si, že mohu chytat v každém utkání a vím, že Jaro cítí to samé. Pro oba je to těžká situace," komentoval Price boj o montrealské brankoviště 

V lepší vyjednávací pozici je Halák, který se může v případě nouze obrátit na arbitráž. „Pokud jde o naše gólmany, všechny možnosti jsou otevřené," uzavřel Gauthier.

zdroj: nhl.cz (Martin Hrubý)

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
Prozatím zde nejsou žádné příspěvky
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 29.03
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Tak to Motor bohužel nedotáhl. Zase Popeláři Binec s ... | více
  • Motor si ten postup zaslouží daleko víc. Hra Třince ... | více
  • A nyní už 3-3 smajlik smajlik smajlik! Třinec je ... | více
  • Mi cizinci v ELH nevadi, vadi mi bridilove jako ... | více
  • Nemohu si to odpustit, sorry - MOTOOR!!! I když ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík