Po přípravě před sezonou

06.10.2010, 10:44 | Aktuální téma |  Monika Gordíková, Michal Možný
 

Přípravné zápasy dopadly vesměs podle očekávání - bylo to jako na horské dráze. V útočné fázi jsme si dokázali vypracovat skoro v každém zápase řadu šancí, ovšem ne v každém se nám dařilo aspoň pár z nich proměnit. Obranná hra a i brankáři nebyli často ve své kůži a řada chyb přesně ukazovala, v jaké fázi se nacházíme, tedy přípravné zápasy... Nezbývá nám než doufat, že Špaček nebude nahrazovat Bergerova, Subban nebude hrát lehkovážně, Price začne chytat střely i z nulových úhlů, atd. Pokud se tohle vše podaří, nemusíme se následující sezony bát.
Sestavy se, jak je zvykem, hodně točily, ale stejně jsme mohli pozorovat jednu osobu, která nadevšechno vyčuhovala, když tedy nastoupila. Není řeč o nikom jiném, než o Tomáši Plekancovi. V přípravě rozhodně umlčel hlasy kritiků, kteří nebyli nadšeni výší jeho smlouvy. Dobré zápasy odehrál i mladík Eller, obzvlášť se mu povedl zápas, kdy nastoupil v řadě s Plekancem a Cammallerim. Dále si myslím, že si velmi dobře vedl i Boyd, který by si zasloužil místo v základní sestavě pro první zápasy.

Sestava pro zápasy by mohla vypadat následovně:
Pouliot - Gomez - Gionta
Kosticyn - Plekanec - Cammalleri
Moen - Lapierre - Eller
Pyatt - Halpern - Boyd
Gill - Gorges
Špaček - Hamrlík
O´Byrne - Subban

První dvě pětky jsou aspoň ze začátku podle mého dané. V obou lajnách bude asi největší strach o levá křídla. Andrei dokáže odehrát zápas jako z partesu, ale po té pět zápasů odbruslit jak Tomáš Verner krátký program na olympiádě. Doufám, že výkyvů bude co nejméně a že se mu obloukem vyhnou zranění. Pouliot měl famózní nástup, po kterém postupně uvadal. Tato sezona pro něj bude klíčová a já pevně věřím, že se role zhostí na výbornou a bude skvělým doplňkem první lajny. Ve třetím útoku musí zůstat Lappierre a Moen, je to pro ně jako ušité a k nim bych zkusil aspoň ze začátku mladíka a nadějného, snad i tvůrce hry, Ellera. Pro mě není zatím Eller na centra v Habs stvořen, maximálně ho zkusit prohodit s Lapierrem. Ve čtvrté lajně vidím rychlíka Halperna, bojovníka Pyatta a dál se uvidí, napsal jsem Boyda, ale toto místo mám asi nejvíc otevřené... Každopádně to rozhodně nevypadá špatně, ale musí se nám co nejdéle vyhýbat zranění. Pokud se zraní někdo z třetí nebo čtvrté lajny, dokážeme ho myslím docela dobře nahradit. Jestliže dojde ke zranění nějakého útočného esa, nastane v Montrealu velký problém. Obrana bude v podobném složení jako v minulé sezoně, naštěstí nám ubudou nervy s Bergeronem a s návratem Markova věřím, že nebude v zadních řadách žádný problém...

Nakonec si dovolím trochu zaspekulovat o našem konečném umístění. Pevně věřím, že play-off uděláme, nemyslím si ale, že ho zahájíme na domácím ledě - nesdílím tak názor Gomeze... Reálně si myslím, že by Habs při dobré konstelaci hvězd a sezony bez velkých zranění mohli atakovat 5. místo... Očekávám ale mírné komplikace, ať už zranění, či výpadky formy a tím pádem konečné 6., 7. místo v konferenci a podobnou jízdu jako v minulé sezoně.

Zajímavé určitě bude sledovat, jak si naši hráči polepší, či pohorší v bodování oproti minulé sezoně. V obraně si myslím, že by opět měl být nahoře Markov, pokud mu vydrží zdraví. Musíme věřit, že plat si více zaslouží Špaček a že začne získávat body v přesilových hrách. Body by se mohly pohybovat kolem čtyřiceti u Markova a přes třicet doufám u Subbana, kterého považuji za náš tajný trumf. Čeští beci se snad přiblíží aspoň k této hranici. V útoku se budeme spoléhat především na první dvě útočné formace. Pokud by se Tomášovi povedla stejná sezona jako minulá, asi by se z nás nikdo nezlobil a vzhledem k přípravě se to může povést... Podle mého zaznamená mírný pokles a skončí něco málo přes 65 bodů. Myslím, že kousek pod touto hranicí by se mohl zastavit Cammalleri. U našeho nového kapitána Briana Gionty věřím, že vylepší svoji bodovou bilanci a aspoň přes 50 bodů se dostane. Nakonec jsem si nechal Gomeze, který by měl jít podle jeho platu nad 80 bodů, ale bohužel všichni víme, jak to s ním je. Budu považovat za obrovský úspěch, pokud se dostane na úroveň Plekance, tedy kolem 65 bodů, spíš to vidím na statistiky podobné jako v minulé sezoně.

Tipy redakce habsczech.com na umístění:
Míra: 6. místo po základní části
Martin: 2. místo v divizi, 5. místo v konferenci, Pleky skončí v první desítce bodování
Monika: 5. místo ve Východní konferenci po základní části, o chlup nám uteče 4. příčka, budeme naštvaní, že nezačínáme doma
Michal: 6. místo
Milan: 7. místo po základní části, play off se nám povede a dojdem zase minimálně do finále konference

Zápasy, které nám nesmějí uniknout:
7. října Toronto-Montreal

Tradiční začátek sezony. Toronto vyzve doma Montreal. Větší rivaly v NHL najít nelze. V torontském Air Canada Centre se neodehraje duel, který rozhodne o držiteli Stanley Cupu, o postupu do play-off. Ne, nic z toho v něm žádné mužstvo nemůže získat, přesto se všichni na ledě budou bít do roztrhání těla. Montreal nemá Toronto v kategorii běžných soupeřů. Vždycky se proti němu snaží udělat maximum, vždycky chce vyhrát. Jenže to samé platí i pro Maple Leafs. Kdo odstartuje nový ročník lépe? A jaká vůbec bude sezona pro Toronto? Vyhrabe se konečně klub s obrovskou tradicí ze sklepa Východní konference?

20. února Calgary-Montreal
Zápasů proti Calgary má Montreal v kalendáři jako šafránu. S výjimečným soupeřem se utká ve výjimečném prostředí. Pod širým nebem. Fotbalový stadion v Calgary nabídne skvělý zážitek fanouškům i hráčům.

10. března St. Louis-Montreal
Minimálně týden dopředu se bude v novinových článcích objevovat zmínka o tomto souboji. Jaro Halák se poprvé postaví proti týmu, kterému loni pomohl heroickými výkony do finále konference a který mu pak řekl sbohem. Carey Price se už dnes modlí, aby v tomto utkání nedostal laciný gól nebo aby neudělal velkou hrubku. Jak bude tento zápas prožívat Halák? Škoda, že se nehraje v Bell Centre.

5. dubna Montreal-Chicago
Loňský vítěz Stanley Cupu v Bell Centre. Může se zdát jako zajímavé poměření sil, ale Blackhawks disponují trochu odlišným kádrem, než se kterým dosáhli vytouženého triumfu. Zapříčinil to platový strop. Pravděpodobně se bude bojovat o jistotu účasti v play-off.

9. dubna Toronto-Montreal
Jaký začátek, takový konec. Tedy snad jen konec základní části. Dvaaosmdesátý zápas odehrají Habs v Torontu. Budou už mít Canadiens jistotu účasti v play-off? Nebo už budeme několik kol vědět, že od začátku dubna pro nás nastane okurková sezona? Ne, nestrašme se. To je ještě hodně daleko.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarReakce na příspěvek:Já byl první...smajlik ! A jsem starší, tak klídek...smajlik smajlik smajlik !
 
AvatarNemůžu se dočkat zítřejší noci !!! Už to zase začíná !!! Tentokrát snad pomůžu i v hledišti, když budu v Praze bučet na Boston :))) Jinak já tipuji 6. místo. PS: Do teď mě nenapadlo, že celá redakce začíná na M :))
 
AvatarMíro jako tipovat stejně i v nástřelu umístění, to už je dost trapnýsmajlik smajlik
 
06.10.2010 11:38 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarChválím, pěkné shrnutí našich očekávání a obav. GO HABS GO!!!smajlik
 
06.10.2010 11:19 | reagovat
newt | lukas.grygar@gmail.com
AvatarJeště bych do seznamu zápasů doplnil 22. ledna 2011, kdy do Montrealu přijede Anaheim a tím pádem snad i Saku. Na jeho přivítání jsem hodně zvědavej. Mám pocit, že mu pořád dlužíme ještě jednu poslední ovaci ve stoje.
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 27.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík