Montreal překvapil Toronto a vede sérii

21.05.2021, 07:13 | Reportáž ze zápasu |  Martin Formánek
 

Toronto i Montreal spolu sehrály bezpočet bitev, díky rozšiřující se NHL se ale v play off utkají poprvé od roku 1979, to je po neuvěřitelných 42 letech. Favoritem je Toronto, které doufá, že zlomí nepřízeň osudu. Poslední sérii play off vyhrály Javorové listy v roce 2004.

Dosud proti sobě oba týmy stály v play off patnáctkrát. Montreal vede 8:7. Poslední setkání z roku 1979 bylo jeho jasnou záležitostí, parta kolem Guy Lafleura tehdy vyhrála 4:0 a po finálovém triumfu nad Rangers (4:1) došla až na samý vrchol. Žádný z nynějších hokejistů nebyl tehdy ještě na světě, veterán Joe Thornton se narodil v létě, tedy o několik měsíc po.

Všichni experti na otázku postupu odpověděli stejne - Toronto. Hned v prvním zápase ale Montreal nahlodal sebevědomí Leafs...

Úvodní část zápasu ovlivnilo zranění domácího kapitána Johna Tavarese, kvůli kterému se deset minut nehrálo. Tavares nakonec opustil ledovou plochu na nosítkách. Krátce poté se hosté ujali vedení. Po rychlé akci udeřil Josh Anderson. V závěru třetiny mohl v přesilovce srovnat Matthews, ale trefil jen tyč.

Prostřední perioda přinesla aktivitu Toronta. Domácí celek dokázal vyrovnat ve 25. minutě, kdy se prosadil William Nylander. Domácí měli další obrovské šance. Právě Nylander netrefil poloodkrytou branku a Matthewse v dobré šanci vychytal Carey Price.

I v třetí třetině měli domácí velké množství šanci, ale Carey Price v brance Montrealu čaroval. Rozhodující moment přišel v 53. minutě, kdy v oslabení ujel Paul Byron a v pádu překonal brankáře. Toronto pak v závěru hrálo přesilovku, kterou ještě umocnilo odvoláním brankáře, ale na vyrovnání už se nezmohlo.

Stav série: 0-1
Toronto Maple Leafs: Montreal Canadiens 1:2
Střely na branku: 30:35
Branky a nahrávky: 25. W. Nylander (Rielly, Holl) - 13. J. Anderson (Edmundson, Perry), 53. Byron (Armia)
Hvězdy zápasu
1. Carey Price (MTL) 34 zákroků, 1 OG, úspěšnost 97,1%
2. Paul Byron (MTL) 1+0
3. William Nylander (TOR) 1+0

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
AvatarDalo se čekat, že v druhém zápase bude Toronto tlačit na pilu a potvrdilo se - naprosto zasloužené jejich vítězství. Sice jsme dali první gól a vypadalo to, že je opět znervózníme, ale když jim celkem brzy pomohl k vyrovnání rozhodčí, když zastavil puk po mantinelu, začali přebírat otěže do svých rukou a v druhé části nás vyloženě přejeli jak parní válec... Navíc zbytečná vyloučení a od třetího gólu jsme úplně vypadli z role a oni si hráli v klidu svou hru, kdy ukazovali, že hokejově jsou prostě jinde. Pobavila mě téměř pětiminutová hra bez gólmana na konci a dlouho jsme to drželi smajlik.
No nic, 1-1 není špatný, ale musíme navázat na první třetinu z prvního zápasu, jinak nemáme šanci!
 
AvatarUrčitě, Suzuki byl trošku mimo, hlavně v přesilovkách se k ničemu nedostal. Je vidět, že bitvy o každý metr v playoff jsou něco jiného než ZC. Přesilovky musíme zlepší, pokud chceme myslet na další vítězství. A vyvarovat se zbytečných faulů. Druhý zápas bude důležité přežít první minuty, kde nás budou chtít rozdrtit. Každopádně máme na co navazovat, první zápas jsme odehráli přesně tak, jak jsme měli a na co proti nic máme...
 
AvatarJo a ještě jsem zapomněl na Suzukiho - ten kluk se v tom zápase tak trochu ztratil, jsem zvědavý, jestli se včas přizpůsobí.
 
AvatarTak začátek série víc než dobrý, popravdě jsem to nečekal. Určitě bych nenapsal, jak jsem tu četl, že jsme jim nic nedovolili (to ani náhodou...), ale zahráli jsme takticky přesně tak, jak bylo slibováno - tvrdě, důrazně a navíc dobře bruslící. V první třetině Toronto absolutně nevědělo, co na nás hrát, ta tvrdší hra jim evidentně neseděla. Kaňkou v téhle části určitě ošklivé zranění Tavarese, PO pro něj skončilo a myslím, že bude rád, když bez následků nastoupí do příští sezóny...smajlik. Očekávám, že se bude zase někde řešit, zda Perry mohl uhnout nebo ne, jako se to v takových případech vždycky děje. Ve druhé části bylo Toronto lepší a hlavně jejich přesilovky jsou strašně nebezpečný - je paradoxem, že zrovna v ní jsme rozhodli...smajlik. Byron to udělal výborně smajlik! Jak již bylo řečeno, Anderson výborný, na to, jak je robustní, tak perfektně bruslí, to se mi moc líbí. Price jasně podržel, snad to takhle vydrží i dál. I ten Staal s Merillem solidní. Tak snad nám tahle vydrží i nadále, platí to na ně, ale myslím, že druhý zápas bude velký mazec...smajlik. Jen ta tragická přesilovka, to je něco neskutečnýho smajlik.
 
21.05.2021 13:01 | reagovat
lordrahl | l.rahl@seznam.cz
AvatarZápas jsem bohužel neviděl, jen sestřih.
Ale vypadá to že PO muscle máme.
Byron splatil důvěru a připsal si svůj životní gol v karieře.
Price vytáhl nádherný gamesaver koncem 3 třetiny, kdy pokud by jsme inkasovali je asi amen.
Tavares hodně smolné a vypadlo to tedy ošklivě. Snad už si letos zahrat nestihne - - - rozuměj tak že do další serie už nepujde cele Toronto.
 
AvatarSestava asi zůstane, krom změny Evanse. Klíčový rozhodně Price, jak psal Theo, klidný, ale zároveň agresivní při výjezdech a pohybu v brankovišti, neskutečný zákrok ve třetí části při přečíslení, prostě fantom dnešního zápasu. Mínus určitě přesilovky, kdy polovinu ztratíme jen tím, že jsme u naší branky. Nakonec v nich byla jedna obří šance Armii, ale to nebyla ani přesilovková akce. Staal a Merill naštěstí v pohodě a pro mě překvapení, jak odehráli první utkání. Weber se zraněním držák. Byron neskutečně. Chudák Tavares, rozhodně citelná ztráta. Jen tak dál, bojovat a zlepšit přesilovky...
 
AvatarAno já to u Webyho myslel tak, že on nepotřebuje x zápasů, aby se do toho dostal, odpočinek mu určitě prospěl a bylo to vidět. Co mu přesně je jsem nevěděl, díky za info, ale on je bojovník a překoná to.

Jinak není co dodat, z Andyho se stal můj jeden z nejoblíbenějších hráčů a jsem moc rád, že taky zavírá pusy pochybovačům a že si tu smlouvu zaslouží. Jeho styl hry je jako stvořený pro PO.

Staal byl vidět a má důležité áčko u Andyho branky, tak ho určitě nidko nevyndá, ale KK za Evanse je doufám lock, Merill nezklamal a nic nezkazil, tak pochybuju, že ho DD vymění. Uvidíme
 
21.05.2021 08:13 | reagovat
Theo33 | Matts88@seznam.cz
AvatarPO jsou časy, kdy si Carey bez debat zaslouží ten svůj albatros. Jako v dřívějších letech opět skvělý, klidný. Teď k tomu přidávat pravidelně víc než 2 branky a bude to dobré.

V prvním zápase nám zahrálo do karet absolutně vše a i totálně katastrofální přesilovka nás nestála vítězství. (už kvůli PP bych tam chtěl Caufielda). Andy je prostě Xfactor, který bude pro Leafs obří prohra, ztráta kapitána je samozřejmě hodně smolná. Evans bude chybět asi pár zápasů. KK ukaž se!

Parda: Weber není v pohodě. Odehrál velmi slušný zápas, ale má něco přetrženého v levém palci na ruce, vždycky mu to opíchnou. Ale odpočinek samozřejmě hodně pomohl, pro celý tým byl klíčový.

Jen tak dál!
 
 
Související zápas
 
 
detail zápasu
 
 
vs. Toronto Maple Leafs
 
 
přehled všech zápasů
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 25.04
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Theo: Není to házení hrachu na zeď - ty ... | více
  • Ano, nejak takhle jsem to ohledně Savarda myslel. A ... | více
  • Jinak hodnocení celkem přesný. A byl bych překvapený, kdyby Ylönen ... | více
  • Jsem asi poslední, kdo by byl Savardův fanoušek, ale: ... | více
  • No vidíš a já problém s jeho pomalostí mám ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík