V noci na přenosy nekoukám, pohltilo by mě to, říká Robert Záruba

05.04.2010, 14:11 | Zajímavosti |  Monika Gordíková
 

Robert Záruba je pravděpodobně nejlepší hokejový komentátor naší historie. Už mnoho let slýcháme jeho hlas při hokejových bitvách. A nikdy nás neomrzí. Je známý svou precizní přípravou a obrovským nasazením. Mnozí o něm tvrdí, že své práci dává vše. Netají se tím, že jeho srdce patří klubu Montreal Canadiens.

Byl by hřích, kdyby se fanoušek Habs takového jména neobjevil na našich stránkách. Trvalo poměrně dlouho, než k rozhovoru, do něhož jste i vy přispěli svými dotazy, došlo. Jednou nemohl on, podruhé zase já. Ale nakonec jsme se přeci jen domluvili na termínu. Rozhovor se odehrál v budově zpravodajství ČT. Tady je.

Montreal

Od kdy jste fandou Montrealu? Co vás k němu přivedlo?
Od roku 1976 1977. Asi tak. Přivedla mě k němu fotografie Canadiens v časopisu Stadion. Tehdy vycházely klubové fotografie českých klubů fotbalových a hokejových, výjimečně tam vyšla fotbalová a hokejová národní mužstva. Najednou, jako zjevení, tam v této sezóně byla fotka Montreal Canadiens. Úplně zničehonic. Ken Dryden, Guy Lafleur, Larry Robinson, Serge Savard, Bob Gainey a další. Úžasní hráči. Já jsem je znal z Kanadského poháru 76´, ale tady byli vyfoceni v dresu Canadiens a ten mě úplně uchvátil. Takže tahle jediná fotka. Zřejmě to byla tehdy odvaha nějakého redaktora. Možná i proto, že se tehdy ten pohár vysílal. Našemu mužstvu se tam dařilo a možná se trošičku otupěla ta nevraživost vůči této soutěži. Najednou tam prostě povolili fotku vítěze Stanley Cupu, takže jsem začal Montreal sledovat a těšit se z jeho úspěchů.
A druhý důvod byl Ken Dryden a Guy Lafleur. Viděl jsem Challenge Cup 79´, výběr NHL proti Rusům, a Lafleur byl prostě úžasný. Radost na něj koukat.
Já jsem měl v tu dobu hrozně rád Bobyho Orra, mrzelo mě, že za Canadiens nehraje, ale Canadiens byli první fotka, kterou jsem viděl. Tehdy nebylo nic, jen výsledky, a to taky ne vždycky. Nic. Žádný Internet. Nic. (říká s důrazem v hlase) Jednou se objevila tabulka divizí. To bylo zjevení. Podrobnosti o soutěži? To už vůbec ne. Tím, jak do NHL odešli Šťastní a později tam chytal Crha, tak tím to úplně zazdili.

Byl jste někdy v Montrealu?
(pohotově skáče do řeči) Byl.

A stihl jste ještě Forum?
No to je právě to. Já jsem ho minul o rok a kousek. Pamatuju si, jak jsme do Montrealu přiletěli. Komentoval jsem tam finále Světového poháru 96´. Byli jsme v Bell Centre na tréninku Ameriky a Kanady. Pak jsme šli do hotelu a já jsem z něj v deset večer vyšel na procházku a chtěl jsem Forum za každou cenu najít. Chtěl jsem prostě vidět to místo, kde je hala umístěná. Nikdy jsem v Montrealu nebyl, neměl jsem plán města, jen zhruba jsem věděl tu ulici, ale říkal jsem si, že půjdu zcela podle citu. Ulici jsem našel. Pak jsem šel dlouho jedním směrem a radši jsem se otočil a pokračoval na druhou stranu. Kousek před půlnocí jsem stál před tou budovou. Zkoumal jsem její skleněné dveře, které byly přelepené nějakou páskou. Viděl jsem skrze ně uvnitř eskalátory. Podle mě to byly první eskalátory v Severní Americe. Dovnitř se mi nepodařilo proniknout. Naproti přes ulici jsem si prohlížel ten parčík, kde byly v 50. letech demonstrace, když NHL distancovala Maurice Richarda. To místo je úžasný.

Jaké je Bell Centre?
Nádherný. Kanada je v tomhle úžasná. Co jde, tak to přesunou. Mají tam kus staré kabiny. Jsou tam vlajky. Bell Centre to do značné míry převzalo. Pro ty lidi není problém prožít to, co prožívali ve Forum. Kluby si váží své historie. Hokej má většina lidí ráda kvůli vzpomínkám a právě ty tam pěstují.

Máte při svém tempu vůbec čas sledovat NHL?

Jo jo.

Kouknete se někdy v noci na zápas?
Ne. Satelit nemám a Internet mám pomalý. (až stydlivě) Trošku se tomu bráním, protože by mě to úplně pohltilo. Ještě k tomu ten originální komentář, který považuju za výborný...

Jak jste reagoval na vyhazov Guye Carbonneaua a angažování Jacquese Martina?

(skáče do řeči) Myslím, že to nebylo dobrý. To, jak se kouči točí jak na Orloji, není dobrý. Chtěl bych tam mít trenéra, který by tam nějakou dobu vydržel.

Zasáhl vás odchod Koivua?
Ani ne. Jeho odchod mi nevadil. Byl tam hrozně dlouho.

Jaký hráč z historie Montrealu je podle vás nejlepší?
Guy Lafleur a Ken Dryden. Myslím, že to byl výborný gólman, i když prožil obdob, kdy ho napadali, že by zápas líp odchytalo hrablo postavený do brány. O hře uměl skvěle mluvit a napsal překrásnou knížku. Lafleur dokázal rozhodovat zápasy. Byl úžasně všestranný. A samozřejmě i ti dávno před nimi. Maurice Richard a spousta dalších. 1975 až 1979, to byla podle mne nejlepší éra.

Jaký typ hráče by podle vás nyní pomohl Montrealu zpět na výsluní? Pokud byste měl jmenovat jen jednoho.
(dlouho přemýšlí) Patrice Bergeron. Trochu nedoceněný, ještě toho moc nedokázal, je kvalitní, zapadl by do regionu. Myslím, že by byl i schopný vést tým.  

Kdy se zase dočkáme Stanley Cupu?
(těžce se nadechne) Teď to moc nevypadá. Teď by potřebovali definitivně vyřešit otázku gólmanů.

Jak byste ji vyřešil?
Jednoznačně bych nechal chytat Haláka. Na olympiádě jasně ukázal, že je schopný chytat velké zápasy. Nevím, co už víc by měl udělat. Jestli se má postavit na hlavu. Co má udělat, aby dokázal, že má být jasná jednička? (až rozčíleně rozhazuje rukama) Věřil jsem, že Price bude jasná budoucnoust Canadiens. To, jak mu to nejde, mě zarazilo a překvapilo. Ale nejde mu to už strašně dlouho.

Myslíte, že se Tomáš Plekanec dočká dlouholeté smlouvy?
Zaslouží si ji. Za oddanost i za přístup k hokeji. Mělo by k tomu dojít. On ví, co chce. Montreal se vydal cestou menších hráčů. Nevím, jestli je to úplně dobře, ale on už je tam nějakou dobu a podle toho si zaslouží jednání.

Chtěl byste komentovat hokej v Montrealu?
To by bylo hodně zajímavý.

ostatní

Jak dlouho už působíte na katedře žurnalistiky na Karlově univerzitě?
Čtrnáct let.

Nechodí tam někdo jen proto, aby "zažil" Roberta Zárubu?
Někdo mi říkal později, že tam někdo takový byl. Ale takovým lidem to nic nedá. A jednou přišla holka, že se chce jen jednou podívat, jak to vypadá.

Koho jste si přivedl do Redakce sportu ČT?
Ježišmarjá, těch je. (protočí oči) Tomáš Jílek, Jirka Hölzel, Ondra Zamazal, David Lukšů, David Kozohorský. Míra Langer se sem dostal přes moji vůli. Vetřel se sám a udělal dobře. Ukázal, že nemám ten odhad vždycky nejlepší. Dále Darina Vymětalíková, Alice Tejkalová a další.

Jak jste se cítil, když jste poprvé vešel do budovy ČT?
Bylo to 20. srpna a za totáče, takže jsem musel mít zvláštní povolení. Byl to nezvyk. Takový ten nezvyk, když znáte lidi z televize a najednou je vidíte v civilu. Chovají se jinak.

Jak se díváte na to, že bulvár řeší soukromí sportovního komentátora?
Není to tak hrozný. Když to není každý den, tak mi to nějak nevadí.

Jak to vypadá s vaším koncem po sezóně 2010/2011?

Nevím.

Nesouvisí to s tím, že ČT nemá práva na další mistrovství světa?
Trochu jo, ale ne zas tak úplně. Tak jako tak tady nějaký hokejový program mít budeme. Těch zápasů vysíláme už tolik, že když z toho něco vypadne, tak se vůbec nic nestane. Ale věřím, že k těm právům máme nejblíže. Ale kdyby je získal někdo jiný, tak by to zase až tak nevadilo. Nebyl by to hlavní důvod toho, že bych přešel na nějakou jinou práci.

Jaký je váš názor na kurzové sázení?
Nesázím. Dostal jsem párkrát na nějakých fotbalových turnajích lístek na sázku, třeba na 500 korun, ale mám je doma. Ani sázet nestíhám. Názor na to mám... Proč ne.

V ČT se neustále mluví o šetření. Nejsou spolukomentátoři zbytečnou finanční zátěží?

Ne ne. Je to obrovský přínos programu za přijatelné peníze. Dnes už ten dělený komentář k tomu sportu patří. Je hrozný rozdíl, když komentuje jeden nebo dva. Expert navíc může jít do názorů, které jsou vyhraněné a je to tak správně. Má lidi nutit k přemýšlení. Je pravdou, že šetříme na všem možném. Na tomhle vlastně taky, protože komentátoři šli se svým platem, který nebyl nijak skvělý, dolů. Ještě jsme jim ho zkrouhli.

Z čeho všeho si vedete statistiky?
Z extraligy, ze zápasů nároďáku, z mistrovství světa, z olympiád. Vlastně ze všeho, co vysíláme.

Lidé o vás říkají, že jste hokejový blázen. Co vy na to?
Ne ne. To rozhodně ne.

Takže volný čas máte?
Jo. Většinou se věnuji svému synovi, protože ho mám ve střídavé péči. Vozím ho na fotbalové tréninky, když můžu. Vždy jsem na jeho zápase. Promeškal jsem jich opravdu je pár, třeba když jsem byl na mistrovství světa. A věnuju se i nějakým svým zálibám. Teď jsem ale skončil s florbalem, takže se budu muset podívat po nějaké jiné pohybové aktivitě, která by mě bavila. Bez pohybu je to těžké.

Jaká z evropských soutěží je podle vás na nejvyšší úrovni?
Chce se říct KHL, ale to záleží na tom, jak se na to kdo dívá. V určitých aspektech bych řekl, že jsou nejdál Švédové a možná Finové. Pak už bych řekl, že někde budou Švýcaři, my, KHL. Už i u nás jsou kluby, které se snaží pracovat s diváky.

rychlodotazník
Nejkrásnější stadion, na kterém jste kdy komentoval je - Globe ve Stockholmu.
K novinářům nejvíc odtažitý hráč je - Josef Beránek. Snaží se s tím něco dělat. Nevím proč, ale má s ČT nějaký problém.
Nejoblíbenější část sezóny z hlediska pracovního je - druhá polovina května. Všechno je hotovo.
Nejoblíbenější TV pořad je - Buly hokej živě, ale to zní blbě. Otázky Václava Moravce.
Nejoblíbenější jídlo je - ledový salát s mojí nálivkou.
Nejoblíbenější film je - Všichni dobří rodáci.
Nejlíp se z redakce znám s - Pavlem Čapkem.
Nejneoblíbenějším předmětem ve škole byla - fyzika na gymnáziu.

 
 
 
 
 
 

Diskuse

 
 
08.04.2010 00:19 | reagovat
newt | lukas.grygar@hrej.cz
Ostatne mi to pripomina, jak se nedavno po nejakym zapasu nechal slyset Scotty Bowman, ze by si Canadiens meli Price nechat..
 
08.04.2010 00:16 | reagovat
newt | lukas.grygar@hrej.cz
Diky za fajn civilni rozhovor! Jen s tim Pricem trochu kroutim hlavou a rekl bych, ze se tam projevuje - jak Robert sam priznava - ze ty zapasy nevidi. Carey ma proste letos smulu, ale vykonove dolu rozhodne nesel, dokonce bych rekl, ze zacal chytat pomerne vyrovnane a pomalu "zraje".

Ale brankarskou jednicku ma ted Jaro, o tom samozrejme zadna.
 
06.04.2010 12:07 | reagovat
jarosenko | jarosenko@seznam.cz
AvatarReakce na příspěvek:Jj tak tak super rozhovor smajlik No na sraz dorazim určitě tak doufám že bude smajlik smajlik
 
AvatarSuper rozhovor, doufám, že sraz se uskuteční a pokud by dorazil i Záruba, tak by to bylo super...
 
AvatarNo vida, tak ty začátky fanouškovství Montrealu máme téměř stejné...smajlik. Moc mě potěšil s Lafleurem, mám na něj naprosto stejný názor a také pro mě byl právě on asi hlavním důvodem, proč jsem se začal o Habs zajímat. Doufám, že letos ten letní sraz vyjde lépe než loni a že Robert dorazí taky...
 
05.04.2010 18:14 | reagovat
bartrand | bartrand@ymail.com
AvatarKdyby tam byl i Pleky a dalo by se vědět do předu rád bych se taky zůčastnil.
 
AvatarReakce na příspěvek:bal by i s hlavni hvezdou Plekym?
 
05.04.2010 15:10 | reagovat
Gordice | gordik@centrum.cz
AvatarJeště jsem zapomněla dopsat jednu věc. Pokud dáme vědět s rozumným předstihem datum letního srazu, Robert rád přijde.
 
05.04.2010 15:08 | reagovat
RTW | HHECTOR@azet.sk
AvatarZaujímavý rozhovor. smajlik
A Patrice Bergeron by sa Montrealu fakt hodil ale to je momentálne nemožné!!! Či? smajlik
 
05.04.2010 15:05 | reagovat
Rexxarus | rexxarus@seznam.cz
AvatarTak jsme se dočkali. Díky moc za rozhovor. S Koivem mě trochu překvapil, ale jde vidět, že si umí sám utvořit názor...GL Roberte, ať si s náma co nejdélesmajlik smajlik
 
 
Krátké zprávy
 

12.02. | Do Montrealu příchází veterán Nate Thompson + pátá volba v draftu 2019. Opačným směrem do Los Angeles putuje čtvrtá volba v draftu 2019.

10.02. | Do Montrealu přichází z Philadelphie obránce Christian Folin a útočník Dale Weise. Opačným směrem putuje David Schlemko a Byron Froese.

27.02. | Joe Morrow odchází do Winnipegu za 4. kolo draftu 2018.

27.02. | Z Minnesoty přichází Mike Reilly za 5. kolo draftu 2019.

05.01. | Al Montoya se se stěhuje do Edmontonu za výběr v letošním draftu. Pokud Montoya naskočí do konce sezony alespoň v sedmi zápasech, Canadiens získají volbu ve čtvrtém kole. Pokud podmínka sedmi zápasů splněna nebude, půjde o kolo páté.

24.11. | Torrey Mitchell byl vyměněn do Los Angeles. Do Montrealu putuje pátá volba v draftu 2018.

15.11. | Canadiens podepsali smlouvu s finským golmanem Antti Niemim. Všichni fanoušci Habs doufají že to není reakcí na zraněného Priceho. To by znamenalo že Price se jen tak k chytání nevrátí...

18.10. | Mark Streit po vzájemné dohodě s klubem ukončil kontrakt a tím i působení v Montrealu.

27.01. | Do Montrealu přichází obránce Nikita Nesterov. Opačným směrem do Tampy putuje Jonathan Racine a šestá volba v draftu 2017

24.12. | Veselé a pohodové vánoce a vše NEJ nového roku přeje redakce!

 
 
 
Nejnovější články
 
 
archiv článků
 
 
Napsali jsme 28.03
 
 
 
 
Tabulka
 
P.TýmZ.SkoreB.
 
celá tabulka
 
 
Aktuálně z fóra
 
  • Motor si ten postup zaslouží daleko víc. Hra Třince ... | více
  • A nyní už 3-3 smajlik smajlik smajlik! Třinec je ... | více
  • Mi cizinci v ELH nevadi, vadi mi bridilove jako ... | více
  • Nemohu si to odpustit, sorry - MOTOOR!!! I když ... | více
  • Ty vole, aby už se fakt prase vyznalo v ... | více
 
 
 
 

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, jakožto další zde zobrazené vlastnické materiály jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L. P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.

Web created by Martin Formánek (martin.formanek(at)gmail.com) | design by Aleš Koňařík