Trápení se šťastným koncem pro domácí

12.03.2010, 12:00 | Reportáž ze zápasu |  Michal Možný
 

Posledním soupeřem Montrealu ze Západní konference byl zraněními sužovaný tým „Olejářů" z Edmontonu. Domácí nastoupili ve stejné sestavě jako v minulém utkání:
Pyatt - Plekanec - A. Kostitsyn
Pouliot - Gomez - Gionta
Moen - Moore - S. Kostitsyn
Darche - Metropolit - Maxwell

Hned od začátku se bylo na co koukat, Plekanec dvacátým gólem sezony po přiťuknutí A. Kostitsyna otevřel skóre. Ani jsme nestihli dát ruce dolů z radosti z prvního gólu a už nám úsměv zmrazil edmontonský Nilsson, který na Haláka najížděl s takovou volností a měl tolik času, že se cestou mohl stavit na párek a v klidu pak pověsit puk nad rameno zalezlého Haláka. Poté B.Pouliot přehnal důraz na útočné modré a Edmonton prokázal, že to nebude procházka růžovým sadem, když Gagner překvapil na bližší tyčku Haláka a dostal hosty poprvé do vedení. Tři góly během čtyř minut, no sakryš... Po bláznivém startu se gólostroj zastavil, ale útočný hokej se hrál dál. Netrvalo ale dlouho a Gomezova parta si řekla, že je na čase hladové diváky opět ukojit gólem a Gionta krásnou tečí Markovovy nabídky svým 21. gólem srovnal. Na obranu se opravdu moc nehrálo a v další pěkné šanci se objevil A. Kostitsyn, když si vybruslil zpoza branky, ale našel jen Dubnykovu lapačku. Ani Edmonton nezahálel a ve 13. minutě vyřešil skvěle Špaček přečíslení, když skočil do přihrávky a předvedl snad první úspěšný obranný zákrok od začátku zápasu. Halák se pomalu dostával do tempa, když si připsal další úspěšný zákrok po menším nedorozumění v naší obraně. I my si v první třetině zahráli přesilovku, kterou si vykoledovala svým aktivním přístupem druhá lajna. Upravená první lajna si vytvořila krásný skoro dvouminutový zámek i se slibnými situacemi, které ovšem nevedly ke kýženému konci, a proto první, velmi zajímavá třetina skončila smírně 2:2, střely 9:9... Klukům by určitě prospělo, kdyby jim Martin vysvětlil, že obranná třetina je sice stejně nalajnovaná jako útočná, ale bohužel se tam musí praktikovat trochu jiný hokej než v té útočné. Obranná činnost byla na stejné úrovni jako v "kvalitní" první třetině u Kačerů. Kluci nejspíš chtěli Halákovi ukázat, jak se cítil Price...

Druhá třetina začala v opatrnějším duchu a první vážnější šanci si vypracoval Edmonton, ovšem Halák byl na místě. Naši první šanci si vypracovala Mooreova lajna, ale puk za Dubnyka nedotlačila. V páté minutě se do šance vřítil B.Pouliot, ale správně neseřídil mířidla. Hned o minutu později sám na Dubnyka ujížděl Plekanec, bohužel jeho bekhend "olízl" břevno... Domácí hráči se stále víc pokoušeli o agresivnější napadání, kterým Edmontonu znepříjemňovali rozehrávku. V polovině druhé třetiny jsme špatným střídáním dali hostům druhou šanci v přesilové hře, oslabení jsme ale zvládli více než dobře a Olejáři se nedostali ani do pásma. Po druhém oslabení jsme si i my zkusili druhou přesilovku, bohužel přesilovky na domácím hřišti nemáme rozhodně tak smrtící jak v zápasech na hřištích soupeře, a proto na tabuli svítilo stejné skóre jako na konci první třetiny. Změnit se to rozhodla Mooreova lajna, které se už tentokrát puk povedlo dotlačit za smutného Dubnyka, kterému puk prošel mezi nohama. Autorem vedoucí branky byl určitě Moen. Po získání vedení jsme měli možnost další přesilovky. Tato činnost opravdu nebyla tou, kterou bychom se na konci zápasu chlubili. V poslední minutě se do brejku 3 na 2 dostal Edmonton, naštěstí Cogliano nezakončil. I díky tomu jsme šli do šaten o něco spokojenější a s vedením 3:2. Ve druhé třetině jsme díky většímu důrazu a lepšímu bruslení získávali postupně mírnější převahu, kterou se proměnili v nejtěsnější vedení gólem Moena. Střely po druhé části 18:14 pro MTL.

Třetí třetinu jsme zahájili naprosto tragicky a podobným důrazem jako Moen se teď na druhé straně prosadil Cogliano a vyrovnal na 3:3. Krátce nato domácí dostali šanci hrát čtvrtou přesilovku, která byla ještě umocněná dalším vyloučením a Montrealu se tedy naskytla možnost vrátit vedení na svoji stranu v přesilovce 5 na 3. Naše trápení ovšem pokračovalo a ani dvojnásobnou přesilovku jsme nevyužili, navíc hned po přesilovce se řítil Brule na Haláka, ten ale odolal. Opět se začala hrát hra nahoru dolů a samostatný nájezd si tentokrát mohl užít Gomez, bohužel najížděl ze strany a střelou mezi nohy Dubnyka se neprosadil. Naštěstí máme i jiné hráče než v prvních dvou lajnách a konkrétně S.Kostitsyn svým typickým zakončením poslal Montreal opět do vedení, tentokrát 4:3. Vedení bohužel netrvalo dlouho, Horcoff napřáhl kousek za modrou a dneska velmi nejistý Halák jeho střelu pustil! Domácí už mohli opět prohrávat, naštěstí samostatný únik Horcoff nedotáhl, ale byl při tom faulován a tak Olejáři získali další přesilovku, kterou nevyužili. Edmonton byl po srovnání stále aktivnější, domácí se nemohli dostat do tempa a Halák si připsal několik dobrých zákroků. V posledních vteřinách Edmonton nepochopitelně špatně střídal a dostal trest za mnoho můžu na ledě. Domácí už neměli moc šancí využít tuhle výhodu v základní hrací době, ale pokračovat mohli v prodloužení v přesilovce 4 na 3. Montreal vsadil na hru s třemi útočníky (Plekanec, Gomez, Gionta) a jediným obránce Markovem, ale ani tato varianta nepřinesla rozhodující gól. Vyrovnaný průběh prodloužení narušila další přesilovka domácích, v pořadí už sedmá... Důležitost okamžiku podtrhuje fakt, že Montreal si vyžádal time-out. Bohužel nic se nezměnilo a největší šanci pohrdl Horcoff, který pelášil sám na Haláka, ale Jaro udržel domácí ve hře o dva body. Plekanec ovšem Horcoffa fauloval a srovnal tím počet hráčů na ledě. V počtu 3 na 3 už se nic nestalo a tak se šlo na nájezdy. První se na nájezd postavil Plekanec a nedal. Na druhé straně mohl hosty dostat do vedení Potulny, ale také nedal. Druhý se rozjel Gomez a stejně jak Plekanec nepropasíroval puk mezi Dubnykovy betony. Horcoff naštěstí taky nedal a tak se do poslední série šlo za stavu 0:0. Z domácích se nájezdu ujal Gionta, bohužel ani ten se neprosadil. Za Edmonton mohl rozhodnout Brule, ale Halák skvěle vytěsnil na tyčku... V náhlé smrti za domácí ani Pouliot nedává a tak opět rozhodnutí měl na holi Nilsson, ale přes ležícího Haláka puk nepřehodil. V páté sérii A.Kostitsyn dal a když Gagnerovi sjel puk z hokejky, mohli se domácí radovat z prodloužení vítězné sérii na 4 zápasy. Vzhledem k výsledkům přímých konkurentů je tohle vítězství hodně cenné.

Tohle utkání ukázalo velkou slabinu v přesilovkách, nejen, že jsme nedokázali dát gól, ale málem jsme i z brejků inkasovali. Nejvíce tomu chyběla střelba, nahrávkami ještě nikdo v přesilovce gól nedal. Edmonton předvedl velmi dobrý výkon dopředu, dozadu se trápila obě mužstva a rozhodně se dneska moc nedařilo gólmanům. Ani Halák nepředvedl výkon, na jaký jsme u někoho zvyklí. Naštěstí si svoji klasiku nechal na konec prodloužení a na nájezdy, kde už byl velkou oporou. V sobotu v noci nás čeká jedno z velmi důležitých utkání s Bostonem. Proti tomuto soupeři, který smetl Philadelphii, budeme muset podat lepší, koncentrovanější výkon, pokud budeme chtít pomýšlet na důležité dva body.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
Prozatím zde nejsou žádné příspěvky
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Edmonton Oilers
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 28.03
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Motor si ten postup zaslouží daleko víc. Hra Třince ... | více
  • A nyní už 3-3 smajlik smajlik smajlik! Třinec je ... | více
  • Mi cizinci v ELH nevadi, vadi mi bridilove jako ... | více
  • Nemohu si to odpustit, sorry - MOTOOR!!! I když ... | více
  • Ty vole, aby už se fakt prase vyznalo v ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík