Fantastická defenzíva s výtečným Budajem ukradla dva body z Bostonu. Dnes si Habs posvítí na Buffalo

25.03.2014, 01:30 | Reportáž ze zápasu |  Jaroslav Francek
 

Velké derby viděli diváci v TD Garden o pondělním večeru. Montreal do něj nastoupil s Michaelem Bournivalem na centru čtvrté formace, Lars Eller se stále necítil fit. Hlavní změnou byl Peter Budaj v brance.

Bouillon – Subban

Markov – Jemelin

Weaver – Murray

Pacioretty – Desharnais – Vanek

Galchenyuk – Plekanec – Gallagher

Bourque – Briere – Gionta

Weise – Bournival – Moen

Zápas začal tak, jak se od derby odvěkých rivalů čeká. Alexi Jemelin předvedl výstavní “open ice hit“ na koho jiného, než Lucice. Za to byl potrestán úderem do hlavy od zbabělce Cháry. Díky tomu hráli Habs první přesilovku, ale moc šancí z ní nevytěžili. Emoce se stupňovaly dále, když Miller podrazil Weise a ten nebezpečně narazil do hrazení. Millerovu troufalost chtěl potrestat v bitce Moen, ale souboj prohrál. Navíc dostal ránu do hlavy a z ledu mu museli pomáhat spoluhráči. Doufejme, že to nebude moc vážně a Travis stihne další zápasy v sezoně. Původní podražení Millera bylo potrestáno a Canadiens tak hráli druhou přesilovku. Ani ta nebyla sehrána nijak excelentně, jenomže v momentě, kdy už byli z ledu Subban s Markovem a vepředu byla třetí lajna, kolem Raska prosvištěla rychlá Jemelinova střela zápěstím a Habs se tak dostali do vedení 1:0 přesilovkovým gólem v čase 6:39. Boston se z obdržené branky oklepel velice rychle začal Montreal přehrávat neskutečným způsobem. Po zbytek třetiny se hrálo především před Budajem a skóre 1:0 pro hosty i po první třetině byl malý zázrak. Jen kupa štěstí a hbitý Budaj mohli za čisté konto Habs. Na střely 10:5 pro domácí, Montreal musel hodně zabrat, pokud chtěl s tímto zápasem něco udělat.

Bohužel Montreal nezměnil v druhé třetině vůbec nic a hra se nezměnila. Montrealští beci všemu nasadili korunu čtyřmi turnovery v pár úvodních minutách. Třetí přesilovku v zápase Habs sehráli po faulu vysokou holí Marchanda na Subbana ve čtvrté minutě, ale nazvat dění na ledě přesilou hostů by mohl jen blázen. Habs se vůbec nedostali do pásma, natož ke střele. Největší šanci měl Plekanec chvíli po přesilovce ve svém klasickém úniku na Raska, vystřelil hezky, ale finského olympionika nepřekonal. I domácím byla v sedmé minutě nabídnuta hra v početní výhodě po faulu Bourqua a po jejím skončení přišel další trest za Bournivalům faul. Obě přesilovky se vyznačovaly velkými šancemi domácích a několika fantastickými zákroky Petera Budaje. Bournivalům trest za polovinou přerušil faul Soderberga, takže se hrálo ve čtyřech a poté krátká přesilovka Habs. Ta byla impulzem ke zlepšenému výkonu v bostonském pásmu, což vygenerovalo další faul na hráče v bílém. Montreal později hrál dokonce pět na tři celých 43 sekund a během těchto dvou souběžných přesilovek měl víc šancí, než za celý zápas, ale Rask za svá záda nic nepustil. Lepší třetina i díky přesilovkám, ale Boston byl stále aktivnější a jen s vypětím všech bylo skóre stále příhodné pro hosty. Na střely 21:15 pro domácí.

Vstup do závěrečné třetiny nebyl zrovna ideální, neboť se Canadiens museli znovu bránit ve čtyřech po faulu Plekance, ale zvládli to skvěle a hráče v černém k ničemu nepustili. Poté už v pěti byli konečně vyrovnaným soupeřem domácím po delší dobu až do dalšího faulu Habs, tentokrát Murrayho. Nutno ale říci, že držení tam viděl asi jen rozhodčí. Další oslabení bylo překonáno za přispění všech na ledě samozřejmě v čele s Budajem, ale sotva Murray vylezl z trestné lavice, tak se tam pakoval Gallagher a opět to bylo za zákrok, který se nemusel pískat. Téměř čtyři minuty v řadě ve čtyřech a bez gólu, Montreal předváděl obrovský týmový výkon se skvělou obranou. Bostonským už jejich ofenzivní zmar očividně začínal svazovat ruce. Nicméně pět na pět se hrálo jen něco přes minutu a opět fauloval hráč v bílém. Třetí přesilová hra těsně za sebou a čtvrtá ve třetí třetině se naskytla domácím, kde tři sekundy před jejím koncem se štěstím skóroval Bergeron a srovnal na 1:1 v čase 14:34. Vyrovnané skóre vydrželo v této bitvě i do 60 minuty a šlo se do prodloužení. Montreal tak měl jistotu minimálně jednoho extrémně důležitého bodu.

V prodloužení bitva pokračovala s převahou domácích, ale stejně tak pokračovala výtečná defenzivní hra Canadiens. Byly to obrovské nervy, ale v prodloužení se nerozhodlo a šlo se na nájezdy.

Nájezdy se jely v tomto složení: Bergeron a Vanek, Iginla a Desharnais, Marchand a Briere. Po šesti nájezdech jsme gól neviděli a hrálo se na náhlou smrt. Rozjel se Krejčí, jehož vychytal famózní Budaj. Pak byla řada na Alexi “Chuckym“ Galchenyukovi, který parádním naznačením rozhodil Raska a zavěsil za něj! Montreal zvítězil 2:1 na nájezdy a získal tak druhý důležitý bod.

To bylo utkání, jenž se nevídá zrovna často. Montreal sice moc Raska neohrozil a při hře pět na pět téměř vůbec ne, ale cesta k obrovskému vítězství vedla přes brilantní defenzivu v čele s výtečným Budajem. Vypíchl bych výkon Weavera za svou velice dobrou práci a samozřejmě Budaje, který byl oporou po celý zápas včetně bezvadných nájezdů. Wow, to byl zápas plný nervů. Montreal doslova oloupil Boston o body, jelikož soupeř měl po celý zápas jasnou převahu, a taky ho obral o rekordní šňůru výher, která se zastavila na dvanácti úspěších. Snad to zítra v Montrealu proti Buffalu bude klidnější se stejným koncem.

Preview

Habs dnes hrají se soupeřem z opačného konce tabulky

Včera si montrealští poradili s nejlepším týmem na východě a jedním z nejlepších v lize, dnes je čeká opak, Buffalo Sabres, mužstvo z chvostu tabulky celé ligy. Montreal se pokus o čtvrté letošní vítězství, doposud jsou Šavle oblíbený soupeř se třemi vítězstvími a skóre 8:3, naposled to bylo díky výhře 2:0 v Buffalu.

Dnes se celky od půl jedné utkají v Bell Centre. Canadiens po velké výhře v Bostonu samozřejmě nebruslili a ani hráči nebyli k dispozici novinářům. Je to logické, zápas se hrál ve velkém tempu až do nájezdů a k tomu se cestovalo do Montrealu, tudíž je nutné dát hráčům oddych. Jistý je start Caryho Price, další podrobnosti se dovíme později. Ani se neví, jak jsou na tom Moen s Weisem, oba odstoupili po jednom střídání v minulém utkání.

Sabres už hrají pouze o čest. Snaží se nasazovat mladé naděje a dát jim tak potřebnou praxi v NHL. V brankovišti to ale činí nedobrovolně, neboť poměrně zkušené duo brankářů Enroth s Neuvirthem jsou stále zranění, takže naskočit musí Lieuwen a Hackett. Matt Hackett je očekáván v brankovišti dnes proti Habs, zajímavostí je, že jeho otec, Jeff Hackett, střežil brankoviště Habs v letech 1999-2003.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
25.03.2014 21:21 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
Avatarhttp://video.canadiens.nhl.com/videocenter/console?catid=66&lang=en
Pekná časť o Buddyho začiatkoch smajlik
 
25.03.2014 18:48 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarReakce na příspěvek:cheas smajlik smajlik smajlik
 
25.03.2014 17:53 | reagovat
Luke | go-habs-go@seznam.cz
AvatarNěco pro pobavení: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/10150772_711679118893753_466298704_n.jpg smajlik smajlik smajlik smajlik
 
AvatarReakce na příspěvek:Bohužel no, ale tohle si nesmíme připouštět. Ta buffalská juniorka na nás vletí, tak na to musíme být připraveni.
 
AvatarReakce na příspěvek:Vynikající vítězství, to jsem nečekal ani omylem...smajlik! Jak již bylo řečeno - skvělá defenzíva v čele s výborným Budajem zastavila tu mašinu a hlavně jsme jim překazili možný rekord smajlik. Tlak měli veliký, ale na druhé straně my z toho mála taky nějaký šance měli, dali tyčku... Hlavně mě ve třetí třetině štvali rozhodčí, protože vyloučení Plekyho a hlavně Gallaghera byly směšný - asi kompenzace za tu přesilovku 5 na 3... Ale oslabení jsme zvládli parádně, až na to jedno tedy - z toho množství je to ale pořád krásný.
Mám obavy, jak se tohle utkání podepíše na dnešním zápase, protože Weise a Moen odstoupili a neví se, jak to s nimi bude, a celý tým bude dost unavený po takové bitvě. Abychom to tvrdě vybojované vítězství s nejlepším týmem soutěže dnes neprohospodařili s nejslabším týmem soutěže... smajlik.
 
AvatarMariana: tak dalo se čekat, že budou dobří, ale oni nás moc k ničemu nepustili, při pět na pět vůbec a měli neskutečnou převahu, puck possession měli určitě hodně nad 60% hrubým odhadem, šancí, tyček... Ha, ale co jim to je platné, když to naši beci s Budajem prostě zavřou a pak přijde Chucky a vyhraje to pro nás smajlik smajlik smajlik Ruins mají po streaku.
Budaj, Jemelin, Weaver a Chuky jsou pro mě hráči zápasu.
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Boston Bruins
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 26.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík