Někdy nestačí hrát 58 minut…

25.03.2010, 12:54 | Reportáž ze zápasu |  Michal Možný
 

Po domácí blamáži se hokejisté Montrealu vydali za velmi silným divizním rivalem do Buffala. Sabres okupují první příčku v Severovýchodní divizi s počtem 88 bodů z 71 zápasů. Montreal tedy dojel v pozici outsidera a jak všichni víme, tato role mu většinou sedí. Hosté nastoupili s Pricem v brance a v sestavě:
Pouliot - Gomez - Gionta
A, Kostitsyn - Plekanec - Cammalleri
Darche - Moore- S. Kostitsyn
Bergeron - Metropolit - Pyatt

Na úvodní buli se postavila Plekancova lajna v plné polní a hned to neslo své ovoce, když se usadila v útočném pásmu, Plekanec vyjel před branku, nahrál nepokrytému A.Kostitsynovi a ten s přehledem poslal puk pod břevno - v první minutě 0:1! Buffalo se snažilo hned kontrovat, ale první úspěšné zákroky si připsal Price, který nastoupil se zcela novou maskou... Buffalo i nadále tlačilo na pilu a snažilo se co nejdříve vyrovnat. Montreal se po delší době podíval do útočného pásma zásluhou Gomezovy party, ovšem rohová hra k úspěchu nevedla, a tak po pěti minutách byl stav stále 0:1. Po zachytnutí rozehrávky domácích se navrátilec Bergeron snažil překvapit Millera, jenže ten jeho výjezd bez problémů pokryl. V prvních deseti minutách se nehrál nijak uchvacující hokej, Montreal spoléhal na vynikající obranu s rychlými kontry, za to domácí se snažili postupně získávat co největší převahu. Druhá desetiminutovka začala obrovskou šancí Gomeze, který netrefil prázdnou branku po krásné akci Gionty. Za chvíli bylo rušno i na druhé straně, kdy Price musel řešit závar v malém brankovišti. Gólman Habs dominoval i nadále, když si s přehledem poradil s dorážkou z bezprostřední blízkosti. V posledních minutách první třetiny se hra postupně vyrovnala a konečně se začali prosazovat do útočného pásma i jiné lajny než první a druhá. Další šanci si Montreal vytvořil vynikající forčekingem, kdy Pouliot vybojoval puk, Gionta zboku najížděl na Millera, který si s jeho nájezdem poradil, ale dojíždějící Gomez byl hákován a tak si hosté zahráli posledních dvacet vteřin přesilovku, která se přenesla i do druhé třetiny. Montreal rozhodně předvedl v první třetině lepší výkon než v minulém domácím utkání, vrátilo se do hry nasazení, napadání, agresivita, Buffalo bylo sice opticky o něco lepší, ovšem mohlo prohrávat i 2:0, kdyby Gomez nepohrdl tutovkou... Důležité také bylo, že se Montreal vyvaroval vyloučení.

Druhá třetina začala pokračující přesilovkou, která bohužel skončila jako většina předchozích bez gólového efektu. Napravit reputaci jsme mohli o několik vteřin později, když nám byla nabídnuta druhá přesilovka. Po vyhraném buly Plekancem hned pálil Cammalleri, ale Miller byl na místě. I druhá lajna si vypracovala solidní akce a zvlášť Špaček, kterého přesně našel Gomez, měl pěknou šanci. Ani druhá přesilovka nebyla využita, ovšem herní projev byl výrazně lepší než u první. A další přesilovka na sebe nenechala dlouho čekat, když tentokrát Buffalo špatně střídalo. Jak se říká - tři rohy penalta, tak zde bylo - tři vyloučení gól, o který se postaral opět A.Kostitsyn a dostal v 25. minutě v PŘESILOVCE Montreal do vedení 2:0. Už čtvrtou přesilovku v řadě si hosté vysloužili, když Moore dostal sekeru a domácí hráč zaslouženě putoval na trestnou. Sehrána opět nebyla špatně, ale Miller společně se čtveřicí statečných odolal. Montreal nakopnut přesilovkami měl další šanci, když se řítili 2 na 1 S. Kostitsyn a Pyatt, ale Miller předvedl po střele Pyatta fantastický zákrok a udržel Bufalo ve hře. Miller byl vynikající i o chvíli později, když si poradil s dalším nájezdem 2 na 1, kde zakončujícím byl tentokrát Plekanec. Buffalo se po sérii vyloučení nemohlo vůbec dostat do hry a mohlo být rádo, že v polovině zápasu prohrávalo jen 2:0. Zahřát prochladlého Price se v začínající druhé polovině utkání pokusil Roy, který několikrát nebezpečně vystřelil, ale Price ve spolupráci s obranou vše ustáli. Necelých sedm minut před koncem třetiny výhodu přesilové hry dostali i domácí, když Price zahrál puk v nedovoleném prostoru za brankou. Domácí sehráli přesilovku mizerně a tak Priceova chyba nebyla naštěstí potrestána. Další přesilovka domácích ovšem přišla hned vzápětí, kdy na trestnou putoval Pouliot. Situace byla pro hosty kritická, protože Pouliot dostal za zásah do obličeje čtyři minuty. Hned v první minutě oslabení uháněl na Millera Gionta, ale bekhendovou kličkou domácího mága nepřekoval. Ve druhé minutě přesilovky přišly šance domácích, ale i hostující strážce klece odolával a předváděl výborné zákroky. Montreal tuto kritickou chvíli zvládl a do poslední třetiny si nesl vedení 2:0. Ve druhé třetině byli Habs jasně lepší a jen vynikající Miller držel šance domácích na body. Ke konci bohužel přišlo několik zbytečných vyloučení, z nichž to poslední, čtyřminutové, rozdělila siréna a Buffalo mohlo začít poslední třetinu náporem zesíleným minutovou přesilovou hrou. Na střely po druhé třetiny o něco stále aktivnější domácí, 24:19.

Přesilovka se ovšem domácím vůbec nepovedla, náznaky šancí si spíše vybudoval Montreal. Očekávaný drtivý tlak domácích v úvodních minutách poslední třetiny nepřišel, a proto hosté v klidu bránili náskok. Habs vynikajícím bruslením a pokrýváním středního pásma drželi Bufalo daleko od své branky, ojedinělé průniky bezpečně kryl Price. Buffalo deset minut před koncem působilo naprosto bezradně a jedinou šanci za poslední minuty si vypracoval Montreal, konkrétně střílející Hamrlík a u Millera dotírající A. Kostitsyn. Další zákrok putoval na Millerovo konto, když si musel poradit z dalekonosným projektilem Moorea. Jednou z posledních šancí pro domácí byla přesilovka, když Montreal oslabil S. Kostitsyn. Bufalo se bez problémů dokázalo usadit v útočném pásmu, ovšem do vyložené šance se dostat nedokázalo, velký podíl na tom měl skvěle bránící Markov. Domácím po nevyužití přesilovky zbývalo necelých 5 minut k vyrovnání. Po svém vyloučením se S. Kostitsyn uvedl i hokejově, když brejk 2 na 1 vyřešil střelou, ale Miller byl připravený. Přišla však další domácí přesilovka, tentokrát po faulu O´Byrneho, Bufalo vycítilo poslední šanci na zdramatizování a tak si domácí vzali timeout. Hned po něm Bufalo nastoupilo na led s šesti hráči v poli, uzamklo Habs a neskutečný tlak dokázalo přetavit ve snížení dvě minuty před koncem. Miller krátce po buly opět odjel na střídačku, Buffalo hrálo 6 na 5 a ždímalo Montreal dál. Price předváděl neskutečné zákroky, bohužel 45 vteřin před koncem nestačil ani on na dorážku Montadora z bezprostřední blízkosti - Sabres tak v posledních dvou minutách zremizovali už ztracený zápas...

Domácí nastoupili do prodloužení s velkým elánem a hned po minutě si vynutili přesilovou hru. Buffalo začalo přesilovku skvěle a Priceho zachránila tyčka po tvrdé střele z hranice kruhu pro vhazování... Další šance Price pochytal a tak Habs oslabení přežili a to doslova a do písmene. Konec prodloužení patřil hostům, kteří několikrát prověřili Millera, ten byl ale pozorný, o vítězi tedy musely rozhodnout nájezdy. Začínal domácí Pominville a Price prostřelil mezi betony. Za hosty jel v poslední době úspěšný A. Kostitsyn, bohužel tentokrát nic moc neudělal a proti Millerovi neměl šanci. Jako druhý z domácích dostal šanci Stafford, ale Price měl navrch. Srovnat mohl navrátilec do sestavy Cammalleri, ale po pěkných fintách a rozpohybování Millera nedokázal přehodit beton u pravé tyčky. Rozhodnutí měl na hokejce Vanek, který se úkolu zhostil znamenitě a Sabres tak spadly do klína dva body, ve které už ani nejzarytější domácí fandové nedoufali...

Co na závěr zpackaného utkání říct? Před začátkem bychom bod brali, ale po průběhu utkání musíme být zklamaní. Měli jsme jasně na víc a celý zápas byl pod naší kontrolou. Můžou nás mrzet obrovské šance ve druhé třetině, protože kdybychom utekli na 3 a více gólů, už by nebylo o co v poslední části hrát... Nezbývá než to hodit za hlavu, radovat se z bodu a vrhnout se se stejnou vervou na Pantery - dnes prostě musíme vyhrát!!!

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
Prozatím zde nejsou žádné příspěvky
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Buffalo Sabres
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 26.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík